11 Belangrijke belastingwijzingen in 2023 voor zzp
Belastingwijzigingen 2023 voor zzp'ers en ondernemers
Belastingen
Elma de Bruijn
Belastingen
13 min

11 Belangrijke belastingwijzingen in 2023 met impact op je ondernemersloon

13 min

Belastingwijzigingen 2023 voor zzp / ondernemers met impact op je ondernemersloon op een rij: 

Het kabinet heeft bewust gekozen wie de verbetering van de koopkracht gaat betalen, namelijk: vooral ondernemers en mensen met bezit/vermogen. Pittig is het! Voordat je in frustraties uitbarst, lees eerst de 11 belastingwijzigingen door. Je hebt namelijk een jaar lang de tijd om acties te ondernemen voor herstel van je ondernemersloon. 

Download je artikel hier gratis en boost je zzp- inkomen in 2023 >>

Wanneer ik dit artikel aan het schrijven ben, ontvang ik een telefoontje van een trouwe klant. Met belangstelling vraagt hij naar mij en een mooi persoonlijk praatje volgt tot het moment van de waarheid: “Elma, ik wil iets aanschaffen en ik heb je advies nodig. Maar eerst de vraag: ben jij voor de Belastingdienst of voor mij?” Ik schiet in de lach en antwoord: “Ik ben neutraal.” Ik weet het nu al dat we met zijn investering in een vaag grijs gebied gaan vallen, en hij weet het ook.

Weet je wat het is met belastingzaken? Als je weet wat de oorzaak is, of het privé- of zakelijk gerelateerd is, dan weet je ook in hoeverre je de aanschaf voor de oplossing kan aftrekken van je winst. Recht is recht en krom is krom geldt meestal ook voor belastingzaken. Een geruststellende gedachte waarmee je vol vertrouwen weer verder kunt ondernemen.

Hij is trouwens niet de enige die worstelt. Dit jaar is het opvallend vroeg dat mijn klanten bezig zijn met wel of niet investeren waarmee de Belastingdienst wel of niet aan mee kan betalen of aan mee kan werken. Zij weten van het spel van bewust optimaal belasting vermijden. En gezien de barre tijden met sterk rijzende kosten zijn de ondernemers alerter dan ooit.

Daarom voor jou ook …

De 11 belangrijkste belastingwijzigingen in 2023 die de grootste impact hebben op je (zzp-) ondernemersloon

Het kabinet heeft als speerpunt voor meerdere jaren: arbeid belonen en bezit belasten. Er zijn weer positieve maatregelen genomen voor werkende mensen. Maar wij hard werkende ondernemers zijn van een uitzonderlijk soort. Wij betalen keihard mee aan deze maatregelen. Ik weet zeker dat sommige mensen het ondernemerschap nog zwaarder gaan vinden. Dus stoppen ze misschien met hun bedrijf en met hun droom te leven. Let maar eens op hoeveel kleine bakkerijen gaan sluiten, therapeuten of andere ondernemers in de gezondheidszorg. Spijtig! En toch voel ik hoop!

Heb je al het gevoel dat je genoeg of te veel inkomstenbelasting betaalt? Hieronder het plaatje wat er gebeurt als je winst omhoog of omlaag gaat.

 Inkomstenbelasting bij een zakelijke winst zzp / eenmanszaak

 (voor eenmanszaak/zzp’er op basis van cijfers 2022 dus belangrijk voor aangifte van komend jaar)

Interessant plaatje, dat alleen maar maakt dat het goed is om te accepteren dat we belasting moeten betalen. Onze ‘donatie’ voor een prettig Nederland (ook al kan het belastinggeld met regelmaat beter besteed worden).

 Laten we starten met de veranderingen.

1. Belastingvrijstelling #1 voor zzp'ers op de schop: versnelde afbouw zelfstandigenaftrek

[voor zzp’er/eenmanszaak]

Dit is de grootste veroorzaker waarom je ondernemersloon onder druk komt te staan. Naast de impact voor BV’s (zie wijziging #2 en #3). Ik besteed er daarom bewust veel tijd aan. Deze belangrijkste ondernemersaftrek wordt versneld afgebouwd naar een minimum van €900 in jaar 2027. In jaar 2020 was het nog €7.030 En dan moet je hier nog steeds 1225 uur of meer voor werken aan je bedrijf. In het jaar 2027 is het nog net niet een sigaar uit eigen doos.

De ‘glijbaan’ van verminderde zelfstandigenaftrek ziet er zo uit:

Belangrijkste belastingvoordeel voor zzp'ers verdwijnt bijna - zelfstandigenaftrek


Hoeveel belasting ga je dan meer betalen?

Hier zijn de bedragen aan zelfstandigenaftrek:

 Zelfstandigenaftrek tarieven voor zzp'ers - eenmanszaken


Je ziet het: een verschil van € 6.130

Stel je eens voor: Dit gaat zorgen voor een veel hogere belastingaanslag. Wat doet dat met je?

Voordat je in de stress schiet, eerst een berekening voor je.

Als voorbeeld heb ik een zzp’er met een winst van €28.000 voor ogen. Uit een onderzoek van een paar jaar geleden blijkt dit een gemiddelde winst van alle zzp’ers te zijn.

Ik heb het totaal van inkomstenbelasting + bijdrage zvw (zorgverzekeringswet) in een grafiek gezet. Op basis van de belastingtarieven van 2021, maar dan met een steeds lagere zelfstandigenaftrek. Het ziet er zo uit:

Impact belastingvoordeel zelfstandigenaftrek afname op ondernemersloon

Is dit schrikken of schrikken?


Maar wacht nog even, ik maak het nog concreter: over de paar jaar heen is het €188 per maand extra inkomstenbelasting. Je bent al blij dat je energierekening niet zo hoog is, of zo sterk is gestegen, laat staan dat je extra belasting moet betalen.

Dit vergt incasseringsvermogen voor de kleine zelfstandigen. Een ondernemer met een winst van €60.000 of meer zal het minder intens voelen. Maar de meesten moeten er toch minstens enkele uurtjes extra voor werken. Tijd die je liever met je gezin of vrienden besteedt of aan de broodnodige ontspanning.

Een goed ding is dat de versnelde afbouw 5 jaar duurt. Je hebt de tijd om slimmer optimaal belasting te gaan vermijden. De valkuil is namelijk dat je nu als een gek gaat ‘investeren’ om belasting te verminderen. Onbezonnen uitgeven helpt niet, want je ondernemersloon wordt dan nog lager. Het misverstand is:

Misverstand # 1:  


Als je uitgaven 100% aftrekbaar zijn, dan wil dit niet zeggen dat je 100% belastingvermindering hebt!Je herkent dit misverstand als je zelf met de inkomstenbelasting rekentool voor zzp’ers dit effect gaat nabootsen. Ga jij uitgeven om het uitgeven? Bijvoorbeeld €1000 om maar €54 inkomstenbelasting of minder te besparen? Als het uitgeven niets oplevert, behalve een kortstondig plezier, dan gooi je 95% van je geld weg. Dat is veel!


Tip #1

Reken het hier na voor jouw situatie (nu al voor 2022) - eenvoudig, snel en zonder inspanning >>

Let op voor de komende 5 jaar:

Is je winst minder dan € 45.000 en meer dan € 13.000 is, dan heeft het verlies van zelfstandigenaftrek ook gruwelijk veel impact op je Toeslagen. Waarom? Uiteraard is dit afhankelijk of je een (fiscale) partner hebt die loon of uitkering heeft.

Zonder de zelfstandigenaftrek is je belastbaar winst/inkomen duizenden euro’s hoger, dus gaan je Toeslagen versneld veel lager worden. Een dubbele klap noem ik dat.

Naast de eenmanszaak-ondernemer/zzp’er hoop ik dat de BV-ondernemer nu geen slok koffie of thee neemt, want het volgende is ook flink slikken …

[Voor BV’s en als je wilt overstappen van eenmanszaak naar BV]

Mocht je overwegen om over te stappen naar een BV, vanaf 2023 is dit fiscaal veel minder gunstig, dus laat je goed voorlichten.

En als je al een BV hebt? Hopelijk heeft je accountant je al ingelicht:

  1. De grens voor het lage tarief voor VPB gaat van €395.000 naar €200.000
  2. Het lage tarief gaat van 15% naar 19%
  3. Het hoge tarief, dus winst boven €200.000, gaat worden 25,8% (i.p.v. 25%)

Sommige lezers van dit artikel denken misschien: goed zo! Laat die rijke ondernemers maar meebetalen. Ik zeg dan: dat is een oordeel. En je veroordeelt ook jezelf hiermee, want je onbewuste overtuiging is dat je dan niet te veel mag verdienen.

Er zijn ondernemers die een BV hebben, niet wegens fiscaal voordeel, maar om risico’s te reduceren en hun gezin of zichzelf niet mee te trekken in schulden als het toch fout gaat met het bedrijf.

Stel je voor:

Je winst is maar €50.000, dan stijgt je vpb (vennootschapsbelasting) met:

€2000 dat is €167 per maand

(in jaar 2022 te betalen €7500)

(in jaar 2023 te betalen €9500)

Let op, hier bovenop komt nog de loonheffing over het salaris van deze directeur. En deze gaat (mogelijk) ook verplicht omhoog (zie belastingwijziging #3).

Kortom de BV-ondernemer gaat flink meebetalen met het koopkracht-herstelplan van het kabinet. Hij/zij mag dus creatiever gaan worden voor meer ondernemersloon. En voor de criticus onder ons, die zeggen dat het wel meevalt: met dit bedrag zou je de kamerthermostaat op 20.5 graden kunnen zetten i.p.v. 19 graden met een dekentje over je benen als je aan het Netflixen bent.

Tip #2

Neem je verdienmodel onder de loep en reken uit waar je kosten kunt reduceren. En pak de kansen voor meer omzet door je klanten nog beter te helpen.


3. Belastingwijziging 2023: Gebruikelijk loon van directeur BV / DGA

[voor BV’s en als je wilt overstappen van eenmanszaak naar BV]

Een BV lijkt misschien aantrekkelijk, totdat je beter kijkt. Een DGA’er, dus de ondernemer die directeur is van zijn eigen bedrijf, staat ook op de loonlijst. Gebruikelijk is het een minimaal brutosalaris van €48.000 of meer. Dit hangt o.a. af van wat gebruikelijk is voor een soortgelijke functie in een bepaalde branche. De regel was dat je 25% mocht afwijken van wat het gebruikelijk salaris is, maar deze regel vervalt. En hierdoor gaat je hogere loon in een 12,5% hogere belastingtarief vallen. Hier kon je dus samen met je accountant slim mee spelen, maar dit speelkwartier is dus helaas voorbij vanaf het jaar 2023.

Peptalk voor ondernemersspirit

Belastingwijziging #2 en #3 zijn voor de BV’s de belangrijkste van de 11 belastingwijzigingen.

Belastingzorgen vermijden door feitenkennis en creativiteit

Moeten we medelijden hebben met DGA’s? Nee hoor, want ik weet dat deze ondernemers super creatief zijn om hun verdienmodel op orde te houden. Kleine zelfstandigen zijn vaak veel meer aan het overleven zonder voortgang. De DGA’s  focussen zich op waarde-creatie en zijn niet continu bezig met iets dat vaststaat: belasting betalen.

Zij acteren zoals Einstein het zei:


The significant problems we have can not solved at the same level of thinking with which we created them


Zij laten hun accountant meedenken hoe ze hun geld besteden om zo optimaal weinig belasting te betalen. Zij zijn bezig met elke €1 die binnenkomt om te zetten naar €2 omzet, dus waarde-creatie. Snel, eenvoudig en moeiteloos. Dat is de spirit. Ik leer elke dag nog steeds van deze ondernemers, omdat ik het boeiend vind hoe ze onmogelijke doelen toch mogelijk maken.

De toekomstige belastingwijzigingen voor zzpérs 

Het gaat nog niet of deels spelen in jaar 2023, maar wel snel daarna. Dus een uitgelezen kans om in jaar 2023 je verdienmodel aan te passen voor meer financiële ruimte om je belastingtegenvallers op te vangen.

4. Belastingwijziging 2023: Inkomensafhankelijk combinatiekorting gaat verdwijnen

[voor ondernemers met jonge kinderen of kinderwensen]

Als jij geen kinderen en geen kinderwens hebt, of je kinderen zijn al 12 jaar en ouder, dan is deze belastingwijzing irrelevant voor je. 

Vooruitkijken is vooruit regeren en dat doet het kabinet. In aankondiging van de belastingwijzigingen benoemen ze ook maatregelen die pas later ingaan.

Je hebt recht op deze belastingkorting als je een werkende partner hebt die meer verdient dan jij. Deze regeling kan zomaar oplopen tot een belastingreductie van €1000 per jaar. Deze maatregel wordt uitgefaseerd. Mocht je nog kinderen willen, dan voor 1 januari 2025;-)

5. Belastingwijziging 2023: Fiscale oudedagsreserve vervalt

[voor zzp’er/eenmanszaak]

Jammer. Ik maak hier ook elk jaar gebruik van voor mijn pensioenvoorziening. Het fijne aan deze regeling is dat je niet direct geld beschikbaar hoeft te hebben voor een pensioenstorting. En je hebt toch het belastingvoordeel.

Ondanks het nadelige gevolg voor mij geef ik de Belastingdienst gelijk dat ze het afschaven. Het blijkt dat de meeste ondernemers (en hun accountants /boekhouders) het gebruiken voor een korte termijn belastingverlaging. Een groot gevaar schuilt hierachter, ofschoon ik nu niet in de details ga vallen. Het is namelijk geen belastingverlaging, maar uitstel van belasting. Dus later komt de flinke rekening in één keer.

Er komt wel een alternatief waardoor je méér pensioenvoorziening via banksparen of pensioenverzekering kan opbouwen. Alleen ziet het ernaar uit dat je andere maatregelen moet nemen: eerst geld opzij zetten en dan een klein jaartje wachten voordat je weet of je je pensioen rendabel kan aftrekken. Ik ga hier mijn hoofd nog even op kraken voor de beste strategie.

Tip #3

Brainstorm welke vormen van alternatieve pensioen je kunt opbouwen. Financieel vrij zijn is ook een optie waardoor je de vrijheid hebt om klanten te helpen die leuk zijn.

6.Belastingwijziging 2023: Belasting middelen bij sterk wisselende inkomens wordt afgeschaft en uitgefaseerd.

[voor zzp’er/eenmanszaak]

Ondernemers hebben alleenrecht op deze regeling. Volgens de Belastingdienst wordt er niet veel gebruik van gemaakt. Ik denk dat het wel klopt, maar ik heb regelmatig ondernemers blij gemaakt. Zij die een sterk wisselend inkomen hebben gehad in de loop van 3 jaar. Bijvoorbeeld door ziekte, een flinke financiële tegenvaller, eenmalig hoge omzet of door gouden handdruk en vervolgens ondernemer worden met veel lagere winst dus inkomen.

Je mag dan de inkomsten over de 3 jaren middelen, dus het gemiddelde nemen. Vervolgens de inkomstenbelasting uitrekenen. Dit kan dus zorgen voor een flinke belastingteruggave.

Zijn er wijzigingen met een positieve impact?

Jazeker, gelukkig wel, namelijk de laatste 4 punten.

7. Belastingvoordelen in 2023: Verhoging arbeidskorting

[voor zzp’er/ eenmanszaak / BV ]

Iedereen die werkt heeft voordeel bij een arbeidskorting. Deze is afhankelijk van je inkomen en wordt maximaal €5052 (i.p.v. €4260 in jaar 2022). Deze arbeidskorting wordt afgebouwd naar mate je inkomen versus winst hoger wordt en die drempel gaat ook omhoog á €1000. Daarna wordt het wel sneller afgebouwd.

Dit is een belangrijke opvang van de nadelige gevolgen van belastingwijzigingen # 1, 2 en 3

Dus verdwijning van de zelfstandigenaftrek, verhoging vennootschapsbelasting en potentieel hoger DGA loon.

Het is lastig te zeggen wat de impact is op je ondernemersloon, omdat de arbeidskorting inkomensafhankelijk is. Het zal zijn tussen €500 en €800 per jaar, behalve voor de lagere inkomens. Het effect zal vooral positief voelbaar zijn voor de middeninkomens, dus met een winst van meer dan €40.000 á €70.000.

Ondernemers worden dus (deels) gecompenseerd voor de zware belasting (zie #1,2,3), maar gaan achteruit in ondernemersloon in rato met medewerkers in loondienst.

8. Belastingtarief voordelen in 2023: Inkomstenbelastingschijf en -tarieven worden gunstiger

Het kan natuurlijk niet uitblijven. Het kabinet wil arbeid belonen en vermogen belasten, dus alle belastbare inkomsten worden verminder. Inkomen tot €69.398 wordt 0.14% minder belast. Daarboven blijft het 49.50%.

Het gaat dus om de box 1 werk & woning. Het belastingstelsel is de laatste jaren een beetje eenvoudiger gemaakt door maar 2 belastingschijven te hebben. Wegens de inkomstenafhankelijke aftrekken blijft het toch nog ingewikkeld om het handmatig uit te rekenen. In box 1 wordt niet alleen rekening gehouden met je loon, uitkering of winst, maar ook hypotheekrente aftrek, AOV (ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering), giften, bepaalde ziektekosten etc.

Het zal een kleine besparing zijn, maar alle beetjes helpen.

Tip #4

Worden je zorgen minder of meer? Feiten helpen je waardoor je creativiteit inzet in plaats van in je hoofd blijven zitten. Die ontploft anders.  Reken hier je ondernemersloon uit na je reservering van je belasting - eenvoudig, snel en zonder inspanning >>


9. Belastingwijziging 2023: Minimumloon gaat 10% omhoog en positief effect voor sommige ondernemers

[‘kleine’ zzp’er betaald per uur en ondernemende AOW’er]

Uh, waarom ik dit meld? Voor de zzp’er die per uur wordt betaald en de AOW-er die nog onderneemt. Om armoede en uitbuiting te voorkomen zijn opdrachtgevers verplicht het minimaal loon te betalen aan zzp’ers. Denk aan Post.nl en thuiszorgorganisaties. Het geldt niet alleen voor grote bedrijven dat ze dit verplicht zijn. Zelfs als je een yoga-docent bent en iemand valt voor je in als je een weekje op vakantie gaat. Je betaalt minimaal €81.06 per 8 uur, dus gemiddeld €10.13 per uur.

P.S. Oké, ben jij ondernemer die mensen inhuurt tegen minimumloon, dan is deze belastingwijziging voor jou een nadeel.

En de AOW’er? Deze pensioenuitkering is gekoppeld aan het minimumloon. Dit betekent dat bij toenemende inflatie het minimumloon toeneemt, dus ook de AOW uitkering.

10. Energiekosten voor kleine bedrijven: minimale eisen worden drastisch verlaagd voor belastingvoordeel/subsidie

[voor ondernemer met hoge energiekosten]

Je bakker, je favoriete kleidingzaak, de therapeut met een praktijkruimte, maar ook de webshop-eigenaar met een inpakafdeling in een klein magazijn… allemaal stoeien ze met een hoge energierekening. Een familielid met een specialistisch bedrijf gaat van een energierekening van €2000 naar €10.000 per maand. Kun je dit 100% doorrekenen naar je klanten toe? Nee. En verduurzaming? Nog meer? Je hebt al zoveel gedaan.

Er zijn subsidies beschikbaar gesteld,  Tegemoedkoming Energiekosten (TEK), en deze kun je inmiddels per 21 maart 2023 aanvragen. Ik weet het, het heeft lang geduurd, want het gaat over de periode vanaf 1 november 2022.

Het goede nieuws is dat de minimale eisen drastisch worden verlaagd. Hierdoor worden de ‘kleine’ ondernemingen ook geholpen. Zij die het vooral zwaar hebben en zo kunnen omvallen. In je financiële prognose en kostprijsberekeningen kun je deze subsidie alvast mee laten wegen, als reservepot.

Tip #5

De berichtgeving hierover verandert snel, dus volg deze pagina van de overheid.

11. Grote belastingwijziging 2023: Toeslagen op de schop?!

Als eerste een belastingtip voor zzp'ers:

De maand december is een uitstekende maand om je boekhouding bij te werken en je potentiële winst uit te rekenen. En vervolgens te onderzoeken of investeringen en extra uitgaven zorgen voor extra benutting van de toeslagen. Waarom zou je werken als de Belastingdienst meebetaalt? Nee, even serieus. Zomaar uitgeven om het uitgeven om (schijnbaar) minder belasting te betalen, zorgt er meestal voor dat je geld over de balk gooit. En vervolgens minder ondernemersloon hebt. Dus niet doen.

Toch ben ik blij dat men bezig is om het systeem van Toeslagen op de kop te zetten.

Twee belangrijke punten te melden: een voordeel en een ontwikkeling waarover men nog geen besluit heeft genomen.

Huurtoeslag:

Het is nog onduidelijk wat het kabinet werkelijk gaat veranderen. Het moet eenvoudiger worden, maar dat betekent ook vaak voor een groep dat het onvoordelig uit gaat vallen. De mogelijk wijziging is dat de maximale hoogte van de huur gaat vervallen voor de huurtoeslag. Men overweegt ook om geen toeslag meer te geven over de servicekosten. Kortom, volg het nieuws via deze pagina van de overheid.

Zorgtoeslag: 

Deze blijft inkomensafhankelijk maar gaat wel eenmalig met €412 omhoog. In de zorgtoeslag calculator van de Belastingdienst kun je het voor jezelf narekenen.

Kinderopvang-toeslag:

Er is een hoop gedoe over geweest. En deze (dramatische) kinderopvangtoeslag wordt per 1 januari 2025 afgeschaft. De overheid gaat het rechtsstreek betalen aan de kinderopvangcentra en ouders gaan een kleine bijdrage betalen. Ondertussen wees blij met de extra toename in jaar 2023. En blijf borgen hoeveel recht je hierop hebt, dus of je niet te veel ontvang. De tool Toeslagen van de Belastingdienst helpt je met de berekening.

Nog andere belastingtips in 2023?

Jazeker, zoals de kilometervergoeding, die gaat van €0.19 naar €0.21 per kilometer. Jawel, u ontvangt de hoofdprijs. Maar ook andere berekeningen van vermogensbelasting, horeca-gebruik en beperkte aftrekbaarheid, werkkostenregeling voor medewerkers, btw voor zonnepanelen gaat naar 0%, etc.

Andere kansen of bedreigingen?

Daarnaast gaat een grote rol spelen: AI (Artificial Intelligence - kunstmatige intelligentie, afgekort als AI), de wereld van boekhouden en belastingzaken op z'n kop. De nieuwste AI-oplossingen besparen je geld en tijd.

Genoeg veranderingen, maar de bovengenoemde 11 wijzigingen zijn de belangrijkste voor de gemiddelde ondernemer en vooral zzp’ers. En deze wijzingen hebben de meeste impact op wat je onder aan de streep overhoudt aan inkomen.

Afsluitende tip #6:

Wil je onzekerheid vermijden en je zorg wegnemen? Bereken gedurende het jaar uit hoeveel inkomstenbelasting je als zzp'er over je zakelijke winst betaalt. Zo ontvang je nooit een onverwachts hoge aanslag als je de jaarlijke belastingaangifte als zzp'er doet. Het bespaart je een hoop stress.  Direct reserveer je het geld en ga je zorgenloos verder ondernemen. Ontdek hier je eenvoudige rekentool "inkomstenbelasting voor zzp berekenen"


P.S. Dit zijn de 11 belastingwijzigingen in 2023 die elke zzp'er moeten: download het artikel hier gratis en geef een boost aan je zzp-inkomen!

Categorieën