Auto van de zaak | Financien

Auto van de zaak | Financien

Wat is een Auto van de zaak?

Een auto van de zaak is de auto of bestelwagen die op naam van een bedrijf staat. Hiermee kan zowel voor zakelijke en privé redenen gereden worden. Het kan natuurlijk ook dat je een auto hebt die op je persoonlijke naam staat ingeschreven en waarmee je naar je zakelijke afspraken rijdt. Dit laatste is dus niet de situatie: auto van de zaak. Je auto is namelijk officieel niet het bezit van je bedrijf, maar van jou als privé persoon. 


Laatste update: 25 April 2022 door redactie

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma


De Belastingdienst stelt dan wel als eis: 1) minimaal 10% van de gereden kilometers in een jaar hebben een zakelijke bestemming, 2) bij de inkomstenbelasting wordt een "bijtelling" op het inkomen toegepast wegens het gebruik van de auto van de zaak voor privéredenen.

Aandachtspunt auto van de zaak

Het is niet alleen een kwestie van kiezen welke auto je neemt en wie het fiancieert (met eigen geld of zakelijk geld of leas constructie). Het is ook goed weten welke uitzonderingen er zijn.  Elke opties heeft extra belastingvoordelen die men meestal van een boekhouder moet horen. Een alternatief is de module "auto van de zaak" goed te bekijken. Je kunt die inzien via "101 aftrekposten voor zzp'ers".