Kasstelsel en factuurstelsel:Wat is verschil? |Boekhouden
Kasstelsel en factuurstelsel: Wat is het verschil?

Kasstelsel en factuurstelsel: Wat is het verschil?

Kasstelsel en factuurstelsel: Eisen van Belastingdienst!

Ook al ben je geheel verward, lees rustig door. Ik snap het! Eens wat ik ook een leek;-) Voordat ik je uitleg geef over het verschil tussen kasstelsel en factuurstelsel eerst de definities van de twee boekhouding begrippen.

Wat is kasstelsel?

Het begrip kasstelsel is ook uitgelegd in de wiki begrippenlijst en een deel van de omschrijving is:

Kasstelsel betekent dat je omzet en kosten boekt op het moment dat je het geld werkelijk ontvangt of uitgeeft. De datum op je bankafschrift of in je kasboek (met de inkomsten en uitgaven) is leidend en niet de factuurdatum.

Het is vooral van toepassing voor bedrijven die veel met particulieren werken.

Wat is factuurstelsel?

In tegenstelling tot het kasstelsel is de factuurdatum wel leidend voor het factuurstelsel. De definitie is:

Factuurstelsel is de manier van boekhouden en hierbij boek je omzet en kosten in de periode waarop het betrekking heeft. Leidend hierin is de factuurdatum.

Ondernemingen die vooral met andere bedrijven zaken doen, moeten voldoen aan het factuurstelsel. Het heeft dus niets met facturatie te maken. Dit gaat over het proces van facturen maken. Het factuurstelsel vergt alleen iets meer handelingen in de administratie. En op sommige momenten in het jaar een slimme financiële mindset (bekijk de video hieronder). Facturatiesoftware werkt meestal met het factuurstelsel. Meestal kan je ook eenvoudig je boekhouding doen voor de btw-aangifte. Een paar voorbeelden van een gratis app en toch professioneel zijn:

  •  
  •  
  •  

Handig, want je bent snel klaar met een factuur maken, sneller je geld binnen en je voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken;-)

De eisen van de Belastingdienst

De Belastingdienst stelt strenge eisen om de juiste boekhouding uit te voeren: via kasstelsel of factuurstelsel. Het zal mogelijk voor jou ‘een worst zijn’, maar voor de Belastingdienst niet;-) Wil je weten:

  • wat het verschil is tussen kasstelsel en factuurstelsel?
  • op welk moment het van belang is?
  • wanneer je het toepast [niet veel keus]?
  • wat de impact is op je besteedbare geld?

Kijk naar de video van ongeveer 5 minuten lang. Het voorkomt onjuiste boekhouding, onbetrouwbare btw aangifte en het laat de risico’s voor je inzien.

Extra infobron kasstelsel en factuurstelsel

Op zoek naar hoe je snel facturen maakt? Vergelijk snel de top 6 eenvoudige facturatiesoftware >> Veel kijkplezier;-) Elma P.S. Deze video is onderdeel van een serie over basiskennis van zelf boekhouden. Wil je de nieuwste video "Boekhouder legt boekhoudterm uit in 5 minuten ...." zien ?

Kijk op mijn Youtube kanaal over basiskennis boekhouden en wordt abonnee!