Afschrijvingen | Boekhouden & Jaarrekening

Afschrijvingen | Boekhouden & Jaarrekening

Wat maakt afschrijvingen belangrijk?

Afschrijvingen is een van de boekhoudtermen die een ondernemer moet weten. Je komt het tegen in boekhoudprogramma's. Als startende ondernemer doe je veel investeren en dan is kennis van het begrip afschrijving belangrijk voor de beste besluiten. Het heeft impact op je belastingaanslag.

Laatste update: 12 jan 2024 door Elma de Bruijn


Wat zijn afschrijvingen?

De definitie is:

Afschrijving is de aanschafkosten van een bedrijfsmiddel aftrekken van de winst, maar verspreid over een aantal jaren. Als een bedrijfsmiddel met een aanschafprijs van €450 excl. btw meerdere jaren mee gaat, dan mag dit niet in 1 keer afgeschreven worden (op uitzonderingen na). De aanschafkosten moet je dus verspreiden over meerdere jaren en vervolgens als aftrekpost “afschrijvingen” van de winst aftrekken. Het bedrijfsmiddel komt dan als bezit (activa) op de balans te staan en zal door de afschrijving elk jaar in waarde verminderen.

Kort verwoord in 11 woorden:

Wat is afschrijven van een bedrijfsmiddel?


Wil ik een rekenvoorbeeld en meer uitleg over voorwaarden?

Bekijk de video van mijn samenwerkingspartner:

Deze video is gemaakt door mijn samenwerkingspartner e-Boekhouden.nl - (gratis) online boekhouden voor kleine ondernemingen. Zij stimuleren stressvrij online boekhouden en nemen je zorgen weg rondom complexe financiële taken. Ontdek hier hoe e-Boekhouden.nl je boekhoudkosten helpt verlagen >>


Waar kom je het tegen?

Wat zijn afschrijvingen?Het is een belangrijke term tijdens het boekhouden en vooral het samenstellen van de jaarrekening.Door de uitleg in dit artikel begrijp je hopelijk ook sneller wat in je jaarrekening staat, specifiek de winst- en verliesrekening.

Wanneer pas je afschrijvingen toe?

Tijdens de boekhouding hoeft je niet de afschrijvingen te berekenen. Dit gebeurt vaak aan het eind van het jaar. Vooral als een Excel boekhouding template gebruikt. Een goed boekhoudprogramma geeft wel direct de mogelijkheid om de afschrijving te berekenen. Hierdoor maakt online boekhouden je ondernemersleven een stuk makkelijker, omdat je de afschrijvingen aan het eind van het jaar niet vergeet. Een paar uitstekende voorbeelden van online boekhoudprogramma's vind je hieronder:

 

Wil jij ook je administratie skippen in plaats van met de Belastingdienst bezig te zijn? En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.Relatie met andere boekhoudbegrippen

Afschrijvingen zijn essentieel voor een correcte balans en winst- en verliesrekening te maken. Het is sterk verbonden met:

  • Activa
  • Boekwaarde
  • Investeringen

Kennis van de afschrijvingen en wanneer toe te passen, zie begrip investeringen, is belangrijk om een goede gesprekspartner te zijn. Als je de jaarrekening uitbesteed aan een boekhouder of accountant dan is het niet super belangrijk om te weten hoe je het berekent.


Meer je meer weten over je boekhouding?

Ga naar  ....


Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma