Ondernemen is een groot spiritueel avontuur
17 september 2019 
5 min. leestijd

Ondernemen is een groot spiritueel avontuur

Zo, die zin is eruit. En dat vanuit de mond van een boekhouder. Een half jaar geleden zei ik: ‘Ondernemen vergt persoonlijke ontwikkeling.’ Maar het zit veel dieper. Dat wist ik en dat zeg ik nu luid en duidelijk.

Hoe ik het zie

Als zzp’er is je zijn, dus wie je bent en wat je verlangt in je leven, sterk verbonden met je bedrijf. Je bedrijf = jij en andersom. En als jij in je bedrijf een vennoot hebt of enkele medewerkers, dan krijg je de synergie. De optelsom van 1 + 1 = 3. Prachtig wat ieders inbreng samenbrengt.

Synergie is samen sterker worden

– Elma de Bruijn –

Ikzelf bouw mijn bedrijf steeds verder uit met mensen die ik 100% vertrouw. Soms vaar ik zelfs blind op wat ze zeggen, doen en laten. Zo fijn. Het zijn zzp’ers, maar ook samenwerkingsverbanden met kleine bedrijven. Een heerlijk proces. Het is mijn alternatief van medewerkers in dienst nemen. Maar dat is een praktische invulling, want hier draait het niet om.

Visionaire ondernemers verbinden ondernemen en passie op zielsniveau met elkaar

Door het vuur gaan

Het gaat erom wat ik te doen heb, op zielsniveau. Of als je dit toch nog te zweverig vindt: het luisteren naar je innerlijke stem. Je gut feelings die roepen dat je hét dolgraag wilt doen en/of bereiken. Het gaat niet meer om materiële zaken, maar over je persoonlijke missie waarvoor je door het vuur gaat. Of juist niet, als je het nog niet aandurft.

Diep van binnen weet ik exact wat me te doen staat. Regelmatig kom ik woorden tekort, want het gaat verder dan boekhouder zijn. Dat is maar een uitingsvorm. Ik kan ook een financiële controler zijn in een groot bedrijf. Als het maar met cijfers te maken heeft. En geld. Daar draait het voor mij om. En vooral de intentie achter de energie van geld.

Op zoek naar de kern

Uh… energie van geld? Vaag?! Ik ben niet voor niets van oorsprong een ingenieur in de chemie, in mijn jonge jaren. Tijdens mijn studie zat ik al in een laboratoriumbibliotheek te grazen in literatuur. Wat zit er nou achter die literatuur? Er is meer! Het heeft lang geduurd voordat ik werkelijk besefte dat Einstein daar het antwoord op geeft: Alles is energie. Dus geld is ook energie.

Bij geld gaat het verder dan de knikkers. Einstein wist het al: geld = energie !

Ontastbare vrijheid

Je snapt het al, deze visie zal niet aanslaan in een groot traditioneel bedrijf. Daar gaat het om de knikkers. Tastbaar. Energie is vaag. Ontastbaar, maar zo krachtig.

In feite zal ik nooit meer goed functioneren in zo’n bedrijf, want mijn ziel heeft iets anders nodig om zich te ontwikkelen. Als ondernemer heb ik gelukkig de vrijheid om hier vorm aan te geven. Velen zullen het herkennen:

 • De vrijheid om het op jouw wijze te doen
 • De vrijheid om te werken vanuit passie
 • De vrijheid dat je de vruchten van je passie kan delen met anderen

En natuurlijk…

 • De vrijheid om anderen hiermee te helpen
 • De vrijheid om zo veel mogelijk waarde toe te voegen op aarde

Veel starters falen

Zo mooi om je drijfveren om te zetten in een prachtig bedrijf met blije klanten. Toch falen veel starters hierin. Waarom?

Startende ondernemers falen massaal

 

Geldgebrek is het grootste probleem. Dus iets met energie?!

Als ik terugkijk naar mijn eerste bedrijf (een financiële ramp), kan ik zeggen dat ik mezelf veel te weinig goed heb neergezet. Ja, ik had door een bacterie in mijn lijf te weinig energie. Dat uitte zich in te weinig zichtbaarheid.

Of was er meer aan de hand?

Ik liet anderen te weinig weten en zien wat ik waard ben. Oké, het speelde best wel mee dat Nederland toen in een recessie zat. Maar toch… zat het dan in te weinig marketingkennis? Of te weinig kennis van belastingen en financiën?

Het zijn absoluut belangrijke taken om aan te werken. Ik zie na vele jaren met meer ervaring dat de werkelijke bottleneck ergens anders zit. De kern is dat je jezelf te weinig bij de kladden pakt. Weet je wat je dan nalaat? Je persoonlijke groei stevig aanpakken.

De bottleneck zit ergens anders

Ondernemen is jezelf neerzetten op vele fronten. Dat is regelmatig een pijnlijk proces. Een groot spiritueel avontuur van

 • Bewustzijn ontwikkelen waar je werkelijk mee bezig bent om in een flow te ondernemen
 • Je waarden ontdekken, zodat je sneller betere keuzes maakt in het hectische leven
 • Je eigenwaarde opkrikken, zodat je betere prijzen vraagt en/of fijnere klanten aantrekt

En ook…

 • Uit je comfortzone treden voor groei om alle ondernemersballen hoog te houden zonder stress
 • Leren wat werkelijk waardevol is voor jou en je bedrijf
 • Ontdekken dat ondernemen over geld gaat en geld is ook energie, want alles is energie

Ondernemen is waardevol, omdat we zo intens bezig zijn met het uitwisselen van waarde. En in de westerse wereld doen we dat door middel van geld. Je kan er een beter mens van worden. Een mens dat meer zichzelf is, doordat je onderneemt op zielsniveau.

 

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
Hans Oelen
Door

Hans Oelen

op 26 Sep 2019

Dag Elma, wat een prachtige blog. Ik heb er van genoten en het is bij me binnengekomen als God's woord in een ouderling. Wat is de kern waar alles om draait? Door je bewust te zijn van de werking van energie vanuit dat wat je denkt, wat je voelt en onderneemt, niets meer tot stand te brengen, door dat wat je wilt, tot stand te laten komen! Het verschil wat hierin het verschil maakt, is niet langer je focus te richten op het probleem en het proces, door te gaan denken vanuit de oplossing. Ik wens je een prachtige dag en stuur je straks een verzoek om via LinkedIn te verbinden. Hans Oelen

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 26 Sep 2019

Dag Hans, Wat fijn! Wat een mooie feedback. Hartelijk dank hiervoor. Lieve groet, Elma

Meike
Door

Meike

op 18 Sep 2019

Wat mooi Elma! Wat een groei en zo herkenbaar! Ik ben er nog niet maar voel het broeien.

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 18 Sep 2019

Dank je. Broeien is al heel wat, Meike. Elke dag 1% meer, of beter, levert grote sprongen op lange termijn. Doe je dat dan ga jij ook bloeien;-)

Jolanda Pikkaart
Door

Jolanda Pikkaart

op 18 Sep 2019

Wat een prachtige blog Elma, je raakt me...

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 18 Sep 2019

Zo blij hiermee, Jolanda. En als het je raakt, dan zit je dichter bij de oplossing (voor wat dan ook). Kwestie van toelaten, ook al is dat soms een uitdaging. Lieve groet, Elma

Reactie plaatsen

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen:

arrow_drop_up arrow_drop_down