Belasting issues door 7 zelf boekhouden valkuilen
15 november 2014 

Belasting issues door 7 zelf boekhouden valkuilen

De basis van boekhouden is eenvoudig. Of het in de praktijk altijd makkelijk is?

Zelf boekhouden valkuilen zijn stressvol

In de 7+ zelf boekhouden valkuilen trappen niet alleen de startende ondernemers. Het is bekend dat administratie hét ondergeschoven kindje is van veel kleine bedrijven. Bizar genoeg is een van de grootste zorgen en frustratie van een ondernemer de belastingen en financiën. Tegenstrijdig, vind je ook niet? Wat is de dilemma om de juiste acties te nemen?

De juiste inzichten helpen je uit die valkuilen te blijven. Waardoor je met plezier onderneemt zonder ernstige zorgen over wat de belastingdienst nu weer gaat uitvreten.

Waarom maak je het jezelf moeilijk?

Twee dingen zijn zeker: 1) een boekhouding moet je hebben en 2) belasting moet je betalen. Zo simpel is het. Wat houd je dan vast om in die frustratie of onverschilligheid over je boekhouding te blijven?  Waarom dan niet kijken naar je eigen spiegelbeeld…?

Of weet je gewoon weg niet wat er allemaal kan gebeuren? Het is laatste is waarschijnlijk meer van toepassing op jou.zelf-boekhouden-valkuilen

7 Valkuilen om te vermijden 

Ieder zijn ding, maar ik raad je aan om nooit in de volgende 7 zelf boekhouden valkuilen te stappen.

Het bezorgt je anders veel stress. Je wordt boos en je kan maar 1 iemand de schuld geven. Je wordt gefrustreerd en waarschijnlijk mis je een hoop belastingvoordeel.

Succesvolle ondernemers ontlopen zelf boekhouden valkuilen zoals:

 • De nacht voor de belastingaangifte deadline stress:
  • ik-ga-het-even-inhalen boekhouding creëert  slapeloze nachten én veel belastingaangifte fouten. Leuk voor je klanten als je kop ergens anders is 😉 Het komt ook regelmatig voor dat bedrijven al failliet zijn, omdat je te laat je verkoop int.
 • Schijnbaar het makkelijkste boekhouden maakt het onbetrouwbaar:
 • Verkeerde focus waardoor hét een zware taak wordt:
  • Zelf boekhouden alleen omdat het moet van de Belastingdienst. Doe het ook voor jezelf. Onderschat nooit de noodzaak van financiële sturing in combinatie met je marketing. Ook voor zzp'ers. De laatste 2 jaar heb ik trieste situaties meegemaakt met eigenwijze zzp'ers. Jij kan voorkomen wat anderen overkomen: aankloppen bij de schuldsanering. Of op z'n minst voorkomen: je droom valt in duizend stukjes en mag weer in loondienst gaan werken.
 • Ongestraft aangifte inkomstenbelasting uitstellen is een fabeltje:
  • Kans op extra belasting -de heffingsrente- als de aangifte na 1 juni is ingediend. Ook al is er uitstel van aangifte aangevraagd. De meeste ondernemers krijgen deze informatie niet mee van een accountant.
 • Bekende belastingaftrek á 14% mislopen:
 • Geen belasting reserveren en dan schrikken:
  • Schrik je van de boodschap: €5393 belasting betalen? Onverwachts hoge belastingaanslag is vaak veroorzaakt door onbewust gedrag. Ga bewuster financieel handelen. Laat het stuur van jouw bedrijf niet in handen komen van een boekhouder of Belastingdienst.
 • Nog steeds maandelijks hypotheekrente terugontvangen:
  • Je wordt niet blij als je duizenden euro's terug moet betalen! Veel (fulltime) ondernemers zijn hierdoor in de problemen gekomen. Hypotheekrente aftrek werkt anders als je in loondienst bent. Vaak komt deze situatie pas 1 jaar (of later) na de start van het bedrijf aan het licht. Het moment dat de ondernemer voor het eerst een boekhouder of accountant inzet.

 

Wat is de impact als je de valkuil duikelt?

impact-slecht-zelf-boekhoudenDenk je nu: “ok, het zal wel”? Wacht even, want uit mijn ervaring blijkt dat ik hierdoor vaak:

 • Gefrustreerde ondernemers aan de lijn heb gehad over hoe ze voorkomen opnieuw onverwachte belastingaanslagen te krijgen en hoe ik ze hiermee kan helpen
 • Honderden euro's extra belasting bespaar voor een aangifte inkomstenbelasting zzp; niet omdat ik een top belastingexpert ben, maar goed ben in het opsporen van veel fouten en vergeten aftrekposten
 • Ondernemers mag/moet coachen om ze uit de financiële problemen te helpen

Het overkomt jou niet?

De laatste twee jaar heb ik best vaak pittige situaties meegemaakt waarin een (eigenwijze) ondernemer terecht kwam. De zin om te ondernemen kwam bij mij in een ander daglicht te staan. Ik meen het echt.

Ze trapte allemaal in meerdere zelf boekhouden valkuilen. Het enige wat ik kon doen was ze  ondersteunen (ook moreel) om het anders aan te pakken.

financiele-crisis

Anders denken, anders handelen, betere resultaten!

Kies jij ervoor om de 7 en meer zelf boekhouden valkuilen te vermijden? Begint met een andere aanpak. Je kunt het zelf door te Googlen waar je allemaal op moet letten. Een tijdrovende klus waarmee je snel stopt (vermoed ik). Wat je dan in handen hebt is: De Starters Gids Naar 39+ Valkuilen Waardoor Je De Belastingdienst Uitdaagt!

Of je kiest een makkelijker weg samen met mij.

Ontdek hoe je 39+ zelf boekhouden valkuilen vermijdt>>

 

 

 

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
Nancy
Door

Nancy

op 7 July 2015

Wij zijn een vzw hoe vul ik een btw-aangifte in ? heb je daar ook een tool voor?

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 8 July 2015

Dag Nancy, Vzw? Is dat een Belgische rechtsvorm? Belgische belastingzaken zijn anders dan de Nederlandse. Ik kan je hiermee (nog) niet goed helpen. De basis boekhouding is wel hetzelfde. Stuur mij een mail en ik kan mijn Belgische contactpersoon doorgeven. Hij wil zijn naam niet online hebben, vandaar deze wijze:-)

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down