Excel boekhouding gaat vaak fout door onkunde
24 april 2015 

Excel boekhouding gaat vaak fout door onkunde

Laatste update: 27 december 2019 door Elma de Bruijn

Wat zou jij doen als je wist dat je door:

 • weinig Excel vaardigheden je meer belasting betaalt?
 • slecht inzicht in Excel je vele malen langer bezig bent met je Excel boekhouding?
 • gebrek aan Excel kennis je verkeerd boekhoudt en daardoor onbetrouwbare aangiften doet? 

En het vervelendste is: je hebt het niet in de gaten totdat iemand je erop wijst. Vandaar deze blog voor jou!

Je leert 5 Excel tips waardoor je negatieve gevolgen op je boekhouding  en/of financiën vermijdt. En op het eind wacht een kado op jou!

Wat leer jij van Excel boekhouding fouten?

Denk jij nu: “ja, ja, dat zal wel, Elma”? Dan moet ik je teleurstellen dat het geen fabeltje is.

Op dit moment heb ik topdrukte met de aangifte inkomstenbelasting. Heel fijn voor de omzet, maar ik ben ook dagen bezig met corrigeren van veel fouten in de boekhouding. Daar word ook ik niet echt blij van;-)

En voor jou is: tijd = hoge rekening.

Waarom komt het vaker voor?

Handmatige boekingen creëren fouten die veel vaker voorkomen in een Excel boekhouding, dan in een eenvoudig boekhoudprogramma. Eenvoudig online boekhouden is ver geautomatiseerd zonder dat het moeilijkheden geeft voor jou als ondernemer.

Excel boekhouding is bijzonder flexibel, maar heeft het vervelende gevolg: hoge boekhouderskosten en een hoop frustraties!

Veel voorkomende oorzaak: De basis van Excel heb je misschien onder de knie, maar maak je onbewust toch geen fouten in je Excel boekhouding?

Ja zeker, het is waar….

Feiten op basis van mijn praktijk.

Verminder je boekhoudkosten!

Je kunt je boekhouderskosten verminderen door beter te worden met Excel.

Je boekhouding met Excel doen heeft zijn voordelen, het is namelijk goedkoop. Maar dus ook foutgevoelig. De volgende tips helpen je bij het maken van een goede boekhouding in Excel:

 

 • Tip 1: Structuur Aanbrengen
  Het fijne aan Excel is je verwerkt veel data en tekst. Ga je ongestructureerd te werk dan wordt het chaos. En die mag je boekhouder weer op orde brengen;-)

Een goede TABEL maken biedt al uitkomst. Excel biedt hiervoor meerdere Formats aan (Kijk ook bij MENU / Bestand / Nieuw). Je gaat vervolgens makkelijker data SORTEREN.

Je ziet bijvoorbeeld sneller waaraan je geld uitgeeft,

 

 • Tip 2: Juiste Berekening Maken
  Vaak tikt een ondernemer voor btw berekeningen, optellingen, maand of tariefberekeningen de cijfers 1 voor 1 in Excel. Jij ook? Tijdrovend en bijzonder foutgevoelig.

Excel heeft diverse, eenvoudige FORMULES. En controle mogelijkheden waardoor je niet direct met je handen in de haren zit als je een foutmelding krijgt.

De =som(  ” cel bereik invullen ” ) is al een simpele, handige berekening. Je weet dit misschien al, maar pas jij ook deze knop “Autosom” toe?

Excel boekhouding fouten voorkomen door formules, excel berekeningen, sorteren, filteren etc.

Met 1 druk op de knop weet je het totaal bedrag of een gemiddelde etc. Dat kan alleen als je Tip 1 opvolgt.

 

 • Tip 3: Gegevens Filteren
  Naast gegevens sorteren FILTER je ook makkelijk de omzet van de uitgaven. Of zie je snel in hoeveel je “diverse” uitgaven zijn in een maand. Of voor het hele jaar selecteer je je telefoonkosten.

Dit laatste noemt men Verticaal Zoeken (afkorting in Excel: vert.zoeken onder de menuoptie Formules/Zoeken) . Een uitkomst voor vroegtijdig inzicht in je winst & verlies cijfers.

Je bent hierdoor minder afhankelijk van een boekhouder.

 

 • Tip 4: Plaatjes zeggen meer dan cijfers
  Een Excel sheet vol met data maakt zelfs mij een beetje gek. Het is zo simpel, telkens maak ik klanten super blij met een grafiekje. In hun hoofd zit vaak een ander beeld over hun bedrijfsfinanciën.

Een Grafiek Toevoegen, binnen 30 seconden, geeft super snel leuke inzichten. Je maakt dus betere keuzes. Essentieel voor financieel goed ondernemen!

 

 • Tip 5: Investering en berekeningen
  Deze tip is een beetje de omgekeerde weg, maar dat brengt je wel verder op je pad als ondernemer. Door Excel vaardigheden bereken je snel uit dat een investering in een Excel training binnen een paar maanden is terugverdiend.

Hoe voorkom jij fouten in Excel?

Ik sprak recentelijk een medewerker van Learnit – o.a. Excel training expert en vroeg; Maar hoe word je nou snel een professionele Excel gebruiker? Hij gaf me een prachtig voorstel waar ik heel blij om ben, voor jou! Drie E-learning training Excel worden gratis verdeeld over mijn blog lezers. Leuke kans! Deze online training ter waarde van €175,- helpt je verder te komen met Excel. [aanbod is verlopen]

Tip:

Ontdek 22 missers in de Excel boekhouding. Anderen hebben geblunderd met belastingzaken, dus waarom zou jij het ook nog doen?

Je leert daardoor om missers te voorkomen en wanneer overstappen naar online boekhouden beter is.

 

 

 

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
Cees Vergalen
Door

Cees Vergalen

op 5 May 2015

Ik heb de link via Twitter gedeeld Met vriendelijke groet Cees Vergalen

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 5 May 2015

Dag Cees Leuk. Dank je wel. Helaas ben je niet de enige gezien de mailreactie ;-) We gaan over een paar dagen met LearnIt van de Excel trainingen aan de slag en loten voor de 3 prijswinners

Wim Schoolderman
Door

Wim Schoolderman

op 5 May 2015

Het zal de leeftijd wel wezen maar voor mij geen twitter en facebook. Wel heb ik de start van jouw excel start meegemaakt en gevolgd. Dit heeft mij dermate geënthousiasmeerd dat ik hiermee ben verder gegaan en meer excel kennis (lees ophalen) heb opgedaan en inmiddels de boekhouding ben gestart. Inmiddels heb ik een klantenbestand met allerlei koppelingen gemaakt die perfect functioneert. Nogmaals mijn dank. Ik laat graag de mogelijkheid om een gratis cursus te ontvangen aan mij voorbijgaan maar blijf het een leuk initiatief vinden. Veel succes verder, ik blijf je volgen en wie weet heb ik je professioneel nog een keer nodig.

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 5 May 2015

Beste Wim Met een glimlach op mij gezicht: social media gekte en ondertussen niet weten wie je overbuurman is. Wat bijzonder om te lezen dat je lekker met Excel aan de gang bent. Klinkt goed zo'n klantenbestand. En je maakt me heel blij met je woorden dat ik je enthousiast hebt gemaakt!

w.
Door

w.

op 6 May 2015

ik heb de link gedeeld via twitter!

Elma de Bruijn
Cees Groen in `t Wout
Door

Cees Groen in `t Wout

op 6 May 2015

Hoi Elma, Boodschap gedeeld, het duurt even maar ik heb ontslag gehad dus nog weinig mee gedaan. Ik wil straks verder als ZZP dus kan ik nu leren van je, Groet Cees

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 7 May 2015

Dag Cees, Vervelend je ontslag. Ik hoop dat je vol vertrouwen start als zzp'er!

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 11 May 2015

Beste allen, De 3 winnaars zijn bekend voor de gratis Excel E-learning training. Jullie krijgen apart bericht en het trainingsbureau LearnIt neemt contact met jullie op. Voor de verliezers: toegang tot het gratis Excel videotraining waarin de 5 tips zijn uitgewerkt. Dit vergt even tijd omdat in de nieuwe ledenportaal alles handmatig ingesteld wordt om jullie toegang te geven. Veel plezier ermee Elma

Chefje
Door

Chefje

op 9 June 2015

Wat een leuke actie is dit!

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 11 June 2015

Goed hé! De winnaars waren blij. Er was zelfs een gulle gever bij die het als gift weggaf. Mooi gebaar! Hoe creëren we een zorgzame maatschappij ? :-)

Reactie plaatsen

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen:

arrow_drop_up arrow_drop_down