Te ontvangen btw | Btw aangifte

Te ontvangen btw | Btw aangifte

Wat betekent te ontvangen btw?

Te ontvangen btw is de btw die je als btw-ondernemer terug krijgt van de Belastingdienst. De te ontvangen btw krijg je op een directe wijze in geld of door vermindering van de omzetbelasting (de btw over de verkopen). Bij de aankoop van een product of dienst betaal je btw. Deze btw vordert je terug als het een aftrekbare uitgave is voor de belasting. Men noemt dit te ontvangen btw of terug te vorderen btw.


Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma


Waar kom je het begrip tegen?

De btw kom je natuurlijk op meerdere plekken tegen, maar 'te ontvangen btw' zie je vooral in je belastingzaken: berekening van omzetbelasting en btw-aangifte. Wat is te ontvangen btw - boekhouding begrip in de btw aangifte Maar ook in je financiën, want je wilt het vooruitbetaalde  geld terug innen van de Belastingdienst. Hiervoor mag je administratie op orde zijn. Regelmatig vergeten ondernemers uitgaven af te trekken, jawel, of zijn bonnen en inkoopfacturen kwijt. Gevolg is dat deze btw formeel niet afgetrokken kan worden.

Wanneer vraag je het terug?

De aanvraag doe je tijdens de btw aangifte, meestal elk kwartaal. Je vult het bedrag in bij rubriek 5b - voorbelasting. btw-aangifte - te ontvangen btw of voorbelasting genoemd Als de omzetbelasting lager is dan de voorbelasting, dan ga je btw terugontvangen van de Belastingdienst. Je komt misschien zelf in aanmerking voor de btw-vrijstelling.

Uitrekenen

Je kunt het 'te ontvangen btw' zelf uitrekenen, bijvoorbeeld in Excel. Het is optellen van alle btw bedragen van je uitgaven. Uiteraard alleen als de btw aftrekbaar is. Let wel op, want dit soort rekensommen zorgen vaak voor fouten. Jawel ook in Excel als formules 'kapot' gaan of verdwijnen door tikfouten. Online boekhouden is het antwoord en tegenwoordig super simpel. Wil je je administratie skippen? Start dan met online boekhoudprogramma's. Het is snel terug verdiend. Tip: kijk hier als ZZP

 

Ben je MKB en een ambitieuze ondernemer? 

 

Meer uitleg nodig voor nu of later? In de begrippenlijst vindt je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken.