Beste populaire boekhoudprogramma zzp mkb

Simpel boekhoudprogramma kopen voor ZZP | MKB | Accountants | Top 5

Laatste update: 13 December 2021 door Elma de Bruijn

Simpel boekhoudprogramma kopen voor zzp, mkb of accountant? Eindelijk software die je ondersteunt met opzetten van een automatische boekhouding, maar:

 • Wat is een goed boekhoudsoftware voor jou, zonder een doolhof van boekhoudkundige termen? 
 • Hoe voldoe je aan de eisen van de Belastingdienst door online boekhouden?
 • Hoe kies je een boekhoudprogramma en start je snel?

Ik help je met een paar dingen glashelder te krijgen. Het begint met de top 5 beste boekhoudprogramma's overzicht. Vervolgens geef ik antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Populaire boekhoudprogramma's overzicht Top 5 | ZZP, MKB en meer

Disclaimer affiliate opbrengsten:  Ondanks dat ik een kleine vergoeding ontvang voor het plaatsen van deze vergelijker, help ik achter de schermen mee aan betrouwbare overzichten ook op basis van echte reviews. Succes met je keuzes maken van je boekhoudsoftware dat bij je past!


 

Waarmee helpt online boekhouden je? | voordelen

Een online boekhoudprogramma helpt je met:

 1. Boekhouderskosten sterk reduceren
 2. Reduceren van je saaie boekhouding met minstens 80% t.o.v. Excel boekhouding
 3. Belastingaangiften in één keer goed doen
 4. Belasting reduceren wegens beter inzicht in je financiële cijfers
 5. Boekhouding eenvoudiger doen en daardoor bijna leuk vinden
 6. Je klanten sneller laten betalen bijv. met iDEAL-betaling (onderschat deze optie nooit
 7. Vermijden van belastingissues die je veel tijd en geld kosten

Hieronder volgt een toelichting waar de verschillende doelgroepen op mogen letten.

Beste populaire boekhoudprogramma zzp mkb


ZZP en starters: hoe online boekhoudprogramma kopen door simpel vergelijken?

ZZP'ers hebben vooral de volgende 3 zorgen:

 • Hoe meer klanten hebben?
 • Snel btw-aangiften doen
 • Hoe geld overhouden?

Je wilt weinig met je administratie bezig zijn; geen uren per week wat vaak gebeurt. Wist he dat 80% van je boekhouding al is gedaan als je betaalt en betaald wordt? Online boekhouden met een bankkoppeling helpt je met snel en eenvoudig je boekhouding uitvoeren. Online boekhouden is slim ondernemen.

Een online boekhoudprogramma voor ZZP'ers  helpt je met makkelijker facturen maken en versturen. Bijvoorbeeld per mail en met een iDEAL-betaallink waardoor je klanten sneller betalen. Je kan ook de omzetbelasting aan de Belastingdienst per iDEAL betalen, als je het juiste boekhoudprogramma hebt. De bankkoppelingen heb je nodig om je administratie sterk te reduceren. Je match eenvoudig de facturen met de inkomsten en uitgaven. De btw-aangifte wordt vervolgens een fluitje van een cent.

Het juiste boekhoudprogramma helpt je met grip op je geld krijgen

Je krijgt sneller financiële inzichten wat nodig is om te blijven ondernemen. En dat is meer dan alleen klanten werven. Het is winst maken en dat is belangrijker dan hoge omzet. De meeste ZZP'ers moeten stoppen binnen 3 jaar, omdat ze ernstig geld zorgen hebben of zich de blubber werken. En dat wil jij natuurlijk voorkomen.

Tip: Wil je meer opties zien voor een betere keuze welk boekhoudprogramma je koopt en dus 3 stuks naast elkaar vergelijken zonder een testaccount te openen? Vergelijk hier de beste boekhoudprogramma's. Het is samengesteld ook op basis van echte reviews. Je vindt in de vergelijkingstool vele soorten boekhoudsoftware. Je kunt hierdoor beter het beste voor je bedrijf kiezen. Dus voor grip op geld, om je boekhouding te skippen en je kosten voor boekhouder drastisch te verlagen. Hun expertise is ingebouwd in goedkope boekhoudsoftware.

Meer boekhoudprogramma's | ZZP


MKB: Beste online boekhoudprogramma kopen

Ben jij een ondernemer met personeel, of zonder, maar met een droom vol ambities? Wie weet ga jij een online business opzetten of ben je al bezig? Welk type boekhoudsoftware is dan geschikt wegens bijvoorbeeld de koppelingen met salarisadministratie, webshop, facturatie, betalingsproviders en de basis boekhouding met financiële dashboard?

Ik raad je aan te kijken naar online boekhoudprogramma dat uitgebreid kan worden met app-koppelingen. Waarom? Hoe ga je bijvoorbeeld als consultantbureau of technisch specialist de urenregistratie van je medewerkers registreren? Vooral als je verdienmodel 'uurtje-factuurtje' is of je nacalculaties moet uitvoeren.

Je hebt als MKB'er, of als ambitieuze ZZP'er met bijvoorbeeld een virtueel team, meer ballen hoog te houden. Je administratie voelt al snel als een dikke olifant die nauwelijks een stap vooruit zet. Automatiseren voor ondernemers, zónder veel boekhoudkennis nodig te hebben, helpt je blijven groeien onder een grote administratielast.

Kies daarom hierboven uit de top 5 online boekhoudprogramma's voor MKB. De rij met mogelijkheden zijn natuurlijk langer. Wil je toch meer opties zien voor een goede boekhoudsoftware vergelijking, ook op basis van reviews? Ga naar de online boekhoudsoftware vergelijker voor MKB. Een uitstekend overzicht met samenvattingen van voordelen van online boekhoudprogramma's en met kostenoverzicht.  

Meer boekhoudsoftware | MKB


Boekhouder / accountant: online bedrijfssoftware nodig dat aansluit bij je klant?

Mijn visie is: als je bedrijfssoftware goed inzet, dan help je klanten beter met minder inspanningen. Het levert verder meer winst op met meer plezier.

Tip: Maak je keuze voor je eigen kantoor, maar stem het ook af met je doelgroep wat zij belangrijk vinden. Ook al besteden ze de boekhouding uit aan jou, ze mogen nog altijd hun verkoopfacturen zelf maken en zorgen dat deze betaald worden. Bovendien moeten ze alle inkoopfacturen en bonnetjes verzamelen. Dit is een soort van natuurramp voor ondernemers, vooral als de software / app lastig is voor hun.

Ontdek meer boekhoudsoftware


Verenigingen en stichtingen: zorg om ledenadministratie en financiën?

Uit mijn verenigingsleven weet ik dat goedkoop meestal duurkoop wordt door verlies van lidmaatschapsgeld.  Vaak is het moeilijk bestuursleden te werven die een flinke financiële klus goed aanpakken. Wil je de financiële administratie beter opzetten en voldoen aan de eisen? Lees dan het advies in het uitgebreide artikel 'hoe administratie voor vereniging / stichting opzetten?'


Boekhouden voor vereniging


Wanneer een automatische boekhouding nodig?  

Laat ik beginnen met mijn visie op boekhouden en waarom het vaak nog zoveel tijd en geld kost. Tijden veranderen gelukkig. Laten we kijken naar echte waarde-creatie en geen onnodige dingen doen. 

Wie helpt jou met reduceren van je administratie?

Elma de Bruijn visionair boekhouder

Ik ben Elma de Bruijn, visionaire boekhouder, en help kleine ondernemingen met zelf boekhouden. Waarom? Om zo snel mogelijk financiële inzichten te hebben, want onder cijfers geen goede business waar je trots op bent. Daarom:

 • Schrijf ik kennisartikelen met praktische tips voor zelf boekhouden en belastingzaken
 • Blog ik mooie verhalen om je te inspireren slimmer te ondernemen en administratie te skippen
 • Gebruik ik hiervoor mijn ervaring als boekhouder, manager en ondernemer
 • Onderzoek boekhoudprogramma's en apps om administratie te reduceren 

Ik streef dolgraag 'simplicity' na, want we maken het vaak al moeilijk genoeg. Zo heb ik het volgende over (zelf) boekhouden geconstateerd.

Hoe het vroeger ging en regelmatig nog steeds:

Stoppen met traditioneel boekhouden


Traditioneel boekhouden kost veel geld


Een ondernemer pakt alle facturen uit een la, doet het in een schoenendoos of map en breng het naar de accountant of boekhouder. Echt waar, ze zijn er nog. Vervolgens heeft de accountant veel werk, dus hoge kosten en produceert een dik rapport. Is dit laatste nodig? Deels, maar d Belastingdienst verlangt nooit naar een dik rapport. En de ondernemer? Die wordt hierdoor weinig wijzer hoe het werkelijk financieel gaat met het bedrijf.

Gelukkig gaat het tegenwoordig veel beter door alle software en onderlinge koppelingen. Helaas wordt het nog te weinig goed toegepast. Hierdoor is er nog steeds veel frustraties.

Ontsla je accountant of boekhouder


Modern zelf boekhouden met online boekhoudprogramma


De chaos van bonnen en mappen vol facturen bestaat nog steeds. De accountant is meer een controleur geworden en gaat alle facturen langs of het goed geboekt is in het boekhoudprogramma. Dat is ook tijdrovend. Het dikke rapport, de uitgebreide jaarrekening, bestaat nog steeds, maar wordt vaker digitaal als pdf verstuurd. 

De ondernemer wordt er nog steeds weinig wijzer van of ontvangt zinvolle informatie te laat. Het enige rest hem of haar om de belastingen te betalen en natuurlijk de (hoge) rekening van de accountant of boekhouder.

Deze frustratie kunnen we verder oplossen.

Boekhouding als Instagram-posten

Het proces is zo simpel. Het lijkt op Instagram-posten. Ongeloofwaardig? Ik snap je, want waar de meeste ondernemers tegenop zien is het inregelen van de software. Wees gerust, er is minder te doen dan je denkt en de softwareleveranciers helpen je graag mee. Slim zelf boekhouden is: focus op skippen van je administratie. Dat ziet er zo uit.:


Simpel online boekhouden


Op mijn website help ik je in stappen verder om dit te realiseren. In basis gebruik je bijvoorbeeld de volgende software / apps:

# Zenvoices | factuurverwerking en app, speciaal voor MKB, maar ook voor ZZP'er

# e-Boekhouden.nl | gratis voor starters, met autopilot bankverwerking

# Speedbooks | app met dashboard voor cijfer-inzichten, speciaal voor MKB


In de online boekhouden vergelijkingstool vind je meer opties. Verder kan ik het volgende met plezier met je delen..

Tips voor online boekhoudprogramma's

 1. Online boekhoudprogragmma voor zzp uitgelegd: kan jij het ook?
 2. Wat gaat automatisch in beste boekhoudprogramma's voor ZZP en MKB? | TIP
 3. Wat kost een boekhoudprogramma?
 4. Welke online boekhoudprogramma is het beste getest?
 5. Waarom zijn het populaire boekhoudprogramma's voor ZZP en MKB?
 6. Hoe het beste boekhoudprogramma simpel vergelijken en dan kopen?
 7. Waarom online boekhouden een ongeschreven wet is voor slim ondernemen?
 8. Veelgestelde vragen

ALLEMAAL LINK OP DE PAGE

Mocht je twijfelen over je keuze wel of niet online boekhouden, dan raad ik je tip 2 aan.

Online boekhoudprogramma voor ZZP uitgelegd

Kan jij een eenvoudig en snel boekhoudprogramma leren gebruiken voor je bedrijf?

Beste populaire boekhoudprogramma ontzorgen je in keuze stress

Ja, zeg ik tegen veel nieuwe klanten. Zo ook tegen mijn klant Rik. Hij appte mij laatst: 'Ik heb de boekhoudsoftware al getest, Elma. Het ziet er gebruiksvriendelijk uit. Ik heb zelfs al een grootboekrekening toegevoegd. Leuk werk!'

Rik is een ICT-consultant. Zijn bedrijf groeit en hij heeft inmiddels zijn eerste medewerker in dienst. Rik is op weg om naar een kleine mkb-er te worden, maar hij begon als een onzekere zzp'er. Vooral rond de boekhouding en belastingzaken. Hij heeft het snel aangeleerd.

Boekhoudprogramma voor ZZP is anders dan voor MKB

Door zijn groei is zijn boekhoudsoftware voor zzp'er een te krap jasje geworden. Als de dag van gisteren herinner ik hem als startende ondernemer: onzeker over geld verdienen en nog meer over de belastingeisen en boekhoudsoftware. Hij begon in een Excel template. "Ieder zijn vak", zegt hij altijd. 

Grootboekrekeningen zijn bijvoorbeeld lastige begrippen voor hem en laat hem snel twijfelen. Begrijpelijk. En toch pakt hij het makkelijk op. Je Leest zijn verhaal in mijn blog: Kan jij ook een online boekhoudprogramma snel leren gebruiken? | incl. 3 tips 


Wat gaat automatisch in beste boekhoudprogramma voor ZZP en MKB?

1. Ontzorgen van je klanten | Laat geen geld liggen

Het zorgt ervoor dat je klanten geen hoofdpijn van jouw boekhouding krijgen. Ja, je leest het goed. Boekhoudsoftware zorgt ervoor dat facturen maken snel én goed gaat. En dat je klanten makkelijker en dus vaak ook sneller betalen. Essentieel, dat geld ontvangen, om je eigen uitgave te kunnen doen. 

Nog belangrijker, nu en in de toekomst: zorg dat je verkoopfactuur super snel in hun boekhoudprogramma ingelezen kan worden. Het is een beetje technisch verhaal, maar we spreken van e-facturen / UBL-facturen [lees verder voor meer info]. Jij helpt je klanten zonder extra inspanningen hun boekhouding verminderen. Hoe fijn is dat? 

boekhoudprogramma ontzorgt ondernemer van administratielast.


2. Reduceren van je administratie-last

Online boekhouden reduceert zichtbaar je tijdrovende administratie. Jij wilt toch ook:

 • Nooit verzanden in moeilijke dingen
 • Weinig tijd kwijt zijn aan uitzoekwerk
 • Goede keuze maken voor online boekhouden, maar geen tientallen testaccounts openen
 • Geen twijfels hebben of het boekhouden wel goed gaat
 • Geen onaangename belastingaanslagen als gevolg

Het biedt je veel om je leven als ondernemer te verlichten. Een greep aan mogelijkheden en functies vind je hieronder.

Hoe minder tijd aan boekhouding besteden?

Dit doe je door online boekhouden waardoor:

 • Tijd besparen op verkoopfactuur maken en versturen
 • Factuur digitaal versturen als e-factuur
 • Periodiek factureren op autopilot als je diensten per maand/kwartaal/jaar worden betaald
 • Alleen voor facturatie kiezen kan ook
 • Snel aanmaningen versturen als klanten geen betaling doen (=debiteuren)
 • Banktransacties importeren dus overtypen is onnodig
 • Btw-bedrag automatisch uitrekenen (ook internationale verkoop en inkoop)
 • Btw-aangifte rapporten automatisch maken
 • Automatische btw-aangifte doen; met 1 druk op de knop
 • Bonnetjes scannen en verwerken
 • Administratie makkelijker onderhouden
 • Kosten reduceren
 • Software meedenkt met je boekingen, dus goede voorstellen doen wat je moet boeken
 • Software controleert steeds zelfstandiger door leervermogen software (artificial intelligence)
 • Urenregistratie voor klanten waardoor je snel een verkoopfactuur maakt
 • Online boekhoudprogramma's worden automatisch geupdated en blijven voldoen aan Windows en Apple eisen

Dit alles zorgt zeker voor veel minder handelingen en ...

Grip op financiële cijfers | geen geld laten liggen

Je financiën onder controle krijgen draagt bij aan professioneel zaken doen door o.a.:

 • Winst-overzicht
 • Balans voor jaarrekening (waardoor boekhouder veel minder werkt heeft)
 • Inboeken van inkoopfacturen via slimme technologie, bijv. vanuit je mailbox facturen versturen naar je boekhoudprogramma
 • Inkoopfactuur die je wilt betalen omzetten in bestand waardoor je het direct kan betalen per bank
 • Automatische KvK gegevens van klanten inlezen
 • CRM relatiebeheer
 • Offerten maken die eenvoudig worden omgezet in een verkoopfactuur
 • Facturen met je eigen logo en huisstijl
 • Online samenwerken met je accountant of boekhouder
 • Omzet categorieën en kostensoorten toevoegen specifiek voor je bedrijf (grootboekrekeningen)
 • Kostenplaatsen toevoegen als je onderscheid maakt in bijvoorbeeld type klanten of afdelingen
 • Online geeft je structuur en organiseert je administratie op één plek
 • Veilig archiveren van je facturen (want als je laptop wordt gestolen of crasht, dan heb je geen problemen met de Belastingdienst)

Overige boekhoudprogramma functies

Er zijn functies die specifieke branche gerelateerde problemen oplossen zoals:

 • iDEAL-betaallink toevoegen in mail of factuur
 • Omzetbelasting per iDEAL betalen aan de Belastingdienst
 • Koppeling met je webshop
 • Koppeling met je kassa/pin-apparaat
 • Koppeling met werkbon-app (voor urenbriefjes van je medewerkers)
 • Koppeling met uitgebreide rapportage (voor MKB)
 • Koppeling met salarisverwerking
 • Voorraad bijhouden
 • Marge-artikelen factureren

Kortom, veel kansen, maar wees gerust, gebruik wat je nodig hebt. En leer het in stappen toepassen. Hiermee bedoel ik: eet de olifant niet in één keer op.

Welke rol heeft je online boekhoudprogramma voor je bedrijf?

Online boekhouden creëert voor elke onderneming veel kansen en voordelen voor:

 • Skippen van je administratie
 • Belasting tijdig reserveren
 • Helpt de administratie van je klant te reduceren
 • Ondernemersloon waarborgen
 • Grip op financiën krijgen
 • Meer winst maken
 • Groei stimuleren zonder mega grote inspanningen

Het heeft mij veel gebracht. Het heeft mijn klanten veel gebracht. Ik heb daarom de beste, populaire online boekhoudprogramma's voor ZZP en MKB uitgezocht. Hierdoor kan je met optimaal weinig zorgen je online boekhouding opstarten. Een beetje zorg zal er altijd zijn, maar je staat niet alleen met bijvoorbeeld de gratis helpdesk van de boekhoudsoftware-leverancier.

Wat voor jou het beste is, kies je via de boekhoudprogramma vergelijkingstool voor ZZP, MKB, accountants of anders zoals verenigingen.

Ik kies boekhoudsoftware


Wat kost een boekhoudprogramma?

Het belangrijkste is voor ogen te houden dat de kosten absoluut rendabel zijn, want het reduceert minstens 50% á 75% van de boekhouderskosten. De prijzen van de boekhoudsoftware liggen niet zo ver uit elkaar. Je kunt starten ongeveer tussen €8 en €60 per maand. De hogere tarieven zijn de boekhoudpakketten voor de MKB. De kosten voor zzp'er liggen aan de ondergrens. Regelmatig is software voor facturen maken gratis.

Hier een kleine samenvatting van prijzen (per maand) die je ook in de boekhoudsoftware-vergelijkingstool kan inzien:

 • e-Boekhouden.nl : starters 15 maanden gratis | klein zzp €7.95
 • DigiBTW : facturen module gratis | compleet €10 | korting p/jr betaling
 • Informer : basis gratis | premium €10
 • Rompslomp : facturen module gratis | compleet €15 | klein zzp €5
 • Exact : vanaf €39 | m.n. voor MKB
 • Snelstart : factureren €10 | compleet vanaf €15

Online boekhoudprogramma's zijn de nieuwe boekhouders van deze tijd. Ik riep dat al in jaar 2013. Je leest het in het artikel nieuwe boekhouder is software. Dus €8 a €25 zijn mooie tarieven als je merkt hoeveel tijd het je bespaart. Jouw tijd is namelijk ook geld waard. Uiteraard bespaar je daarnaast vele honderden euro's per jaar aan kosten voor de boekhouder. De prijzen per software vind je terug in onze vergelijkingstool voor ZZP, MKB, accountants en boekhouders en tevens verenigingen.


wat kost een boekhoudprogramma - prijzenIk ga vergelijken


Welk online boekhoudprogramma kopen is het beste voor jou?

Het is afhankelijk wat jij als ondernemer wilt. De eerste vraag die je jezelf mag stellen is, in hoeverre wil je af van:

 • Bonnetjes bewaren in een map?
 • Losse facturen die ergens zwerven in je kantoor?
 • Verlate support van je boekhouder of volledig afhankelijk van zijn?
 • Veel typewerk in een Excel sheet?
 • Onnodig extra werk/handelingen?

Als je meer gemak wilt hebben, dus minder administratie, start dan met een online boekhoudprogramma. In de loop van de tijd kom ik steeds uit op hetzelfde: Mijn klanten, zzp, vof, en mkb, zijn er blij meer als ze een boekhoudprogramma kopen. De ZZP Barometer heeft zelfs onderzocht dat 51% van de zzp'ers een boekhoudprogramma tool gebruikt. Twijfels? Ik raad je aan mijn artikel te lezen 'Waarom 51% van de zzp'ers een boekhoudprogramma tool gebruikt?'

Je leert in het blog:

 • Waarom online boekhouden nuttig is?
 • Waardoor je blijft ondernemen?
 • Waarom nooit alleen focussen op omzet?
 • Waarom winst het meest essentiële is?


Welk boekhoudprogramma is het beste voor ZZP of MKB?

Je ontdekt hier mijn 2 beste opties voor online boekhouden.

#1 ZZP - Geschikt voor iedereen e-Boekhouden

 Het is eenvoudig online boekhouden voor ZZP, MKB en ook voor verenigingen/stichtingen. Compleet als je kijkt naar wat je ermee kan doen, nu of later.Heb je twijfels om te starten met e-Boekhouden? Bekijk eventueel de review van e-Boekhouden.nl of vergelijk het met andere boekhoudprogramma's via een vergelijkingstest.   

#2 MKB - Voor ambitieuze ondernemers

Speciaal voor de (kleine) MKB'er is er één top boekhoudsoftware dat het meest wordt gebruikt. Het groeit mee met je bedrijf door extra verdiepingsmodules of apps van andere leveranciers. Exact Online is aantrekkelijk als je ambitieus bent.Kies jij voor Exact Online?


Online boekhouden geschikt voor iedereen?

Ja, tenzij je minder dan 10 banktransacties per maand hebt.


Boekhoudprogramma geschikt voor iedereen? zzp partime, horeca, webshop, bouw, ?


Je leest hier boven welke 2 online boekhoudsoftware de meeste klanten heeft, maar is het ook geschikt voor jou? Ik heb aparte artikelen voor je waarin de specifieke beroepszaken worden uitgelicht. Het gaat over boekhoudprogramma's voor:


Hoe het beste boekhoudprogramma vergelijke en kopen?

De vele soorten online boekhoudsoftware geeft keuzestress. Vooral als belastingzaken niet je grootste hobby is. Een top 5 lijst is goed voor een eerste selectie, waardoor je makkelijker vergelijkt (zie ook video hieronder bij 'voorbeeld'). Het zorgt dus dat het beter past bij jouw wensen.


Hoe het beste boekhoudprogramma kiezen


Op de volgende vragen 'moet' je een antwoorde voor jezelf vinden:

 • Wat is goed voor jou en je bedrijf? Dus wat zijn je wensen?
 • Hoe pak je het vergelijken van boekhoudsoftware aan? Wat zijn je criteria?
 • Kijk je vooral naar functionaliteit en prijs of is het voldoende 'voelt intuïtief goed'? 
 • Hoe je snel en met de minste (belasting)fouten je boekhouding doet?
 • Hoe belangrijk vind je een up-to-date financiële dashboard?

Vind je de laatste 2 vragen super belangrijk, dan vallen het boekhouden in Excel versies af. Helaas, goedkoop wordt dan duurkoop. Tenslotte, meerdere boekhoudprogramma's vergelijken zorgt dat je scherper ziet wat belangrijk voor je is.


Ik kies boekhoudsoftware


Voorbeeld - Hoe vergelijk je simpel boekhoudprogramma's?

Weet je inmiddels wat jij belangrijk vindt? Welke opties er voor je zijn? Dan heb je alleen nog een vergelijkingstool nodig. In onderstaande video zie je hoe eenvoudig het is.Ik ga naar tool >>


Waarom een online boekhoudprogramma een ongeschreven wet is voor slim boekhouden?

Is een boekhoudsoftware nodig? Veel startende ondernemers vragen dat aan mij. Ik heb 2 redenen waarom ik mijn klanten met succes inspireer voor zelf boekhouden. Weet jij ook waarom, dan wil je alleen maar online boekhouden: Het is voor grip hebben op je geldstroom; de financiën van je bedrijf. En ten tweede, sturing geven aan winst en groei als ondernemer.

Veelgestelde vragen

# ZZP/starters: welk boekhoudprogramma is het beste voor je bedrijf? Ik vergelijk zzp'ers nooit 100% met elkaar. Je persoonlijkheid, je dienst en/of producten en in hoeverre je support wilt hebben, bepaalt het type boekhoudprogramma. Via onze vergelijkingstool voor boekhoudsoftware. Mede op basis van reviews, kies je specifiek wat het beste voor je is.

# Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP en MKB? De goedkoopste boekhoudprogramma kost ongeveer tussen €7 en maximaal €40 per maand. MKB'ers wensen meer functionaliteiten en dan schommelen de prijzen tussen €25 en €70 per maand. Boekhoudsoftware met eenmalige aanschaf kost al snel €500 á €1000 plus onderhoudskosten. Een eenvoudig factuurprogramma is regelmatig gratis. 

MKB: Welke voordelen en nadelen heeft een boekhoudprogramma? De voordelen van een boekhoudprogramma zijn: 1) drastisch accountantskosten reduceren 2) administratie skippen door slimme, eenvoudige automatisering (ook al blijf je de boekhouding uitbesteden) 3) grip op cijfers op elk moment. Het nadeel is dat je zonder ervaring overdonderd kan zijn, omdat je weinig tijd hebt om het goed te implementeren. De beste boekhoudprogramma's hebben uitstekende (gratis) helpdesk en trainingen voor extra support.

Kan ik zonder een boekhouder of accountant boekhouden? Ja. Maak voor jezelf onderscheidt tussen basis boekhouden en belastingzaken. Het laatste is het moeilijkste ofschoon de aangifte omzetbelasting meestal eenvoudig is. Een boekhoudprogramma doet niets anders dan geldstromen vastleggen door banktransacties en verkoop-en inkoopfacturen te registreren. Wist je dat 80 van de boekhouding is gedaan als je betaalt en betaald wordt? Geef de banktransacties een label wat het is (grootboekrekening) en koppel een btw-tarief eraan. Dit is de basis van boekhouden. De beste boekhoudprogramma's nemen die administratie uit handen.

Samenvattend

Zo dan, hier heb je alles wat je nodig hebt om te kiezen voor een online boekhoudprogramma. Het is uitgebreid en dus te veel om in een keer tot je door te laten dringen, dus wees relax. Neem stapsgewijs actie, vergelijk boekhoudsoftware en ga je administratie stapsgewijs aanpakken. Gebruik vervolgens de cijfers uit je boekhouding om je bedrijf snel te laten groeien.


Ik kies boekhoudsoftwarearrow_drop_up arrow_drop_down