Wanneer boekhoudpogramma beter dan Excel template?

Wanneer boekhoudprogramma of Excel?

Laatste update:9 April 2020 door Elma de Bruijn 

Wanneer boekhoudprogramma een betere keuze is dan een Excel boekhouding template?  Elke vorm van boekhouden heeft zijn pluspunten. Dit betekent dat de keuze afhankelijk is van je bedrijf, vaardigheden en persoonlijkheid. Al snel start men met boekhouden in Excel. Lekker overzichtelijk en vaak gratis. Toch kun je jezelf hierdoor beperken als ondernemer. Het kost veel tijd om in Excel de boekhouding op te zetten en uit te voeren. Het gevolg is dat je het gaat uitstellen. En weet je wat daar de gevolgen van zijn? En daarna?

Uitstellen van boekhouden heeft consequenties!

Uitstellen boekhouden; waarom boekhoudprogramma of Excel?

Uitsel heeft welke gevolgen? Dit is afhankelijk van je focus. Als je reden van zelf boekhouden is, omdat je het met name uitvoert voor de Belastingdienst, dan ben je niet volgens 'de Best Practices' - principes aan het ondernemen. Het heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld: hogere kosten, cashproblemen, crediteuren die op de stoep staan, te laat beseffen dat je meer klanten moet hebben, etc. 

Er gaat vaak tijd overheen voordat deze situaties ontstaan. Vandaar dat het uitstellen van boekhouding 'makkelijk' gebeurt. Het duurt even voordat de 'pijn' er is. Uitstellen op korte termijn geeft even meer 'plezier'. Stel dat je focus is zelf boekhouden voor beter cashmanagement en uiteindelijk betere hulp aan je klanten. Je gaat dan merken dat het uitstellen van het boekhouden snel gevolgen heeft die je niet leuk vindt. Ai, dit is pijnlijk -:) 

Hier is dus de relatie dat boekhoudsoftware zinvol is om je bedrijf te ondersteunen.

Wanneer boekhoudprogramma nuttig is?

Een slim boekhoudprogramma zorgt:

  • Je snel een financieel overzicht hebt, dus sneller inzichten voor betere acties.
  • Zorgt dat je sneller klaar bent met je administratie.
  • Het gebruik maakt van het feit: 80% van je boekhouding staat al klaar als je betaalt en betaald hebt.
  • Het niet te complex of duur is.
  • Het honderden euro's per jaar bespaart aan boekhouder's kosten.

Kortom, het maakt het ondernemen makkelijker en moeiteloos werken wilt iedereen.

Wat zijn de beste online boekhoudprogramma's?

Je hebt keuzes uit meer dan 360 boekhoudsoftware. Dat is veel en onoverzichtelijk voor een leek. Ik heb veel software bekeken en vervolgens een selectie gemaakt. Zowel voor de zzp'er en ook voor de ambitieuze ondernemer / MKB'er. In mijn overzichtje staan de top 5 populaire boekhoudprogramma's per doelgroep >>

  Online boekhoudsoftware vergelijken door reviews van echte ervaringen - zzp - MBK 

Hieronder heb ik mijn favoriete boekhoudprogramma's beschreven, ter inspiratie voor jou:


Acumulus

Bij mijn klanten is Acumulus favoriet, omdat het de taal van de zzp'ers spreekt. Geen moeilijke boekingen, maar eenvoudige invulschermen van complexe boekingen. Verder bevat het veel koppelingen met banken, betalingsproviders en andere (web)softwares. 

Hierdoor kun je je administratie veel sneller uitvoeren. Bijzonder geschikt voor webshop-eigenaren en online ondernemers. Het voorkomt dat je administratie een enorme berg wordt. Verder biedt het een goed support via een actief forum. Zelf boekhouden wordt voor iedereen mogelijk dankzij Acumulus. 

Ontdek hier meer >>

Extra hulp nodig?

Ikzelf ben een groot voorstander van online boekhouden. Het is prima te starten in een Excel tijdens de opstartfase van je bedrijf. Als je meer dan 10 transacties per maand hebt, dan wordt het al rendabel om over te stappen naar een online boekhoudprogramma. Je hebt namelijk meer te doen dan belasting betalen. Ook al besteed je het uit aan een boekhouder of accountant. Ontdek de 7 stappen in het blog: Hoe je administratie drastisch reduceren?