aangifte btw brief verdwijnt per 1 jan 2014
arrow_drop_up arrow_drop_down

Aangifte btw brief verdwijnt!

 

Waarom het slecht of goed nieuws is: aangifte btw-brief verdwijnt!

Laten we meteen tot de kern komen omtrent de nieuwste btw aangiftemaatregel. Vanaf 1 januari 2014 ontvang je niet langer meer de maandelijks btw aangiftebrief van de Belastingdienst.  De acceptgiro bij de btw aangiftebrief verdwijnt dus ook.

Het is goed nieuws, omdat de Belastingdienst hiermee flink gaat bezuinigen. Het slechte nieuws is dat je mogelijk gaat vergeten dat het tijd is voor de btw aangifte. Je moet op tijd de digitale aangifte doen en dus ook op tijd betalen via internetbankieren.

Je kunt dit alles checken op het beveiligde gedeelte van het ondernemersportaal van de Belastingdienst voor o.a. btw aangifte. Het betalingskenmerk, dat normaal gesproken op de btw aangiftebrief staat, kan je hier ook vinden.

Tip die ik toepas voor de aangifte btw

In de eerste week van de btw aangiftemaand plaats ik een herinnering in mijn elektronische agenda, Google Agenda bijvoorbeeld. Ik ontvang dan een mail met de boodschap dat ik btw aangifte moet doen. Tevens stel ik in dat ik deze herinnering dagelijks wil ontvangen totdat ik de btw aangifte heb uitgevoerd. Dit is een handmatige stopzetting in mijn agenda.

Vind je een eenmalige melding voldoende? Je kan ook per e-mail een bericht ontvangen van de Belastingdienst. Ga dan naar het beveiligde gedeelte van de btw aangifte site van de Belastingdienst. Geef bij de gebruikersinstellingen je e-mailadres op en vink aan dat je een e-mailbericht wilt ontvangen. Het voorkomt dus dat je de btw aangifte vergeet!

 

Tip  omtrent vermijden van btw afdracht

Wist u dat u voor bepaalde inkomsten geen btw betaalt? Weinig mensen beseffen het. Als u bijvoorbeeld in een netwerkorganisatie werkt (Multi Level Marketing), dan komt een groot deel van uw inkomsten, commissie, uit het netwerk. Dat gedeelte is btw-vrij. U betaalt alleen btw over het product/de dienst die u verkoopt. Kijk, dat scheelt 21% btw over een groot gedeelte van uw omzet!

Uitspraak van de rechter in 2018 heeft deze regel teruggedraaid: over commissie moet btw betaald worden, omdat je via (reclame)dienst inspanningen verricht om netwerk uit te breiden.

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
Reactie plaatsen