Page content

Wat is btw afdracht en hoe btw berekenen?

Wat is btw afdracht?

De omschrijving “btw afdracht” die op mijn boekhouden begrippenlijst staat is:

De btw afdracht is de hoeveel btw belasting die je verplicht betaalt aan de Belastingdienst. Men spreekt vaak over ‘omzetbelasting’. Over de meeste producten en diensten moet men btw betalen. Deze omzetbelasting wordt betaald door een klant en dus door jouw bedrijf geind en vervolgens afgedragen aan de Belastingdienst. De omzetbelasting wordt verlaagd door de btw voorbelasting, dat is de btw die jij betaald hebt over je uitgaven / kosten aan je leverancier.

Wanneer btw afdracht?

Deze btw afdracht doe je meestal per kwartaal. Als je bedrijf groter wordt of op je eigen verzoek dan is het 1 keer maand. In sommige gevallen, na een speciaal verzoek, wordt het zelfs maar 1 keer per jaar. Je hebt dan wel een hele kleine onderneming. De vraag is of je dit wilt!;-)

De gemeenschappelijke factor is de berekening zelf!

De omzetbelasting berekening is simpel, voor een gemiddelde zzp’er, en toch zijn er diverse valkuilen. Een misstap kan een ondernemer honderden euro’s kosten en zelfs met boetes. Mijn ervaring als boekhouder heeft mij dit geleerd. Helaas.

Hoe btw afdracht berekenen?

Handmatig is een oplossing, maar eenvoudig boekhoudsoftware, vaak met een app, is veel slimmer. Kansen op fouten klein. Waarom leg ik je uit, in de video, maar eerste de top 3 beste online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers als je direct moeiteloos wilt starten.

Top 3 die je helpen snel de btw-aangiften te doen:


 

Jij wilt waarschijnlijk ook snel aangifte doen, maar weet je dat je jezelf flink in de weg kan zitten? Er zijn een paar veel voorkomende situaties die je beter kan vermijden.

Ik leer je deze in de onderstaande video. Hierin vertel ik over:

  • hoe snel btw-afdracht te berekenen
  • de meest voorkomende valkuilen
  • één belangrijke aftrekpost die je veel geld kan besparen (en niet alleen als starter)

Start de video >>

 

Meer info : btw aftrekpost KOR

 

Hoe snel omzetbelasting berekenen?

Veel ondernemers starten met de rekenmachine om de btw afdracht te berekenen. Waarschijnlijk gebruiken ze ook nog een Excel sheet. Dat kan, maar wil je fouten maken? En achteraf geconfronteerd worden met een hogere belastingaanslag?

Nee, lijkt me niet. Mijn tip is dan ook zo snel mogelijk met de beste, snelste en foutloze wijze te starten. En dat is door online boekhouden. Een paar eenvoudige boekhoudprogramma’s heb ik voor je geselecteerd.

 

Kies een optie en open een gratis testaccount. Probeer het uit en stel je vragen aan de gratis helpdesk van de boekhoudsoftware-leverancier.

Hoe verder?

Ben je klaar?  Ga terug naar het procesoverzicht: “btw aangifte proces zonder fouten

Of ga naar de volgende stap in het proces van btw aangifte: “check op fouten

 

P.S. Door informatie/antwoorden krijgt een ondernemer regelmatig meer vragen. Een normaal proces. Stel daarom  je vraag hieronder en ik beantwoord het. Het is ook leerzaam voor je collega ondernemer. Leren we van elkaar! Dank hiervoor.

P.S.2 Voor het eerst hier, per toeval, en wil je de gehele cursus basis zelf boekhouden gratis volgen?

Download hier

 

Comment Section

4 reacties op “Wat is btw afdracht en hoe btw berekenen?


Door Anja Schouten op 5 februari 2016

Beste Elma, fijne uitleg, maar hoe kom je als starter aan een btwnr.
zoals je zegt in de video deze moet op de faktuur staan.



Door Ingrid op 9 augustus 2016

Beste Elma,
BTW aangifte gebeurt 1 x per kwartaal, wordt daar een kwartaal van een kalenderjaar mee bedoeld? Ik ben nl. op 15 juli begonnen met mijn bedrijf. Moet ik dan de aangifte doen voor 15 oktober of gewoon na het 3de kwartaal. Wat is de uiterste datum dat een belastingaangifte binnen moet zijn? Stel ik wil aangifte doen van juli, augustus en september, wanneer moet dan uiterlijk mijn belastingaangifte gedaan zijn?


Door Elma de Bruijn op 12 augustus 2016

Beste Ingrid,
Het is inderdaad het kwartaal van het kalenderjaar. De Belastingdienst stuurt elk jaar een overzicht wanneer je btw-aangifte moet doen over:
– welke periode
– welke deadline (de maand na afloop van het kwartaal)

Stel 3e kwartaal aangifte – periode juli t/m sep: aangifte in de maand oktober t/m 31e en ook op deze dag moet de eventuele betaling binnen zijn.
Dit laatste betekent dus dat je een dag eerder de bankbetaling moet doen.

Voor starters geldt voor de allereerste btw-aangifte (meestal) een afwijkende datum. Belastingdienst communiceert hierover helder met je!

PS misschien handig om mijn Belastingalert te ontvangen?

Plaats een reactie


*