Page content

Waarom btw aangifte zelf doen?

Waarom btw aangifte zelf doen?

Btw aangifte zelf doen: slim of onverstandig?

Het bespaart je geld als je het zelf doet, al snel €40 á €50 per kwartaal.

Door het stuur in eigen handen te nemen kun je ook tijdig geld reserveren. De btw-afdracht aan de Belastingdienst kan flink oplopen en het is vervelend als je “onverwachts” veel moet betalen.

En ja, het is ook een stok achter de deur voor slimmer zelf online boekhouden (ontdek het in 7 stappen van online boekhouden)

Btw aangifte een vervelende klus?

De meeste ondernemers vinden btw aangifte (of andere belastingzaken) een vervelende klus. Mogelijk vind jij het ook frustrerend je zuurverdiende geld te zien wegvliegen. “Uitstellen en/of snelle aangifte en weg is de pijn” is vaak het motto. Ga je dan de fout niet in? Jazeker. Ik zag het vaak gebeuren bij mijn nieuwe klanten.

Btw aangifte proces in 4 stappen

Hieronder heb ik daarom de 4 processtappen weergegeven. Je kunt het verder uitdiepen door op een processtap te klikken. Via video’s, informatiebronnen en/of checklists (pdf) breng ik je verder op de hoogte van wat je als basis voor btw aangifte moet weten. Einddoel: met vertrouwen btw aangifte doen, zonder fouten!

Klik op een processtap voor meer kennis om btw-aangifte te doen.

 

ben je nog steeds btw ondernemer

Hoe btw aangifte berekenen?

btw aangifte check op fouten

btw aangifte zelf boekhouden

 

Wat heb je nodig?

Je hebt maar 2 dingen nodig:

Hieronder geef ik je aan wat het nadeel van een Excel boekhouding is.  Online boekhouden wordt gelukkig steeds meer gebruikt door startende ondernemers. Het voorkomt veel problemen met btw-aangiftes wegens de structuur die boekhoudsoftware je geeft. In het kennisartikel de 7 stappen van online boekhouden ontdek jij ook die structuur wat fouten voorkomt.

Hoe slim btw aangifte doen?

Als (startende) ondernemer heb je de neiging om zo simpel en goedkoop je btw aangifte te doen. Ik begrijp dat heel goed als ex-ondernemer, voordat ik accountancy ging studeren.

Toch zie ik duidelijk in mijn praktijk dat de meeste, cruciale fouten worden gemaakt in Excel boekhoudingen. Voorbeelden van fouten zijn:

  • Verkeerde berekening van de btw-bedragen.
  • Foutieve optelling van omzetbelasting en aftrek van btw van de kosten.
  • Voorbelasting, dus de btw van de uitgaven, die verkeer afgetrokken worden.
  • Internationale verkopen niet goed boeken.
  • Internationale inkopen niet goed boeken.
  • Achteraf nog vergeten boekingen toevoegen waardoor te weinig of te veel btw-belasting betaald wordt.
  • Verkeerde handmatige correcties die je achteraf niet goed meer begrijpt .

Jammer, want veel van deze fouten worden vermeden met online boekhoudprogramma’s.

Het is de schrik van menig ondernemer om te starten met een online boekhoudsoftware. Maar als je er rustig voor gaat zitten, met een lekker koffie of thee naast je, dan is het veel makkelijker dan je denkt.

Lukt het niet direct? Bel de helpdesk van de softwareleverancier en ze staan je (gratis) goed te woord. Sommige hebben ook gratis online (video)trainingen. Doe je voordeel hiermee!

Voorbeelden van btw aangiften doen door online boekhouden

Een paar goede voorbeelden van eenvoudige boekhoudprogramma’s speciaal voor zzp’ers en kleine bedrijven zijn:

Acumulus

Bij veel van mijn klanten is Acumulus favoriet, omdat het de taal van de zzp’ers spreekt. Geen moeilijke boekingen, maar eenvoudige invulschermen van complexe boekingen. Verder bevat het veel koppelingen met banken, betalingsproviders en andere (web)software. Hierdoor kan je je administratie veel sneller uitvoeren. Bijzonder geschikt voor webshop-eigenaren en online ondernemers. Het voorkomt dat je administratie een enorme berg wordt. Verder biedt een goede support via een actief forum. Zelf boekhouden wordt voor iedereen mogelijk dankzij Acumulus.

Ontdek hier meer

_______________________________________________________________________________