Verliefd zijn op je boekhouding of vreselijk die cijfers?
Verliefd zijn op je boekhouding
Boekhouden
Elma de Bruijn
Boekhouden
3 min

Verliefd zijn op je boekhouding

3 min

Vreselijk die cijfers? 

Nou, ik zie het als een reflectiemoment. Waarbij ik ervaar dat ik trots kan zijn, beter inzie wat ik heb bereikt of wat ik anders kan doen. Ik kan verliefd worden op die cijfers.

Ja, ik kan heerlijk verliefd zijn, ook op het leven en kriebels in mijn buik hebben. Van gekkigheid niet weten wat ik moet doen. Radio hard aan in de auto en lekker meezingen met mijn favoriete muziek. En als ik voor de stoplicht sta en naar rechts kijk en een dikke Mercedes met een dikke meneer vol afkeur naar mij zie staren, dan ga ik nog meer glimmen. Ik zit vol met binnenpretjes.

Verliefd op mezelf

Er zijn periodes dat ik verliefd ben op mezelf. Ik weet dat ik dan bijzonder goed in mijn vel zit. En dat ik heb gecreëerd wat ik wil bereiken. Volledig sturing geef aan mijn leven. Alles zit dan mee en vooral doe ik wat ik dolgraag doe. Meestal ervaar ik dit het sterkst in mijn werk. Ik ben dan trots op wat ik bereik en blij met wat ik creëer. Ook als ondernemer.

Het verhaal achter de cijfers

Je begrijpt het al: ik ben een gevoelsmens. En ja, ook nog steeds een cijfermens. Cijfers zijn voor mij niet leidend in mijn leven, maar ze spelen een belangrijke rol. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ik boekhouder ben geworden. Cijfers hebben je zo veel te vertellen. Er is altijd een verhaal achter die cijfers. Een verhaal over jou en je team als je paar medewerkers in dienst hebt. Dus ik staar regelmatig naar mijn financiële overzichten. Ik word er ZEN van.

Soms ben ik teleurgesteld. Soms kijk ik weer naar diezelfde cijfers en pak ik een positief inzicht eruit. Bizar hoe de geest werkt. Ik kijk uiteindelijk altijd naar de dingen die wel goed zijn, hoe klein dan ook. Vervolgens ben ik tevreden en regelmatig ook trots.

Waarom snel boekhouden?

Er zijn tijden dat ik enorm tevreden ben over de snelheid dat ik mijn cijfers voor me zie liggen. Het boekhouden doe ik dan ook regelmatig en daardoor snel. Als ik alle boekingen voorbij zie komen, dan gebeuren er mooie dingen met mijn gevoel en ja, ook in mijn hoofd. Ik zie hoeveel ondernemers ik heb geholpen. Ik ervaar hoeveel ik meer bereik met minder moeite. Ik zie hoeveel geld ik onderaan de streep overhoud. Ik ben blij hoe mooi leven we van dat geld hebben; ook voor later tijdens onze (pre-)pensioen.

Cijfers vertellen je wat je waarde is die je toevoegt

Ja, ik ben regelmatig een beetje verliefd op wat zich in mijn boekhouding afspeelt. Nee, absoluut niet op facturen snel overtypen en bonnetjes archiveren. Verliefd op de goede cijfers en nog belangrijker hoe het tot stand is gekomen. Welke waarde ik heb gecreëerd voor een bekende; een goede relatie of een vriend. Of voor een volslagen onbekende die een online-dienst heeft afgenomen.

Wat me ook boeit zijn die bijzondere uitgaven die mijn bedrijf tot een hoger plan brengen. Kosten die zorgen voor meer waarde toevoegen in mijn bedrijf, dus bij mijn (potentiële) klanten. Kosten die zorgen dat ik niet overwerkt raak en mijn bedrijfsprocessen eenvoudig automatiseer. Dat ik meer bereik met minder moeite. Kosten die zorgen dat ik een tool of methode ontwikkel waarmee ik anderen hun verhaal achter hun cijfers laat ontdekken.

Jouw verhaal is ook mooi

Ik weet het zeker. Het is altijd een mooi verhaal, Ook bij jou als je misschien net begint met je onderneming. Een inspirerend verhaal. Ook als het voelt dat je nu in een diepe beerput zit. Het verhaal achter de cijfers kan zich omwentelen. Hoe? Als je uitvindt welke cijfers je houvast geven om de juiste stappen vooruit te zetten.

inzichten financiele cijfers - verliefd zijn op je boekhouding

P.S. Tip: het beste om grip op je financiën te krijgen is door online boekhouden. Ontdek hoe een online boekhoudprogramma je meer financiële inzichten geeft én minder administratie >>

Categorieën