Wat ik NIET onder boekhouden voor dummies versta
Boekhouden voor dummies
Boekhouden
Elma de Bruijn
Boekhouden
2 min

Waarom je niet gelukkig van 'boekhouden voor dummies' wordt?

2 min

Boekhouden voor dummies: een prachtig initiatief, maar…..waarom word je hier niet gelukkig van?

Laatste update: 5 oktober 2022 door Elma de Bruijn, boekhouder en auteur

Het komt bijvoorbeeld door de volgende ‘boekhouden voor dummies’-termen: dubbel boekhouden, journaliseren, resultatenrekening, activeren en passiveren (boeken op balans), hulprekeningen van eigen vermogen, journaalposten, proefbalans enz.

Boekhouden voor dummies

Gelukkig, je bent nog niet weggevlucht.

Ik heb overwogen om het boek boekhouden voor dummies aan te schaffen, als ideeënspuiter voor mogelijk inspirerende kennis voor een ondernemer. Zelfs ik ben gestopt na een eerste inkijk-poging. Eindelijk snap ik de ondernemers: boekhouden is (dan) echt saai!

Neem de volgende titel in he boek als voorbeeld.

“Snel boekhouden of wachten op je geld?”

“Hé, leuk artikeltitel – snel boekhouden of rustig wachten op je geld?” dacht ik al opverend uit mijn stoel. Helaas, weer teleurgesteld. Het was een introductie voor een kasstelsel (‘snel boeken’?!) en factuurstelsel (‘rustig wachten op je geld’?!).

Nou, dat laatste wil ik niet, mijn klanten betalen me heel snel en daar ben ik bijzonder dankbaar voor. Uiteraard ben ik wel verplicht volgens het ‘factuurstelsel’ te werken, zoals de meesten van jullie.  Ter informatie: een kasstelsel is voor bijvoorbeeld winkeliers, marktkooplui en Jan de behanger.

Je leert meer over deze termen in mijn kennisbank “boekhouden begrippenlijst“.

Wachten op je geld hoeft niet als je slim iDEAL-betaallink integreert in je facturen die je verstuurt naar je klant.

P.S.: Zojuist naar de markt geweest en de groenteman was in zijn handen aan het blazen van de kou. En hij maakte verkoopafrekeningen in een schrijfblokje. Niets gezien van ‘snel boekhouden’ gezien, Hij kan beter zijn smartphone pakken om direct zijn boekhouding te doen. Krijg je hele warme vingers van;-)


Kortom, ik word niet blij van het boek boekhouden voor dummies. Het motiveert mij wel meer kennis met de startende ondernemers te delen. Op mijn manier, doorleeft met veel praktische ervaringen als boekhouder, manager, en ondernemer.

Alternatief voor boek boekhouden voor dummies

Ik heb daarom mijn best gedaan om het eenvoudiger te maken 🙂 Een mooi startpunt van zelf boekhouden is de juiste keuze van een boekhoudprogramma. Eentje die de taal van de ondernemer spreekt en niet alleen van de accountant.

Aangezien ik ook ondernemer ben geweest, voordat ik mijn studie accountancy begon, weet ik dat deze keuze een drempeljte is.

Het is best lastig het besluit te maken of je start met excel boekhouding template of direct met een online boekhoudprogramma. Er zijn zo veel online boekhoudsoftware op de markt is. Uit eigen ervaring weet ik dat het helpt als je het proces van boekhouden inziet en vooral waarvoor je je boekhouding inzet. En ja, dat is primair niet voor de Belastingdienst, maar voor jezelf.

En Elma, wanneer ben je nu concreet? Wat is het alternatief?

Heldere acties voor zelf boekhouden voor dummies

Ok, hier komen mijn actietips:

  1. Krijg inzicht in basiskennis van zelf boekhouden.
  2. Bepaal voor jezelf waarom je boekhouding een belangrijk onderdeel van je bedrijf maakt.
  3. Maak je keuze: starten met boekhoudprogramma of niet?
  4. Moeilijke termen lees je na in de boekhouding begrippenlijst.
  5. Bepaal wat jij vandaag succesvol gaat aanpakken: boekhouden, belastingen of je financien?

Wens je succes met deze acties!


Categorieën