Boekhouden in Excel Handleiding Overzicht: Gratis PDFs en Boeken
Boekhouden in Excel Handleiding Overzicht: Gratis PDFs en Boeken

Boekhouden in Excel Handleiding Overzicht: Gratis PDFs en Boeken

Handige handleidingen voor boekhouden in Excel

Boekhouden is zo’n taak waarvan je als ondernemer weet dat het goed moet gebeuren. Maar niet iedere ondernemer is een geboren boekhouder. Veel beginnende ondernemers starten hun boekhouding in Excel. Hoe simpel het soms ook lijkt, ook een programma als Excel is soms een compleet doolhof om in te verdwalen als je niet weet wat je doet. Hoe moet dat nou met de administratie? Gelukkig zijn we als mens uitstekend in staat dingen te leren. Met een beetje hulp van buitenaf kun je zelf makkelijk je eigen boekhouding gaan doen en een hoop geld besparen. Er zijn verschillende handleidingen voor boekhouden in Excel te verkrijgen om je te helpen bij het boekhouden. Je kunt deze handleidingen gebruiken om vanaf het begin te starten in Excel maar je kunt hem er ook naast houden als je met de administratie bezig bent. Zelfs voor de meer ervaren ondernemers staan er vaak nog nuttige tips in die je ooit wel hebt geleerd maar waar je misschien nooit meer aan gedacht had.

Welke handleidingen voor boekhouden in Excel zijn er?

Er zijn zowel betaalde als gratis handleidingen op markt. Er bestaan handleidingen in ouderwetse boekvorm maar ze zijn ook te vinden als zijnde e-book.

Boek (betaald)

Leer zelf simpel boekhouden in Excel - Stephan Zwanikken Leer zelf simpel boekhouden in Excel is de uitgebreide handleiding die hoort bij het betaalde boekhoudpakket Boekhouden in Excel v3.0. De handleiding kost een kleine €73,25 en is te koop bij onder andere bol.com. Het boek legt uit hoe je de boekhouding in Excel het beste kunt aanpakken. Let op: de vraag is of jij lang in Excel blijft boekhouden en dus hierin gaat “investeren”.  Overweeg ook een online boekhoudprogramma. Ik heb op een rij gezet wat het je werkelijk gaat brengen, in het artikel “online boekhoudprogramma voor zzp’ers vergelijken”.

Online handleidingen en PDF e-books (gratis)

De handleidingen die we online vinden zijn lang niet zo uitgebreid als het boek dat hierboven beschreven is, maar ze zijn wel gratis en erg handig voor elke beginnende ondernemer die wil leren boekhouden in Excel. Het boekhoudkantoor Consius uit België schreef zo’n een handige handleiding die gratis te bekijken is. Zij houden het bij de basis maar geven door middel van duidelijke voorbeelden goed aan hoe je de boekhouding in Excel het beste kunt aanpakken: Let Op: de Belgische wetgeving is ander dan de Nederlandse, maar de basis van boekhouden is hetzelfde. En veel Belgen lezen de artikelen op zelfboekhouden.org , dus het is zeker een zinvolle handleiding voor onze Belgische vrienden.

Basis van boekhouden is simpel. 

Ook op ZelfBoekhouden.org vind je verschillende e-books over het boekhouden in Excel, zoals 'Basis van Boekhouden is simpel!’ Deze handleiding vertelt op een simpele en duidelijke manier, stap voor stap wat je moet doen om je administratie goed op orde te houden. Fragment uit de handleiding: ”80% van je boekhouding is al gedaan als je betaalt en betaald hebt” de andere 20% zul je dus nog even zelf moeten aanvullen. Om nog een stapje verder te gaan dan de basis, bestaat er ook dit e-book dat je kunt gebruiken als handleiding om te leren hoe je zelf je bankafschriften download Of het nou een gratis handleiding is of een betaalde versie, alle boeken en e-books helpen je om de basis van het boekhouden in Excel onder de knie te krijgen. De één wat uitgebreider dan de ander. Welke versie voor jou het meest geschikt is dat weet je zelf het beste. De ene ondernemer heeft al veel ervaring met Excel, de ander ziet het programma voor het eerst. Belangrijk is dat je het jezelf niet al te ingewikkeld maakt. Boekhouden in Excel is erg makkelijk maar kan als je niet weet waar je mee bezig bent een grote warboel worden.

De btw aangifte wordt een stuk makkelijker

Met een paar handige tips en tricks die je uit bovenstaande handleidingen kan halen bouw je jouw boekhouding vanaf het begin al goed op. Je hebt daar, daarna heel veel profijt van omdat een goede basis er voor zorgt dat je boekhouding het hele jaar lekker loopt. Het voordeel van het boekhouden in Excel is natuurlijk dat je de administratie op die manier kan indelen die het beste bij jou past en daar helpen deze handleidingen je goed bij. Als je de administratie op de juiste manier bijhoudt hou je goed overzicht op je inkomsten en uitgaven. Je btw aangifte doen wordt op deze manier een stuk makkelijker gemaakt. Door zelf je boekhouding te doen (of het grootste gedeelte ervan) kun je enorm veel kosten besparen op het inhuren van een boekhouder of accountant. Je kunt ze natuurlijk wel vragen om alles even na te kijken.

Punt van aandacht

Er is een keerzijde aan Excel boekhoudingen: Foutgevoelig, veel handwerk en dus snel tijdrovend. Misschien is de online training-module “22 missers in (Excel) boekhouding” iets voor je. Je leert de meest voorkomende valkuilen te vermijden. Je leert over de missers die je veel geld kosten en/of een onaangename belastingaanslag opleveren. Je vindt hier mee info over de “22 missers in (Excel) boekhoudingen” en hoe je de uitglijders kunnen stoppen.