Aftrekposten | Winst & Inkomstenbelasting

Aftrekposten | Winst & Inkomstenbelasting

Wat zijn aftrekposten

Wat zijn aftrekposten? Vaak ook de aftrekbare kosten van de winst genoemd. Aftrekposten zijn kosten en/of belastingvoordelen die je te betalen belasting verminderen. Deze zijn op te splitsen in zakelijke of privé gerelateerde aftrekbare kosten/-posten.


Laatste update: 25 April 2022 door redactie

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogrammaDe zakelijke aftrekposten gebruik je om voor de winst te verlagen en/of minder btw afdracht te hebben. Voorbeelden hiervan zijn: telefoonkosten, huur kantoor, kilometervergoeding, etc. Het zijn aftrekposten die in principe aftrekbaar zijn van de belastingen, maar dat wil nog steeds niet zeggen dat jij het mag voor jouw onderneming. De check "zakelijke bestemming" is nog steeds van toepassen in jouw specifieke situatie. Verder heb je de befaamde ondernemersaftrekken met o.a. de MKB winstvrijstelling, zelfstandigenaftrekken en investeringsaftrekken.

 

Hoe pas je de aftrekposten toe?

Het belangrijkste is de aftrekbare kosten direct aftrekken van je winst. Om twee redenen:

  1. Als je een btw-ondernemer bent, dan mag je btw van de uitgaven aftrekken (op de uitzonderingen na uiteraard). Lagere btw-aanslag tot gevolg.
  2. Je kan op tijd de inkomstenbelasting reserveren. Het voorkomt later kopzorgen.

Je kunt dit bijhouden in je administratie via een Excel. Maar dat is werken en denken op korte termijn. Beter is bijvoorbeeld een van de volgende boekhoudprogramma's. 

Voor ZZP:

 

Voor MKB:

 

Wat is de samenhang met andere boekhouding begrippen?

Het is de tip om verder te lezen bij de termen: