Page content

Waarom Boekhouding Zelf Doen

Waarom Boekhouding Zelf Doen

Zelf boekhouden kan een zware last zijn voor je of een taak waaraan je bijna met plezier begint. Als je het alleen doet voor de Belastingdienst, dan wordt het een zware klus. Als je het gaat doen voor jezelf én je klant, dan gaat er een wereld voor je open. Het is een kwestie van de keuze maken hoe je je boekhouding inzet!

Een ondernemer zei eens tegen mij: “Als je de boekhouding ‘sexy’ kan maken, dan doe ik het met plezier!” Een andere suggestie was: ‘als het mijn klant helpt, dan doe ik het per direct!”

De boekhouding aantrekkelijk maken vind ik een marketing ding, dus dat is niet helemaal aan mij besteed. Echter, volmondig zeg ik als je je  administratie juist inzet dan help je je klant beter. Ik spreek uit eigen ervaring. Als ik dit niet had gedaan, dan had je dit niet gelezen! Ik heb onder meer mijn tijdsbesteding geanalyseerd en ik ontdekte dat veel soortgelijke vragen door meerdere klanten werden gesteld. Het idee voor de site Zelfboekhouden.org was geboren!

 

Helpt je boekhouding jou om je klant beter te helpen?

Absoluut. Dit gebeurt door middel van uw totale administratie, dus de boekhouding, het financieel management en je tijdsregistratie. Een verplichting van de Belastingdienst die je kunt inzetten ten gunste van jezelf én je klant. Ter inspiratie het gaat onder meer over:

 • de factuur
 • welke waarde creëert je
 • wat levert je verdienmodel op
 • hoe besteed je je ‘uurloon’
 • de mogelijke vooroordelen
 • de service aan je klant
 • btw over je product en/of dienst

En wat levert de boekhouding voor jezelf op?

Een goede opzet voorkomt een teveel aan administratie. 80% van de boekhouding is namelijk gedaan als je betaalt en betaald wordt. Het vereenvoudigt kostenreductie en het zorgt ervoor dat je uit de faillissementzone blijft. Ja, ook zzp’ers kunnen maken in de schuldensanering terecht komen.

Cashtekort komt voor in de top 3 van oorzaken waardoor bedrijven (bijna) failliet gaan. Proactief cashmanagement is een oplossing, op basis van de 3 elementen: reduceren, faciliteren en reserveren. Het zorgt dat je op tijd weet wanneer en welke acties je moet nemen.

En het laatste punt, maar zeker niet het onbelangrijkst: je boekhouding geeft je input voor je verdienmodel. Winst is niet het doel van je onderneming, maar wel een voorwaarde. Ook jij mag elke dag leven met een lekkere, goed belegde boterham! Het zorgt voor meer rust in je hoofd, en je kunt daarom met een betere focus aan de slag met je klanten.

Top #5 redenen waarom zelf de boekhouding doen

Naast mijn ervaringen met waarom ondernemers, zzp en eenmanszaken het boekhouden zelf doen, gaat mijn visie verder en benoem ik drie extra argumenten om zelf je boekhouding te doen.

De vijf motivaties voor zelf boekhouden zijn:

#1 Kostenbesparing door zelf boekhouden

Kostenreductie op de boekhouder of accountant loopt snel op van honderden tot zelfs duizenden euro’s per jaar. Reken maar uit hoeveel uurtjes omzet je hiervoor moet draaien. Een halve maand?

 #2 Stuur van financiën in eigen hand hebben

Een boekhouder of accountant geeft altijd achteraf een resultatenoverzicht. Als ondernemer wil je vooruitkijken en weten wanneer je cashproblemen heeft. Het liefst een paar maanden tot een half jaar vooraf, zodat je precies weet of je moet bijsturen, wanneer en welke acties je hiervoor moet ondernemen. Ik noem dit cashmanagement.

#3 80% van de boekhouding is gedaan als je betaalt en betaald wordt

Iemand zei een keer tegen mij, vol ongeloof en hoop tegelijkertijd: “Als dit waar is….pff WAH!”

Ja, het is waar. Technology is the key to success! Semi-autopilot is de nieuwe wijze van boekhouden, op een begrijpbare manier. “Maar dan kan ik het toch nog steeds uitbesteden?” Natuurlijk, maar ik neem aan dat je niet graag uw bankpas en pincode overdraagt aan een boekhouder of accountant!

#4 Verantwoording nemen over je administratie

Veel ondernemers hebben een vooroordeel over boekhouden (tip: lees E-book “9 vooroordelen over boekhouding die u op rampkoers brengen”). Helaas het is een verplichting vanuit de Belastingdienst. Echter, het zorgdragen over je administratie is ook een onderdeel van professioneel ondernemen. Dat bestaat vanuit mijn optiek uit een drietal pilaren:

 1. Marketing
 2. Product/dienst
 3. Administratie

Het is geen garantie, maar goede, tijdige administratie zorgt (mede) voor voldoende cash, juiste strategieën, gerichte focus & acties. De top 3 oorzaken van waarom een ondernemer wel of niet slaagt binnen 5 jaar. Ongeveer 40-50% van de ondernemers die deze maand starten, zijn binnen 5 jaar failliet of op tijd gestopt zonder diep in de schulden terecht te komen.  Resultaat: droom aan diggelen.

#5 Je klant helpen door boekhouding

Het is al benoemd. Jij weet zelf het beste wat goed voor jouw klant is. Je boekhouder of accountant kan jou met financiële rekensommen helpen, maar heeft hoogstwaarschijnlijk minder verstand van je vak en klanten. Als je de boekhouding volledig uitbesteedt, dan krijgt je achteraf feedback over je financiële resultaten.

Echter, je wilt vooruitkijken met een focus op je klanten! Het is daarom van belang verantwoording te nemen over je boekhouding. De juiste informatie over je klanten en je product/dienst eruit halen en dit te vertalen naar het beter helpen van je (toekomstige) klanten. Dit alles begint met het opdoen van kennis en inzichten door eigen uitvoering van de boekhouding.

Wat heeft het mij opgeleverd?

Niemand wil zijn of haar (ondernemers-)droom uit elkaar zien spatten. Ik ook niet. Het is eens gebeurd en ik wil dit nooit meer! Zelf boekhouden is een cruciaal middel om je bedrijf op het juiste pad te houden. Je ziet het terug in de praktijk. Succesvolle mensen, en zeker de rijken der aarde, hebben allemaal één gemeenschappelijk factor: ze doen aan geldmanagement! Ik heb heel goed naar hun gekeken, geluisterd en toegepast wat leerzaam was. Het leverde mij op:

 • enorm veel rust in mijn hoofd
 • een betere balans tussen werk en privé
 • juiste focus voor gewenste voortgang
 • het voorkomt dat ik in valkuilen stap die een negatieve impact hebben
 • keiharde kostenreductie; het leven wordt duurder? Bij ons niet.
 • pro-actievere houding en gedrag
 • onafhankelijker tegenover “machthebbers” staan (te denken aan banken, overheid, werkgevers)
 • meer structuur
 • betere gezondheid door minder stress
 • dat ik een betere ondernemer word

Waardoor het snelste je administratie klaar?

Ok, je gaat je boekhouding niet uitbesteden, maar wil wel snel klaar zijn met je wekelijkse administratie. Hoe voorkom je dat je uren bezig bent?

Daar ben ik glashelder in: door eenvoudige online boekhoudprogramma. Het is een kleine investering per maand (€10 á €20), maar dat levert veel meer waarde op. Ik heb een paar voorbeelden van de beste online boekhoudsoftware op een rij gezet:

 

Tot slotte…

Wens je veel succes met zelf boekhouden. Mocht je een startende ondernemer zijn dan advies ik je het stappenplan van zelf boekhouden te volgen.