Beste populaire boekhoudprogramma zzp mkb

Welke populair boekhoudprogramma kopen voor ZZP | MKB | Accountants | [GiDS 2023 vergelijken]

Populair boekhoudprogramma vergelijken en kopen voor zzp, mkb of accountant waardoor je boekhouderskosten drastisch reduceert en je administratie sterk vermindert? Naast de top 5 beste boekhoudprogramma's vergelijker, vind je in deze GiDS [2023] veel antwoorden om frustraties over je boekhouding te voorkomen en weer in vrijheid te gaan ondernemen.

Laatste update:  24 februari 2023 door Elma de Bruijn, boekhouder 

Welk Online Boekhoudprogramma Kopen Voor Automatische Boekhouding? [2023 Gids]

Waar vind je het best geschikte boekhoudprogramma voor je bedrijf? Een breinkraker voor menig ondernemer. Je kiest uiteraard een (online) boekhoudsoftware die je ondersteunt met opzetten van een bijna automatische boekhouding. Je gaat daarom in deze GIDS 2023 ontdekken:

 • Wat is een goed boekhoudsoftware voor je, zonder een doolhof van boekhoudkundige termen of onbegrijpelijke boekingen?
 • Hoe voldoe je snel aan de eisen van de Belastingdienst door online boekhouden?
 • Hoe verminder je consistent je administratie, bonnetjes etc. ... waardoor je direct meer tijd voor ondernemen ervaart?
 • Hoe kies je het juiste boekhoudprogramma en start je snel?
 • Hoe reduceer je je boekhouderskosten werkelijk?

Deze GiDS is veel meer dan voldoen aan het moetje van de Belastingdienst. Het geeft je de sleutels om in vrijheid te ondernemen door je boekhouding en administratielast sterk te reduceren. Het begint met het top 5 beste boekhoudprogramma's overzicht.

Beste populaire boekhoudprogramma zzp mkb boekhouders verenigingen

Populaire boekhoudprogramma's overzicht Top 5 | ZZP, MKB en meer

Disclaimer affiliate opbrengsten:  Ik ontvang een kleine vergoeding voor het plaatsen van deze vergelijker. Hierdoor kan ik gratis content blijven weggeven.


En voor een diepgaand advies verwijs ik je naar de complete software-vergelijker. Of naar de gratis online training hoe je boekhouding opzetten (met een app).

Voordelen Online Boekhoudprogramma Simpel Uitgelegd

Een online boekhoudprogramma helpt je met:

 • Veel Boekhouderskosten reduceren waardoor je geld overhoudt om te investeren of voor je ondernemerslifestyle.
 • Tijd winnen door reduceren van je saaie boekhouding met minstens 80%.
 • Belastingaangiften in 1 keer goed doen waardoor geen gezeur met Belastingdienst.
 • Belasting reduceren wegens beter inzicht in je financiële cijfers waardoor je optimaal meer geld verdient.
 • Boekhouding eenvoudiger doen, onnodige rompslomp vermijden en het bijna leuk vinden;-)
 • Je klanten sneller laten betalen bijv. met iDEAL-betaling (onderschat deze optie nooit) .
 • Vermijden van belastingissues die je veel tijd en geld kosten.

Hieronder volgt een toelichting waar de verschillende doelgroepen op mogen letten.


# ZZP'ers en starters top 5 online boekhoudprogramma's 

De top 5 beste opties voor zzp'ers staan hieronder. Het verlaagt de boekhouderskosten. Het vermindert de onzekerheid over foutloze btw-aangifte en het reduceert je tijd die je bezig bent met je boekhouding. De top 5 online boekhoudpragramma's:

1. e-Boekhouden.nl

Het gedreven team helpt kleine ondernemingen met boekhouden op een manier die jij begrijpt. Online trainingen, specifieke instructies en de gratis helpdesk geven je helderheid hoe je je boekhouding vlot doet. Gratis voor starters de eerste 15 maanden.


2. DigiBtw

10.000-en ZZP'ers doen de BTW-aangifte zonder gedoe. Het is de enige software met aangifte inkomstenbelasting waardoor je zonder een boekhouder kunt. En speciaal voor starters: gratis factuur maken.


3. Snelstart

Stimuleert ondernemers hun administratie te verlichten. Up-to-date cijfers helpt je bedrijf groeien. Het is geschikt voor zzp'ers, maar ook voor MKB'ers. Veel boekhouders werken er met plezier mee en kunnen daardoor ondernemers uitstekend ondersteunen met hun aangiften. Je staat er dus nooit alleen voor!


4. Moneymonk

Speciaal voor dienstverleners die veel uren schrijven. Gebruiksvriendelijk, flexibel en overzichtelijke schermen. Het schept orde in de chaos van een drukke zzp'er.  Vanuit urenoverzichten makkelijk factureren aan je klanten.


5. Jortt

Boekhouden met een glimlach. Voor zzp'ers die geen uren maar minuten willen boekhouden. Als je ambitieus bent: de software groeit mee met je bedrijf!


Deze top 5 hierboven getoond is uitstekend en je kunt ze vergelijken met tientallen als volgt:

Hoe online boekhoudprogramma kiezen door simpel vergelijken?

ZZP'ers hebben vooral de volgende 3 zorgen:

 • Hoe meer klanten hebben?
 • Snel btw-aangiften doen
 • Hoe geld overhouden?

Je wilt weinig met je administratie bezig zijn; geen uren per week wat vaak gebeurt. Wist je dat 80% van je boekhouding al is gedaan als je betaalt en betaald wordt? Online boekhouden met een bankkoppeling helpt je met snel en eenvoudig je boekhouding uitvoeren. Online boekhouden is slim ondernemen.

Eenvoudig Uitgelegd Online Boekhouden voor ZZP'ers

Een online boekhoudprogramma voor ZZP'ers  helpt je met makkelijker facturen maken en versturen. Bijvoorbeeld per mail en met een iDEAL-betaallink waardoor je klanten sneller betalen. Je kunt ook de omzetbelasting aan de Belastingdienst per iDEAL betalen, als je het juiste boekhoudprogramma hebt. De bankkoppelingen heb je nodig om je administratie sterk te reduceren. Je koppelt eenvoudig de facturen met de inkomsten en uitgaven. De btw-aangifte wordt vervolgens een fluitje van een cent.

Het juiste boekhoudprogramma helpt je met grip op je geld krijgen

Je krijgt sneller financiële inzichten wat nodig is om te blijven ondernemen. En dat is meer dan alleen klanten werven. Het is winst maken en dat is belangrijker dan een hoge omzet. Een belangrijk principes voor goed ondernemerschap. De meeste ZZP'ers moeten stoppen binnen 3 jaar, omdat ze ernstig geld zorgen hebben of zich de blubber werken. En dat wil jij natuurlijk voorkomen.

Tip: Wil je meer opties zien voor een betere keuze welk boekhoudprogramma je koopt en dus 3 stuks naast elkaar vergelijken zonder een testaccount te openen? Vergelijk hier de beste boekhoudprogramma's. Het is samengesteld met echte reviews. Je vindt in de vergelijkingstool vele soorten boekhoudsoftware. Je kunt hierdoor beter het beste voor je bedrijf kiezen. Dus voor grip op geld, om je boekhouding te skippen en je kosten voor boekhouder drastisch te verlagen. Hun expertise is immers ingebouwd in de programma's, ook in goedkope boekhoudsoftware.

Meer boekhoudprogramma's | ZZP


# MKB'ers en top 5 boekhoudpakket 

Algemene opmerking

Boekhoudsoftware voor MKB is meestal minder gebruiksvriendelijk, omdat het veel meer functionaliteiten en koppelingen met andere software moet hebben. Verder stellen accountants ook meer eisen aan een boekhoudpakket. Terecht of onterecht? Dat laat ik in het midden.

Om het multidisciplinaire ERP SAP software aan te schaffen gaat te ver voor de meeste Mkb’ers. Te ingrijpend qua tijd, energie en geld. Als ik luister naar mijn collega’s en mijn eigen ervaringen laat spreken (vooral SAP, Exact Online, Twinfield en een beetje e-Boekhouden.nl) dan kom ik uit op de volgende top 5 boekhoudpakketten voor MKB:

1. Exact Online

#1 Software voor ambitieuze ondernemers geeft compleet inzicht in je onderneming. Voor je boekhouding, financiële cijfers. Specifieke oplossingen voor je bedrijf maakt Exact Online uniek. Lees hun klantenverhalen.

Ga naar software van Exact Online >>

2. e-Boekhouden.nl

Populair boekhoudprogramma bij zzp’ers, maar het is een uitstekende middenklasser. Als je bedrijfsadministratie recht toe recht aan is, maar wel veel is, dan zou ik voor deze partij kiezen.

Verder groeit bij e-Boekhouden.nl de mogelijkheden van koppelingen met andere essentiële bedrijfssoftware en webshops & betalingsproviders. Hun dynamisch team blijft innoveren en zorgt dat je je administratie eenvoudiger gaat doen.

Ga naar software van e-Boekhouden.nl >>

3. Snelstart

Voor kleine MKB bedrijven met 3 à 25 medewerkers. En geliefd bij mijn collega boekhouders. De software is modulair opgebouwd. Neem bijvoorbeeld hun voertuigadministratie. Modulair is een groot voordeel voor je bedrijf, omdat door de flexibele inrichting alle bedrijfsprocessen per branche/klant kunt inrichten.

Unieke tip: ze hebben bijvoorbeeld een snelle app voor je voorman en buitendienst medewerkers. Hierdoor kunnen ze per direct administratieve taken verrichten.

Ga naar software van Snelstart >>

4. AFAS

Door hun multidisciplinaire aanpak is veel mogelijk hoe je je administratie inricht. Goed voor een bedrijf met complexe administratie en dat betekent vaak handwerk. Daarom is het goed om te weten dat AFAS altijd bezig is met verder digitaliseren van je administratie.

Ga naar software van AFAS >>

5. Twinfield

(overgenomen door Wolters Kluwer)

Ze zijn bewust gericht op MKB met meer dan 10 medewerkers met een sterke focus op belastingen. Ik heb er meegewerkt tijdens mijn vorige leven, voordat ik accountancy ging studeren.

Mijn tip is daarom: laat je medewerker een training volgen. Twinfield is iets traditioneler ingesteld. Hun training zijn verhelderend om de specifieke ins en outs te ontdekken. Vervolgens kun je als een sneltrein de boekhouding uitvoeren.

Ga naar software van Twinfield >>

Bonus tip voor MKB'er: Geen on-cloud fan? 

Accountviewonderdeel van Visma software, is de software voor je complete financiële bedrijfssoftware. Offline, op je eigens erver of desktop. Ga je bijvoorbeeld meerdere locaties krijgen, dan je je huidige licentie alsnog in de cloud plaatsen i.p.v. je eigen server onderhouden.

Ga naar software van Accountview / Visma >>


Welke beste online boekhoudprogramma kopen voor MKB ? | tips 

Ben je een ondernemer met personeel, of zonder, maar met een droom vol ambities? Wie weet ga je een online business opzetten of ben je al bezig? Welk type boekhoudsoftware is dan geschikt wegens bijvoorbeeld de koppelingen met salaris-administratie, webshop, bulk-facturatie, betalingsproviders en de basis boekhouding met een financiële dashboard?

Ik raad je aan te kijken naar online boekhoudprogramma dat uitgebreid kan worden met app-koppelingen. Waarom is dat belangrijk? Hoe ga je bijvoorbeeld als consultantkantoor of technisch specialist de urenregistratie van je medewerkers registreren? Vooral als je verdienmodel 'uurtjes-factuurtjes' is of je nacalculaties moet uitvoeren.

Je hebt als MKB'er, of als ambitieuze ZZP'er met bijvoorbeeld een virtueel team, meer ballen hoog te houden. Je administratie voelt al snel als een dikke olifant die nauwelijks een stap vooruit zet. Je blijft zwoegen, maar het automatiseren, zonder veel boekhoudkennis nodig te hebben, helpt je bedrijf blijven groeien zonder een grote administratielast.

Kies daarom hierboven uit de top 5 online boekhoudprogramma's voor MKB. De rij met mogelijkheden zijn natuurlijk langer. Wil je toch meer opties zien voor een goede boekhoudsoftware vergelijking, ook op basis van reviews? Ga naar de online boekhoudsoftware vergelijker voor MKB. Een uitstekend overzicht met samenvattingen van voordelen van online boekhoudprogramma's en met kostenoverzicht.  Je maakt hierdoor makkelijker je keuzes.


Meer boekhoudsoftware | MKB


# Boekhouder / accountant: 

Kies je online bedrijfssoftware dat aansluit bij je klant?

Mijn visie is: als je bedrijfssoftware goed inzet, dan help je klanten beter met minder inspanningen. Het levert verder meer winst op met meer plezier.

Tip: Maak je keuze voor een online boekhoudpakket voor je eigen kantoor, maar stem het ook af met je doelgroep wat ze belangrijk vinden. Ook al besteden ze de boekhouding uit aan je, ze mogen nog altijd hun verkoopfacturen zelf maken en zorgen dat deze betaald worden. Bovendien moeten ze alle inkoopfacturen en bonnetjes verzamelen. Dit is een soort van natuurramp voor ondernemers, vooral als de software / app lastig is voor hun.

Ontdek meer boekhoudsoftware


# Verenigingen en stichtingen: 

Zorg om ledenadministratie en financiën?

Uit mijn verenigingsleven weet ik dat goedkoop meestal duurkoop wordt door verlies van lidmaatschapsgeld.  Vaak is het moeilijk bestuursleden te werven die een flinke financiële klus goed aanpakken. Wil je de financiële administratie beter opzetten en voldoen aan de eisen? Lees dan het advies in het uitgebreide artikel 'hoe administratie voor vereniging / stichting opzetten?' Je ontdekt ook opties hoe je het makkelijk opzet.


Boekhouden voor vereniging


Wanneer een automatische boekhouding door boekhoudprogramma nodig?  

Laat ik beginnen met mijn visie op boekhouden en waarom het regelmatig zoveel tijd en geld kost. Gelukkig veranderen de tijden. Laten we kijken naar echte waardecreatie en geen onnodige dingen doen.

Wie helpt je met reduceren van je administratie?

Elma de Bruijn visionair boekhouder

Ik ben Elma de Bruijn, visionaire boekhouder, en help kleine ondernemingen met zelf boekhouden. Waarom ik doe doe? Om je te stimuleren zo snel mogelijk financiële inzichten te hebben, want zonder cijfers geen goede business waar je trots op bent. Daarom:

 • Schrijf ik kennisartikelen met praktische tips voor zelf boekhouden en belastingzaken.
 • Blog ik mooie verhalen om je te inspireren slimmer te ondernemen en administratie te skippen.
 • Gebruik ik hiervoor mijn ervaringen als boekhouder, manager, mentor en ondernemer.
 • Onderzoek boekhoudprogramma's en apps om administratie te reduceren.

Ik streef dolgraag 'simplicity' na, want we maken het leven moeilijk genoeg. Zo heb ik het volgende over (zelf) boekhouden vastgesteld.

Hoe het vroeger ging en regelmatig nog steeds:

Stop jij met traditioneel boekhouden?


Traditioneel boekhouden kost veel geld


Dit betekent voor jou:

Een ondernemer pakt alle facturen uit een la, doet het in een schoenendoos of map en breng het naar de accountant of boekhouder. Echt waar, ze zijn er nog. Vervolgens heeft de accountant veel werk, dus hoge kosten en produceert een dik rapport. Is dit laatste nodig? Deels, maar de Belastingdienst verlangt nooit naar een dik rapport. En de ondernemer? Die wordt hierdoor weinig wijzer hoe het werkelijk financieel gaat met het bedrijf.

Gelukkig gaat het tegenwoordig veel beter door alle software en onderlinge koppelingen. Helaas wordt het nog te weinig goed toegepast. Hierdoor is er nog steeds veel frustraties bij ondernemers.

Wil je dit?

Ontsla je je accountant of boekhouder?


Modern zelf boekhouden met online boekhoudprogramma


Stel je voor dat het er zo voor je uit ziet:

De chaos van bonnen en mappen vol facturen bestaat nog steeds. De accountant is meer een controleur geworden en gaat alle facturen langs of het goed geboekt is in het boekhoudprogramma. Dat is ook tijdrovend. Het dikke rapport, de uitgebreide jaarrekening, bestaat nog steeds, maar wordt vaker digitaal als pdf verstuurd.

De ondernemer wordt er nog steeds weinig wijzer van of ontvangt zinvolle informatie te laat. Het enige van hem of haar rest is de belastingen betalen en natuurlijk de (hoge) rekening van de accountant of boekhouder.

Deze frustratie kunnen we verder oplossen.

Proces van boekhoudingproces zoals Instagram-posten

Het proces is zo simpel. Het lijkt op Instagram-posten. Ongeloofwaardig? Ik snap je, want waar de meeste ondernemers tegenop zien is het inregelen van de software. Wees gerust, er is minder te doen dan je denkt en de softwarel-everanciers helpen je graag mee.

Slim zelf boekhouden is: focus op skippen van je administratie! 

Dat ziet er zo uit.:


Simpel online boekhouden


Op mijn website help ik je in stappen verder om dit te bereiken. In basis gebruik je bijvoorbeeld de volgende software / apps:

# Zenvoices | factuurverwerking met app, speciaal voor MKB, maar ook mogelijk voor ZZP

# e-Boekhouden.nl | gratis voor starters, met o.a. autopilot bankverwerking en btw-aangifte

# Speedbooks | app met dashboard voor cijfer-inzichten,  voor meer grip op je geld


In de online boekhouden vergelijkingstool vind je meer opties. Verder kan ik het volgende met plezier met je delen.

Tips voor online boekhoudprogramma's

 1. Online boekhoudprogramma voor zzp uitgelegd: kun jij het ook?
 2. Wat gaat automatisch in beste boekhoudprogramma's voor ZZP en MKB? | TIP
 3. Wat kost een boekhoudprogramma?
 4. Welke online boekhoudprogramma is het beste getest?
 5. Waarom zijn het populaire boekhoudprogramma's voor ZZP en MKB?
 6. Hoe het beste boekhoudprogramma simpel vergelijken en dan kopen?
 7. Waarom online boekhouden een ongeschreven wet is voor slim ondernemen?
 8. Veelgestelde vragen

Mocht je twijfelen over je keuze wel of niet online boekhouden, dan raad ik je tip 2 aan. Hieronder licht ik je een voor een toe.

Online boekhoudsoftware voor ZZP leren gebruiken

Leer jij eenvoudig en snel een boekhoudprogramma gebruiken voor je bedrijf?

Beste populaire boekhoudprogramma ontzorgen je in keuze stress

Ja, zeg ik tegen veel nieuwe klanten. Zo ook tegen mijn klant Rik. Hij appte me laatst: 'Ik heb de boekhoudsoftware al getest, Elma. Het ziet er gebruiksvriendelijk uit. Ik heb zelfs al een grootboekrekening toegevoegd. Leuk werk!'

Rik is een ICT-consultant. Zijn bedrijf groeit en hij heeft inmiddels zijn eerste medewerker in dienst. Rik is op weg om een kleine mkb'er te worden, maar hij begon als een onzekere zzp'er. Vooral rond de boekhouding en belastingzaken. Hij heeft het snel aangeleerd.

Boekhoudprogramma voor ZZP is anders dan voor MKB

Door zijn groei is zijn boekhoudsoftware voor een zzp'er een te krap jasje geworden. Als de dag van gisteren herinner ik hem als startende ondernemer: hij was onzeker over geld verdienen en nog meer over de belastingeisen en boekhoudsoftware. Hij begon in een Excel template. "Ieder zijn vak", zegt hij altijd.

Grootboekrekeningen zijn bijvoorbeeld lastige begrippen voor hem en laat hem snel twijfelen. Begrijpelijk en toch pakte hij het makkelijk op. Je leest zijn verhaal in mijn blog: Kun jij ook een online boekhoudprogramma snel leren gebruiken? | incl. 3 tips

Waarmee helpt online boekhouden je? | voordelen 

Wat gaat automatisch in de beste boekhoudprogramma voor ZZP en MKB?

De 3 belangrijkste voordelen van online boekhouden zijn:

 1. ontzorgen van je klanten door slim facturen.
 2. reduceren van je administratielast.
 3. grip op je financiën

Ik licht het aan je toe.

1. Ontzorgen van je klanten door slim facturen | Mis geen geld

Het zorgt ervoor dat je klanten geen hoofdpijn van je boekhouding krijgen. Ja, je leest het goed. Boekhoudsoftware zorgt ervoor dat facturen maken snel en goed gaat. En dat je klanten makkelijker en dus ook sneller betalen. Onmisbaar dat geld ontvangen, om je eigen uitgave te kunnen doen.

Nog belangrijker, nu en in de toekomst: zorg dat je verkoopfactuur super snel in hun boekhoudprogramma ingelezen kan worden. Het is een beetje technisch verhaal, maar we spreken van e-facturen / UBL-facturen [lees verder voor meer info]. Jij helpt je klanten zonder extra inspanningen hun administratie verminderen.

Stel eens voor ..... hoe fijn dat is als jouw leverancers je ook zo helpen?

boekhoudprogramma ontzorgt ondernemer van administratielast.


2. Reduceren van je administratie-last

Online boekhouden reduceert zichtbaar je tijdrovende administratie. Jij wilt toch ook:

 • Nooit verzanden in moeilijke dingen.
 • Weinig tijd kwijt zijn aan uitzoekwerk.
 • Juiste keuze maken voor online boekhouden, maar geen tientallen testaccounts openen.
 • Geen twijfels hebben of het boekhouden wel goed gaat.
 • Geen onaangename belastingaanslagen als gevolg.

Het biedt je veel om je leven als ondernemer te verlichten. Een greep aan mogelijkheden en functies vind je hieronder.

Hoe minder tijd aan boekhouding besteden?

Dit doe je door online boekhouden waardoor:

 • Tijd besparen op verkoopfactuur maken en versturen
 • Factuur digitaal versturen als e-factuur
 • Periodiek factureren op autopilot als je diensten per maand/kwartaal/jaar worden betaald
 • Alleen voor facturatie kiezen kan ook
 • Snel aanmaningen versturen als klanten geen betalingen doen (=debiteurenbeheer)
 • Banktransacties automatisch importeren dus overtypen is onnodig
 • Btw-bedrag automatisch uitrekenen (ook internationale verkoop en inkoop)
 • Btw-aangifte rapporten automatisch maken
 • Automatische btw-aangifte doen; met 1 druk op de knop
 • Bonnetjes scannen en verwerken
 • Administratie makkelijker onderhouden
 • Kosten reduceren
 • Software dat meedenkt met je boekingen, dus goede voorstellen doet hoe te verwerken
 • Software controleert steeds zelfstandiger door leervermogen van de software (artificial intelligence)
 • Urenregistratie van werk voor je klanten waardoor je snel een verkoopfactuur maakt
 • Online boekhoudprogramma's worden automatisch bijgewerkt en blijven voldoen aan Windows en Apple eisen

Dit alles zorgt zeker voor veel minder handelingen en ...

3. Grip op financiële cijfers | geen geld laten liggen

Je financiën onder controle krijgen draagt bij aan professioneel zaken doen door. Verrassend eenvoudig en dat betekent voor je:

 • Winstoverzicht snel in beeld zodat je nooit meer besluiten neemt op basis van banksaldo
 • Balans voor jaarrekening (waardoor boekhouder veel minder werkt heeft)
 • Inboeken van inkoopfacturen via slimme technologie, bijv. vanuit je mailbox facturen versturen naar je boekhoudprogramma
 • Inkoopfacturen die je wilt betalen omzetten in een betaal-bestand waardoor je alle facturen direct betaalt per bank
 • Automatische KvK gegevens van klanten inlezen
 • CRM-relatiebeheer
 • Offerten maken die eenvoudig worden omgezet in een verkoopfactuur
 • Facturen met je eigen logo en huisstijl
 • Online samenwerken met je accountant of boekhouder
 • Omzet categorieën en kostensoorten toevoegen specifiek voor je bedrijf (grootboekrekeningen)
 • Kostenplaatsen toevoegen als je onderscheid maakt in bijvoorbeeld type klanten of afdelingen
 • Online Boekhouden geeft je structuur en organiseert je administratie op 1 plek
 • Veilig archiveren van je facturen (want als je laptop wordt gestolen of direct raakt, dan heb je geen problemen met de Belastingdienst)

Overige boekhoudprogramma functies

Er zijn functies die specifieke branche gerelateerde problemen oplossen zoals:

 • iDEAL-betaallink toevoegen in mail of factuur
 • Omzetbelasting per iDEAL betalen aan de Belastingdienst
 • Koppeling met je webshop
 • Koppeling met je kassa/pin-apparaat
 • Koppeling met werkbonnetjes-app (voor urenbriefjes van je medewerkers)
 • Koppeling met uitgebreide rapportage (voor MKB)
 • Koppeling met salarisverwerking
 • Voorraad bijhouden
 • Marge-artikelen factureren

Kortom, veel kansen, maar wees gerust, gebruik alles wat je nodig hebt. En leer het in stappen toepassen. Hiermee bedoel ik: eet de olifant niet in één keer op.

Welke rol heeft je online boekhoudprogramma voor je bedrijf?

Online boekhouden schept voor elke onderneming veel kansen en voordelen voor:

 • Skippen van je administratie
 • Belasting tijdig reserveren
 • Helpt de administratie van je klant te reduceren
 • Ondernemersloon waarborgen
 • Grip op financiën krijgen
 • Meer winst maken
 • Groei stimuleren zonder megagrote inspanningen

Het heeft me veel gebracht. Het heeft mijn klanten veel gebracht. Ik heb daarom de beste, populaire online boekhoudprogramma's voor ZZP en MKB uitgezocht. Hierdoor kun je met optimaal weinig zorgen je online boekhouding opstarten. Een beetje zorg zal er altijd zijn, maar je staat niet alleenvoor, met bijvoorbeeld de gratis helpdesk van de boekhoudsoftware-leverancier.

Wat voor je het beste is, kies je via de boekhoudprogramma-vergelijkingstool voor ZZP, MKB, accountants of anders zoals verenigingen.

Ik kies boekhoudsoftware


Wat kost een boekhoudprogramma?

Het belangrijkste is voor ogen te houden dat de kosten absoluut rendabel zijn, want het reduceert minstens 50% á 75% van de boekhouderskosten. De prijzen van de boekhoudsoftware liggen niet zo ver uit elkaar. Je kunt starten ongeveer tussen €8 en €60 per maand. De hogere tarieven zijn de boekhoudpakketten voor de MKB. De kosten voor een zzp'er liggen aan de ondergrens. Regelmatig is software voor facturen maken gratis.

Hier een kleine samenvatting van prijzen (per maand) die je ook in de boekhoudsoftware-vergelijkingstool kan inzien:

 • e-Boekhouden.nl : starters 15 maanden gratis | klein zzp €7.95
 • DigiBTW : facturen module gratis | compleet €10 | korting p/jr betaling
 • Informer : basis gratis | premium €10
 • Rompslomp : facturen module gratis | compleet €15 | klein zzp €5
 • Exact : vanaf €39 | m.n. voor MKB
 • Snelstart : factureren €10 | compleet vanaf €15

Online boekhoudprogramma's zijn de nieuwe boekhouders van deze tijd. Ik riep dat al in jaar 2013. Je leest het in het artikel nieuwe boekhouder is software. Dus €8 a €25 zijn mooie tarieven als je merkt hoeveel tijd het je bespaart. Je tijd is namelijk ook geld waard. Uiteraard bespaar je daarnaast vele honderden euro's per jaar aan kosten voor de boekhouder. De prijzen per software vind je terug in onze vergelijkingstool voor ZZP, MKB, accountants en boekhouders en bovendien voor verenigingen.


wat kost een boekhoudprogramma - prijzenIk ga vergelijken


Welk online boekhoudprogramma kopen is het beste voor je?

Het is afhankelijk wat je als ondernemer wilt. De eerste vraag die je jezelf mag stellen is, in hoeverre wil je af van:

 • Bonnetjes bewaren in een map?
 • Losse facturen die ergens zwerven in je kantoor of mailbox?
 • Verlate support van je boekhouder of volledig afhankelijk van zijn?
 • Veel typewerk in een Excel sheet?
 • Onnodig extra werk/handelingen om je administratie op orde te hebben?

Als je meer gemak wilt hebben, dus minder administratie, start dan met een online boekhoudprogramma. In de loop van de tijd kom ik steeds uit op hetzelfde: Mijn klanten, zzp, vof, en mkb, zijn er blij mee als ze een boekhoudprogramma kopen. De ZZP Barometer heeft zelfs onderzocht dat 51% van de zzp'ers een boekhoudprogramma tool gebruikt. Heb je twijfels? Ik raad je aan mijn artikel te lezen 'Waarom 51% van de zzp'ers een boekhoudprogramma tool gebruikt?'

Je leert in het blog:

 • Waarom online boekhouden nuttig is?
 • Waardoor je blijft ondernemen zonder financiele zorgen?
 • Waarom nooit alleen focussen op omzet?
 • Waarom winst het noodzakelijkste is, meer dan de omzet?


Welk boekhoudprogramma is het beste voor ZZP of MKB?

Je ontdekt hier mijn 2 beste opties voor online boekhouden.

# ZZP - Beste voorbeeld online boekhoudprogramma e-Boekhouden

 Het is eenvoudig online boekhouden voor ZZP, MKB en ook voor verenigingen/stichtingen. Compleet als je kijkt naar wat je ermee kan doen, nu of later.Heb je twijfels om te starten met e-Boekhouden? Bekijk eventueel de review van e-Boekhouden.nl of vergelijk het met andere boekhoudprogramma's via een vergelijkingstest.

# MKB - Voor ambitieuze ondernemers altijd online boekhouden

Speciaal voor de (kleine) MKB'er is er één top boekhoudsoftware dat het meest wordt gebruikt. Het groeit mee met je bedrijf door extra verdiepingsmodules of apps van andere leveranciers. Exact Online is aantrekkelijk als je ambitieus bent.Kies je voor Exact Online?


Online boekhouden geschikt voor iedereen?

Ja, maar niet als je minder dan 10 banktransacties per maand hebt. Boekhouden in Excel is dan gratis.


Boekhoudprogramma geschikt voor iedereen? zzp partime, horeca, webshop, bouw, ?


Je leest hier boven welke 2 online boekhoudsoftware de meeste klanten heeft, maar is het ook geschikt voor je? Ik heb aparte artikelen voor je waarin de specifieke beroepszaken worden uitgelicht. Het gaat over boekhoudprogramma's voor:


Hoe het beste boekhoudprogramma vergelijken en kopen?

De vele soorten online boekhoudsoftware creëert keuzestress. Vooral als belastingzaken niet je grootste hobby is. Een top 5 lijst is goed voor een eerste selectie, waardoor je makkelijker vergelijkt (zie ook video hieronder bij 'voorbeeld'). Het zorgt dus dat het beter past bij je wensen.


Hoe het beste boekhoudprogramma kiezen


Op de volgende vragen 'moet' je een antwoorden voor jezelf vinden:

 • Wat is goed voor je en je bedrijf? Dus wat zijn je wensen?
 • Hoe pak je het vergelijken van boekhoudsoftware aan? Wat zijn je criteria?
 • Kijk je vooral naar functionaliteit en prijs en/of is het voldoende dat 'het intuïtief goed voelt'?
 • Hoe je snel en met de minste (belasting)fouten je boekhouding doet?
 • Hoe belangrijk vind je een up-to-date financiële dashboard?

Vind je de laatste 2 vragen belangrijk, dan vallen het boekhouden in Excel versies af. Helaas, goedkoop wordt dan duurkoop. Tenslotte, meerdere boekhoudprogramma's vergelijken zorgt dat je scherper ziet wat belangrijk voor je is.


Ik kies boekhoudsoftware


Voorbeeld:  Hoe vergelijk je simpel boekhoudprogramma's?

Als je het juiste programma wilt vinden dat bij jou en je bedrijf past, dan heb je meestal een aantal basis vragen, zoals:

 • Welk pakket kiezen?
 • Online of offline?
 • Welke online boekhoudprogramma´s zijn er?
 • Welke boekhoudsoftware is het beste?
 • Ga ik het beste boekhoudprogramma kopen?

Weet je inmiddels wat je belangrijk vindt? Welke opties er voor je zijn? Dan heb je alleen nog een vergelijkingstool nodig. In onderstaande video zie je hoe eenvoudig het is.Ik ga vergelijken >>


Waarom een online boekhoudprogramma een ongeschreven wet is voor slim boekhouden?

Is een boekhoudsoftware nodig? Veel startende ondernemers vragen dat aan mij. Ik heb 2 redenen waarom ik mijn klanten met succes inspireer voor zelf boekhouden. Weet je ook waarom, dan wil je alleen maar online boekhouden:

 1. Het is voor grip hebben op je geldstroom; de financiën van je bedrijf.
 2. Sturing geven aan winst en groei als ondernemer.

Je boekhouding doen, of (deels) laten doen, doe je nooit voor de Belastingdienst, ook al is het een moetje. Je doet het voor jezelf om te kunnen blijven ondernemen. Hoe je het wendt of keert, een bedrijf heeft 1 sleutelvoorwaarde: Geld is een noodzaak!

Ook als ZZP'er? Ja! Ik zie aan de boekhouding waar en waarom een onderneming niet goed verloopt. De cijfers zijn een reflectie van de daden van het bedrijf, hoe klein dan ook. Het is gewoon een universele wet.

Ik kan je verder helpen door de gratis online training die ik je aanbied.


Gratis Online Cursus  >>


Samenvattend

Zo dan, hier heb je alles wat je nodig hebt om te kiezen voor een online boekhoudprogramma. Het is uitgebreid en dus te veel om in een keer tot je door te laten dringen, dus wees relax. Neem stapsgewijs actie, vergelijk boekhoudsoftware en ga je administratie stapsgewijs aanpakken. Gebruik vervolgens de cijfers uit je boekhouding om je bedrijf snel te laten groeien.

Ik kies boekhoudsoftware >>

Veelgestelde vragen over boekhoudprogramma's

ZZP/starters, welk boekhoudprogramma is het beste voor je bedrijf?

Als boekhouder vergelijk ik zzp'ers nooit 100% met elkaar, dus de beste manier van zelf (online) boekhouden is per zzp'er afhankelijk. Het wordt bepaald door je type bedrijf, je persoonlijkheid, wil je offline of online, software of Excel, je dienst en/of producten en in hoeverre je steun van helpdesk of online boekhouder wilt hebben. Via onze vergelijkingstool voor boekhoudsoftware kies je specifiek wat het beste voor je is.

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

Voor het beste gratis factuurprogramma heb ik direct raad voor je: DigiBTW. Daarna kun je overstappen naar het goedkope online boekhouden. Je krijgt bij DigiBTW software  ook ondersteuningen met de jaarlijkse inkomstenbelasting. Uniek in Nederland. Let op: een gratis boekhoudprogramma heeft veel nadelen waardoor je administratie tijdrovend is en kostbare fouten maakt. Wil je nog geen geld besteden aan betaalde boekhoudsoftware, stap dan eerst over naar een Excel boekhouding template.

Wat is het makkelijkste boekhoudprogramma?

Eerst een kanttekening voordat ik je een tweetal voorbeelden noemt. Eenvoudig boekhouden kan iedereen, maar goed alle belastingzaken regelen vraagt enige expertise. Ook is met regelmatig een zzp onderneming complexer dan een paar facturen inboeken, bijvoorbeeld de zzp'er die veel (internationaal) online verkoopt of allerlei soorten geldstromen heeft. Dus als je bedrijfsadministratie werkelijk eenvoudig is en blijft, dan heb ik 2 makkelijke online boekhoudsoftware voor je: DigiBTW (en een van de meest voordeligste boekhoudprogramma) en  MoneyMonk - perfect voor consultants - voor fantastische urenverwerking.

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP en MKB?

De goedkoopste boekhoudprogramma kost ongeveer tussen €7 en maximaal €40 per maand. MKB'ers wensen meer functionaliteiten en dan schommelen de prijzen tussen €25 en €70 per maand. Boekhoudsoftware met eenmalige aanschaf kost al snel €500 á €1000 plus onderhoudskosten. Een eenvoudig factuurprogramma is regelmatig gratis.

Welke boekhoudprogramma's zijn?

Er zijn 5 soorten boekhoudprogramma's: online boekhouden", offline boekhoudsoftware, facturatieprogramma, zowel offline als online die een eenvoudige omzetbelasting berekening doen en Excel programma's. Zijn er apps? Jazeker! De beste online boekhoudprogramma's hebben ook een app-versie om de dagelijkse zaken te regelen. Vooral handig om je bonnetjes te verwerken. In onze kieswijzer vergelijk je software passend bij je bedrijf.

Welke voordelen en nadelen heeft een boekhoudprogramma?

De voordelen van een boekhoudprogramma zijn: 1) drastisch accountantskosten reduceren 2) administratie skippen door slimme, eenvoudige automatisering (ook al blijf je de boekhouding uitbesteden) 3) grip op cijfers op elk moment. Het nadeel is dat je zonder ervaring overdonderd kan zijn, omdat je weinig tijd of geduld hebt om het goed te implementeren. De beste boekhoudprogramma's hebben uitstekende (gratis) helpdesk en trainingen voor extra support.

Kan ik zonder een boekhouder of accountant boekhouden?

Ja, natuurlijk! Maak voor jezelf onderscheid tussen basis boekhouden en belastingzaken. Het laatste is het moeilijkste ofschoon de aangifte omzetbelasting meestal eenvoudig is. Een boekhoudprogramma doet niets anders dan geldstromen vastleggen door banktransacties en verkoop- en inkoopfacturen te registreren. Wist je dat 80% van de boekhouding is gedaan als je betaalt en betaald wordt? Geef de banktransacties een label wat het is (grootboekrekening) en koppel een btw-tarief eraan. Dit is de basis van boekhouden. De beste boekhoudprogramma's nemen die administratie uit handen