Page content

Waarom Boekhouding Zelf Doen

Waarom Boekhouding Zelf Doen

Zelf boekhouden kan een zware last zijn voor u of een taak waaraan u bijna met plezier begint. Als u het alleen doet voor de Belastingdienst, dan wordt het een zware klus. Als u het gaat doen voor uzelf én uw klant, dan gaat er een wereld voor u open. Het is een kwestie van de keuze maken hoe u uw boekhouding inzet!

Een ondernemer zei eens tegen mij: “Als je de boekhouding ‘sexy’ kan maken, dan doe ik het met plezier!” Een andere suggestie was: ‘als het mijn klant helpt, dan doe ik het per direct!”

De boekhouding aantrekkelijk maken vind ik een marketing ding, dus dat is niet helemaal aan mij besteed. Echter, volmondig zeg ik als u uw administratie juist inzet dat u dan uw klant beter helpt. Ik spreek uit eigen ervaring. Als ik dit niet had gedaan, dan had u dit niet gelezen! Ik heb onder meer mijn tijdsbesteding geanalyseerd en ik ontdekte dat veel soortgelijke vragen door meerdere klanten werden gesteld. Het idee voor de site Zelfboekhouden.org was geboren!

 

Ondersteunt boekhouden u om uw klant te helpen?

Absoluut. Dit gebeurt door middel van uw totale administratie, dus de boekhouding, het financieel management en uw tijdsregistratie. Een verplichting van de Belastingdienst die u kunt inzetten ten gunste van uzelf én uw klant. Ter inspiratie het gaat onder meer over:

 • de factuur
 • welke waarde creëert u
 • uw verdienmodel
 • hoe besteedt u uw uurloon
 • de mogelijke vooroordelen
 • de service aan uw klant
 • btw over uw product en dienst

 

En wat levert de boekhouding voor uzelf op?

Een goede opzet voorkomt een teveel aan administratie. 80% van de boekhouding is namelijk gedaan als u betaalt en betaald wordt. Het vereenvoudigt kostenreductie en het zorgt ervoor dat u uit de faillissementzone blijft.

Cashtekort komt voor in de top 3 van oorzaken waardoor bedrijven (bijna) failliet gaan. Proactief cashmanagement is een oplossing, op basis van de 3 elementen: reduceren, facilitairen en reserveren. Het zorgt dat u op tijd weet wanneer en welke acties u moet nemen.

En het laatste punt, maar zeker niet het onbelangrijkst: uw boekhouding geeft u input voor uw verdienmodel. Winst is niet het doel van uw onderneming, maar wel een voorwaarde. Ook u mag elke dag leven met een lekkere, goed belegde boterham! Het zorgt voor meer rust in uw hoofd, en u kunt daarom met een betere focus aan de slag met uw klanten.

 

Top #5 redenen waarom zelf de boekhouding doen

Naast mijn ervaringen met waarom ondernemers, zzp en eenmanszaken het boekhouden zelf doen, gaat mijn visie verder en benoem ik drie extra argumenten om zelf uw boekhouding te doen.

De vijf motivaties voor zelf boekhouden zijn:

#1 kostenbesparing door zelf boekhouden

Kostenreductie op de boekhouder of accountant loopt snel op van honderden tot zelfs duizenden euro’s per jaar. Reken maar uit hoeveel uurtjes omzet u hiervoor moet draaien. Een halve maand?

 #2 stuur van financiën in eigen hand hebben

Een boekhouder of accountant geeft altijd achteraf een resultatenoverzicht. Als ondernemer wilt u vooruitkijken en weten wanneer u cashproblemen heeft. Het liefst een paar maanden tot een half jaar vooraf, zodat u precies weet of u moet bijsturen, wanneer en welke acties u hiervoor moet ondernemen. Ik noem dit cashmanagement.

#3 80% van de boekhouding is gedaan als u betaalt en betaald wordt

Iemand zei een keer tegen mij, vol ongeloof en hoop tegelijkertijd: “Als dit waar is….pff WAH!”

Ja, het is waar. Technology is the key to success! Semi-autopilot is de nieuwe wijze van boekhouden, op een begrijpbare manier. “Maar dan kan ik het toch nog steeds uitbesteden?” Natuurlijk, maar ik neem aan dat u niet graag uw bankpas en pincode overdraagt aan een boekhouder of accountant!

#4 verantwoording nemen over uw administratie

Veel ondernemers hebben een vooroordeel over boekhouden (tip: lees E-book “9 vooroordelen over boekhouding die u op rampkoers brengen”). Helaas het is een verplichting vanuit de Belastingdienst. Echter, het zorgdragen over uw administratie is ook een onderdeel van professioneel ondernemen. Dat bestaat vanuit mijn optiek uit een drietal pilaren:

 1. Marketing
 2. Product/dienst
 3. Administratie

Het is geen garantie, maar goede, tijdige administratie zorgt (mede) voor voldoende cash, juiste strategieën, gerichte focus & acties. De top 3 oorzaken van waarom een ondernemer wel of niet slaagt binnen 5 jaar. Ongeveer 40-50% van de ondernemers die deze maand starten, zijn binnen 5 jaar failliet of op tijd gestopt zonder diep in de schulden terecht te komen.  Resultaat: droom aan diggelen.

#5 uw klant helpen door boekhouding

Het is al benoemd. U weet zelf het beste wat goed voor uw klant is. Uw boekhouder of accountant kan u met financiële rekensommen helpen, maar heeft hoogstwaarschijnlijk minder verstand van uw vak en klanten. Als u de boekhouding volledig uitbesteedt, dan krijgt u achteraf feedback over uw financiële resultaten.

Echter, u wilt vooruitkijken met een focus op uw klanten! Het is daarom van belang verantwoording te nemen over uw boekhouding. De juiste informatie over uw klanten en uw product/dienst eruit halen en dit te vertalen naar het beter helpen van uw (toekomstige) klanten. Dit alles begint met het opdoen van kennis en inzichten door eigen uitvoering van de boekhouding.

 

Wat heeft het mij opgeleverd?

Niemand wil zijn of haar (ondernemers-)droom uit elkaar zien spatten. Ik ook niet. Het is eens gebeurd en ik wil dit nooit meer! Zelf boekhouden is een cruciaal middel om uw bedrijf op het juiste pad te houden. Je ziet het terug in de praktijk. Succesvolle mensen, en zeker de rijken der aarde, hebben allemaal één gemeenschappelijk factor: ze doen aan geldmanagement! Ik heb heel goed naar hun gekeken, geluisterd en toegepast wat leerzaam was. Het leverde mij op:

 • enorm veel rust in mijn hoofd
 • een betere balans tussen werk en privé
 • juiste focus voor gewenste voortgang
 • het voorkomt dat ik in valkuilen stap die een negatieve impact hebben
 • keiharde kostenreductie; het leven wordt duurder? Bij ons niet.
 • pro-actievere houding en gedrag
 • onafhankelijker tegenover “machthebbers” staan (te denken aan banken, overheid, werkgevers)
 • meer structuur
 • betere gezondheid door minder stress
 • dat ik een betere ondernemer word

 

Hoe verder met deze inzichten over zelf boekhouden?

Vraag het gratis rapport aan. Ik heb er een korte quiz van gemaakt en het gaat over

– wat precies boekhouden

– waarom

– waarmee en

– wat ermee doen

Het geeft u overzicht, inzicht, tips en handvaten hoe stap voor stap verder te gaan.

 

 

Veel plezier, Elma

P.S.: O ja, elk antwoord op de quiz is goed. Mijn reactie in het rapport is hierop afgestemd. Tevens krijgt u een gratis Excelsheet om uw boekhouding direct te starten, dus inclusief uitleg.

Google+