Boekhouder Elma de Bruijn - waarom?

Waarom Elma de Bruijn?

"Belastingzaken, ik kan het niet makkelijker maken, maar wel leuker!"

Elma de Bruijn visionair boekhouder

“Ik zat weer aan de ronde eettafel, luisterde naar mijn moeder en schreef op wat ze zei. Ik maakte de optelsom en ze kwam nog steeds geld tekort. Zorgelijk draaide ze zich om en liep de open keuken in. Ik hoorde haar mompelen: “Waar blijft het geld?” In een flits zag ik een mooi licht en zei tegen haar: “Mam, er komt wel weer nieuw geld!”

Elma de Bruijn - als klein meisje zag ik het al -

Rode draad

Het was de periode dat de hypotheekrente 13% was. Iets wat in deze tijd onvoorstelbaar is. Driekwart van de Nederlanders met een eigen huis zou failliet gaan. Voor is mij is toen wel het zaadje van het boekhouden van je financiën gepland.


Cijfers zijn altijd de rode draad in mijn loopbaan geweest. Het begon als ingenieur chemische analist: “meten is weten” was het motto! Het is met de paplepel ingegoten en mijn analytische geest is hierdoor zeker gesterkt.

Mijn belangrijkste lessen

Al snel kwam het menselijke aspect erbij, als manager zette ik de mens centraal. Ik kwam in het kwaliteitsmanagement van productiebedrijven terecht. Deze carrière heeft me 3 dingen geleerd:

  • Cijfers + Intuïtie = Goud
  • Kwaliteit op alle ondernemersgebieden is essentieel en levert geld op
  • Mensen maken de kwaliteit (dus zijn géén kostenpost, maar een investering) 


Dit is altijd toepasbaar, zeker in de wereld van ondernemen.

Alles is relatief


Uiteindelijk pas ik  de dezelfde principes toe om resultaten te bereiken.Voor mij maakt het niet uit of ik projecten uitvoer van 50 miljoen dollar in een groot internationaal bedrijf, of zzp’er ben of een kleine business draai van €500.000 per jaar.


Uiteindelijk pas ik  de dezelfde principes toe om resultaten te bereiken.


Ik vind het fascinerend om de geleerde lessen om te zetten voor kleine bedrijven, de zzp’er of de MKB-er met een paar mensen in dienst.

Elma de Bruijn visionair boekhouder

Waarom ik boekhouder ben geworden?

Het gebeurde niet over een nacht ijs. Ik had een paar jaar in Zwitserland gewoond en vandaaruit veel gewerkt in de voormalige USSR landen. Het was een bijzondere periode. Meerdere collega’s zeiden: 

Elma, jij maakt van ons geen nummer, maar een mens!

Iets wat de mensen in de ex-communistische landen toen niet echt kenden in hun werk (en maatschappij). Bijzonder dankbaar ben ik dat ik hen dit gevoel heb meegegeven.

Toch voelde ik dat ik voor mijn privé-leven weer terug moest naar Nederland. Dat viel tegen, vooral de politieke spelletjes. Ik stak vervolgens mijn mooie managementcarrière in de fik. Mijn gevoel achterna.

Flinke hobbels

Na een aantal flinke hobbels, waaronder falen als ondernemer en lange zoektochten naar wat ik wél wilde, kwam ik uit wanhoop in een klein bedrijf te werken. 

Het bedrijf verkeerde in slechte tijden, bleek snel na mijn komst. Als manus-van-alles leerde ik heel snel de wekelijkse administratie te doen.

Weet je waarom?

Snel cijfers produceren

Het boekhouden was voor mij de nummer één reden om zo snel mogelijk de cijfers te produceren. 

Het ging verder dan alleen de financiën, want ik ontdekte dat je winst met enkele extra gegevens kon gaan voorspellen. 

Het maakte ons pro-actief. 

Dat was een veel prettiger gevoel dan als een draaitol op alles reactief te reageren.

Hierop konden we heel sterk sturen welke acties te ondernemen. Bijzonder vond ik het hoe snel het bedrijf uit de slop kwam. De cijfers waren het middel om het bedrijf de goede kant op te laten gaan. Ik kon zelfs de winst gaan voorspellen, maar dat vergde wel adequaat handelen.

Ik koos voor de studie accountancy

Zo besloot ik om weer te gaan studeren. Binnen 2 jaar had ik mijn eerste klant en ik begon mijn bedrijf in 2011. Eerst deed ik dit parttime naast mijn studie en pas na enige ervaring fulltime.

Andere insteek

Door mijn eigen ervaringen als manager en als ondernemer zag ik dat de traditionele wijze als boekhouder niet nuttig was. Boekhouden doe je voor jezelf en je bedrijf. Ik zeg vaak: "Stop met boekhouden voor de Belastingdienst!"

Ik richtte de website zelfboekhouden.org op en stimuleer ondernemers om zelf hun boekhouding te doen (totdat het tijd is om het uitbesteden aan een boekhouder of accountant).

Waarom zelf boekhouden?

Om grip op cijfers te krijgen en te voorkomen dat je een speelbal van je eigen bedrijf wordt. Zonder cijfers geen business. Winst is een voorwaarde van ondernemen. Cash is een noodzaak. 

En ik vind het geweldig om het verband te leggen tussen je cijfers en de acties die je kan nemen om vanuit authenticiteit te ondernemen. Deze inzichten, kennis en tools deel ik via mijn website zelfboekhouden.org.

Wat doe ik?

Ik regel de belastingzaken en het (samen) opzetten van de boekhouding voor kleine ondernemingen (zzp'ers, VOF-ers en eenmanszaken met een paar medewerkers).


Op dit moment heb ik meer dan voldoende klanten en toch blijf ik altijd op zoek naar hoe ik ondernemers kan helpen met hun boekhouding, belastingzaken en financiën. 

Mijn hart klopt sneller als een ondernemer vertelt dat hij of zij met plezier is gaan boekhouden. En ik word blij als iemand beter begrijpt wat er allemaal gebeurt met die cijfers. En dat is ook de reden dat ik me laat betalen om ondernemers te verbinden met online boekhoudprogramma's.


Behalve cijfers…Houd ik van de bergen, ben ik een zuurkoolhater, sta ik bekend om mijn scherpzinnige humor, fiets ik graag en als mijn rug het houdt, golf ik voor de ontspanning in het hoofd. Oh ja, en betaal graag belasting, maar nooit te veel;-)