Offline boekhoudprogramma kiezen

Offline boekhoudprogramma: beste opties voor offline boekhouding

Offline boekhoudprogramma's of online boekhouden, het maakt niet uit, want bij heel wat ondernemers breekt het koud zweet regelmatig uit. Wanneer het die tijd van de maand of jaar is om de boekhouding op orde te brengen. Jij als ZZP’er of MKB’er wil natuurlijk gewoon doen waar je goed in bent en dat is je business doen floreren. Maar als je nou aan de Bill Gates en Mark Zuckerbergs van deze wereld vraagt wat zij anders zouden gedaan hebben, krijg je vaak te horen dat ze toch liever wat meer kaas hadden gegeten van de boekhouding. Meer grip op cijfers hebben.


Wat je zelf doet, doe je beter, en dat geldt ook voor de boekhouding. Gelukkig zijn er genoeg zelf boekhouden tools voorhanden waardoor je ook wat het financiële plaatje betreft, strak de touwtjes in handen kunt nemen, zonder al teveel kostbare tijd te verliezen. Meer nog: de tijd die je investeert in je eigen boekhouding, betaalt zich op termijn dubbel en dik terug.

Echter de meeste boekprogramma's zijn online, op uitzonderingen na zoals Visma software.Visma boekhoudsoftware review 


Kies Visma software >>  gebruiksvriendelijk online én offline boekhoudprogramma met professionele helpdesk

Direct naar een overzicht offline boekhoudsoftware opties? Ja >>

En dan zijn er nog de zo gevreesde belastingen. Ja, het hoge woord is eruit. Een pain in the … is doorgaans de eerste reactie, maar een goed inzicht en kennis van je eigen boekhouding zorgen er precies voor dat je het fiscale aspect van je onderneming optimaliseert.

Cloudvrees dus offline boekhoudprogramma | Beste optie

Heel wat ondernemers lijden aan ‘cloudvrees’; ze zijn een beetje terughoudend om al hun gevoelige financiële gegevens zomaar in die almachtige digitale wolk te gooien. Wellicht deels irrationeel, maar in tijden van toenemende cybercriminaliteit toch niet helemaal ongegrond. Het is perfect begrijpelijk dat je je boekhouding niet online wil hebben, maar gewoon op de oude vertrouwde pc waar alleen jij en je naaste medewerkers toegang tot hebben. Precies daarom houden ondernemers vast aan offline boekhoudprogramma’s. Ik snap het deels wel.

TIP 


De meest gebruiksvriendelijke met professionele ondersteuning is: Visma software >>


De voordelen van offline boekhoudprogramma's op een rijtje

Offline boekhouden wil zeggen dat het boekhoudprogramma online niet beschikbaar is, maar alleen op je eigen pc. Er zijn uiteenlopende redenen waarom ZZP’ers en MKB’ers er nadrukkelijk voor kiezen om hun boekhouding op de old-school manier te blijven doen.

Wat kost offline boekhouden? 

Online boekhoudprogramma’s komen vaak met een abonnement. De kosten per maand vallen an sich mee. Bijvoorbeeld e-boekhouden kost nog geen tientje per maand. Maar wat velen tegen de borst stuit zijn de wederkerende kosten. De kosten komen iedere maand weer terug. En over tijd telt het op. Een simpele rekensom, 3 jaar e-boekhouden kost, 7.95/maand x 36 maakt 286.2 Euro. Eenzelfde soort beweging zien we in office tools. Veel ondernemers en ook particulieren vermijden Microsoft Office 365 vanwege die wederkerende kosten. Liever hebben ze een pakket met eenmalige aankoopprijs.

Bij offline boekhoudprogramma’s weet je waaraan je toe bent en waaraf omdat je meestal een eenmalige vaste prijs betaalt; tussen €100 en €600. Je hangt dus niet vast aan de maandelijkse vaste terugkerende kosten van online boekhouding, die een flinke hap uit het budget betekenen. Eenmaal je de boekhoudsoftware hebt aangekocht, blijft het programma ook van jou, dus geen verborgen extra kosten om gebruik te kunnen maken van bepaalde functies.

Niet afhankelijk van het internet

Aangezien je bij offline boekhoudprogramma’s niet afhankelijk bent van het internet, hoef je je ook geen zorgen te maken over trage of haperende internetverbindingen. Wanneer een stroomuitval je terug naar het stenen tijdperk slingert, heb je op je laptop nog altijd toegang tot je boekhouding. Vooral voor ZZP’ers en voor zelfstandigen die vaak op de baan zijn, is dit een bijkomende troef. Het is immers ontzettend handig om altijd en overal inzicht te kunnen hebben in de financiële paraatheid van je bedrijf. Of wanneer je in de trein of vliegtuig reist o.i.d. en het internet is om te huilen, dan kun je altijd nog je boekhouding bijwerken in een offline programma. Zodoende kun je deze ‘dode tijd’ alsnog nuttig invullen.


Offline boekhoudprogramma maakt je kwetsbaar


Welke open source offline boekhoudprogramma’s zijn de beste opties?

Voor sommige ondernemers is de keuze tussen online en offline snel gemaakt, maar anderen hebben het lastiger om de overstap naar online boekhouden te wagen. Maar welke opties heb je als ZZP’er, MKB’er, zelfstandige om je boekhouding offline te voeren?

Gelukkig, bestaat er een brede selectie aan offline boekhoudprogramma’s die niet moeten onderdoen voor hun online tegenhangers. Meer nog: er zijn boekhoudprogramma’s die zich in het bijzonder toespitsen op jou als kleine ondernemer! Vaak zijn het wel open source boekhoudsoftware en daar heb ik altijd gemengde gevoelens over.

 

Offline boekhoudprogramma eenmalige aanschaf of gratis op een rij

Let op: de reviews zijn meestal veel lager qua waardering dan voor online boekhouden.


Welk offline boekhoudprogramma je uiteindelijk kiest, hangt sterk af van het type onderneming en de grootte van je bedrijf. Voor ZZP’ers zijn de boekhoudkundige verplichtingen anders dan die voor MKB’ers en daarom is het belangrijk dat je een offline boekhoudprogramma hebt op maat voor jouw onderneming. Wanneer je werknemers in dienst hebt, komt er nog de loonadministratie bij. Ook dat aspect kan geïntegreerd worden in offline boekhoudsoftware.


Wat zijn de nadelen van offline boekhoudprogramma's?

Zelfs wanneer je zweert bij offline boekhouden, zijn er toch bepaalde aspecten die je online zal willen doen. Denk bijvoorbeeld aan online bankieren of het online indienen van belasting- en btw-aangiftes. Niet getreurd, de meeste offline boekhoudprogramma’s zijn uitgerust met veel opties. Alleen jij bepaalt welke taken je online wil doen en welke niet.

Veel groter nadeel als het gaat om kosten is dat je regelmatig een serverpakket moet afsluiten voor helpdesk, technisch support, update van software, problemen met geüpdatet Windows- of Apple-besturingssysteem. Deze bedragen lopen als nog op.

Onderzoek daarom de andere opties via de boekhoudprogramma vergelijkingstool.

Disclaimer affiliate opbrengsten:  Ik ontvang een kleine vergoeding voor het plaatsen van deze vergelijker. Hierdoor kan ik gratis content blijven weggeven.Offline of online boekhouden? Beide kan zo simpel zijn, als je maar je winst en geldstroom ziet en dat is op het einde van de maand uiteindelijk het enige wat telt!

Laatste update: 16 februari 2022 door Elma de Bruijn.