Bespaar geld en tijd met AI in belastingzaken en boekhouding
Belastingzaken en artificial-intelligence oplossingen
Belastingen
Elma de Bruijn
Belastingen
3 min

Bespaar geld en tijd met AI in belastingzaken en boekhouding

3 min

Ik heb nu oogstfeest vanwege de aangifte inkomstenbelasting maanden. Ik hoop dat je ook zo'n periode in het jaar hebt. Heerlijk om in de flow te zijn, tot het moment dat ik 15 seconden verdwaast was. Ik vertel het je zo, maar eerst een waarschuwing ....

We oogsten alleen dat wat we zaaiden, goed of slecht

– Stanislas de Bouffiers, Frans edelman –

Is dit nog steeds van toepassing? Ik weet het niet, veel ondernemers ervaren nu een matige periode. Het is iets te rustig voor hen of zelfs erger.

De wereld staat op z'n kop: AI voor ZZP'ers

De wereld is rap aan het veranderen en dat komt niet alleen door oorlog, energiecrisis, inflatie en de stijgende kosten. Nee, er ontstaat nog een andere grote dreiging voor ons: versnelde technologische ontwikkeling en vooral Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie, afgekort als AI)

Het kan veel van ons afnemen waar we gepassioneerd over zijn, zowel als ondernemer als mens. Veel AI-oplossingen vegen veel beroepen (half) weg. Misschien is het een bedreiging voor jou of mij, maar toch kan het een zegen zijn voor een ander.

Hier een voorbeeld: AI-oplossingen voor belastingzaken

Twee weken geleden deed ik mijn eigen aangifte in de software van de Belastingdienst. Dus niet in mijn fiscale aangiftesoftware, die met regelmaat meer belasting kan besparen voor mijn klanten. Hierdoor kreeg ik een beeld van wat de Belastingdienst nu weer uitspookt. Nou, deze keer zakte de grond even onder mijn voeten weg, een seconden of 15 lang.

Hierdoor schrok ik…

 Aangifte inkomstenbelasting en winstaangifte met AI oplossingen

Vaagt de versnelde technologische ontwikkeling mijn rol als boekhouder werkelijk weg binnen een paar maanden? ICT en AI winnen aan populariteit en ik als boekhouder sta op de nominatie om gecanceld te worden.

Ik schreef er 9 jaar geleden al een blog over "boekhoudprogramma's vervangen boekhouders". En toch schrok ik onlangs; 15 seconden voelen als een eeuwigheid.

Efficiënt belastingzaken regelen: alles in 1

In een superkorte tijd zijn er 4 online boekhoudprogramma’s die de aangifte inkomstenbelasting voor de winstaangifte volledig omarmen:

>> DigiBTW: ze hebben de aangifte ingebouwd in hun software, waardoor alles in één software wordt verwerkt.

Daarnaast promoot de Belastingdienst drie andere softwareprogramma’s:

Snelstart 

Informer

Tellow

Ze hebben toestemming van de Belastingdienst om de winstaangifte te vereenvoudigen voor ondernemers, rechtstreeks in hun aangiftesoftware. De Belastingdienst promoot hun voorkeur en dat is de grootste schok voor mij. Is dat hun taak?!

Innovatieve boekhouding: omarm het!

Ik weet nu al dat de lijst volgend jaar langer zal zijn. En dat biedt kansen voor je om eindelijk:

  • te stoppen met het betalen van hoge kosten voor een accountant of boekhouder.
  • verlost te zijn van frustraties over hoge administratiedruk.
  • opgelucht zijn en zorgeloos verder te gaan met ondernemen.

Omarm software en ICT-integratie! Ik doe het ook, omdat het ons de kans geeft om nog meer waarde te creëren en pro-actief te zijn in plaats re-actief.


Besparen? Eerst weten hoeveel je gaat betalen

De nieuwe rol van boekhouders

We kunnen ondernemers niet alleen helpen tijdens de aangifte, maar veel eerder en dieper ingaan op:

- Het vermijden van belasting door vroegtijdig te sturen met behulp van krachtige rekentools. Dit geeft je controle over wat je aan de Belastingdienst moet betalen. Bijvoorbeeld door deze tool die je inkomstenbelasting eenvoudig uitrekent >>

- Ondernemers begeleiden met bijvoorbeeld de 11 belastingwijzigingen 2023 voor zzp'er die een impact hebben op hun ondernemersloon.

Tools verder ontwikkelen die de financiële draaitol laat stoppen die menig ondernemer stapelgek maakt.

- Tools verfijnen die eenvoudige inzichten bieden die je bedrijf met 33% laten groeien met slechts 10% extra inspanning.

 - Online nog meer laten zien dat je je administratie (bijna) kan skippen door inzet van AI – snel en simpel zonder moeite.

En nog veel meer ...

Kans voor minder administratie: belastingzaken automatiseren

Ik ben oprecht tegen je, ik schrok echt toen ik zag dat de volgende software ...

DigiBTW

Snelstart

Informer

Tellow

... maakt het ondernemersleven eenvoudiger dan ooit tevoren. Je kosten verlaag je snel en het vermindert de stress die gepaard gaat met boekhouding en belastingzaken.

Dit is een opluchting voor jou, maar toch ook voor mij, omdat ik dit altijd heb gewild! Het is alleen even wennen;-)

P.S. Heb je een eenmanszaak, dus ook als zzp’ers, en heb je in januari een voorlopige aanslag voor 2023 ontvangen die voor je gevoel te hoog was?? Als je verwacht dat je winst lager zal uitvallen, kun je deze voorlopige aanslag aanpassen, zelfs als je het al hebt betaald. Je krijgt dan snel je geld terug, zonder weerstand van de Belastingdienst. Met deze rekentool kun je gedurende het jaar bijhouden hoeveel belasting je over je winst moet betalen. Hierdoor krijg je grip op vermijden van belasting en blijf je baas over je verdiende geld.

Ontdek de tool hier >>

Categorieën