Page content

Kasstelsel en factuurstelsel: Wat is het verschil?

Kasstelsel en factuurstelsel: Wat is het verschil?

Kasstelsel en factuurstelsel: Eisen van Belastingdienst!

Ook al ben je geheel verward, lees rustig door. Ik snap het! Eens wat ik ook een leek;-) Voordat ik je uitleg geef over het verschil tussen kasstelsel en factuurstelsel eerst de definities van de twee boekhouding begrippen.

Wat is kasstelsel?

Het begrip kasstelsel is ook uitgelegd in de wiki begrippenlijst en een deel van de omschrijving is:

Kasstelsel betekent dat je omzet en kosten boekt op het moment dat je het geld werkelijk ontvangt of uitgeeft. De datum op je bankafschrift of in je kasboek (met de inkomsten en uitgaven) is leidend en niet de factuurdatum.

Het is vooral van toepassing voor bedrijven die veel met particulieren werken.

Wat is factuurstelsel?

In tegenstelling tot het kasstelsel is de factuurdatum wel leidend voor het factuurstelsel. De definitie is:

Factuurstelsel is de manier van boekhouden en hierbij boek je omzet en kosten in de periode waarop het betrekking heeft. Leidend hierin is de factuurdatum.

Ondernemingen die vooral met andere bedrijven zaken doen, moeten voldoen aan het factuurstelsel. Het heeft dus niets met facturatie te maken. Dit gaat over het proces van facturen maken.

Het factuurstelsel vergt alleen iets meer handelingen in de administratie. En op sommige momenten in het jaar een slimme financiële mindset (bekijk de video hieronder).

Facturatiesoftware werkt meestal met het factuurstelsel. Meestal kan je ook eenvoudig je boekhouding doen voor de btw-aangifte. Een paar voorbeelden van een gratis app en toch professioneel zijn:

  •  
  •  
  •  

Handig, want je bent snel klaar met een factuur maken, sneller je geld binnen en je voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken;-)

De eisen van de Belastingdienst

De Belastingdienst stelt strenge eisen om de juiste boekhouding uit te voeren: via kasstelsel of factuurstelsel. Het zal mogelijk voor jou ‘een worst zijn’, maar voor de Belastingdienst niet;-)

Wil je weten:

  • wat het verschil is tussen kasstelsel en factuurstelsel?
  • op welk moment het van belang is?
  • wanneer je het toepast [niet veel keus]?
  • wat de impact is op je besteedbare geld?

Kijk naar de video van ongeveer 5 minuten lang. Het voorkomt onjuiste boekhouding, onbetrouwbare btw aangifte en het laat de risico’s voor je inzien.

Extra infobron kasstelsel en factuurstelsel

Op zoek naar hoe je snel facturen maakt? Vergelijk snel de top 6 eenvoudige facturatiesoftware >>

Veel kijkplezier;-)

Elma

P.S. Deze video is onderdeel van een serie over basiskennis van zelf boekhouden. Wil je de nieuwste video “Boekhouder legt boekhoudterm uit in 5 minuten ….” zien ?

Kijk op mijn Youtube kanaal over basiskennis boekhouden en wordt abonnee!

Laat een bericht achter! Dat waardeer ik bijzonder!

Comment Section

13 reacties op “Kasstelsel en factuurstelsel: Wat is het verschil?


Door Herman van Dalen op 27 oktober 2015

Goedendag,

Ik vroeg mij het volgende af, omdat er nogal verwarring is over de manier van boeken van pinbetalingen indien het kastelsel gebruikt wordt.

De situatie is als volgt:
Ik boek naar aanleiding van de dagstaat het volgende in het kasboek:

Totalen omzet €121,-
Btw €21,-
Minus Tussenrekening pin €50,-
Minus Tussenrekening creditcard € 25,-

De volgende werkdag ontvang ik per bankboek de pinbetaling die boek ik weer op tussenrekening pin. Maar de btw is in werkelijkheid al een dag eerder afgedragen, dat geldt ook voor de creditcardbetaling die ontvang ik vijf werkdagen later, maar de btw was ook al afgedragen.
Volgens mij is bovenstaande manier van boeken niet volgens het kastelsel, of zie ik dit verkeerd?

Kunt u mij wellicht duidelijkheid geven?


Door Elma de Bruijn op 27 oktober 2015

Beste Herman van Dalen,

Dat klopt helemaal.
In het kasstelsel geldt: op het moment dat je geld ontvangt, ga je de btw boeken, en dus ook afdragen. Het moment dat je geld ontvangt is als het op je eigen bankrekening staat of in je kas ontvangt.

Het is natuurlijk afhankelijk hoe je geldstromen en administratiestromen loopt, maar ik vermoed dat je geen tusssnboekingen hoeft te doen.

Tenslotte: in het kasboek boek je alleen het contante geld!
De meest voorkomende misverstand is dat je met kasstelsel alleen je maken hebt met contant geld. Ook je bankboek valt onder het kasstelsel.

Is het helder geworden?


Door Herman van Dalen op 28 oktober 2015

Beste mevrouw Elma de Bruijn,

Uw uitleg is mij helemaal duidelijk, alleen wordt de eerder genoemde methode (de verkeerde) door velen boekhouders gebruikt, in rekeningschema’s van boekhoudsoftware is die tussenrekening pin al standaard aangemaakt. Zelfs het boek boekhouden voor dummies, legt in zijn boek uit dat je tussenrekening pin of creditcard moet gebruiken.

Klopt het verder, dat je aan het einde van het jaar de inkomsten 31-12-2015 van de ontvangen pinbetaling op bijv. 3 jan 2016 in 2015 moet boeken i.v.m. de inkomstenbelasting?


Door Elma de Bruijn op 28 oktober 2015

Beste heer Herman van Dalen,

Dat klopt helaas. Vorige week is de regio Hoofddorp uitgenodigd door de Belastingdienst voor een kennissessie “Btw aangifte”. Zij hebben alle fouten verzameld die ondernemers maken bij de btw aangifte. En aan ons gevraagd, boekhouders en accountants, deze ondernemers aan te sturen 😉

Er waren veel basale vragen gesteld over kas- en factuurstelsel. Verbazingwekkend voor mij!

Men denkt ook dat de meeste ondernemers niets met kasstelsel te maken hebben. De cijfers gaven het tegendeel aan: iets meer dan 50% wel! Ik meet dit cijfer ook in mijn boekhoudkantoor.

Deze onderschatting verklaart mogelijk waarom veel boekhoudprogramma’s geen rekening houden met kasstelsel. Zelfs in het boek ‘boekhouden voor dummies’ niet, wat ik trouwens niet altijd even makkelijk vind. Zij gaat uit van met name het factuurstelsel en de tussenrekening voor pin en creditcard klopt dan wel. Alleen praktisch gezien is het onzin: welke ondernemer doet elke dag direct zijn boekhouding? Een dagje wachten en je kunt het in 1 keer goed boeken!
Laten we het simpel maken a.u.b. 😉

Ik quote je: “Klopt het verder, dat je aan het einde van het jaar de inkomsten 31-12-2015 van de ontvangen pinbetaling op bijv. 3 jan 2016 in 2015 moet boeken i.v.m. de inkomstenbelasting?

Bij kasstelsel geldt altijd de regel: je boekt de omzet en btw als je het geld ontvangt op je bank of contact in je handen. Als je klant koopt en pint op 31 december 2015 en jij het op 2 januari 2016 op je bank ontvangt, dan is het de omzet van 2016, dus inkomstenbelasting 2016!
Als je het geld op 31 december 2015 ontvangt, dan wordt het geboekt op 31 december 2015, en hoort het bij het jaar 2015.

Kasstelsel is zo heerlijk makkelijk;-)


Door Elma de Bruijn op 29 oktober 2015

Toch leuk zo’n reactie per mail:

“Beste mevrouw Elma de Bruijn,
Ontzettend veel dank voor het beantwoorden van mijn vraag, het is me helemaal duidelijk geworden.
Dit wordt zeer gewaardeerd!”


Door R. Klomp op 14 februari 2016

Beste Elma,
Bedankt voor deze video. Wat mij nog niet duidelijk is, is of het factuurstelsel ook op deze manier werkt voor de inkomstenbelasting. Als ik een factuur heb geschreven in januari 2016 (factuurdatum 5 januari 2016) voor diensten die ik heb geleverd in december 2015, dan klinkt het nu alsof de winst meetelt voor 2016 – dat is tenminste hoe ik het met de BTW zou moeten doen. Maar klopt dat, hoort deze hele omzet / winst nu bij 2016? Dank voor uw reactie.


Door Elma de Bruijn op 15 februari 2016

Beste R.Klomp,

Geheel juist gedacht. De factuurdatum is leidend voor welk jaar de omzet / kosten geldt.
Ter extra aanvulling. Officieel mag je diensten in een vorige maand factureren t/m de 15e van de nieuwe maand. Jij hebt het goed gedaan.

Er zijn andere constructies te bedenken dat die omzet als nog in het jaar 2015 mee wordt geteld, maar dat gaat te ingewikkeld worden om dit uit te leggen via dit blog. De vraag is of het een toegevoegde waarde heeft, ligt aan dit soort belastingmijlpalen >>


Door R. Klomp op 15 februari 2016

Hartelijk dank voor de snelle reactie! Ik ga er verder naar kijken.


Door Ingrid op 22 maart 2016

Beste Elma,

Ik heb op 25 januari 2016 een factuur gestuurd voor diensten die ik heb geleverd in december 2015. Behoort deze opbrengst voor de inkomstenbelasting dan bij 2015 of toch bij 2016, omdat de factuur dit jaar is verstuurd en het geld dit jaar is ontvangen? Alvast mijn dank.


Door Elma de Bruijn op 22 maart 2016

Dag Ingrid,

Goede vraag. Ik vermoed sterk dat je boekhouding volgens het factuurstelsel wordt gedaan;-) Je factuurdatum is leidend, dus de factuur behoort bij de omzet van 2016.
PS Formeel moet je wel voor de 15e van de volgende maand factureren. Voorbeeld: dienst uitgevoerd in maart, dan voor 15 April factureren. Je weet het nu voor de volgende keer! Verder geen zorgen over maken;-)

Grt, Elma


Door Ingrid op 24 maart 2016

Beste Elma,

Zeer veel dank voor uw antwoord! Mijn boekhouding wordt inderdaad middels het factuurstelsel gedaan.

Nu vragen ze bij de aangifte IB naar boekwaarde begin boekjaar en einde boekjaar. Ik ben 10 april 2015 begonnen als zzp’er dus dan is de boekwaarde begin boekjaar € 0 lijkt me. Is de boekwaarde einde boekjaar wat je 31/12/2015 over hebt van je winst dus opbrengsten minus privé onttrekkingen?

Alvast mijn dank.

Mvg


Door Elma de Bruijn op 24 maart 2016

Dag Ingrid, Boekwaarde begin van het jaar is in jouw geval €0.
Boekwaarde eind van het jaar is een spel van getallen geheel afhankelijk of je debiteuren hebt, je banksaldo, je investeringen en afschrijvingen, je schulden (denk ook aan btw en correcte toepassing en verwerking van KOR btw-voordeel) en je eigen vermogen. Samen maakt het je balans. Als het allemaal klopt, dan is het waar: eigen vermogen begin jaar (€0 voor jou) + winst – privé-onttrekkingen.

Meestal gaat dit het eerste jaar nog wel goed, maar in het 2e jaar gaan de hiaten opvallen en dan doet de ondernemer op goed geluk iets invullen. Kortom, mijn advies is: zorgt eerst voor een correcte balans en winst&verlies-rekening voordat je de aangifte inkomstenbelasting gaat invullen. Acumulus kan je hierbij helpen >>

Plaats een reactie


*