Waarom ik boekhouden belangrijk vind? 2 Redenen
arrow_drop_up arrow_drop_down

Waarom boekhouden belangrijk is? 2 redenen

Elke ondernemer vraagt zich af: Waarom is boekhouden belangrijk? Zelf boekhouden levert je niet alleen informatie en kennis op, maar iets veel belangrijkers:

Inzicht in hoe het gaat met uw  bedrijf!

Door het inzicht in de resultaten dat uw boekhouding u geeft, kunt u sturing geven. De twee kernredenen van belang voor zelf boekhouden zijn dus: inzicht verkrijgen en sturing geven!

Praktijkvoorbeeld van hoe zinvol de boekhouding is

Laat ik het toelichten aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Ik doe bijvoorbeeld voor u jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting. Als ondernemer heeft u hiervoor de jaarrekeninggegevens nodig, de befaamde balans en de winst- en verliesrekening. Ik maak een dik rapport vol met relevante (?!) informatie. Ik blij, want het is leuk werk voor mij. Tevens stijgt mijn banksaldo hierdoor enorm. Dik rapport, hoge rekening :-)

Maar u, als ondernemer, bent u blij met zo’n dik rapport vol met “informatie”, d.w.z. veel cijfers gehaald uit uw boekhouding? Nee, natuurlijk niet, want de informatie uit de boekhouding wordt pas zinvol als u het toepast op uw situatie. Is een winst van €30.500 veel of weinig? Of telefoonkosten á €1200. Hoe analyseert u deze bedragen?

Het rapport krijgt pas nut als u ervaart wat die informatie in uw praktijk betekent. Een winst van €30.500 is best veel als u maar 20 uur werkt. Als u hiervoor echter 80 uur in de week werkt, dan mag u zich hard afvragen of uw verdienmodel goed is en of u de juist acties neemt! Als dit soort informatie overgaat in relevante kennis, dan pas komt u een stap verder. Uw boekhouding ontwikkelt zich dan als een landkaart voor uw ondernemerspad.

Wat is lastig aan de boekhouding?

Een ondernemer vindt het vaak lastig om de cijfers te interpreteren (of om zelf te boekhouden). Vandaar dat ik ervoor pleit dat een boekhouder of een accountant altijd de jaarrekening moet bespreken met een ondernemer. Het is van belang hem/haar te helpen kennis te krijgen, om een verbinding te maken tussen de cijfers en de praktijk (en dit vaker dan 1 keer per jaar).

cijfers door boekhouden-wat kan ondernemer hiermee doen?

Cijfers door boekhouden. wat kan een ondernemer hiermee doen?

Dan zijn we er echter nog niet. Kennis moet verder omgezet worden: naar inzichten. Uw boekhouding met de rest van de administratie geeft u inzicht in hoe goed het met uw bedrijf gaat, waar de zwakke plekken zijn en voornamelijk hoe deze vervolgens te handelen. Dit bereikt u door (zelf)reflectie over uw bedrijfsresultaten. En ja, uzelf bent daarin een belangrijk onderdeel.

Hoe ik tot inzichten kom op basis van mijn boekhouding

Wist u dat ik tot de beste inzichten kom door geregeld te staren naar mijn cijfers (of die van een ander)? Het is een soort meditatief moment waardoor mijn creatieve gedachten gaan stromen. De cijfers krijgen een verhaal, vooral doordat ik mijn omstandigheden erbij betrek. Met andere woorden: ik haal mijn SWOT-analyse (leeslink wat SWOT is) erbij. Ik heb ook in het achterhoofd wat ik belangrijk en leuk vind.

Het geeft me inspiratie, waardoor ik sturing kan geven aan mijn financiën (bijvoorbeeld kostenbeheersing). Ik kan hierdoor ook bijsturen hoe ik mijn doelen bereik. En vooral ontdek ik: bereik ik goede resultaten op de gewenste wijze?KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ikzelf ben bezig met de overstap te maken van offline business (de belastingaangiften, boekhouding uitvoeren) naar online business (voorlichting, trainingen). Een bijzonder boeiend proces. Hoe heb ik het licht gezien? Door lang te staren naar mijn cijfers en trends, enkele berekeningen te maken, SWOT-analyse, nog langer te staren naar de kansen en bedreigingen, en ben toen tot een inzicht gekomen.

Als iemand het tegen me had gezegd (informatie), dan had ik dit hoogstwaarschijnlijk flauwekul gevonden. Het was van belang dat ik eerst kennis kreeg. Ik heb onderdelen van online business uitgetest; of ik het kan en of ik het leuk vind (dus van informatie > kennis). Door het kijken naar de cijfers uit mijn boekhouding, de kansen en bedreigingen te onderzoeken, informatie toe te passen afgestemd op mijn situatie en persoonlijkheid, heb ik dit alles getransformeerd naar inzichten. Het heeft me betere keuzes en acties opgeleverd, waar ik inmiddels met veel plezier verantwoording voor neem.

Dit alles is begonnen met mijn boekhouding.

Door mijn eigen reflectie heb ik het licht gezien

Het tijdperk ‘uurtje-factuurtje’ is voor mij grotendeels voorbij. Het beperkte mij in voor hoeveel mensen ik een verschil kan maken. Tevens past de Belastingdienst in een rap tempo de belastingregels aan, waardoor ik als éénpitter er te veel tijd mee kwijt was om het bij te houden. Verder stelden veel startende ondernemers telkens dezelfde vragen. Waarom zou ik hun hiervoor een duur uurtarief vragen als het om informatie gaat?

Ik geef nu dus sturing aan mijn bedrijfsstrategieën om betere synergie, op langere termijn, met mijn cliënten te creëren: zij blij, ik blij!

En dat is allemaal op basis van mijn boekhouding ontstaan! Nuttig voor het voortbestaan van mijn bedrijf met een gelukkige ondernemer aan het roer :-)

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
Reactie plaatsen

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen: