Page content

Boekhouding begrippenlijst

Boekhouding begrippen snel helder door Wiki aanpak in Jip & Janneke taal

Ik werd duizeling in mijn hoofd toen ik jaren geleden voor het eerst een accountant sprak.  Dat was als ondernemer voordat ik accountancy ging studeren. Elke zin was gevuld met een mysterieuze duisternis. Of ik naar een vreemde taal luisterde. Ik miste: Wat heb je nodig, Elma, om zelf boekhouden op te pakken? Heb je een lijst een boekhouding begrippen nodig?  Was dit maar een vraag die men aan mij stelde. 

“Zelfs Van Dale vindt het saai en heeft weinig aandacht voor boekhoudtermen”, zegt Elma de Bruijn.

Begrippen voor het boekhouden zoals: activa, journaalpost, btw-verlegd, kas- en factuurstelsel, kosten vs. uitgaven.  Kan het in gewoon Nederlands? Ja, althans de uitleg ervan.
Boekhouding begrippen: wat is boekhouden met voorbeelden van hoe online boekhouden

Veel van deze begrippen kom je tegen in online boekhoudprogramma‘s, jaarrekeningen en belastingen. In de beschrijving van de begrippen meld ik vaak waar het onderdeel van uitmaakt. Ik zal voorbeelden geven uit de volgende boekhoudprogramma’s:

  •    – 15 maanden gratis boekhouden voor starters
  •    – voor MKB administratie automatiseren
  • DigiBTW – speciaal voor ZZP’ers die zelf btw aangifte doen
  • Acumulus – voor zzp’er die alles zelf willen

Wil je zelf online boekhoudprogramma’s met elkaar vergelijken?boekhoudsoftware vergelijken

 

Ga ik dan boekhouder of fiscalist worden?

Veel slimme ondernemers struikelen, omdat naast marketing en verkoop te weinig vindbaar is over de cruciale zaken: boekhouden, belastingen, financiën en boekhoudprogramma’s.

Moet je dan een specialist worden in bijvoorbeeld fiscale zaken? Nee, natuurlijk niet. Het is wel van belang dat je een goede gesprekspartner bent met een boekhouder of fiscalist.

En dan helpt het begrijpen van een paar specifieke boekhouding termen jou.

Ga jij een stap verder dan de boekhoudtermen begrijpen?

Ik raad je het artikel `basiskennis boekhouden´ aan.  Ik leg je hierin uit het basisproces van zelf boekhouden en financieel management. De diverse boekhoudkundige termen en begrippen gaan meer tot leven komen en dan wordt het voor jou makkelijker toepassen in de praktijk.

Boekhouden begrippen voor beginners

De boekhoudkundige begrippen en termen zijn onderverdeeld in groepen en op alfabetische volgorde gezet. De groepen bestaan uit de processtappen van het boekhoudproces van facturatie t/m aangifte inkomstenbelasting, inclusief financiën.

Wat is Boekhouden ? | stappen

Iets om te weten. Dit proces is onderdeel van de 9 stappen naar financieel succesvol ondernemen. Het is de basis van je bedrijf.

De begrippenlijst voor boekhouden en begrijpen van de jaarrekening start hieronder.

Laat een bericht achter! Dat waardeer ik bijzonder!

Comment Section

0 reacties op “Boekhouding begrippenlijst

Plaats een reactie


*