Wat is link tussen boekhouden en Engelse drop?
27 december 2013 
1 min. leestijd

Wat is link tussen boekhouden en Engelse drop?

De basiskennis boekhouden is vaak complex voor een ondernemer. Oorzaak hiervan zijn onder meer de boekhoudkundige termen die een expert gebruikt. Ik ben niet heiliger dan de andere boekhouders of accountants, maar ik tracht je wel op het pad van helderheid in de boekhouding te brengen. Vandaar dat ik aan je de vraag stel:

“Wat heeft Engelse drop met basiskennis boekhouden te maken?”

Beide hebben: Laagjes, diverse vormpjes en meerdere kleuren!

Wat duidelijk maken aan basis boekhouden?

De Engelse drop gebruik ik daarom als metafoor om je te laten inzien o.a.:

 • Hoe de belastingen zijn opgebouwd
 • Wat de kern van boekhouden is
 • Welke toepassingen van boekhouden er zijn
 • Hoe je je boekhouding kan ontleden
 • Welke basiskennis boekhouden relevant voor je is
 • Welke rol je boekhouder heeft voor jou

Een ander gemeenschappelijk element is dat zowel drop als zelf boekhouden een bloeddrukverhoging kan opleveren. Voor beide heb ik, als sportieve boekhouder, een dieet. J

De Engels drop heeft herkenbare vormen en is uit laagjes opgebouwd. De basis van je boekhouding kun je ook structuren. Elk element kun je weer verder splitsen en uiteindelijk aanvullen met de basiskennis.

Met andere woorden, in de schijnbare chaos van de belastingwetten en administratie is orde te creëren. Als je deze processen en de verbindingen met elkaar weet en vervolgens ook enkele principes kunt toepassen, dan gaat boekhouden bijna zo aangenaam worden als het eten van Engelse drop (of een ander lekkernij).

Ik help je graag hiermee.

Wat is een uniek basisproces van boekhouden?

Op mijn YouTube-kanaal verschijnt regelmatig een video waarin ik een basisterm uit de boekhouding bespreek. Om te voorkomen dat je misschien overladen wordt met informatie, heb ik hieronder het basisproces van zelf boekhouden beschreven. Je kunt hierop altijd terugvallen.

 1. Opmaken heldere factuur voor jouw klant
 2. Zelf boekhouden op semi-autopilot
 3. Btw-afdracht berekenen op basis van 3-tal elementen
 4. Reserveren van belastingen voor rust in het hoofd
 5. Sturen op cashmanagement voor minder kosten en meer winst
 6. Aangifte omzetbelasting
 7. Opmaak jaarrekening (winst- en verliesrekening, balans)
 8. Aangifte inkomstenbelasting
 9. Investeren ten gunste van jouw klant
 10. Financieel management: met inzichten over je klantgericht werken aan je welvaartsbestemming

Hoe gratis basiskennis boekhouden verkrijgen?

Het unieke aan het bovenstaande proces is dat ik mijn inzichten uit de praktijk heb verwerkt. Het zorgt voor een betere focus op: winst als voorwaarde van je onderneming en op het beter helpen van jouw klant.

Je kent nu het basisproces van je administratie. Zorg dat je regelmatig basiskennis opdoet, zodat je een goede invulling aan het proces kunt geven. Kijk hiervoor op mijn YouTube-kanaal >>

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen: