Waarom boekhouden belangrijk is? 2 Redenen voor ondernemers
Waarom boekhouden belangrijk is? 2 redenen voor ondernemers
Boekhouden
Elma de Bruijn
Boekhouden
4 min

Waarom boekhouden belangrijk is? 2 redenen voor ondernemers

4 min

Laatste update: 17 mei 2020 door Elma de Bruijn

Waarom is boekhouden belangrijk? Elke ondernemer vraagt zich dat af. Zelf boekhouden levert je niet alleen een enorme kostenreductie op, maar ook:

Inzichten in hoe het gaat met je bedrijf!

Simpel gezegd: winst maken waardoor je een goed ondernemersloon hebt. Nu en voor later. Door het inzicht in de resultaten dat je boekhouding je geeft, geef je sturing. Het maakt je vrij van financiële zorgen. Deze twee kernredenen waarom zelf boekhouden van belang is, zijn dus: (bedrijfs-)inzichten verkrijgen en sturing geven!


Praktijkvoorbeeld van hoe zinvol de boekhouding is

Laat ik het toelichten aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Ik doe bijvoorbeeld voor je jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting. Als ondernemer hebt je hiervoor de jaarrekening nodig, de befaamde balans en de winst- en verliesrekening. Ik maak een dik rapport vol met relevante (?!) informatie. Ik ben blij, want het is leuk werk voor mij. Tevens stijgt mijn banksaldo hierdoor enorm. Dik rapport, hoge rekening 🙂

Ongelukkig met dik jaarrekening rapport

Maar jij, als ondernemer, ben jij blij met zo’n dik rapport vol met “informatie”, d.w.z. veel cijfers gehaald uit je boekhouding? Nee, natuurlijk niet, want de informatie uit de boekhouding wordt pas zinvol als je het toepast op jouw situatie. Is een winst van €30.500 veel of weinig? Of telefoonkosten á €1200. Hoe analyseert je deze bedragen?

Informatie voor je ondernemerspad

Het rapport krijgt pas nut als je ervaart wat die informatie in jouw praktijk betekent. Een winst van €30.500 is best veel als je maar 20 uur werkt. Als je hiervoor echter 80 uur in de week werkt, dan mag je je hard afvragen of  je verdienmodel goed is en of je de juist acties neemt! Als dit soort informatie overgaat in relevante kennis, dan pas komt je een stap verder. Je boekhouding ontwikkelt zich dan als een landkaart voor je ondernemerspad.

Wat is lastig aan de boekhouding?

Een ondernemer vindt het vaak lastig om de cijfers te interpreteren (of om zelf te boekhouden). Vandaar dat ik ervoor pleit dat een boekhouder of een accountant altijd de jaarrekening moet bespreken met een ondernemer. Het is van belang hem/haar te helpen kennis te krijgen, om een verbinding te maken tussen de cijfers en de praktijk (en dit vaker dan 1 keer per jaar).

Financiele cijfers: wat kan een ondernemer hiermee doen?Cijfers door boekhouden. wat kan een ondernemer hiermee doen?


Dan zijn we er echter nog niet. Kennis moet verder omgezet worden: naar inzichten. Je boekhouding met de rest van de administratie geef je inzicht in hoe goed het met je bedrijf gaat, waar de zwakke plekken zijn en voornamelijk hoe deze vervolgens te handelen. Dit bereik je door (zelf)reflectie over je bedrijfsresultaten. En ja, jezelf bent daarin een belangrijk onderdeel.

Hoe ik tot inzichten kom op basis van mijn boekhouding?

Wist je dat ik tot de beste inzichten kom door geregeld te staren naar mijn cijfers (of die van een ander)? Het is een soort meditatief moment waardoor mijn creatieve gedachten gaan stromen. De cijfers krijgen een verhaal, vooral doordat ik mijn omstandigheden erbij betrek. Met andere woorden: ik haal mijn SWOT-analyse erbij.; mijn sterkte en zwakte, de kansen en de bedreigingen van mijn bedrijf. Ik heb ook in het achterhoofd wat ik belangrijk en leuk vind.

Controle door inspiratie

Het geeft me inspiratie, waardoor ik sturing kan geven aan mijn financiën (bijvoorbeeld kostenbeheersing). Ik kan hierdoor ook bijsturen hoe ik mijn doelen bereik. En vooral ontdek ik: bereik ik goede resultaten op de gewenste wijze?

Stap voor stap verder mijn pad uitzetten, zoals de stenen in het water je laat lopen over het water.Ikzelf ben bezig met de overstap te maken van offline business (de belastingaangiften, boekhouding uitvoeren) naar online business (voorlichting, trainingen). Een bijzonder boeiend proces. Hoe heb ik het licht gezien? Door lang te staren naar mijn cijfers en trends, enkele berekeningen te maken, SWOT-analyse, nog langer te staren naar de kansen en bedreigingen, en ben toen tot een inzicht gekomen.

Flauwekul?

Als iemand het tegen me had gezegd (informatie), dan had ik dit hoogstwaarschijnlijk flauwekul gevonden. Het was van belang dat ik eerst kennis kreeg. Ik heb onderdelen van online business uitgetest; of ik het kan en of ik het leuk vind (dus van informatie > kennis). Door het kijken naar de cijfers uit mijn boekhouding, de kansen en bedreigingen te onderzoeken, informatie toe te passen afgestemd op mijn situatie en persoonlijkheid, heb ik dit alles getransformeerd naar inzichten. Het heeft me betere keuzes en acties opgeleverd, waar ik inmiddels met veel plezier verantwoording voor neem.

Dit alles is begonnen met mijn boekhouding. Gegevens haal ik uit mijn boekhoudprogramma, omdat ik snel besluiten wil nemen.

Door mijn eigen reflectie heb ik het licht gezien

Het tijdperk ‘uurtje-factuurtje’ is voor mij grotendeels voorbij. Het beperkte mij in voor hoeveel mensen ik een verschil kan maken. Tevens past de Belastingdienst in een rap tempo de belastingregels aan, waardoor ik als éénpitter er te veel tijd mee kwijt was om het bij te houden. Verder stelden veel startende ondernemers telkens dezelfde vragen. Waarom zou ik hun hiervoor een duur uurtarief vragen als het om informatie gaat?

Ik geef nu dus sturing aan mijn bedrijfsstrategieën om betere synergie, op langere termijn, met mijn cliënten te creëren: zij blij, ik blij!

En dat is allemaal op basis van mijn boekhouding ontstaan! Nuttig voor het voortbestaan van mijn bedrijf met een gelukkige ondernemer aan het roer 🙂

Wil je starten met een online boekhouding?

Start met vergelijken van top 5+ populaire boekhoudprogramma’s. Bespaar kosten aan boekhouders, en vermijd proactief onnodige belastinguitgaves. Vooral krijg grip op je financiën waardoor je sturing geeft aan een beter ondernemersloon.


Ontdek boekhoudprogramma’s


Categorieën