Eenvoudig boekhoudprogramma zzp | Simpel klaar in 6 min.
Eenvoudig Boekhoudprogramma ZZP | Simpel klaar in 6 min. + lage kosten

Eenvoudig Boekhoudprogramma ZZP | Simpel klaar in 6 min. + lage kosten

Top 5 eenvoudig boekhoudprogramma voor zzp'er bestaat tegenwoordig voor 100% simpel je online boekhouding opzetten. Ik ben zo blij dat het zonder veel gedoe is. Zowel voor de ondernemers als ook voor mezelf als boekhouder. Je doet makkelijker zelf de btw-aangiften, steeds vaker met met 1-druk-op-de-knop. En steeds vaker kunnen je klanten direct met iDEAL betalen via een speciale link. Mijn ervaring is: je wordt sneller betaald. Het is ook mogelijk de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting zelf te doen. Zeker na een controle door een boekhouder. En dat verlaagt aanzienlijk de rekening van een boekhouder.

Laatste update: 16 november 2022 door Elma de Bruijn, boekhouder

De top 5 van de meest eenvoudige boekhoudsoftware voor zzp-ers

Disclaimer affiliate opbrengsten:  Ik ontvang een kleine vergoeding voor het plaatsen van deze vergelijker. Hierdoor kan ik gratis content blijven weggeven.

Hier is je top 5 voor sneller, makkelijker en zonder grote inspanning je boekhouding doen ...


 Vooral e-Boekhouden.nl is populair bij zzp'er en kleine ondernemingen; meer dan 100.000.  Hoge reviewcijfers en zelfs ING Bank adviseert het, zoals je ziet in een appje van een ondernemer. Hij kreeg een bevestiging op mijn tips.


Klant over advies ING bank en online boekhouden


Dat komt, omdat het eenvoudige e-Boekhouden.nl bijzonder goed inspeelt op wat ondernemers willen: gemak! En het voorkomt onnodige fouten in de boekhouding waardoor belastingcontroles vermeden worden. Het is zelfs voor 'starters' 15 maanden gratis gebruik zonder verplichtingen. Nog aan het twijfelen? Begrijp ik, dus....

Ontdek wat eenvoudig online boekhoudprogramma's voor je doen

Deel 1: [casestudy] Lagere boekhouderskosten, maar vervangt boekhoudprogramma een boekhouder?

Deel 2: [video-review] Minder administratie: binnen 6 min klaar met boekhouden?


Deel 1 - Lagere boekhouderskosten door eenvoudig boekhoudprogramma

Boekhoudsoftware bespaart jou 44% tot 100% aan jaarlijkse boekhoudkosten. Een beetje afhankelijk wat je dan nog uitbesteed en je bedrijfsvorm, worden je kosten €150 a €300. Dit is wat anders dan €1000 per jaar.

Gaat eenvoudig online boekhouden voor zzp'ers de boekhouder vervangten? "Test het maar uit", zeg ik tegen je;-) Je ontdekt dan dat simpele boekhoudprogramma's in de taal van de ondernemers spreken. Het valt je op zodra je een gratis testaccount opent. Geen moeilijke debet en credit boekingen, maar makkelijk de facturen en banktransacties verwerken. En het geeft je direct financiële inzichten voor meer grip op je cijfers.

Dat zijn de feiten van mij, als boekhouder, op basis van mijn ervaringen met zzp-/mkb-ondernemers. De vraag is:

 • Wil jij een eenvoudig boekhoudprogramma dat makkelijk aan te leren is zonder complexe boekhoudtermen?
 • Wist je dat 80% van je boekhouding al klaar staat als je betaalt en betaald wordt waardoor je sneller met je administratie klaar bent?
 • Wil jij direct financieel inzichten hebben en niet wachten totdat je boekhouder klaar is waardoor je meer rust in je hoofd voelt?
 • Wil jij zelf de btw- en/of inkomstenbelasting-aangiften doen waardoor je onafhankelijker van een boekhouder bent en dus meer vrijheid ervaart?
 • Wil jij lagere boekhouderskosten hebben en toch support ontvangen zodat je geen zorgen over mogelijke belastingaanslagen hebt?

Het kan door slim je administratie opzetten met een voordelig, eenvoudig boekhoudprogramma. Als boekhouder ben ik telkens weer verrast hoe blij ondernemers ervan worden. Zelfs de Belastingdienst kan er bijzonder blij mee zijn;-)


Dit boekhoudprogramma is belastingdienst proof


Wil je niet wachten en direct het beste boekhoudprogramma speciaal voor zzp / kleine ondernemingen gratis uittesten?

Het beste is een gratis testaccount openen bij e-Boekhouden.nl. Je hebt dan minimaal 30 dagen gratis toegang tot een testaccount van een top eenvoudig boekhoudprogramma; inclusief een gratis training en helpdesk.

Het alternatief is naar de online boekhoudsoftware vergelijkingssite te gaan. Je kan via filters een betere keuze maken.


 Ontdek meer boekhoudprogramma


Wat is het beste eenvoudige boekhoudprogramma?

Een betere vraag is: wat is het meest geschikt voor jou en je bedrijf? Online is het lastig om jou het beste advies te geven. Ik ken jou, je situatie en je persoonlijke wensen niet. Het is daarom voor mij onmogelijk om mijn (klanten)ervaringen te projecteren op jouw bedrijf. Wat wel mogelijk is, is de ervaringen met jou te delen.


Review Acumulus boekhoudprogramma door zzp'er


Over een ding ben ik overtuigd: meer dan 100.000 actieve gebruikers van e-Boekhouden gingen jou voor, dus het is goed! En je boekhouderskosten dalen drastisch of zelfs tot €0,00 als je voor dit verrassend complete en toch een laaggeprijsd boekhoudprogramma kiest.

Waar moet je opletten?

Voor mijn klanten heb ik lang gezocht naar een goed eenvoudig boekhoudprogramma. Persoonlijk houd ik van mooie designs en kwam er al snel achter dat het niets zegt over de kwaliteit van het boekhoudprogramma. Soms schokkend welke grove fouten de administratieve programma's produceren.

Het vervelende voor een ondernemer is dat je onvoldoende kennis hebt om de kwaliteit te beoordelen. Je gaat dan af op ervaringen van andere ondernemers, reviews en adviezen op websites.

Op goed geluk kies je het juiste boekhoudprogramma, maar er zijn in mijn optiek 4 keuzecriteria voor een eenvoudig boekhoudprogramma van belang, namelijk;

 • Eenvoudig aan te leren en in gebruik zonder hoge kans op fouten.
 • Spreekt de taal van de ondernemer en niet die van een belastinginspecteur.
 • 80% van de boekhouding moet al klaar zijn als je betaalt en betaald wordt.
 • Voordelig zonder ten koste te gaan van de kwaliteit en volledigheid.

Na lang onderzoek is daarom mijn advies:online e-Boekhouden.nl, speciaal voor zzp'ers en kleine bedrijven. Het scoort ook super hoog in de boekhoud-reviews. En terecht.


Hoe wordt zelf boekhouden aantrekkelijk voor jou?

Dat is simpel. Als ik het als ondernemer bekijk geldt voor mij:

 • Als mijn tijd voor zelf boekhouden met 75% reduceert.
 • Als mijn boekhouderskosten met 44% of meer reduceert.
 • Als ik eenvoudig zelf mijn belastingaangiften doe, eventueel na een controle door een boekhouder.
 • Als ik direct een goed overzicht van mijn winst heb, welke klanten nog niet hebben betaald, hoeveel btw ik moet reserveren, hoe hoog mijn besteedbaar banksaldo is.

Gezien de blijheid van mijn klanten, durf ik je te zeggen dat dit ook de kern voor jou is. Of niet soms?

Welke voordelen heeft een makkelijk boekhoudprogramma nog meer?

Voor jou vergelijk ik het eerst met een Excel boekhouding. Je krijgt dan een beter begrip waarom het voordelen zijn. Boekhouden in Excel is meestal gratis, maar zorgt helaas voor:

 • Meer fouten die een boekhouder weer moet corrigeren.
 • Hogere kans verkeerde belastingaangiften waardoor kans op hogere belastingaanslag of boetes.
 • Aanzienlijk hogere boekhoudkosten door meerdere handmatige controles.
 • Boekhouder is wegens tijdsgebrek meer bezig met fouten corrigeren, dan met meedenken met jou (bijv. voor extra belasting-aftrekken).
 • Meer administratieve rompslomp waardoor je het boekhouden uitstelt en dus geen financieel sturing geeft aan je bedrijf en/of je vaak te laat reageert.
 • Weinig of slecht inzicht in je financiële cijfers ( minimaal 12% van de zzp-ers ervaren grote financiële problemen).

Hoe slordiger je bent en hoe meer je gebruik maakt van de flexibiliteit in Excel, hoe meer werk een boekhouder heeft. (Of dat jij foute belastingaangiften doet.) Het is altijd in zijn/haar boekhouderskosten verrekend als een ondernemer met Excel werkt.


Hetzelfde geldt voor een slecht boekhoudprogramma. Helaas meestal niet direct zichtbaar voor een ondernemer. Te simpel boekhouden levert vroeg of laat hoge kosten voor boekhouder op. Neem mijn tarieven als voorbeeld:


Eenvoudig boekhoudprogramma zzp reduceert drastisch boekhouder kostenGemiddeld bespaart een zzp-er €894 per jaar door zelf boekhouden met het juiste eenvoudige boekhoudprogramma. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde is dat een 77% reductie. Bizar veel geld vind ik zelf. En jij ook neem ik aan! Soort gelijke besparingen zijn er ook voor de kleine ondernemingen met een paar mensen in dienst.

Waardoor zo'n hoge reductie van boekhouderskosten?

Wat ik zag bij kleine ondernemingen is het volgende. Er is een sterke relatie met de wijze van boekhouden (dus ook het gebruik van tools) en mijn kosten voor de ondernemer. Hoe hoger de fout-kans door complexe werkwijze hoe hoger mijn factuur. Ik vond dat niet acceptabel aangezien de meeste zzp-ers hard werken voor hun geld.

Een kwalitatief goed en eenvoudig boekhoudprogramma afgestemd op een kleine onderneming / zzp voorkomt dit. Vandaar dat mijn tarieven lager zijn. Door het online boekhouden met Acumulus worden mijn routinematige, simpele taken geautomatiseerd en dat is maar goed ook. Hierdoor kan ik me op andere, effectieve zaken focussen.

Eenvoudig boekhoudprogramma levert het tegenovergestelde op

 • Borgen dat boekhouding volledig is. Gevolg: lagere boekhouderskosten.
 • Borgen dat belastingwetten gevolgd worden zonder dat je veel kennis nodig hebt.
 • Bewaken dat door allerlei handmatige fouten je boekhoudkosten alsnog hoog worden.
 • Snel administratie uitvoeren waardoor je tijd hebt voor andere zaken.
 • Boekhouder kijkt op afstand met je mee zodat je belastingproblemen makkelijker voorkomt.
 • Direct goed inzicht in je financiële situatie hebben waardoor je proactieve acties neemt.

Hoe ziet het simpel boekhoudprogramma er uit?

Op de volgende pagina heb je toegang tot een testaccount. Het is 30 dagen gratis en je mag het geheel vrijblijvend uitproberen. Start direct met slim boekhouden. Klik op onderstaande knop en ontdek het gemak van het eenvoudige boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl. Het is verrassend laag van prijs en compleet!


Ja, ik start met het (test)account e-Boekhouden.nl


Deel 2 - [review] Binnen 10 min klaar met boekhouden zonder fouten?

Voordat ik je dit hieronder zeg, eerst een goede raad die ik je graag doorgeef:

Zie je boekhouding als je bankafschrift!

Te simpel voor woorden? Als je deze kern door hebt, dan gaan de kwartjes sneller vallen. Misschien zit jouw hoofd ook vol met vragen; zoals een bol wol dat in de war zit! Er is dan maar één ding wat je kunt doen: probleem in stukjes hakken en stap voor stap oplossen. Ik noem dat de "olifanten-aanpak": hoe eet je een olifant op? (Figuurlijk gezien)

Nooit in een keer, maar hap voor hap, dus je hak het eerst in stukjes. Zo zie ik het ook met zelf boekhouden. Het opzetten van je administratie moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Ook ik wil snel klaar zijn met mijn administratie en géén tijd verspillen! Ik heb ook andere zaken te doen en vele ballen hoog te houden, net als jij!

Hoe snel doe ik mijn boekhouding?

Voordat ik mijn wekelijkse boekhouding deed startte ik de online stopwatch. Het gaf het volgende aan:


Hoe snel klaar zijn met eenvoudig boekhoudprogramma voor zzp?

Kijk nu de video met de online demonstratie》 Hier kan een Excel boekhouding niet tegen op! Mijn btw-aangifte is ook direct voorbereid. Het kost me 5 minuten per kwartaal! Ik ben er trots op. Vooral blij dat jij het ook zo snel kan!  Dus ga jij ook starten?

Ja, ik start met het (test)account e-Boekhouden.nl


Veelgestelde vragen over eenvoudige boekhoudprogramma's

Wat is een eenvoudig boekhoudprogramma?

Een simpel boekhoudprogramma is bijvoorbeeld een Excel template, of een offline/online boekhoudprogramma voor: facturen maken voor klanten en de uitgaven verwerken. Gegevens voor  je btw-aangifte makkelijk uitvoeren. Het is software gericht op zzp’ers, dus zonder de moeilijke eisen voor een BV, voorraad, loonadministratie, complexe instellingen etc. Het is zoveel mogelijk geautomatiseerd én overzichtelijk, hulpgevend en vaak intuitief werkend. Je boekhouder kan vervolgens de jaarrekening maken. Top favorieten zijn e-Boekhouden.nl , DigiBTW en Rompslomp. Ontdek hier meer eenvoudige boekhoudprogramma’s

Wanneer eenvoudig boekhoudprogramma nodig: is boekhouden dan echt makkelijk?

Een eenvoudig boekhoudprogramma heb je snel nodig als je 10 of meer banktransacties per maand hebt. Of e-facturen moet maken voor je klanten, zoals bij grote klanten, overheid organisaties en/of webshops. In Excel boekhouding heb je vaak rekenfouten, meerdere systeempjes om je boekhouding te doen. Overal staan je gegevens, facturen en bonnetjes. Uiteindelijk reken je handmatig uit hoeveel omzetbelasting je moet betalen. Weet je de basis van boekhouden, dan is online boekhoudprogramma veel makkelijker, sneller en moeiteloos t.o.v. werken in een excel. Online boekhouden is snel aan te leren ervaar ik met mijn klanten.

Eenvoudig boekhouden in Excel beter dan in online boekhoudprogramma?

Voor starters adviseer ik vaak boekhouden in Excel totdat ze 10 banktransacties per maand hebben. Daarna is een goedkoop en eenvoudig boekhoudprogramma rendabel. Je doet de btw-aangifte sneller, simpeler en het is betrouwbaarder dan een Excel boekhouding.

Wat te doen met je facturen naar je klant? Via Word of Excel factureren? Beter van niet, want het is nooit zo goed als een gratis factuurprogramma. Deze kun je makkelijk uitbreiden naar eenvoudig online boekhouden. Ik ben daarom fan van DigiBTW – start met gratis facturen maken en daarna goedkoop online boekhouden. Andere topoptie is Rompslomp