Page content

Excel skills

Stop met meer kennis boekhouden. Start met vaardigheden.

Ik dacht dat ik mijn kennis “verkoop” aan bijvoorbeeld jou.

Je kunt me “inhuren” voor kennis boekhouden en financieel management.  Maar ik verkoop geen kennis. Het zijn mijn vaardigheden die jou “onprettige” situatie zo snel mogelijk oplossen.

Jij doet ook niets anders bij jouw klanten, toch?

 

En, Elma, wat gebeurt er tijdens een training?  Dat is kennisoverdracht?

Sorry, aan alleen mijn kennis boekhouden heb je niet zoveel.  Het is als een slechte leraar die lesgeeft door het voorlezen uit een boek. Je kent ze misschien nog wel?

Kennis boekhouden /vaardigheden* in je schaarse tijd?

* streep door wat van toepassing is:-)

Kennis is niets waard als je het niet weet toe te passen. Kennis is niets waard als je geen vaardigheden hebt waardoor je je omstandigheden kunt sturen. (m.b.v. je kennis)

Voorbeeld:

eenvoudig-boekhouden-stap1Je hebt wel kennis van boekhouding (in Excel). Je hebt geen Excel vaardigheden. Dat is een lastig verhaal. Foutkans hoog met gevolg hoge boekhouderskosten en misgelopen belastingaftrekposten

eenvoudig-boekhouden-stap2

Je tikt nog steeds handmatig je boekhouding in. Je weet dat het anders kan. Als je de Excel vaardigheden hebt, dan pas weet je je bankafschriften te downloaden in je Excel boekhouding. Tijdbesparing +/- 50%

eenvoudig-boekhouden-stap3Je leest wel het boek “Financiën voor zzp’er”. Maar je weet niet hoe je een eenvoudig grafiek in Excel maakt. Dan heb je een probleem. Trends zien is super voor proactief ondernemerschap. Grafieken ondersteunen dit.

eenvoudig-boekhouden-stap4Je wilt sturing geven aan je onderneming. Je weet hoe je een budget maakt. Je hebt geen skills hoe je makkelijk in Excel je budget met de praktijk vergelijkt. Gevolg: je stopt met je budgetplannen en dus ook succesvolle sturen van je onderneming.

 

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik verkoop geen kennis boekhouden (meer). Het zijn mijn vaardigheden en inzichten die jou tijd besparen om je ondernemersproblemen of uitdagingen op te lossen. Mijn vaardigheden kan ik je aanleren. Hierdoor bereik je sneller resultaten en niet door mijn kennis. Snap je?

Dus … ik verkoop je tijd. Uiteraard kwaliteitstijd.

Bijvoorbeeld: tijd voor effectieve sturen van je bedrijf

Wat geldt met 100% garantie:

Financiele Sturing BbedrijfMaar 10% slagingskans als succesvolle ondernemer!!

 

Een kernelement is:  Zonder Data Geen Business. Elke succesvolle ondernemer weet dit. De grote online marketeers roepen dit steeds vaker luid en duidelijk.

Maar daar gaat het vandaag even niet over. Het gaat over die ene basisvaardigheid :

Excel gebruiken om je bedrijfscijfers te excelleren tot inzichten.

Eye-openers die tot betere acties leiden, bijvoorbeeld meer waarde creëren voor je trouwe klanten.

Als je een succesvolle ondernemer bent, dan gebruik je data over je nichemarkt, je aantal en type klanten, je prospect en wat in de pijplijn zit,  je omzet en kosten, je marketingconversies, je risico’s of je je rekeningen kan betalen etc.

Onzin zoveel feiten voor een zzp’er?

Ook als zzp’er is dit cruciaal om te weten. Anders blijf je aan het overleven of moet je zelfs stoppen met je bedrijf. Feiten liggen er niet om.

boekhouding-feiten-als-ballenbak

Zonder Excel vaardigheden weet je de cijfers niet inzichtelijk te krijgen. Het blijft een grote brei. Zoals je boekhouding dan een grote ballenbak blijft waarin je kan graaien. Eens pak je het goede balletje eruit waar je iets aan hebt.

Vaak is dat lang wachten;-)

 

Een tijdbesparingstip omtrent zelf boekhouden

Advies van boekhouderMag ik je een advies geven? Voordat je kennis zoekt, denk eerst na welke vaardigheden je wilt hebben.

Weet voordat je naar een Marketing of Financieel Expert stapt, dat feiten verzamelen en analyseren essentieel is. In beide fundamentele ondernemingspilaren zijn feiten cruciaal en dus ook je Excel vaardigheden.

Start daarom deze (gratis) basis Excel cursus van “Alles over Office”. Het helpt je je financiële én marketing-feiten sneller op een rij te krijgen. Op een visueel aantrekkelijk wijze, want dat inspireert je. Vervolgens maak je betere acties voor jou gewenste resultaten.

Wat levert Excel vaardigheden voor je op?

De Excel vaardigheden ondersteunen je om te starten met de slimme berekeningen, zoals zzp tarieven en marketingconversies ✓

De Excel vaardigheden maken het makkelijker te berekeningen: hoeveel het kost om een klant te werven ✓

En visuele plaatjes van je financiële én marketing cijfers maken het leuker om proactief je bedrijf te sturen ✓

 

Mijn advies aan jou is: pak hier de (gratis) toegang tot je nieuwe Excel vaardigheden

Direct toegang tot Excel vaardigheden

 

Ik ben nieuwsgierig wat jij doet.

Je weet nu dat ik geen kennis meer verkoop 🙂 En jij? Wat verkoop jij in de kern: informatie, inzichten, kennis, tools, vaardigheden, geld, tijd en/of energie? Leuk als je hieronder je reactie geeft.

Misschien ben je wel een marketeer en geef je hieronder aan hoe jij Excel inzet voor je marketingplannen.

Dank je wel.

Laat een bericht achter! Dat waardeer ik bijzonder!

Comment Section

4 reacties op “Excel skills


Door Jos op 29 augustus 2014

Hoi Elma,

Heerlijk dat je er weer bent! Ik miste je al! En wat heb je veel bij ellaar gedacht tijdens het verven. Of is het schilderen? Je overvalt me er mee, vooral door je vastberadendheid; ik heb nagedacht en dit en dat gevonden, eureka!
Ik ben zelf meer van de achterkant van t gelijk (www.policyfactory.nl) dus kan de neiging nauwelijks onderdrukken om je redenering te toetsen op consistentie, maar dat doe ik (nog) niet; ik laat het even bezinken, want ik heb veel waardering voor jou en daar is jouw verhaal onderdeel van!
Dank voor dit alles.
Jos


Door Elma de Bruijn op 30 augustus 2014

Dag Jos,

Dank voor je lieve reactie. En bijzondere feedback.

Of de redenatie consistent is? Mm, mogelijk heb ik een associatief stapje extra gemaakt waardoor de logica minder goed te volgen is. Ik ben al langer bezig met de vraag: wat is waarde creëren? Dat is en blijft voor mij en vaag begrip. Een deel is concreet en kan je zelfs uitrekenen. Denk aan kostprijs. Een belangrijk deel van waarde is afhankelijk van de persoonlijke waardering. Marketeers vertellen je hier van alles over 🙂

Wat voor mij wel helder is (mede doordat wetenschappers het ook beweren), is dat we in ons werkleven veelal problemen aan het oplossen zijn. En een probleem kan trouwens ook leuk zijn. Je kunt het positief benaderen en uitdaging noemen, maar het blijft een probleem waar je wel of niet van af wilt. Ondernermers zijn bezig om oplossingen aan te bieden voor de problemen van de klant. Oplossingen met snel resultaat. En snel is een rekbaar begrip mede afhankelijk van de behoefte en verwachtingen.

Lange tijd heb ik gedacht dat wij ondernemers waarde creëren en oplossingen aanbieden. Vanuit dit raamwerk vind ik het (ook) moeilijk te zien dat ik tijd verkoop. Uberhaupt vind ik het moeilijk te benoemen welke waarde ik verkoop, ook al maak ik mensen blij.
Wat ik wel zie, is dat ik bezig ben met problemen oplossen voor een klant, uurtje-factuurtje of via een product waardoor de klant de boekhouding zelf gaat doen. Het is dus het inzetten van mijn vaardigheden of het overdragen van mijn vaardigheden. Ik dacht dat het kennis was, maar het is veel efficienter en effectiever als het mijn vaardigheden zijn 🙂 Er zijn veel accountants die vele malen meer kennis hebben van belastingen en financien hebben dan ik, maar het moeilijk weten toe te passen voor hele kleine ondernemingen. Ze missen de vaardigheden voor die omstandigheden.

Voor mij zit in vaardigheden besloten : Tijd. De tijd om van A naar B te gaan. Van probleem naar gewenste nieuw situatie. Je kunt kennis hebben hoe je van A naar B gaat. Met kennis alleen blijf je bij punt A. Vaardigheden brengen je naar punt B. En dat kost tijd. De tijd om een probleem op te lossen.
P.S. bepaalde vaardigheden zijn ook in geautomatiseerde vorm aanwezig zijn. Voorbeeld: eenvoudige boekhoudprogramma’s worden de nieuwe boekhouder :–)


Door sylvie op 5 januari 2018

Hoi, waar kan ik de ‘Belgische’ versie vinden? Ivm Excel boekhouden.
Dank voor je reactie

Plaats een reactie


*