Waarom zelf boekhouden dom of slim is?
Waarom zelf boekhouden slim is?
basiskennis boekhouden
Elma de Bruijn
basiskennis boekhouden
4 min

Waarom zelf boekhouden slim is?

4 min

Administratie: voor de meeste ondernemers is het een doorn in het oog. Niet alleen is het enorm veel werk, het is ook nog ingewikkeld. Veel ondernemers besteden het dan ook liever uit.

Maar is dat wel zo’n goed idee? Waarom zelf boekhouden een betere optie is?

Dit Is Waarom Elke Ondernemer Zelf Zou Moeten Boekhouden

Wat mijn boodschap aan jou is ontdek je in deze podcast:

Podcast Interview Zelf boekhouden met Elma de Bruijn

Niels Gouman van Strategischlui.nl heeft mij geïnterviewd. Super leuk interview geworden. Hieronder vind je een paar kernpunten waardoor je boekhouding ook nut voor jou krijgt. De rest vertel ik je in deze podcast “Strategisch Lui & Zelf Boekhouden?!”.

Het belang van een goede administratie

Je administratie vormt de basis van een goede belastingaangifte, en bevat alle belangrijke informatie over je onderneming die je op papier of elektronisch vastlegt. Een onvolledige administratie, een administratie die niet goed bewaard is of niet goed te controleren valt kan tot flinke boetes van de Belastingdienst leiden.

Daarnaast zal de belastingdienst dan zelf je winst en verlies vaststellen en op basis daarop je belasting berekenen. Dat wil je natuurlijk niet!

Afhankelijk van het type onderneming dat je hebt, moet je een heleboel zaken apart van elkaar bewaren. Denk bijvoorbeeld aan verkoopfacturen, offertes, kassabonnen, bankafschriften, reiskosten en belastingaanslagen. Je kunt het overzicht bewaren op papier of elektronisch, bijvoorbeeld in een Excel-bestand of in een boekhoudprogramma. Het klinkt als een ingewikkeld klusje, en dat is het ook. Waarom is het dan zo’n goed idee om het zelf te doen?

Geld besparen

Door zelf je boekhouding te doen kan je een hoop geld besparen, niet onbelangrijk natuurlijk. Een boekhouder kan een heleboel geld kosten. Helemaal als jij als ondernemer erg ongeordend bent, is een boekhouder zo een paar uur bezig met het uitzoeken van alle informatie.

Veel ondernemers kiezen voor een boekhouder zodat ze zich niet zo hoeven te verdiepen in allerlei fiscale zaken. Ze gooien hun stapel administratie op het bureau van de boekhouder en kijken er niet meer naar om. Klinkt aantrekkelijk, zelfs als je er geld aan uit moet geven. Maar dat is nu juist niet zo’n handig idee.

Zonder winst zonder financiën geen bedrijf

Door je cijfers leer je beter ondernemen

De belangrijkste reden om zelf te gaan boekhouden is dat je meer inzicht krijgt in de cijfers van je bedrijf. Als je je financiën niet kent, is de kans heel groot dat je ook geen inzicht hebt in andere onderdelen van je bedrijf. Dit is uiteindelijk ook het initiatief achter ZelfBoekhouden.org: iets doen met je cijfers, maar wel op de juiste manier.

Het is vooral belangrijk om de trend te bekijken. Gaat je omzet omhoog ten opzichte van vorig jaar? En waar komt dat dan door? Wat zijn de verwachtingen voor volgend jaar? Iedereen die zijn eigen boekhouding op orde heeft zal antwoord kunnen geven op deze vragen.

Door de details weet je waar je op verliest en dus ook waarom. Je kunt je dan specifiek richten op die zaken en ze hopelijk verbeteren.

Waarom zelf boekhouden in boekhoudprogramma?

Veel starters beginnen in een Excel-bestand of een Google spreadsheet, maar al snel wordt het rendabel om over te stappen op een boekhoudprogramma. Bijvoorbeeld als starter is je boekhoudprogramma vaak niet eens duur. Er zijn vaak verschillende pakketten beschikbaar, zodat je boekhoudprogramma als het ware met je onderneming meegroeit

Een mooi voorbeeld is Exact Online met een vele (gratis) apps om slimmer te ondernemen en grip op je bedrijf te hebben. Exact Online Boekhouden helpt je om het boekhouden en vooral factureren zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken. Vooral als je klein begint en ambitieus bent kan je beter direct goed van start gaan. Wil je weten hoe het werkt? Bekijk hier de video!

Boekhouden in Excel vs Boekhoudprogramma 

Het voordeel van een boekhoudprogramma ten opzichte van een Excel template dat je helemaal zelf bijhoudt is dat je veel dingen kunt automatiseren. Zodra iets goed geautomatiseerd is, kun je natuurlijk geen fouten meer maken.

Daarnaast heeft een boekhoudprogramma meer structuur dan een eigen template, je kunt dingen makkelijk koppelen en bijvoorbeeld automatisch facturen maken. Zo ben je toch bezig met je boekhouding, zonder dat je er enorm veel tijd aan kwijt bent.

Stop met boekhouden voor de Belastingdienst 

Geloof het of niet, boekhouden kan zelfs leuk zijn! Maar dat wordt het pas zodra je gaat boekhouden voor jezelf, en niet voor de Belastingdienst. Zodra je inzicht hebt in de details en analyses kunt maken om zo je business te verbeteren, wordt boekhouden leuk.

Uiteindelijk zul je merken dat je goede boekhouding zijn vruchten afwerpt, en hopelijk tot meer omzet leidt.


Laat je administratie checken

Twijfel je nog over je administratie? Dan kun je je belastingaangifte altijd door een boekhouder checken voordat je hem opstuurt naar de Belastingdienst. Dit is een stuk goedkoper dan om een boekhouder je hele aangifte te laten doen, en zo weet je toch zeker dat je geen fouten gemaakt hebt.

Zelfs al laat je de aangifte maar één keer controleren, toch kan zo’n controle heel verhelderend zijn. En zo maak je de volgende keer weer minder fouten.

Uiteraard ben je welkom voor een advies waarom zelf boekhouden voor jouw bedrijf een slimme zet is of niet?

Categorieën