Helikopterview voor financieel management - serie#3 excel boekhouding
25 juni 2014 

Helikopterview voor financieel management - serie#3 excel boekhouding

Kleine ondernemingen (vooral zzp’ers) vinden financieel management lastig of zelfs onnodig. Wat kunnen zij leren van helikopterpiloten?

Zonder hun dashboard gaan piloten echt de lucht niet in. “Geen data – geen vliegtocht”. Ze ervaren teveel wisselende omstandigheden waarop ze moeten reageren. Topmarketeers roepen het ook al: “Zonder data geen business!

En ik bevestig beide verhalen. Herkenbaar voor je? Wees proactief doordat je vroegtijdig signaleert dat iets niet goed gaat.

Mijn geleerde financieel management lessen

Wat ik geleerd heb van (mijn) miljoenen projecten en ook van het besturen van kleine ondernemingen is:

  1. Onderbuik-gevoel (lees: intuïtie) is een uitstekend signaalfunctie
  2. Feiten zijn de beste stuurmiddelen

Of je nu een Excel boekhouding of eenvoudig boekhoudprogramma gebruikt, je wilt graag het volgende weten, net als alle andere succesvolle ondernemer:

Financieel management overviewP.S. Ondernemersloon is de nettowinst na belastingen. De definitie van mijn term kunt je teruglezen in de blog “word je betaald voor je kostbare tijd?

 

Hoe financiële overzichten maken?

Excel is een fantastische, flexibele tool om jouw financiële feiten te verwerken. In de video laat ik je zien hoe je een grafiek maakt. En hoe je data uit een tabel verzamelt en herschikt voor een geschikte trendgrafiek.

.

.

Belangrijk is te weten op basis van welke feiten jij je onderneming naar succes wilt sturen. Goed financieel management vergt dus keuzes vooraf. Jouw excel boekhouding maak je vervolgens volledig op maat – dus precies goed voor jouw onderneming.

Resultaat:

Overzichtelijk stuurmiddel waarop je (meestal) kan vertrouwen.

Hulp nodig?

 

Succes!

P.S. Voor de 2 andere video’s in de serie van # 3 Excel boekhouding:

# 1 politieman: voor geldbesparende controles in Excel boekhouding

# 2 verstrooide professor: voorkomen van dubbele administratie en dus cruciale, dure fouten

 

 

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
Henri
Door

Henri

op 28 May 2015

Hartelijk dank voor dit artikel en vooral voor de youtube filmpjes! Ik doe nu nog veel in Excel, maar begin wel te twijfelen of ik niet beter kan overstappen naar iets anders. Hoor van veel mensen dat ze Exact gebruiken en daar wel enthausiast over zijn. En bij het googlen op Excel of online boekhouden kwam ik dit artikel tegen: http://www.factuurprogramma-offective.nl/factuurprogramma/excel-cloud/ heeft me toch wel aan het denken gezet met of Excel nu wel echt zo ideaal is als ik denk. Moet zeggen dat ik het nu prima vind gaan in Excel, maar hoe meer klanten ik krijg hoe beter ik kan begrijpen dat er wellicht makkelijkere manieren zijn...

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 2 June 2015

Dag Henri, Spijtig te zeggen dat je hoogstwaarschijnlijk praat voor eigen parochie, gezien de bekende promotielink. Toch plaats ik deze keer jullie bericht zodat mijn bloglezer zien dat er alternatieven zijn. . Men kan gaan voor een factuurprogramma (in the cloud) waar jij voor werkt, of voor een eenvoudig online boekhoudprogramma waarin het facturatieprogramma is ingebouwd.

Reactie plaatsen

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen:

arrow_drop_up arrow_drop_down