Gratis factureren kan dat?

Gratis facturen maken wilt iedereen wel, toch?

Het versturen van facturenis een onvermijdelijk onderdeel van ondernemen voor MKB Nederland. Immers, verstuur je helemaal geen facturen dan kun je de tent wel opdoeken. Dat versturen van die facturen had tot enkele jaren geleden nogal wat voeten in aarde. Allereerst moest je natuurlijk de factuur maken, dan moest je hem uitprinten, in een envelop doen (het liefst nog met een mooi label met adres van de klant erop), een postzegel plakken en dan kon de factuur met de postbode mee. Een tijdrovende en vaak ook prijzige klus. Inmiddels zijn we wat jaren verder en is ons dit karwei een stuk makkelijker en goedkoper gemaakt. En soms hoeven we zelfs helemaal niet te betalen voor het versturen van facturen. Hoe je dat voor elkaar krijgt lees je hieronder.

Hoe gratis factuur maken?

Facturen kun je makkelijk maken met een betaald of zelfs gratis facturatieprogramma. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld dit zelf te doen met de software die je waarschijnlijk al op je computer hebt staan. De programma’s Word en Excel zijn prima geschikt om eigenhandig je facturen te creëren. Het voordeel hiervan is dat je het ontwerp van de factuur helemaal in eigen hand houdt en natuurlijk dat je niets hoeft te betalen. Geen gedoe met labels, enveloppen en postzegels meer want als je de factuur klaar hebt stuur je die gewoon direct naar de klant per e-mail. Er zitten echter ook wel wat nadelen aan het maken van je eigen facturen in Word of Excel. Zo moet je elke keer alle gegevens met de hand invoeren waardoor een foutje op de loer ligt. Het bijhouden van je facturen is ook lastiger, want in welke map had je die factuur van 26 januari ook alweer gestopt?

Gratis online factuurprogramma’s, software en apps

En dan zijn er nog de gratis factuurmogelijkheden in de vorm van proef- en basis versies van boekhoudsoftware. Sommige programma’s zijn echt gratis, (vaak is er in de gratis versies reclame te zien), sommige programma’s bieden proefversies aan om je te overtuigen een echt abonnement te nemen. We zetten er een paar voor je op een rij:

* Rompslomp.nl facturatie
Zolang je alleen de facturatie module 'aanschaft' betaal je voor dit programma helemaal niks. Je kunt voor precies 0 euro onbeperkt facturen versturen, betalingen bijhouden en zelfs of offertes maken. Ook kun je dit programma koppelen met je iDEAL betalingen. Rompslomp kent tevens een handige bonnetjes en facturen scan app.

* DigiBTW gratis facturen module
Gratis factuur maken kan. Het staat los van het boekhoudprogramma wat uitstekend geschikt is voor startende zzp'ers.

* e-Boekhouden.nl eenvoudig facturen maken
Met dit boekprogramma kan je eenvoudig facturen versturen en je krijgt als starter 15 maanden gratis toegang. Daarna ben je niet verplicht te betalen voor het programma, maar als je dat niet doet, zul je verder moeten kijken. Je krijgt het hele boekhoudprogramma inclusief alle functies en je kunt cursussen volgen, online en offline.

* Jortt
Het factuurprogramma Jortt is ook gratis. Je kan met dit programma onbeperkt facturen en offertes maken en onbeperkt klanten toevoegen. Dit mag je doen voor 3 gebruikers en je krijgt geen reclame tussendoor te zien.

Gebruik maken van Word en Excel templates (sjablonen)

Er zijn nog andere opties voor het gratis maken van facturen, zowel online als offline. We beginnen weer bij Word en Excel. Maar dat was toch onhandig? Ja, maar je kan het jezelf een stuk eenvoudiger maken als je gebruik maakt van templates. De ‘body’ van de factuur staat dan al klaar en je hoeft dan alleen nog maar wat zaken in te vullen.
Ben je in het bezit van een ‘Office pakket’ dan heb je geluk. Het template voor het maken van facturen zit daar al in. Het bevat een aantal voorbeelden en templates die je na het invullen ervan direct kunt versturen.
Ben je niet in het bezit van deze software dan kun je terecht bij Google Spreadsheets. Dit programma werkt zo’n beetje hetzelfde als Excel en zit in de ‘cloud’. Je kunt er dus altijd bij. Google Spreadsheets heeft geen eigen facturatie template ingebouwd maar je kunt deze wel online downloaden.

Tip: bij vragen

Er zijn nog veel meer facturatieprogramma’s die gratis bundels en startpakketten aanbieden. Als je op zoek gaat lees dan goed de kleine lettertjes, soms moet je na het uitproberen van het pakket alsnog gaan betalen. Weet je het niet helemaal zeker schroom dan niet om het te vragen aan hun helpdesk, geen vrijblijvend. Via een contactformulier op de website of per telefoon heb je vaak snel antwoord en weet jij of je wel of niet gratis aan de slag kunt.
Let er bij het maken van je facturen wel op dat je je houdt aan de wettelijke eisen van de Belastingdienst.  

Laatste update: 26 november 2020 door Elma de Bruijn
arrow_drop_up arrow_drop_down