Wat ik NIET onder boekhouden voor dummies versta
arrow_drop_up arrow_drop_down

Waarom je niet gelukkig van 'boekhouden voor dummies' wordt?

Boekhouden voor dummies: een prachtig initiatief, maar…..waarom wordt jij hier niet gelukkig van?

Het komt bijvoorbeeld door de volgende ‘boekhouden voor dummies’-termen: dubbel boekhouden, journaliseren, resultatenrekening, activeren en passiveren (boeken op balans), hulprekeningen van eigen vermogen, journaalposten, proefbalans…..

Gelukkig, je bent nog niet weggevlucht.

Ik heb overwogen om het boek boekhouden voor dummies aan te schaffen, als ideeënspuiter voor mogelijk inspirerende kennis voor een ondernemer. Zelfs ik ben gestopt na een eerste inkijk-poging. Eindelijk snap ik de ondernemers: boekhouden is (dan) echt saai!

Neem de volgende titel in he boek als voorbeeld.

“Snel boekhouden of wachten op je geld?”

“Hé, leuk artikeltitel – snel boekhouden of rustig wachten op je geld?” dacht ik al opverend uit mijn stoel. Helaas, weer teleurgesteld. Het was een introductie voor een kasstelsel (‘snel boeken’?!) en factuurstelsel (‘rustig wachten op je geld’?!).

Nou, dat laatste wil ik niet, mijn klanten betalen me heel snel en daar ben ik bijzonder dankbaar voor. Uiteraard ben ik wel verplicht volgens het ‘factuurstelsel’ te werken, zoals de meesten van jullie.  Ter informatie: een kasstelsel is voor bijvoorbeeld winkeliers, marktkooplui en Jan de behanger.

Je leert meer over deze termen in mijn kennisbank “boekhouden begrippenlijst“.

P.S.: Zojuist naar de markt geweest en de groenteman was in zijn handen aan het blazen van de kou. Niets van ‘snel boeken’ gezien, ofschoon hij beter zijn smartphone kon pakken om direct zijn boekhouding te doen. Krijg je hele warme vingers van;-)

Kortom, ik word niet blij van het boek boekhouden voor dummies. Het motiveert mij wel meer kennis met de startende ondernemers te delen. Op mijn wijze doorleeft met veel praktische ervaringen.

Alternatief voor boek boekhouden voor dummies

Ik heb daarom mijn best gedaan om het eenvoudiger te maken 🙂 Een mooi startpunt van zelf boekhouden is de juiste keuze van een boekhoudprogramma. Eentje die de taal van de ondernemer spreekt en niet alleen van de accountant.

Aangezien ik ook ondernemer ben geweest, voordat ik mijn studie accountancy begon, weet ik dat deze keuze een drempeljte is.

Het is best lastig het besluit te maken of je start met excel boekhouding template of direct met een online boekhoudprogramma. Er zijn zo veel online boekhoudsoftware op de markt is. Uit eigen ervaring weet ik dat het helpt als je het proces van boekhouden inziet en vooral waarvoor je je boekhouding inzet. En ja, dat is primair niet voor de Belastingdienst, maar voor jezelf.

En Elma, wanneer ben je nu concreet? Wat is het alternatief?

Ok, hier komen mijn actietips:

  1. Krijg inzicht in basiskennis van zelf boekhouden.
  2. Bepaal voor jezelf waarom je boekhouding een belangrijk onderdeel van je bedrijf maakt.
  3. Maak je keuze: starten met boekhoudprogramma of niet?
  4. Moeilijke termen lees je na in de boekhouding begrippenlijst.
  5. Bepaal wat jij vandaag succesvol gaat aanpakken: boekhouden, belastingen of je financien?

Wens je succes met deze acties!

Elma de Bruijn

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
Ingrid van Houwelingen
Door

Ingrid van Houwelingen

op 14 February 2014

Beste Elma, ik deel de gevoelens jegens dit boek. Het is niet geschreven voor de doelgroep, heel jammer.

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 14 February 2014

dag Ingrid, Ja, heel jammer. Heb jij een suggestie hoe het anders kan ? Ik ben benieuwd naar je mening!

Support
Vincent
Door

Vincent

op 20 June 2019

Ik geloof ook dat een boekhoudprogramma begrijpbaar moet zijn voor een ondernemer. Als ondernemer heb je het namelijk al erg druk met je bedrijfsvoering en weinig tijd om je te verdiepen in moeilijke termen en regels. Ik ga de tips overigens onthouden!

Reactie plaatsen