Wat is MKB winstvrijstelling? Grootste misverstand uitgelegd

MKB winstvrijstelling? | Aftrekpost

Iedere ondernemer heeft recht op MKB winstvrijstelling

Het is de meest onderschatte ondernemersaftrek waarvan vele kleine ondernemingen denken geen recht op te hebben. Of nog erger, niet weten dat het bestaat en daardoor foute conclusies trekken. Gemiste kans!

Wat is MKB-winstvrijstelling?

MKB winst vrijstelling is een van de vele aftrekposten voor een zzp /ondernemer. Het verlaagt je belastbare winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen.  Elke ondernemer die 'winst uit ondernemerschap' heeft, dus met behulp van zijn bedrijf met de rechtsvorm eenmanszaak of V.OF. , krijgt bij winst de MKB winstvrijstelling. Het wordt toegepast tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.


Deze video is gemaakt door mijn samenwerkingspartner e-Boekhouden.nl - (gratis) online boekhouden voor kleine ondernemingen. Zij stimuleren stressvrij online boekhouden en nemen je zorgen weg rondom complexe financiële taken. Ontdek hier hoe e-Boekhouden.nl je boekhoudkosten helpt verlagen >>


Hoeveel is de MKB winstvrijstelling?

De MKB-vrijstelling t/m jaar 2023 is 14% . Vanaf jaar 2024 is het 12.7% van je winst. Om precies te zijn van je fiscale winst. Dat is de winst waarmee de belastingdienst gaat rekening.

Grootste misverstand over ondernemersaftrekken

Vooral veel parttime ondernemers denken dat de voorwaarde van mkb-vrijstelling is: meer dan 1225 uur moeten werken voor de ondernemersaftrekken. Fout.

Je hoeft niet aan het urencriterium te voldoen om ondernemersaftrekken te ontvangen.

Dit is zeker niet waar voor de MKB winstvrijstelling!

Wanneer recht op MKB winstvrijstelling?

Je ontvangt het 1 keer per jaar. De vrijstelling betekent niet dat je geld ontvangt van de Belastingdienst. Als je tijdens de aangifte inkomen aangeeft dat je recht hebt op de MKB winstvrijstelling dan wordt eerst 14% van je winst afgetrokken voordat berekend wordt hoeveel belastingen je moet betalen.

Hoe regel je de MKB-winstvrijstelling?

  1. Stel vast of je winst uit ondernemerschap hebt (kan ook als parttimer)
  2. Zorg dat je goed ingeschreven staat bij de KvK (Kamer van Koophandel)
  3. Zorg voor een eenvoudige jaarrekening
  4. Doe jaarlijks de zakelijke aangifte inkomstenbelasting
  5. Geef aan dat je recht hebt op MKB vrijstelling