Kosten en uitgaven: wat is het verschil? | Boekhouden

Kosten en uitgaven: wat is het verschil? 

Een korte uitleg
Verschil tussen kosten en uitgaven is dat de uitgaven de werkelijke geldtransactie aangeven. Het wordt geboekt op het moment dat het geld werkelijk uit je onderneming verdwijnt. Uitgaven staan dus in de boekingen van je bank (bankboek) en kas(boek). De uitgaven worden vervolgens kosten als je het gaat boeken voor je winst- en verliesrekening. Het geldt dus voor een bepaalde periode (maand, kwartaal of jaar).
In de praktijk worden de termen vaak door elkaar gehaald. Voor een kleine onderneming heeft dit geen grote gevolgen, omdat het sneller helder is hoeveel geld eruit gaat en dat lijkt ook op de kosten plus btw. Toch is het goed om de kosten maandelijks goed bij te houden en dus de uitgaven bij te sturen als ze te hoog zijn. Dit doen je het beste en het snelst met een boekhoudprogramma. Voorbeelden van de meeste geliefde boekhoudsoftware zijn de volgenden.

 
Wil jij ook je administratie skippen in plaats van met de Belastingdienst bezig te zijn? En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.  


 

Meer uitleg nodig voor nu of later?

In de begrippenlijst vindt je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken.
arrow_drop_up arrow_drop_down