Populaire Online Boekhoudprogrammas voor ZZP: Vergelijk, kies en beheer je boekhouding zonder stress
Beste populaire boekhoudprogramma zzp mkb

Populaire Online Boekhoudprogramma's voor ZZP&MKB: Vergelijk, kies en beheer je boekhouding zonder stress

Direct beginnen met boekhoudprogramma's vergelijken? Vind je perfecte match met onze uitgebreide online boekhoudprogramma-vergelijker, 33+ uitgetest ! Klik hier om te starten

Vergelijk 33+ programma's


Laatste update: 7 mei 2024 door Elma de Bruijn, boekhouder

Eerst een klene aanwijzing of je op de juiste plek bent:

Wat is goed? | mijn top 7 voor zzp'ers

Als je een online boekhoudprogramma wilt kopen, dan wil je natuurlijk het beste voor je bedrijf! Maar wat is goed?

Hier is zodadelijk het geheim, maar eerst mijn top 7 favorieten op basis van mijn ervaring als boekhouder.

 1. DigiBTW - slimme, handige software en helpt je ook met aangifte inkomstenbelasting; ze blijven me verrassen hoe ze zorgen voor praktische oplossingen voor dagelijkse administratieproblemen
 2. e-Boekhouden.nl - compleet, veel gebruikt  door zzp'ers en gratis voor starters, 15 maanden lang; een no-brainer, ook omdat ik heb ervaren dat het team leuke mensen bevat die het beste voor zzp'ers willen
 3. Snelstart - uitstekend voor ambitieuze ondernemers; inrichting direct klaar voor je toekomst als je bijvoorbeeld met personeel gaat werken
 4. Acumulus - als je alles zelf wilt doen, zonder boekhouder. ook moeilijke boekingen zijn eenvoudig; een beetje ouderwets uiterlijk, maar ze staat zelfs persoonlijk voor je klaar, weet ik door veel, fijne klantenervaringen
 5. MoneyMonk - superhandig als je uurtje-factuurtje werkt, dus eenvoudige tijdregistratie makkelijk om te zetten naar een factuur en snel verstuurd naar een klant
 6. MoneyBird - formeel boekhoudproces volgend en reuzehandig, vooral de bankintegratie, dus hebt geen dure bankrekening meer nodig; uniek
 7.  InformerOnline - geweldige helpdesk, altijd support binnen 5 minuten, dus sneller support dan een boekhouder je kan geven

Disclaimer: Vergoeding van partner: Ik kan ontvangen een kleine vergoeding voor het plaatsen van deze vergelijker. Hierdoor kan ik gratis content blijven weggeven. Verder schrijf ik op basis van mijn praktijkervaring als boekhouder.

Wat wordt jouw keuze?

Er bestaat geen 'one-size-fits-all' oplossing. Wat voor een ander uitstekend is, kan voor jouw te beperkt zijn, ook als 'eenvoudige' zzp'er die trouwens niet bestaat. Voor een starter is e-Boekhouden.nl gratis, maar ben je een ICT-er of een specialist die per uur wordt betaald, dan is MoneyMonk dé tool die je fantastisch helpt met urenregistratie. Je facturatie gaat daarna razensnel. En een mkb'er heeft weer andere behoeftes zoals een link met de salarisadministratie - integratie mogelijkheden aanbieden is Exact Online ijzersterk in.

Er is dus geen standaard antwoord wat het beste boekhoudprogramma is. Daarom heb ik deze levendig GiDS [2024] gemaakt - met reviews - voor het kiezen en vergelijken van boekhoudsoftware. Het doel is om je financiele rust en vertrouwen te geven, zodat je zorgeloos je belastingzaken regelt. Deze gids helpt je met het proces van zoeken, vergelijken en kiezen van jouw online boekhoudprogramma dat bij je past, voor ondernemen in vrijheid.

Dit moet je eerst weten ? 

Ik geef je zodadelijk ook de beste, populaire keuze voor zzp'ers. Maar eerst een prikkelende vraag: 

Wat zorgt ervoor dat jij je financiele gemoedrust behoudt ... door boekhouden?

Dit zegt namelijk iets over wat jij belangrijk vindt aan de software, dus je eisen en wensen! Benoem het voor jezelf voordat je programma's vergelijkt en uittest.


Welk boekhoudprogrammma is #1 meest gebruikt door zzp'ers?

Je ontdekt hier de #1 meest gebruikte optie voor online boekhouden:

 1.  e-Boekhouden.nl vooral voor enthousiaste starters

Waarom meest gebruikt?

Ik licht het je toe, Naast de voordelen en wat het je oplevert, ook mijn persoonlijke ervaring.

# ZZP - Populairste online boekhoudprogramma e-Boekhouden

De reviews liegen er niet om...

Review online boekhoudprogramma e-Boekhouden via reviews Trustpilot

Je kunt nu direct naar de software e-Boekhouden:

Bekijk e-Boekhouden.nl

Onlangs heeft een klant mij een startende ondernemer doorverwezen. Tijdens onze eerste afspraak vertelde hij, een ICT- er, dat hij heeft gekozen voor e-Boekhouden.nl voor zijn online boekhouding. Hij was blij dat ik het ook aanbeveel.

En weet je wat ...

ICT'ers zijn per definitie nooit beter met boekhoudsoftware dan een zangeres, om maar even een tegenstelling te maken. Ik zie met regelmatig onzekere ICT-ers tegenover me zitten met vragen over boekhouding- en belasting. Ze beginnen dan onnodig in een Excel template, wat echt veel tijd kost! Totdat ze inzien hoe eenvoudig de is die ik hun uitleg in simpele bewoordingen.

Kortom, e-Boekhouden.nl is supereenvoudig online boekhouden voor ZZP'ers, MKB'ers, hun medewerkers en zelfs voor verenigingen en stichtingen. Het is een complete oplossing als je kijkt naar wat je ermee kunt doen, zowel als in de toekomst.

Nieuwsgierig? Bekijk eerst de videoreview voordat je keuze maakt:

e-Boekhouden is dus een top-programma met toenemende mogelijkheden. Ik ken het bedrijf persoonlijk en ze zijn ethousiast en ambitieus op een prettige manier.

Voordelen van e-Boekhouden.nl

De voordelen van het populaire e-Boekhouden.nl zijn:

 • bankkoppeling waardoor je boekhouding sneller gedaan wordt
 • direct btw-aangifte doen en betalen
 • automatische herkenning en verwerking van facturen
 • samenwerking met helpdesk en boekhouders
 • mobiele app voor bonnetjes en rapporten

Je kunt het met eigen ogen zien:

Bankkoppeling: hoe ziet het eruit?

Deze video is gemaakt door mijn samenwerkingspartner e-Boekhouden.nl - (gratis) online boekhouden voor kleine ondernemingen. Zij stimuleren stressvrij online boekhouden en nemen je zorgen weg rondom complexe financiële taken. Ontdek hier hoe e-Boekhouden.nl je boekhoudkosten helpt verlagen >>

Een ander leuke functie waarmee je elk kwartaal irraties voorkomt is ...

Autmatisch BTW-aangifte doen

Als je de video bekijkt, dan ontdek je nog een ander pluspunt. Direct je hoofd leegmaken en verder met de leuke dingen.

 

Ontdek hier hoe e-Boekhouden.nl je boekhoudkosten helpt verlagen >>

Minder handmatig werk

Dit is top. Vroeger moest je veel typen, later werd het veel klikken. Nu is het scannen of mailen en de soiftware herkent je facturen en bonnetjes met gemak.

Echt?

In het begin moet je de software wel een beetje opvoeden hoe jij het wil, maar dan gaat het vlotjes. Ik doe de boekhouding in minder dan 1 á 2 minuten per week. Ja, ik ben een expert, maar als jij het regelmaat doet, dan ben je zeker binnen 5 a 10 minuten klaar per week.

Je leert in de video hoe je dat doet.

Deze video is gemaakt door mijn samenwerkingspartner e-Boekhouden.nl - (gratis) online boekhouden voor kleine ondernemingen. Zij stimuleren stressvrij online boekhouden en nemen je zorgen weg rondom complexe financiële taken. Ontdek hier hoe e-Boekhouden.nl je boekhoudkosten helpt verlagen >>

En er is nog meer ...

Startende ondernemers krijgen de online boeksoftware 15 maanden gratis. Daarnaast ook belangrijk: na afloop van deze gratis periode ben je niet verplicht een abonnement te nemen.

Heb je twijfels om te starten met e-Boekhouden? Bekijk eventueel de review van e-Boekhouden.nl of vergelijk het met andere boekhoudprogramma's via een vergelijkingssite.


Bekijk e-Boekhouden.nl


Twijfels over e-Boekhouden.nl als beste software voor jou?

Ik snap het. De honderden topreviews zijn echt! Maar ik maak een kanttekening. Ik weet ook dat veel startende zzp'ers gelokt zijn door de 1,5 jaar gratis boekhoudaccount.  Een hoog marketingbudget trekt meer klanten aan.

Dus trekt men aan ...

Startende ondernemers, die geld uitgeven lastig vinden als het nut niet direct voelbaar is. Zij ervaren alles wat gratis is als 'beter'. Na 1,5 jaar is men gewend aan de software van e-Boekhouden.nl en stapt dus niet makkelijk meer over.

Ik weet uit ervaring dat bijvoorbeeld DigiBTW net een slagje handiger, gebruiksvriendelijk en een betere look&feel heeft.

Dat is op langere termijn beter, omdat je sneller geneigd bent je boekhouding te doen en dus voorkom je dat het een chaos wordt. Nog sterker, je hoeft maar effe te checken of alle banktransacties al geboekt zijn. Zo simpel kan DigiBTW namelijk zijn.


vergelijk #1 met DigiBTW


Simpel Uitgelegd Voordelen over Boekhoudprogramma's

De voordelen van eenvoudig online boekhouden zijn:

 • Veel Boekhouderskosten reduceren waardoor je geld overhoudt om te investeren of voor je ondernemerslifestyle.
 • Tijd winnen door reduceren van je saaie boekhouding met minstens 80%.
 • Belastingaangiften in 1 keer goed doen waardoor geen gezeur met Belastingdienst.
 • Belasting reduceren wegens beter inzicht in je financiële cijfers waardoor je optimaal meer geld verdient.
 • Boekhouding eenvoudiger doen, onnodige rompslomp vermijden en het bijna leuk vinden;-)
 • Je klanten sneller laten betalen bijv. met iDEAL-betaling (onderschat deze optie nooit) .
 • Vermijden van belastingissues die je veel tijd en geld kosten.

Hieronder volgt een toelichting op veel gestelde vragen.

In stappen leren gebruiken?

Leer jij eenvoudig en snel een boekhoudprogramma gebruiken voor je bedrijf?

Beste populaire boekhoudprogramma ontzorgen je in keuze stress

Ja, zeg ik tegen veel nieuwe klanten. Zo ook tegen mijn klant Rik. Hij appte me laatst: 'Ik heb de boekhoudsoftware al getest, Elma. Het ziet er gebruiksvriendelijk uit. Ik heb zelfs al een grootboekrekening toegevoegd. Leuk werk!'

Rik is een ICT-consultant. Zijn bedrijf groeit en hij heeft inmiddels zijn eerste medewerker in dienst. Rik is op weg om een kleine mkb'er te worden, maar hij begon als een onzekere zzp'er. Vooral rond de boekhouding en belastingzaken. Hij heeft het snel aangeleerd.

Boekhoudprogramma voor ZZP is anders dan voor MKB

Door zijn groei is zijn boekhoudsoftware voor een zzp'er een te krap jasje geworden. Als de dag van gisteren herinner ik hem als startende ondernemer: hij was onzeker over geld verdienen en nog meer over de belastingeisen en boekhoudsoftware. Hij begon in een Excel template. "Ieder zijn vak", zegt hij altijd.

Grootboekrekeningen zijn bijvoorbeeld lastige begrippen voor hem en laat hem snel twijfelen. Begrijpelijk en toch pakte hij het makkelijk op. Je leest zijn verhaal in mijn blog: Kun jij ook een online boekhoudprogramma snel leren gebruiken? | incl. 3 tips

Wat gaat automatisch? 

Wat sneller gaat door simpele automatisering in online boekhoudsoftware leer je hieronder, maar eerst de kern wat essentieel is voor je bedrijf.

De 3 belangrijkste voordelen van online boekhouden zijn:

 1. ontzorgen van je klanten door slim facturen.
 2. reduceren van je administratielast.
 3. grip op je financiën

Ik licht het aan je toe.

1. Ontzorgen van je klanten door slim facturen | Mis geen geld

Het zorgt ervoor dat je klanten geen hoofdpijn van je boekhouding krijgen. Ja, je leest het goed. Boekhoudsoftware zorgt ervoor dat facturen maken snel en goed gaat. En dat je klanten makkelijker en dus ook sneller betalen. Onmisbaar dat geld ontvangen, om je eigen uitgave te kunnen doen.

Nog belangrijker, nu en in de toekomst: zorg dat je verkoopfactuur super snel in hun boekhoudprogramma ingelezen kan worden. Het is een beetje technisch verhaal, maar we spreken van e-facturen / UBL-facturen [lees verder voor meer info]. Jij helpt je klanten zonder extra inspanningen hun administratie verminderen.

Stel eens voor ..... hoe fijn dat is als jouw leverancers je ook zo helpen?

boekhoudprogramma ontzorgt ondernemer van administratielast.


2. Reduceren van je administratie-last

Online boekhouden reduceert zichtbaar je tijdrovende administratie. Jij wilt toch ook:

 • Nooit verzanden in moeilijke dingen.
 • Weinig tijd kwijt zijn aan uitzoekwerk.
 • Juiste keuze maken voor online boekhouden, maar geen tientallen testaccounts openen.
 • Geen twijfels hebben of het boekhouden wel goed gaat.
 • Geen onaangename belastingaanslagen als gevolg.

Het biedt je veel om je leven als ondernemer te verlichten. Een greep aan mogelijkheden en functies vind je hieronder.

Hoe minder tijd aan boekhouding besteden?

Dit doe je door online boekhouden waardoor:

 • Tijd besparen op verkoopfactuur maken en versturen
 • Factuur digitaal versturen als e-factuur
 • Periodiek factureren op autopilot als je diensten per maand/kwartaal/jaar worden betaald
 • Alleen voor facturatie kiezen kan ook
 • Snel aanmaningen versturen als klanten geen betalingen doen (=debiteurenbeheer)
 • Banktransacties automatisch importeren dus overtypen is onnodig
 • Btw-bedrag automatisch uitrekenen (ook internationale verkoop en inkoop)
 • Btw-aangifte rapporten automatisch maken
 • Automatische btw-aangifte doen; met 1 druk op de knop
 • Bonnetjes scannen en verwerken
 • Administratie makkelijker onderhouden
 • Kosten reduceren
 • Software dat meedenkt met je boekingen, dus goede voorstellen doet hoe te verwerken
 • Software controleert steeds zelfstandiger door leervermogen van de software (artificial intelligence)
 • Urenregistratie van werk voor je klanten waardoor je snel een verkoopfactuur maakt
 • Online boekhoudprogramma's worden automatisch bijgewerkt en blijven voldoen aan Windows en Apple eisen

Dit alles zorgt zeker voor veel minder handelingen en ...

3. Grip op financiële cijfers | geen geld laten liggen

Je financiën onder controle krijgen draagt bij aan professioneel zaken doen door. Verrassend eenvoudig en dat betekent voor je:

 • Winstoverzicht snel in beeld zodat je nooit meer besluiten neemt op basis van banksaldo
 • Balans voor jaarrekening (waardoor boekhouder veel minder werkt heeft)
 • Inboeken van inkoopfacturen via slimme technologie, bijv. vanuit je mailbox facturen versturen naar je boekhoudprogramma
 • Inkoopfacturen die je wilt betalen omzetten in een betaal-bestand waardoor je alle facturen direct betaalt per bank
 • Automatische KvK gegevens van klanten inlezen
 • CRM-relatiebeheer
 • Offerten maken die eenvoudig worden omgezet in een verkoopfactuur
 • Facturen met je eigen logo en huisstijl
 • Online samenwerken met je accountant of boekhouder
 • Omzet categorieën en kostensoorten toevoegen specifiek voor je bedrijf (grootboekrekeningen)
 • Kostenplaatsen toevoegen als je onderscheid maakt in bijvoorbeeld type klanten of afdelingen
 • Online Boekhouden geeft je structuur en organiseert je administratie op 1 plek
 • Veilig archiveren van je facturen (want als je laptop wordt gestolen of direct raakt, dan heb je geen problemen met de Belastingdienst)

Overige boekhoudprogramma functies

Er zijn functies die specifieke branche gerelateerde problemen oplossen zoals:

 • iDEAL-betaallink toevoegen in mail of factuur
 • Omzetbelasting per iDEAL betalen aan de Belastingdienst
 • Koppeling met je webshop
 • Koppeling met je kassa/pin-apparaat
 • Koppeling met werkbonnetjes-app (voor urenbriefjes van je medewerkers)
 • Koppeling met uitgebreide rapportage (voor MKB)
 • Koppeling met salarisverwerking
 • Voorraad bijhouden
 • Marge-artikelen factureren

Kortom, veel kansen, maar wees gerust, gebruik alles wat je nodig hebt. En leer het in stappen toepassen. Hiermee bedoel ik: eet de olifant niet in één keer op.

Welke rol heeft je online boekhoudprogramma voor je bedrijf?

Online boekhouden schept voor elke onderneming veel kansen en voordelen voor:

 • Skippen van je administratie
 • Helpt de administratie van je klant te reduceren
 • Belasting tijdig reserveren
 • Ondernemersloon waarborgen
 • Grip op financiën krijgen
 • Meer winst maken
 • Groei stimuleren zonder megagrote inspanningen

Het heeft me veel gebracht. Het heeft mijn klanten veel gebracht. Ik heb daarom de beste, populaire online boekhoudprogramma's voor ZZP uitgezocht. Hierdoor kun je met optimaal weinig zorgen je online boekhouding opstarten. Een beetje zorg zal er altijd zijn, maar je staat niet alleenvoor, met bijvoorbeeld de gratis helpdesk van de boekhoudsoftware-leverancier.

Wat voor je het beste is, kies je via de boekhoudprogramma-vergelijkingstool, speciaal voor starters en zzp'ers die al langer bezig zijn.

Ik kies boekhoudsoftware


Wat kost een online boekhoudprogramma?

Het belangrijkste is voor ogen te houden dat de kosten absoluut rendabel zijn, want het reduceert minstens 50% á 75% van de boekhouderskosten. De prijzen van de boekhoudsoftware liggen niet zo ver uit elkaar. Je kunt starten ongeveer tussen €8 en €60 per maand. De hogere tarieven zijn de boekhoudpakketten voor de MKB. De kosten voor een zzp'er liggen aan de ondergrens. Regelmatig is software voor facturen maken gratis.

Hier een kleine samenvatting van prijzen (per maand) die je ook in de boekhoudsoftware-vergelijkingstool kan inzien:

 • e-Boekhouden.nl : starters 15 maanden gratis | klein zzp €7.95
 • DigiBTW : facturen module gratis | compleet €10 | korting p/jr betaling
 • Informer : basis gratis | premium €10
 • Rompslomp : facturen module gratis | compleet €15 | klein zzp €5
 • Exact : vanaf €39 | m.n. voor MKB
 • Snelstart : factureren €10 | compleet vanaf €15

Online boekhoudprogramma's zijn de nieuwe boekhouders van deze tijd. Ik riep dat al in jaar 2013. Je leest het in het artikel nieuwe boekhouder is software. Dus €8 a €25 zijn mooie tarieven als je merkt hoeveel tijd het je bespaart. Je tijd is namelijk ook geld waard. Uiteraard bespaar je daarnaast vele honderden euro's per jaar aan kosten voor de boekhouder. De prijzen per software vind je terug in onze vergelijkingstool voor ZZP, MKB, accountants en boekhouders en bovendien voor verenigingen.


wat kost een boekhoudprogramma - prijzenIk ga vergelijken


Welk online boekhoudprogramma is het beste voor je om te kopen?

Het is afhankelijk wat je als ondernemer wilt. De eerste vraag die je jezelf mag stellen is, in hoeverre wil je af van:

 • Bonnetjes bewaren in een map?
 • Losse facturen die ergens zwerven in je kantoor of mailbox?
 • Verlate support van je boekhouder of volledig afhankelijk van zijn?
 • Veel typewerk in een Excel sheet?
 • Onnodig extra werk/handelingen om je administratie op orde te hebben?

Als je meer gemak wilt hebben, dus minder administratie, start dan met een online boekhoudprogramma. In de loop van de tijd kom ik steeds uit op hetzelfde: Mijn klanten, zzp, vof, en mkb, zijn er blij mee als ze een boekhoudprogramma kopen. De ZZP Barometer heeft zelfs onderzocht dat 51% van de zzp'ers een boekhoudprogramma tool gebruikt. Heb je twijfels? Ik raad je aan mijn artikel te lezen 'Waarom 51% van de zzp'ers een boekhoudprogramma tool gebruikt?'

Je leert in het blog:

 • Waarom online boekhouden nuttig is?
 • Waardoor je blijft ondernemen zonder financiele zorgen?
 • Waarom nooit alleen focussen op omzet?
 • Waarom winst het noodzakelijkste is, meer dan de omzet?


Welk online boekhoudprogramma is geschikt voor wel beroep of bedrijf?

Ja, maar niet als je minder dan 10 banktransacties per maand hebt. Boekhouden in Excel is dan gratis.


Boekhoudprogramma geschikt voor iedereen? zzp partime, horeca, webshop, bouw, ?


Je leest hier boven welke 2 online boekhoudsoftware de meeste klanten heeft, maar is het ook geschikt voor je? Ik heb aparte artikelen voor je waarin de specifieke beroepszaken worden uitgelicht. Het gaat over boekhoudprogramma's voor:


Hoe het beste boekhoudprogramma vergelijken en kopen?

De vele soorten online boekhoudsoftware creëert keuzestress. Vooral als belastingzaken niet je grootste hobby is. Een top 5 lijst is goed voor een eerste selectie, waardoor je makkelijker vergelijkt (zie ook video hieronder bij 'voorbeeld'). Het zorgt dus dat het beter past bij je wensen.


Hoe het beste boekhoudprogramma kiezen


Op de volgende vragen 'moet' je een antwoorden voor jezelf vinden:

 • Wat is goed voor je en je bedrijf? Dus wat zijn je wensen?
 • Hoe pak je het vergelijken van boekhoudsoftware aan? Wat zijn je criteria?
 • Kijk je vooral naar functionaliteit en prijs en/of is het voldoende dat 'het intuïtief goed voelt'?
 • Hoe je snel en met de minste (belasting)fouten je boekhouding doet?
 • Hoe belangrijk vind je een up-to-date financiële dashboard?

Vind je de laatste 2 vragen belangrijk, dan vallen het boekhouden in Excel versies af. Helaas, goedkoop wordt dan duurkoop. Tenslotte, meerdere boekhoudprogramma's vergelijken zorgt dat je scherper ziet wat belangrijk voor je is.


Ik kies boekhoudsoftware


Voorbeeld:  Hoe vergelijk je simpel boekhoudprogramma's?

Als je het juiste programma wilt vinden dat bij jou en je bedrijf past, dan heb je meestal een aantal basis vragen, zoals:

 • Welk pakket kiezen?
 • Online of offline?
 • Welke online boekhoudprogramma´s zijn er?
 • Welke boekhoudsoftware is het beste?
 • Ga ik het beste boekhoudprogramma kopen?

Weet je inmiddels wat je belangrijk vindt? Welke opties er voor je zijn? Dan heb je alleen nog een vergelijkingstool nodig. In een video laat ik je zien hoe eenvoudig het is. Je vindt het bij de online boekhoudprogramma's vergelijken tool.


Ik ga vergelijken >>


Waarom een online boekhoudprogramma een ongeschreven wet is voor slim boekhouden?

Is een boekhoudsoftware nodig? Veel startende ondernemers vragen dat aan mij. Ik heb 2 redenen waarom ik mijn klanten met succes inspireer voor zelf boekhouden. Weet je ook waarom, dan wil je alleen maar online boekhouden:

 1. Het is voor grip hebben op je geldstroom; de financiën van je bedrijf.
 2. Sturing geven aan winst en groei als ondernemer.

Je boekhouding doen, of (deels) laten doen, doe je nooit voor de Belastingdienst, ook al is het een moetje. Je doet het voor jezelf om te kunnen blijven ondernemen. Hoe je het wendt of keert, een bedrijf heeft 1 sleutelvoorwaarde: Geld is een noodzaak!

Ook als ZZP'er? Ja! Ik zie aan de boekhouding waar en waarom een onderneming niet goed verloopt. De cijfers zijn een reflectie van de daden van het bedrijf, hoe klein dan ook. Het is gewoon een universele wet.

Ik kan je verder helpen door de gratis online training die ik je aanbied.


Gratis Online Cursus  >>


Samenvatting

Zo dan, hier heb je alles wat je nodig hebt om te kiezen voor een online boekhoudprogramma. Het is uitgebreid en dus te veel om in een keer tot je door te laten dringen, dus wees relax. Neem stapsgewijs actie, vergelijk boekhoudsoftware en ga je administratie stapsgewijs aanpakken. Gebruik vervolgens de cijfers uit je boekhouding om je bedrijf snel te laten groeien.

Ik kies boekhoudsoftware >> 

Veelgestelde vragen over boekhoudprogramma's

ZZP/starters, welk boekhoudprogramma is het beste voor je bedrijf?

Als boekhouder vergelijk ik zzp'ers nooit 100% met elkaar, dus de beste manier van zelf (online) boekhouden is per zzp'er afhankelijk. Het wordt bepaald door je type bedrijf, je persoonlijkheid, wil je offline of online, software of Excel, je dienst en/of producten en in hoeverre je steun van helpdesk of online boekhouder wilt hebben. Via onze vergelijkingstool voor boekhoudsoftware kies je specifiek wat het beste voor je is.

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

Voor het beste gratis factuurprogramma heb ik direct raad voor je: DigiBTW. Daarna kun je overstappen naar het goedkope online boekhouden. Je krijgt bij DigiBTW software  ook ondersteuningen met de jaarlijkse inkomstenbelasting. Uniek in Nederland. Let op: een gratis boekhoudprogramma heeft veel nadelen waardoor je administratie tijdrovend is en kostbare fouten maakt. Wil je nog geen geld besteden aan betaalde boekhoudsoftware, stap dan eerst over naar een Excel boekhouding template.

Wat is het makkelijkste boekhoudprogramma?

Eerst een kanttekening voordat ik je een tweetal voorbeelden noemt. Eenvoudig boekhouden kan iedereen, maar goed alle belastingzaken regelen vraagt enige expertise. Ook is met regelmatig een zzp onderneming complexer dan een paar facturen inboeken, bijvoorbeeld de zzp'er die veel (internationaal) online verkoopt of allerlei soorten geldstromen heeft. Dus als je bedrijfsadministratie werkelijk eenvoudig is en blijft, dan heb ik 2 makkelijke online boekhoudsoftware voor je: DigiBTW (en een van de meest voordeligste boekhoudprogramma) en  MoneyMonk - perfect voor consultants - voor fantastische urenverwerking.

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP en MKB?

De goedkoopste boekhoudprogramma kost ongeveer tussen €7 en maximaal €40 per maand. MKB'ers wensen meer functionaliteiten en dan schommelen de prijzen tussen €25 en €70 per maand. Boekhoudsoftware met eenmalige aanschaf kost al snel €500 á €1000 plus onderhoudskosten. Een eenvoudig factuurprogramma is regelmatig gratis.

Welke boekhoudprogramma's zijn?

Er zijn 5 soorten boekhoudprogramma's: online boekhouden", offline boekhoudsoftware, facturatieprogramma, zowel offline als online die een eenvoudige omzetbelasting berekening doen en Excel programma's. Zijn er apps? Jazeker! De beste online boekhoudprogramma's hebben ook een app-versie om de dagelijkse zaken te regelen. Vooral handig om je bonnetjes te verwerken. In onze kieswijzer vergelijk je software passend bij je bedrijf.

Welke voordelen en nadelen heeft een boekhoudprogramma?

De voordelen van een boekhoudprogramma zijn: 1) drastisch accountantskosten reduceren 2) administratie skippen door slimme, eenvoudige automatisering (ook al blijf je de boekhouding uitbesteden) 3) grip op cijfers op elk moment. Het nadeel is dat je zonder ervaring overdonderd kan zijn, omdat je weinig tijd of geduld hebt om het goed te implementeren. De beste boekhoudprogramma's hebben uitstekende (gratis) helpdesk en trainingen voor extra support.

Kan ik zonder een boekhouder of accountant boekhouden?

Ja, natuurlijk! Maak voor jezelf onderscheid tussen basis boekhouden en belastingzaken. Het laatste is het moeilijkste ofschoon de aangifte omzetbelasting meestal eenvoudig is. Een boekhoudprogramma doet niets anders dan geldstromen vastleggen door banktransacties en verkoop- en inkoopfacturen te registreren. Wist je dat 80% van de boekhouding is gedaan als je betaalt en betaald wordt? Geef de banktransacties een label wat het is (grootboekrekening) en koppel een btw-tarief eraan. Dit is de basis van boekhouden. De beste boekhoudprogramma's nemen die administratie uit handen