Honderden € belasting mislopen door Excel boekhouding gratis
Honderden € belastingaftrek mislopen door gratis Excel boekhouding
basiskennis boekhouden
Elma de Bruijn
basiskennis boekhouden
4 min

Honderden € belastingaftrek mislopen door gratis Excel boekhouding

4 min

Laatste update 1-nov-2019 door Elma de Bruijn

Hoe ervaar jij  een gratis Excel boekhouding? Voel jij je een Einstein-er? De Excel sheets zijn meestal niet het probleem, maar het gebruik ervan. Door onwetendheid en dat is niet je fout. Gevolg: hoge aanslagen.

Vandaag gaat de kogel door de kerk. Ik neem je mee op het pad…

Waarom Excel boekhouding goedkoop lijkt

Ik neem je mee op het pad naar het keuze moment: Hoe ga jij leren je totale boekhoudproces slimmer in te richten? Basis input is: keiharde ondernemerslessen!

Geen zware kost, eenvoudige feiten, maar wel (mogelijk) confronterend voor je bankrekening.

Herkenbaar mijn ervaringscijfers voor kleine ondernemingen?

Vorige week in mijn blog besproken dat een boekhouder meer werk heeft aan Excel boekhouding door de onnodige fouten. Ik liet de “politieman” aan het woord hoe je jezelf kan controleren. Ondergrens is dat het €50 meer kost aan tijd voor boekhouder, maar het gemiddelde ligt hoger.

Door mijn controles zit ik geregeld €300 á €500 extra belasting te besparen. Snel verdiend denk ik dan, maar veel geld voor een gemiddelde zzp’er !! Wat vind jij?

Oorzaak hogere kosten door zelf boekhouden

De “verstrooide professor” is actief in je Excel boekhouding.

In mijn ogen is een verstrooide professor iemand die fantastisch is in zijn vak, met een bijzonder gezond verstand de dingen aanpakt waar zijn passie ligt. Denk aan Einstein. Maar voor de andere disciplines vliegt de professor alle kanten op.

Signalen: niet gedisciplineerd, wanorde door onwetendheid, gehaast wegens tijdsgebrek en vooral geen heldere, doelgerichte focus. Acties soms in het wilde weg zonder een effectief proces te volgen.

fouten in Excel boekhouding gratis sheet

Ikzelf speel regelmatig de rol van verstrooide professor in marketing & sales. Het kost me veel tijd en geld. Regelmatig zijn ondernemers de verstrooide professor met het boekhouden. Herkenbaar voor jou? 🙂

Excel boekhouding gratis: prima start, maar ga jij de mist in?

Het gaat om de verborgen kosten. In een ouder blogartikel ”waarom boekhouden in Excel” liet ik je het volgende financiële plaat zien.


 

Niets aan de hand denk je. In de loop van de tijd wordt mijn boekhouding beter, dus goedkoper, omdat ik minder een financieel expert nodig heb.  Maar …. het kan slimmer. Er ligt nog een tweede kostenlijn onder. Ik laat het je zo zien. Eerst het volgende.

EXPERTS zeggen over financiële Excel sheet

 

financiele excel boekhouding geen uitleg

 

Wat voor grote bedrijven in het groot is, geldt voor kleine ondernemingen in het klein. Beide gooien het geld in een afvalbak.

Infobron is Excel specialist infrotron.nl

Bizar eenvoudige fouten in Excel

Ik bespaar geregeld veel belasting voor mijn klanten. Niet dat ik zo goed ben, maar omdat ik handig ben om fouten op te sporen (naast de ontbrekende belasting-aftrekposten). Ik heb een artikel gevonden waarin ze laten zien hoe snel je een Excel fout maakt, bijvoorbeeld met cijfers optellen (functie sommeren).

Zo simpel gaat het dus. Jij kan het gelukkig ook voorkomen!

Verborgen kosten Excel boekhouding gratis sheet? 

Het zijn kosten die je pas later gaat voelen. Het klinkt leuk: gratis excel boekhouding, maar je blijft volledig afhankelijk van een boekhouder.

51 % van de zzp’er besteedt het nog volledig uit. Is het je gemiddeld €97 ex per maand waard? Nee, vandaar dat je de basis boekhouding in Excel doet. Consequenties? Je raadt het al. Onder meer:

Dubbele administratie

Voorbeeld: debiteuren verwerken in Excel wegens de btw aangifte. Je ziet de dubbele administratie in de korte video. Ik stel je in deze video een belangrijke vraag die verder gaat dan alleen voor je boekhouding.

.

Dus…
Dubbele administratie: factuur , verkoopboek en bankboek
Foutkans in: formules, verwijzingen, zoekopdrachten zoals als-dan, vertikaal-zoeken, horizontaal-zoeken

Het vraagt extra Excel kennis!

Het alternatief, een eenvoudig boekhoudprogramma, geeft de volgende lijn in het kostenoverzicht:

kosten boekhouden kan lager

Veel lager dus!! Zelfs mogelijk: zelf boekhouden zonder boekhouder! Van factuur t/m inkomstenbelasting aangifte.

Hoe kostbare tijd goed benutten?

De vraag wil je dit en waaraan wil jij je kostbare tijd besteden? Je marketing, product/dienst en financiën zijn je 3 pijlers voor een succesvol onderneming. Hoe ga jij je werkprocessen inrichten en je waanzinnig belangrijke doelen bereiken?

Er is een moment dat een ondernemer voor het keuzemoment staat:

Ga ik mijn boekhouding sneller, nuttiger en goedkoper inrichten?

Waarom? Je tijd is al zo kostbaar. Veel ballen hoog houden is één van de top 3 redenen waarom 50% van de ondernemers zijn gestopt binnen 5 jaar. Weg investering. Weg droom.

Leer van anderen

Lees mijn ervaring wat ik ontdekte in mijn werkleven vóór boekhouder. Jawel, ik ben meer dan boekhouder;-) Als ik er weer op terug kijk, dan kan ik er weer boos over worden. Zoveel geld en tijd weggegooid.
Het kan dus anders als je weet dat 80% van boekhouding is gedaan als

Lees hier verder >>

80% boekhouding al klaar als ..

 

Ik wens je een goed keuzemoment toe.


 

Categorieën