Page content

Boekhouding Begrippenlijst

Snel helder alle boekhoudkundige begrippen en belasting-termen

wiki boekhouden begrippenlijst en uitleg termen

Een boekhouding begrippenlijst nodig? Was dit maar de vraag die men aan mij stelde. Ik werd duizeling in mijn hoofd toen ik jaren geleden voor het eerst een accountant sprak.  Elke zin was gevuld met een mysterieuze duisternis. Of ik naar een vreemde taal luisterde.

Boekhouding begrippen zoals: activa, journaalpost, btw-verlegd, kas- en factuurstelsel, kosten vs. uitgaven.  Kan het in gewoon Nederlands?

 

Veel van deze begrippen kom je tegen in online boekhoudprogramma‘s, jaarrekeningen en belastingen. In de beschrijving van de begrippen meld ik vaak waar het onderdeel van uitmaakt. Ik zal voorbeelden geven uit de volgende boekhoudprogramma’s:

  •    – 15 maanden gratis boekhouden voor starters
  •    – voor MKB administratie automatiseren
  • Acumulus – voor zzp’er die alles zelf willen
  •    – voor  starters en zzp’er die zelf btw aangifte doen

Waarom een boekhouding begrippenlijst?

Veel slimme ondernemers struikelen, omdat naast marketing en verkoop te weinig bekend is over de cruciale zaken: boekhouden, belastingen, financiën en boekhoudprogramma.

Moet je dan een specialist worden in bijvoorbeeld fiscale zaken? Nee, natuurlijk niet. Het is wel van belang dat je een goede gesprekspartner bent met een boekhouder of fiscalist.

En dan helpt het begrijpen van een paar specifieke boekhouding termen jou.

Ga jij een stap verder dan de boekhoudtermen begrijpen?

Ik raad je het artikel `basiskennis boekhouden´ aan.  Ik leg je hierin uit het basisproces van zelf boekhouden en financieel management. De diverse boekhoudkundige termen en begrippen gaan meer tot leven komen en dan wordt het voor jou makkelijker toepassen in de praktijk.

Boekhouden begrippen voor beginners

De boekhoudkundige begrippen en termen zijn onderverdeeld in groepen en op alfabetische volgorde gezet. De groepen bestaan uit de processtappen van het boekhoudproces van facturatie t/m aangifte inkomstenbelasting, inclusief financiën.

tradiotioneel-boekhoudproces

Iets om te onthouden.

Dit proces is onderdeel van de 9 stappen naar financieel succesvol ondernemen. Het is de basis van je bedrijf.

Voordat je hier naar toe ga zoek eerst je term op. De boekhouden begrippenlijst start hier:

Laat een bericht achter! Dat waardeer ik bijzonder!

Comment Section

0 reacties op “Boekhouding Begrippenlijst

Plaats een reactie


*