Omgaan met weerstand tegen veranderingen in declaraties of administratie in je organisatie

Waar de één verandering als een uitdaging ziet, roept dit bij de ander weerstand op. Weerstand tegen gedragsverandering, moeite doen en aan iets nieuws wennen. Niet zo eenvoudig, als jij degene bent die verandering aan moet kaarten. In dit artikel delen we daarom welke gesprekstechnieken je op zo’n moment toe kunt passen. Zo kom je voortaan in iedere weerstandsituatie beslagen ten ijs.

1. Wees concreet en begripvol

Verandering vergt simpelweg energie, hersencapaciteit en aanpassingsvermogen. Daar staat logischerwijs niet iedereen om te springen. Leg daarom concreet uit wat de wijziging die je doorvoert precies inhoudt, oplevert en van de ander(en) vraagt.

“Door veroudering van het declaratiesysteem, zijn we genoodzaakt een nieuw systeem in te voeren. Ik besef mij dat dit wennen gaat zijn. Echter geeft dit systeem een duidelijker overzicht van ieders uitgaven, waardoor declaraties sneller zullen worden verwerkt.”


2. Luister naar de bezwaren

Weerstand afkeuren werkt averechts. Dat zal enkel méér weerstand oproepen. Probeer daarom actief te luisteren naar de bezwaren van je collega‘s en deze bezwaren te erkennen. Je zult zien dat als je empathisch reageert (een deel van) de weerstand al zal verzachten.

3. Achterhaal onderliggende redenen

Dikwijls komt weerstand voort uit persoonlijke angsten of ervaringen. De weerstand gaat dus verder dan ‘onhandig’ of ‘teveel moeite’. Vraag daarom door als je collega bezwaren uit en speel hier op een constructieve manier op in.

“Ik begrijp dat je de systeemverandering ingewikkeld vindt en bang bent om fouten te maken. Als je er niet uitkomt, kun je me altijd om hulp vragen.”


4. Benadruk wat verandering oplevert

Weerstand verzacht je het meest door het profijt voor de ander te benadrukken; zo zal de balans positiever uitvallen. Je kunt bezwaren immers niet altijd doen verdwijnen, maar je kunt er wél belangrijke voordelen tegenover zetten. Je zult zien dat collega’s zich daardoor weer gezien voelen.

  5.  Zorg voor tweerichtingsverkeer

Zorg er bovenal voor dat het gesprek tweerichtingsverkeer blijft. Dat jij de boodschap dient over te brengen, wil niet zeggen dat je geen ruimte kunt bieden voor het standpunt van je collega’s en over mogelijkheden kunt sparren. Je zult zien dat dit je een constructievere gesprekspartner maakt.