Offline Boekhoudprogramma | Beste Opties 2023
Offline boekhoudprogramma kiezen

Offline boekhoudprogramma: beste opties voor offline boekhouding zonder zorgen

Offline boekhoudprogramma's of online boekhouden, het maakt niet uit, want bij heel wat ondernemers breekt het koud zweet regelmatig uit. Wanneer het die tijd van de maand of jaar is om de boekhouding op orde te brengen. Jij als ZZP’er of MKB’er wil natuurlijk gewoon doen waar je goed in bent en dat is je business doen floreren. Maar als je nou aan de Bill Gates en Mark Zuckerbergs van deze wereld vraagt wat zij anders zouden gedaan hebben, krijg je vaak te horen dat ze toch liever wat meer kaas hadden gegeten van de boekhouding. Meer grip op cijfers hebben. En een boekhoudprogramma ondersteunt hun hiermee.

Laatste update: 16 november 2022 door Elma de Bruijn, boekhouder

Wat je zelf doet, doe je beter, en dat geldt ook voor de boekhouding. Gelukkig zijn er genoeg zelf boekhouden tools voorhanden. Hier krijg je ook je financiële touwtjes strak in handen, zonder al teveel kostbare tijd te verliezen. Meer nog: de tijd die je investeert in je eigen boekhouding, betaalt zich op termijn dubbel en dik terug.

Echter, de meeste boekhoudprogramma's zijn online, op uitzonderingen na zoals Visma software.Visma boekhoudsoftware review 


Kies Visma software >>  gebruiksvriendelijk online én offline boekhoudprogramma met professionele helpdesk

Direct naar een overzicht offline boekhoudsoftware opties? Ja >>

En dan zijn er nog de zo gevreesde belastingen. Ja, het hoge woord is eruit. Een pain in the … is doorgaans de eerste reactie, maar een goed inzicht en kennis van je eigen boekhouding zorgen er precies voor dat je het fiscale aspect van je onderneming optimaliseert.

Cloudvrees dus offline boekhoudprogramma | Beste optie

Heel wat ondernemers lijden aan ‘cloudvrees’; ze zijn een beetje terughoudend om al hun gevoelige financiële gegevens zomaar in die almachtige digitale wolk te gooien. Wellicht deels irrationeel, maar in tijden van toenemende cybercriminaliteit toch niet helemaal ongegrond. Het is perfect begrijpelijk dat je je boekhouding niet online wil hebben, maar gewoon op de oude vertrouwde pc waar alleen jij en je naaste medewerkers toegang tot hebben. Precies daarom houden ondernemers vast aan offline boekhoudprogramma’s. Ik snap het deels wel.

TIP 


De meest gebruiksvriendelijke met professionele ondersteuning is: Visma software >>


De voordelen van offline boekhoudprogramma's op een rijtje

Offline boekhouden wil zeggen dat het boekhoudprogramma online niet beschikbaar is, maar alleen op je eigen pc. Er zijn uiteenlopende redenen waarom ZZP’ers en MKB’ers er nadrukkelijk voor kiezen om hun boekhouding op de old-school manier te blijven doen.

Wat kost offline boekhouden? 

Online boekhoudprogramma’s komen vaak met een abonnement. De kosten per maand vallen an sich mee. Bijvoorbeeld e-boekhouden kost nog geen tientje per maand. Maar wat velen tegen de borst stuit zijn de wederkerende kosten. De kosten komen iedere maand weer terug. En over tijd telt het op. Een simpele rekensom, 3 jaar e-boekhouden kost, 7.95/maand x 36 maakt 286.2 Euro. Eenzelfde soort beweging zien we in office tools. Veel ondernemers en ook particulieren vermijden Microsoft Office 365 vanwege die wederkerende kosten. Liever hebben ze een pakket met eenmalige aankoopprijs.

Bij offline boekhoudprogramma’s weet je waaraan je toe bent en waaraf omdat je meestal een eenmalige vaste prijs betaalt; tussen €100 en €600. Je hangt dus niet vast aan de maandelijkse vaste terugkerende kosten van online boekhouding, die een flinke hap uit het budget betekenen. Eenmaal je de boekhoudsoftware hebt aangekocht, blijft het programma ook van jou, dus geen verborgen extra kosten om gebruik te kunnen maken van bepaalde functies.

Niet afhankelijk van het internet

Aangezien je bij offline boekhoudprogramma’s niet afhankelijk bent van het internet, hoef je je ook geen zorgen te maken over trage of haperende internetverbindingen. Wanneer een stroomuitval je terug naar het stenen tijdperk slingert, heb je op je laptop nog altijd toegang tot je boekhouding. Vooral voor ZZP’ers en voor zelfstandigen die vaak op de baan zijn, is dit een bijkomende troef. Het is immers ontzettend handig om altijd en overal inzicht te kunnen hebben in de financiële paraatheid van je bedrijf. Of wanneer je in de trein of vliegtuig reist o.i.d. en het internet is om te huilen, dan kun je altijd nog je boekhouding bijwerken in een offline programma. Zodoende kun je deze ‘dode tijd’ alsnog nuttig invullen.


Offline boekhoudprogramma maakt je kwetsbaar


Welke open source offline boekhoudprogramma’s zijn de beste opties?

Voor sommige ondernemers is de keuze tussen online en offline snel gemaakt, maar anderen hebben het lastiger om de overstap naar online boekhouden te wagen. Maar welke opties heb je als ZZP’er, MKB’er, zelfstandige om je boekhouding offline te voeren?

Gelukkig, bestaat er een brede selectie aan offline boekhoudprogramma’s die niet moeten onderdoen voor hun online tegenhangers. Meer nog: er zijn boekhoudprogramma’s die zich in het bijzonder toespitsen op jou als kleine ondernemer! Vaak zijn het wel open source boekhoudsoftware en daar heb ik altijd gemengde gevoelens over.

 

Offline boekhoudprogramma eenmalige aanschaf of gratis op een rij

Let op: de reviews zijn meestal veel lager qua waardering dan voor online boekhouden.


Welk offline boekhoudprogramma je uiteindelijk kiest, hangt sterk af van het type onderneming en de grootte van je bedrijf. Voor ZZP’ers zijn de boekhoudkundige verplichtingen anders dan die voor MKB’ers en daarom is het belangrijk dat je een offline boekhoudprogramma hebt op maat voor jouw onderneming. Wanneer je werknemers in dienst hebt, komt er nog de loonadministratie bij. Ook dat aspect kan geïntegreerd worden in offline boekhoudsoftware.


Wat zijn de nadelen van offline boekhoudprogramma's?

Zelfs wanneer je zweert bij offline boekhouden, zijn er toch bepaalde aspecten die je online zal willen doen. Denk bijvoorbeeld aan online bankieren of het online indienen van belasting- en btw-aangiftes. Niet getreurd, de meeste offline boekhoudprogramma’s zijn uitgerust met veel opties. Alleen jij bepaalt welke taken je online wil doen en welke niet.

Veel groter nadeel als het gaat om kosten is dat je regelmatig een serverpakket moet afsluiten voor helpdesk, technisch support, update van software, problemen met geüpdatet Windows- of Apple-besturingssysteem. Deze bedragen lopen als nog op.

Onderzoek daarom de andere opties via de boekhoudprogramma vergelijkingstool.

Disclaimer affiliate opbrengsten:  Ik ontvang een kleine vergoeding voor het plaatsen van deze vergelijker. Hierdoor kan ik gratis content blijven weggeven.Offline of online boekhouden? Beide kan zo simpel zijn, als je maar je winst en geldstroom ziet en dat is op het einde van de maand uiteindelijk het enige wat telt!

Meestgestelde vraag over offline boekhoudprogramma's

Waarom zo weinig offline boekhoudprogramma’s met eenmalig aanschaf?

De meeste boekhoudsoftware zijn omgezet naar online boekhouden. Het heeft voordelen voor de gebruikers: lagere opstartkosten, boekhouding van elke plek bereikbaar met internet, altijd een back-up van je administratie ook al crasht je laptop en betere samenwerking met de boekhouder. En nog meer voordelen zoals up-to-date koppelingen met banken, betalingsproviders en Belastingdienst, Je bent hierdoor sneller klaar met je boekhouding. Dit allemaal tegen lagere kosten, hogere betrouwbaarheid van aangiften en meer flexibiliteit. Online boekhouden betekent slimmer automatiseren van de bedrijfsadministratie. Nadelen zijn er ook, bijvoorbeeld als je cloudvrees hebt en onafhankelijk wilt zijn van een maandabonnement. Vind je dit fijner en de online boekhouden voordelen minder relevant? Een van de laatste goede offline boekhoudprogramma met een eenmalig aanschaf is Gravita. Eenvoudig en compleet. Het heeft zelfs aparte software voor Apple, Windows en Linux.

Waar Offline Boekhoudprogramma Kopen voor kleine zelfstandige zonder abonnement?

Zonder een abonnement een boekhoudprogramma kopen is lastig. Vooral als je uit de Excel boekhouding wilt stappen. Deze kosten namelijk niet veel geld of zijn zelfs gratis te downloaden. Jarenlang is de trend dat offline boekhouden wordt omgezet naar online boekhouden, met abonnement. Davilex van Visma Software is tientallen jaren actief in de markt en gaat waarschijnlijk ook via internet verlopen. Voor kleine zelfstandigen zijn er dus niet veel offline boekhoudprogramma opties van goede kwaliteit. Gravita software voor Mac, Windows en Linux is een goed alternatief voor online boekhouden, naast Davilex Basic van Visma software.

Kun je offline boekhoudprogramma vergelijken met online boekhouden?

Nee, je kunt offline en online boekhoudprogramma’s niet goed vergelijken. De basis is natuurlijk wel hetzelfde zoals verkoopfactuur maken, uitgaven inboeken, btw-berekeningen, afschrijvingen van bedrijfsmiddelen en jaarrekening (balans en winst-overzicht). De mate van automatiseren van je boekhouding gaat veel minder ver bij offline boekhoudprogramma. Uit onderzoek van bureau GBNED blijkt ook dat ‘robotix accounting’ het meest wordt toegepast door online boekhoudsoftware. De boekhouding doen gaat dus sneller, meer moeiteloos en tegen betere kwaliteit. Er zijn namelijk betere controles ingebouwd. Hierdoor doe je beter de (btw-)belastingaangiften. Een fijn idee. En dan nog maar niet te denken wanneer je computer crasht. Bij online boekhoudprogramma’s geen zorg, maar bij offline …? Pff. Offline boekhoudprogramma’s functioneren dus minder dan online boekhouden.

Wat kost een offline boekhoudprogramma?

Tip - Splits de kosten van een offline boekhoudprogramma uit in: 1) aanschafkosten en 2) servicekosten + je tijd omgerekend naar geld. De aanschafkosten beginnen bij €350 of meer. Vaak komt voor helpdesk service en updates nog een abonnement bij. Updates zijn noodzakelijk, omdat computers snel verouderen. Tenslotte, je eigen tijd mag je omrekenen naar geld. Tijd aan offline boekhoudsoftware besteden betekent minder tijd voor klanten. Naast technische vaardigheden heb je meer tijd nodig voor onderhoud software, foutmeldingen, installeren van updates en boekhouden. Je offline administratie is minder geautomatiseerd. De integratie met bijvoorbeeld een betalingsprovider zoals iDEAL ontbreekt, laat staan een koppeling met een webshop of je urenregistratie als consultant. Je loopt met offline boekhoudprogramma’s al snel achter met de ontwikkelingen en/of eisen. Bijvoorbeeld eisen aan je e-facturen vereist door de overheid en/of klanten. Gemiste omzet als gevolg. Dit zijn indirecte kosten.

Veelgestelde vragen over offline boekhoudprogramma's