Hoe boekhouder motiveren waardoor jouw belastingaangifte snel klaar is?

Hoe boekhouder motiveren (en dus hoe boekhouder kiezen) waardoor je inkomstenbelastingaangifte geen jaar wordt uitgesteld? Tja, wie ben ik om antwoord te geven op deze vraag.

Het enige voordeel ten opzichte van een traditionele boekhouder is dat ik ook eens ondernemer ben geweest, dus voordat ik accountancy ging studeren. En ik heb mijn leermomenten gehad als manager in het bedrijfsleven.

Ik heb daarom een aantal tips voor je onder aan deze blogpost samengevat.

Boekhouder kiezen met ondernemerservaring

Ik noem dat een streepje voor hebben om een ondernemer beter te begrijpen. Ik ben ook ervaringsdeskundige en daar was ik niet altijd even blij mee;-)

De schijnbaar eenvoudige vragen die je hebt zijn niet zo simpel en helemaal niet dom. Stel je ze niet, dan ben je aan de goden overgeleverd;-)

Boekhouder is je leverancier

Het maakt trouwens helemaal niet uit of je een boekhouder moet ‘motiveren’ jouw zaken NU te doen of een andere leverancier.

Ik heb een poosje geleden wat meer problemen gehad met een softwareleverancier waar ik uitermate tevreden over was, tot een half jaar geleden. Ik vond het mateloos irritant dat de zaken niet goed verliepen. Dat was mijn eerste, primaire reactie.

Ondanks dat ik weet dat het beter is verstandig te blijven, liepen de innerlijke emoties hoog op. Vooral omdat ik me onmachtig voelde zelf het een en ander uit te pluizen. Er waren verschillende vragen die door mijn hoofd vlogen, zoals:

  • “Waar te beginnen om het probleem te vinden?”
  • “Hoe red ik me hieruit?”
  • “Wat doe ik fout?”
  • “Welke bug is dit nu weer?”

En dan werd er gezegd:  “Maak je geen zorgen, want we zoeken het uit!”

Nou, ik maakte me wel zorgen! Ik had elke dag megaveel extra werk.

Probleem groter of kleiner maken?!

Ik moet wel opbiechten dat het meeste werk rondtolde in mijn hoofd en in feite was ik sneller klaar dan in mijn hoofd. Je herkent dat wel, het probleem blaast zichzelf op in je hoofd. Maar ja, we zijn ook maar een mens van vlees en bloed.

Voor mij was het allerbelangrijkste ervoor te zorgen dat mijn business goed door bleef lopen.

En weet je wat ik door deze ervaring weer besef: zo vergaat dat een ondernemer met belastingzaken ook. Het ergste wat je kunt horen als iets niet goed gaat, is: “Maak je geen zorgen”.

“Maak je geen zorgen” – uitspraak valt vaak verkeerd

Natuurlijk zeg ik dat af en toe ook tegen een gestreste klant, maar ik probeer altijd eerst de kern van het probleem duidelijk te maken: het proces en potentiële bottlenecks helder te krijgen.

Hierdoor krijg je meer inzicht en weet je beter waar je risico’s liggen en wat je eraan kunt doen.

Bijvoorbeeld, ondernemers weten vaak niet eens dat je achteraf belastingzaken kunt aanpassen. Ten gunste van de Belastingdienst, maar nog belangrijk, zodat jij er voordeel bij hebt.

Kies daarom een boekhouder die bij je past en jou begrijpt. (Lees eventueel het blog: “hoe kies ik een boekhouder?” met 3 kernvragen die je aan jezelf stelt.)

 

6 tips waardoor boekhouder motiveren zorgt dat je probeem snel oplost

Ik raad je dan aan als je urgente werkzaamheden hebt voor je boekhouder:

  • Zorg dat je zo vroeg mogelijk je boekhouder informeert, zodat hij/zij tijd vrij kan maken.
  • Zorg dat je samen het probleem helder krijgt en de impact ervan.
  • Toon begrip voor de drukke agenda van de boekhouder, zeker rond de aangifteperiode.
  • Zorg dat je duidelijk maakt waarom het zo belangrijk is en dus waarom jij ‘haast’ hebt.
  • Kijk en bespreek wat jij kunt doen om werk uit handen te nemen van je boekhouder.
  • Zorg dat je afspraken maakt over wie wat doet en wanneer.

Kortom, pak het stuur in eigen handen als je samenwerkt met je boekhouder. Een boekhouder motiveren jouw (inkomsten)aangifte snel te doen, is weten op welke knop je moet drukken;-) Heldere communicatie is het sleutelwoord!

Succes als je ook even in stress raakt:-)

P.S. Als je wilt dat ik een keer met je mee denkt, kijk bij waarom Elma wat mijn visie is en wat ik voor je kan doen.