Accountant | Bedrijf starten

Accountant | Bedrijf starten

Wat is een accountant?

Een accountant is een specialist in bedrijfsadministraties en heel specifiek boekhoudingen en belastingwetgevingen. Accountant is een beschermde titel die iemand ontvangt na het afstuderen van een post-HBO of postacademische studie.

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma


Wanneer een accountant nodig?

Het is afhankelijk van je bedrijfsvorm, grootte en complexiteit wanneer je een accountant nodig hebt voor de standaard werkzaamheden zoals boekhouden, btw aangiften, loonadministratie, vennootschapsbelasting- en inkomstenbelasting-aangiften. De boekhouding van een BV hoeft niet perse uitgevoerd worden door een accountantskantoor, maar kan ook door een administratiekantoor / boekhouder verzorgt worden. In sommige situaties, bijvoorbeeld voor een kredietlening, heb je een accountantsverklaring nodig. Dit is een verklaring dat een jaarrekening, en hoe deze tot stand is gekomen, volledig gecontroleerd en goedgekeurd is door een accountant.

Hoe duur is een accountant?

De kosten voor een accountant variëren en is afhankelijk van ervaringen, disciplines en de complexiteit van de werkzaamheden. Meestal delegeert een accountant zijn basis werkzaamheden naar een assistent-accountant die niet bevoegd is om bijvoorbeeld een accountantsverklaring af te geven. De tarieven liggen tussen €60 en €140 excl. btw. Meestal is een accountant duurder dan bijvoorbeeld een boekhouder van een administratiekantoor.

Wat is de samenhang met andere boekhouding begrippen?

Het is de tip om verder te lezen bij de termen:

Tip voor kiezen van een accountant of administratiekantoor Elke accountant of boekhouder heeft zijn/haar voorkeur van boekhoudsoftware. dit komt om de intern werkprocessen zo effecient mogelijk te houden. Het is aan te raden om een boekhoudprogramma te kiezen die ondersteunt wordt door het accountantkantoor.