Ondernemen is een groot spiritueel avontuur
Ondernemen is een groot spiritueel avontuur
Ondernemer
Elma de Bruijn
Ondernemer
4 min

Ondernemen is een groot spiritueel avontuur

4 min

Zo, die zin is eruit. En dat vanuit de mond van een boekhouder. Een half jaar geleden zei ik: ‘Ondernemen vergt persoonlijke ontwikkeling.’ Maar het zit veel dieper. Dat wist ik en dat zeg ik nu luid en duidelijk.

Hoe ik het zie 

Als zzp’er is je zijn, dus wie je bent en wat je verlangt in je leven, sterk verbonden met je bedrijf. Je bedrijf = jij en andersom. En als jij in je bedrijf een vennoot hebt of enkele medewerkers, dan krijg je de synergie. De optelsom van 1 + 1 = 3. Prachtig wat ieders inbreng samenbrengt.

Synergie is samen sterker worden

– Elma de Bruijn –

Ikzelf bouw mijn bedrijf steeds verder uit met mensen die ik 100% vertrouw. Soms vaar ik zelfs blind op wat ze zeggen, doen en laten. Zo fijn. Het zijn zzp’ers, maar ook samenwerkingsverbanden met kleine bedrijven. Een heerlijk proces. Het is mijn alternatief van medewerkers in dienst nemen. Maar dat is een praktische invulling, want hier draait het niet om.

Visionaire ondernemers verbinden ondernemen en passie op zielsniveau met elkaar

Door het vuur gaan

Het gaat erom wat ik te doen heb, op zielsniveau. Of als je dit toch nog te zweverig vindt: het luisteren naar je innerlijke stem. Je gut feelings die roepen dat je hét dolgraag wilt doen en/of bereiken. Het gaat niet meer om materiële zaken, maar over je persoonlijke missie waarvoor je door het vuur gaat. Of juist niet, als je het nog niet aandurft.

Diep van binnen weet ik exact wat me te doen staat. Regelmatig kom ik woorden tekort, want het gaat verder dan boekhouder zijn. Dat is maar een uitingsvorm. Ik kan ook een financiële controler zijn in een groot bedrijf. Als het maar met cijfers te maken heeft. En geld. Daar draait het voor mij om. En vooral de intentie achter de energie van geld.

Op zoek naar de kern

Uh… energie van geld? Vaag?! Ik ben niet voor niets van oorsprong een ingenieur in de chemie, in mijn jonge jaren. Tijdens mijn studie zat ik al in een laboratoriumbibliotheek te grazen in literatuur. Wat zit er nou achter die literatuur? Er is meer! Het heeft lang geduurd voordat ik werkelijk besefte dat Einstein daar het antwoord op geeft: Alles is energie. Dus geld is ook energie.

Bij geld gaat het verder dan de knikkers. Einstein wist het al: geld = energie !

Ontastbare vrijheid

Je snapt het al, deze visie zal niet aanslaan in een groot traditioneel bedrijf. Daar gaat het om de knikkers. Tastbaar. Energie is vaag. Ontastbaar, maar zo krachtig.

In feite zal ik nooit meer goed functioneren in zo’n bedrijf, want mijn ziel heeft iets anders nodig om zich te ontwikkelen. Als ondernemer heb ik gelukkig de vrijheid om hier vorm aan te geven. Velen zullen het herkennen:

 • De vrijheid om het op jouw wijze te doen
 • De vrijheid om te werken vanuit passie
 • De vrijheid dat je de vruchten van je passie kan delen met anderen

En natuurlijk…

 • De vrijheid om anderen hiermee te helpen
 • De vrijheid om zo veel mogelijk waarde toe te voegen op aarde

Veel starters falen

Zo mooi om je drijfveren om te zetten in een prachtig bedrijf met blije klanten. Toch falen veel starters hierin. Waarom?

 

Geldgebrek is het grootste probleem. Dus iets met energie?!

Als ik terugkijk naar mijn eerste bedrijf (een financiële ramp), kan ik zeggen dat ik mezelf veel te weinig goed heb neergezet. Ja, ik had door een bacterie in mijn lijf te weinig energie. Dat uitte zich in te weinig zichtbaarheid.

Of was er meer aan de hand?

Ik liet anderen te weinig weten en zien wat ik waard ben. Oké, het speelde best wel mee dat Nederland toen in een recessie zat. Maar toch… zat het dan in te weinig marketingkennis? Of te weinig kennis van belastingen en financiën?

Het zijn absoluut belangrijke taken om aan te werken. Ik zie na vele jaren met meer ervaring dat de werkelijke bottleneck ergens anders zit. De kern is dat je jezelf te weinig bij de kladden pakt. Weet je wat je dan nalaat? Je persoonlijke groei stevig aanpakken.

De bottleneck zit ergens anders

Ondernemen is jezelf neerzetten op vele fronten. Dat is regelmatig een pijnlijk proces. Een groot spiritueel avontuur van

 • Bewustzijn ontwikkelen waar je werkelijk mee bezig bent om in een flow te ondernemen
 • Je waarden ontdekken, zodat je sneller betere keuzes maakt in het hectische leven
 • Je eigenwaarde opkrikken, zodat je betere prijzen vraagt en/of fijnere klanten aantrekt

En ook…

 • Uit je comfortzone treden voor groei om alle ondernemersballen hoog te houden zonder stress
 • Leren wat werkelijk waardevol is voor jou en je bedrijf
 • Ontdekken dat ondernemen over geld gaat en geld is ook energie, want alles is energie

Ondernemen is waardevol, omdat we zo intens bezig zijn met het uitwisselen van waarde. En in de westerse wereld doen we dat door middel van geld. Je kan er een beter mens van worden. Een mens dat meer zichzelf is, doordat je onderneemt op zielsniveau.

 

Categorieën