Belasting Issues Door Deze 7+ zelf boekhouden valkuilen
basiskennis boekhouden
Elma de Bruijn
basiskennis boekhouden
4 min

Belasting issues door 7 zelf boekhouden valkuilen

4 min

De basis van boekhouden is eenvoudig. Of het in de praktijk altijd makkelijk is?

Zelf boekhouden valkuilen zijn stressvol

In de 7+ zelf boekhouden valkuilen trappen niet alleen de startende ondernemers. Het is bekend dat administratie hét ondergeschoven kindje is van veel kleine bedrijven. Bizar genoeg is een van de grootste zorgen en frustratie van een ondernemer de belastingen en financiën. Tegenstrijdig, vind je ook niet? Wat is de dilemma om de juiste acties te nemen?

De juiste inzichten helpen je uit die valkuilen te blijven. Waardoor je met plezier onderneemt zonder ernstige zorgen over wat de belastingdienst nu weer gaat uitvreten.

Waarom maak je het jezelf moeilijk?

Twee dingen zijn 100% zeker: 

 1. een boekhouding moet je hebben 
 2. de belasting moet je betalen

Zo simpel is het. Wat houd je dan vast om in die frustratie of onverschilligheid over je boekhouding te blijven?  Waarom dan niet kijken naar je eigen spiegelbeeld? Ondernemen (en dus ook je financiële boekhouding inzetten) is namelijk een groot persoonlijk ontwikkelproces.

Of weet je gewoon weg niet wat er allemaal kan gebeuren (en schreeuw je stiekem frustratie uit?) 


Het is laatste is waarschijnlijk van toepassing: de onwetendheid.

7 Valkuilen om te vermijden 

Ieder zijn ding, maar ik raad je aan om nooit in de volgende 7 zelf boekhouden valkuilen te stappen.

Het bezorgt je anders veel stress. Je wordt boos en je kunt maar één iemand de schuld geven. Je wordt gefrustreerd en waarschijnlijk mis je een hoop belastingvoordeel.

Succesvolle ondernemers ontlopen zelf boekhouden valkuilen zoals:

 • De nacht voor de belastingaangifte deadline stress:
  • ik-ga-het-even-inhalen boekhouding creëert slapeloze nachten én veel belastingaangifte fouten. Leuk voor je klanten als je kop ergens anders is. Het komt ook regelmatig voor dat bedrijven al failliet zijn, omdat me te laat de verkoopprijs int. Men heeft te veel debiteuren.
 • Schijnbaar het makkelijkste boekhouden maakt het onbetrouwbaar:
 • Verkeerde focus waardoor hét een zware taak wordt:
  • Zelf boekhouden alleen omdat het moet van de Belastingdienst. Doe het ook voor jezelf. Onderschat nooit de noodzaak van financiële sturing in combinatie met je marketing. Ook voor zzp’ers. De laatste 2 jaar heb ik trieste situaties meegemaakt met eigenwijze zzp’ers. Jij kan voorkomen wat anderen overkomen: aankloppen bij de schuldsanering. Of op z’n minst voorkomen: je droom valt in duizend stukjes en mag weer in loondienst gaan werken.
 • Ongestraft aangifte inkomstenbelasting uitstellen is een fabeltje
  • Kans op extra belasting -de heffingsrente- als de aangifte na 1 juni is ingediend. Ook al is er uitstel van aangifte aangevraagd. De meeste ondernemers krijgen deze informatie niet mee van een accountant.
 • Bekende belastingaftrek á 14% mislopen:
 • Geen belasting reserveren en dan schrikken van de aanslag
  • Schrik je van de boodschap: €5393 belasting betalen? Onverwachts hoge belastingaanslag is vaak veroorzaakt door onbewust gedrag. Ga bewuster financieel handelen. Laat het stuur van jouw bedrijf niet in handen komen van een boekhouder of Belastingdienst.
 • Nog steeds maandelijks hypotheekrente terugontvangen
  • Je wordt niet blij als je duizenden euro’s terug moet betalen! Veel (fulltime) ondernemers zijn hierdoor in de problemen gekomen. Hypotheekrente aftrek werkt anders als je in loondienst bent. Vaak komt deze situatie pas 1 jaar (of later) na de start van het bedrijf aan het licht. Het moment dat de ondernemer voor het eerst een boekhouder of accountant inzet.

Wat is de impact als je de valkuil duikelt?

impact-slecht-zelf-boekhouden

Denk je nu 'oké, het zal wel'? Wacht even, want uit mijn ervaring blijkt dat ik hierdoor vaak:

 • Gefrustreerde ondernemers aan de lijn heb gehad over hoe ze voorkomen opnieuw onverwachte belastingaanslagen te krijgen en hoe ik ze hiermee kan helpen
 • Honderden euro’s extra belasting bespaar voor een aangifte inkomstenbelasting zzp; niet omdat ik een top belastingexpert ben, maar goed ben in het opsporen van veel fouten en vergeten aftrekposten
 • Ondernemers mag/moet coachen om ze uit de financiële problemen te helpen

Het overkomt jou niet? 

De laatste twee jaar heb ik best vaak pittige situaties meegemaakt waarin een (eigenwijze) ondernemer terecht kwam. De zin om te ondernemen kwam bij mij in een ander daglicht te staan. Ik meen het echt.

Ze trapte allemaal in meerdere zelf boekhouden valkuilen. Het enige wat ik kon doen was ze ondersteunen (ook moreel) om het anders aan te pakken.

financiele-crisis

Anders denken, anders handelen, betere resultaten!

Kies jij ervoor om de 7 en meer zelf boekhouden valkuilen te vermijden? Begint met een andere aanpak. Je kunt het zelf door te googlen waar je allemaal op moet letten. Een tijdrovende klus waarmee je snel stopt (vermoed ik). Wat je dan in handen hebt, is: De Starters Gids Naar 39+ Valkuilen Waardoor Je De Belastingdienst Uitdaagt!

Of je kiest een makkelijker weg samen met een consult met mij:

Ontdek hoe je 39+ zelf boekhouden valkuilen vermijdt>>

 


 

Categorieën