AI Boekhouden & ChatGPT: Kansen en Waarschuwingen
Boekhouden AI ChatGPT impact op ondernemers
Ondernemer
Elma de Bruijn
Ondernemer
6 min

AI Boekhouden & ChatGPT: Kansen en Waarschuwingen

6 min

AI Boekhouden primeur: we hebben het!". Overal persberichten van Tellow online boekhoudsoftware. Gaaf, denk ik, maar ook ‘ships’. Ik ben er mee bezig, maar ik loop tegen technologische beperkingen aan. Nog belangrijker, de hippe ChatGpt-app geeft foutieve antwoorden, vooral over boekhouden en belastingzaken. En Tellow heeft geen problemen? Jaloezie maakt plaats voor frustraties: Waarom lukt het me niet? Ben ik als boekhouder en ingenieur te perfectionistisch dat ik betere antwoorden verwacht van een getrainde robot zoals ChatGPT? Verkeerde beslissingen op basis van gefabriceerde kennis kunnen een ondernemer duur komen te staan, dat weet ik als geen ander.

Voordat ik vertel hoe je dure fouten kunt voorkomen in belastingaangiften of financiële beslissingen met AI, wil ik eerst even checken: Ben jij op de hoogte van de supersnelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie (AI) en de introductie van ChatGPT eind 2022? Een chatbot waarmee je razendsnel antwoorden ontvangt.

 Boekhouden AI ChatGPT impact op ondernemers

Het is bijna ongelofelijk, maar het gaat duizenden banen kosten en/of veel banen sterk veranderen. Ja, ook voor ondernemers. Ja, ook voor zzp'ers die met hart en ziel hun vak uitoefenen. Ja, ook voor mij. Ik sta op de schopstoel nr. 1, volgens de voorspellingen. Maar ik ben niet bang. Ik zie alleen maar kansen.

Hoe ziet zo'n ChatGPT er dan uit?

 Ik geef je een praktisch voorbeeld: hoe je je concurrent bespioneert! Stel, je bent websitebouwer en je wilt het volgende weten:

Wie is de ideale klant van IMU.nl, een groot marketing software bedrijf voor kleine ondernemingen?

Dan ga je dit ontdekken...


Interessant, toch? Ik weet als klant sinds 2013 dat dit echt wel redelijk goed klopt. Je kunt mijn testimonial zelfs terugzien op een van hun betaalpagina's.

  IMU.nl website en marketing software

 

Trouwens, Google doet ook aan AI met Bard. Schokkend! Bard Google geeft antwoorden zonder een website te tonen waar het antwoord op staat. Dus als marketeer, zoals IMU.nl, moet je andere wegen zoeken om zichtbaar te worden. SEO, dus je website hoog laten ranken in Google, verandert compleet.

En het gaat nog verder…

Misschien vraag je jezelf af: Google advertenties blijven toch wel? Ja, maar niet goed zichtbaar. Kijk maar

 

 

 

of toch maar weer lekker ouderwets Googlen:

 

 

Compleet andere uitkomst.

Je brand en je autoriteit van jarenlang krijgen voorrang via AI, omdat hun database zo is samengesteld. Online zichtbaar zijn, gaat volledig op z'n kop.

Kansen?

Hier komt er een. Je kunt je marketingstrategie uitdiepen met ChatGPT. Het geeft je ook kansen om naast marketingkosten ook hoge rekeningen aan belastingadvies te vermijden.

Menig boekhouder en accountant zullen zeggen dat het niet zo'n vaart loopt op hun vakgebied.

Onterecht?!

Hier een voorbeeld dat ontstond door een nieuwsgierig vraagje over de Belastingdienst, maar uiteindelijk door de juiste prompts (vragen die ik stel) een verrassende uitkomst.

 ChatGPT achterhaalt onbekende aftrekposten voor ondernemers

 

Boem... zo leer jij over de 'niet-gerealiseerde' zelfstandigenaftrek. De meeste ondernemers (eenmanszaak, zzp'ers) weten dit niet. Vervolgens kun je binnen secondes uitpluizen wat het betekent, dus zonder lang te Googlen.

Dus ….

Een wake-up call voor iedereen

 Het heeft impact voor iedereen. Maar hier ook een paar waarschuwingen.

Om je de impact te tonen, heb ik dezelfde vraag over 'aftrekposten' gesteld aan ChatGPT en een screenopname gemaakt. Voordat je verder scrolt, bekijk de korte video eerst en vergelijk het met bovenstaande afbeelding.Oeps. Opeens andere antwoorden en geen woord meer over niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek. Hier zie je toch de meerwaarde van een boekhouder of accountant.

ChatGPT betrouwbaar in antwoorden? 

ChatGPT waarschuwt je wel bij belastingvragen of contractopstelling. Voor 100% zekerheid moet je een boekhouder, accountant of advocaat inschakelen.

Dus AI is een storm in een glas water? Nee, want AI chatbots helpen je met vooronderzoek waardoor je betere vragen stelt aan een expert. Zo bespaar je veel tijd en dus geld.

Wanneer kun je vertrouwen op ChatGPT?

Ik krijg geregeld appjes van klanten met specifieke vragen die je ook aan een ChatGPT zou kunnen stellen. Onze korte app-uitwisseling is fijn, want dan kunnen we snel schakelen en weer verder gaan met ondernemen.

Maar hiervoor ChatGPT inzetten?

Nee. Ik heb het getest. De chatbot geeft regelmatig onvolledige antwoorden. Puur door het feit dat:

1. De context van de vraag niet goed wordt begrepen.

2. Het geen actuele database heeft (in aug. 2023 al 2 jaar oud) waarop de antwoorden zijn gebaseerd.

Een tweetal voorbeelden waar het fout gaat met ChatGPT en andere AI chatbots. De tweede zal echt de meeste ondernemers op het verkeerde been zetten.

Juiste ChatGPT antwoorden? Voorbeeld 1: Thuiswerkplek

 Een nieuwe klant geeft aan dat ze recht heeft op aftrekbare huur omdat ze een thuiswerkplek heeft in haar huurhuis. Dat heeft haar vroegere boekhouder gezegd. Helaas is deze wet al jaren geleden veranderd. De klant bleef tegenstribbelen en probeerde later weer die kosten op te voeren. Toen ik haar erop attendeerde, was het argument: zo deed de vorige boekhouder het.

Ik ben meestal geduldig, maar dit kan me gaan irriteren: tegen beter in handelen.

Gelukkig weet ChatGPT wel van deze belastingwijziging, maar het geeft vage antwoorden die allerlei vragen oproepen.

Kijk hier wat ik bedoel…

 ChatGPT - thuiswerkplek in huur huis 

Het roept twee soorten reacties als een thuiswerker dit leest:

  1. Ondernemer wordt geinspireerd en gaan goede vragen stellen (aan mij) > Fijn
  2. Ondernemer past het toe zoals hij denkt dat het beste is voor hem. Gevolg foutieve aangiften en bij een controle door een boekhouder of Belastingdienst een onverwacht hogere btw-afdracht aanslag.

Dat laatste is minder. En die boodschap moest ik dus twee maal geven aan mijn (nieuwe) klant.

 Hier nog een voorbeeld die ondernemers achteraf duur komen te staan...

Juiste ChatGPT antwoorden?  Voorbeeld 2 Horeca – uitgaven

 In de onderstaande afbeelding laat ik je zien wat ChatGPT zegt over aftrekbaarheid van horeca- bestedingen. 

 

 

Los van het feit dat dit geen volledig antwoord is, geeft het woord ‘bijvoorbeeld’ de indicatie dat horeca ook aftrekbaar is als er een zakelijk belang is. Dus diner of ontbijt voor en na een hotelovernachting aftrekbaar? Als er geen zakelijke relatie/ klant aanwezig is: Nee, volgens een rechtzaak in jaar 2021.

Juiste vragen stellen door expertise

Verder zie je in de afbeelding hierboven mijn expertise, want de tweede vraag die ik stel is superrelevant : 


maar wat geldt dan voor de btw?


 Ondernemers weten niet die vraag te stellen en missen dus een belangrijk feit. Gevolg foutieve aangifte en achteraf extra belasting te betalen.

En zo kan ik door gaan met voorbeelden die ten gunste zijn van de Belastingdienst, maar de ondernemers duperen. 

Kan het - Q&A over boekhouden en belastingen - anders?

Na een tijdje kreeg ik lucht van een AI chatbot gebaseerd op ChatGPT die ik eigenhandig kan trainen. Het maakt me blij, maar er is een maar. Ik moet het eigenhandig trainen en hiervoor heb ik input nodig. Inmiddels weet ik wel wat klanten aan mijn vragen of beter gezegd vroegen, dus dat is een belangrijke bron voor me. 

Maar ik wil ook de vragen ontvangen van ondernemers die ik niet ken. Waarom? Omdat ik de context niet (exact) weet en dat zal ook blijken hoe de vraag wordt gesteld. Hier kan ik dus op inspringen als ik mijn chatbot train!

Er zijn 2 opties om de vragen te stellen

Aan jou de keuze:

Chatbot samen trainen

Je stuurt me een mail en je stelt mij je vraag. Ik verzamel ze en ga ze verwerken in de getrainde chatbot en in de kennisbank van deze site. Je ontvangt dus niet direct een antwoord.

 Q&A consult

Je gaat aan een Q*A consult á €90 ex btw met mij, boekhouder en ondernemer. Alleen als je een zzp’er bent. Je stelt je vragen over boekhouden, belastingen en/of financiën aan mij. Ik geef antwoorden en vraag door voor een advies op maat. Na afloop van onze (Zoom-) sessie: jij blij, opgelucht met helderheid over veel zaken en daarom ook ik blij. Hier kom je in contact met mij.


Categorieën