Nut van zelf boekhouden voor meer rust # 4 gewoonten
arrow_drop_up arrow_drop_down

4 gewoonten voor zelf boekhouden met rust

Ervaart u zelf boekhouden als nutteloos of saai? Tot op zekere hoogte kan ik dat begrijpen.

Het zelf boekhouden inspireert alleen als u er iets mee doet.

Uw boekhouding geeft namelijk inzichten in uw winst en hoe deze tot stand komt. Boeiend? Dat is het wel als het laat zien of uw acties resultaten hebben gegeven ten gunste van uw winst. Anders verwoord: als uw ondernemersuurloon sterk toeneemt. Dat willen de meesten onder ons ūüôā

Heeft u controle over uw winst?

Uw winst kunt u niet beheersen, ofschoon het vandaag menig ondernemer sterk bezighoudt. Winst is namelijk een gevolg van uw acties, van wat u doet en wat u laat. Gelukkig heeft u wel controle over uw acties. Dus ook over hoe het geld tot u komt en hoe het geld van u af gaat.

Boekhouden is het ordenen van uw geldstromen. Om deze reden is uw boekhouding een paradijs van informatie. Het is een startpunt om tot inzichten te komen, wat de resultaten van uw acties zijn, en dus een belangrijke bron voor hoe u een betere ondernemer kunt worden.

Is dit waar? De statistieken wijzen het uit. Van de starters is na vijf jaar maar 10% succesvol. Zij doen (bijna) allemaal aan financieel management. Ongeveer 40% is na vijf jaar gestopt en de rest leeft net boven de armoedegrens of is sterk aan het overleven. Weinig hoopgevend, tenzij u weet wat de oorzaken zijn en hoe u dit op moet lossen. Inzichten geven moed!

Top 3 oorzaken van falend ondernemerschap

Dat zijn:

  1. cashgebrek : structureel te laag banksaldo om de (privé)rekeningen te betalen
  2. gebrek aan strategie√ęn: te weinig visie en juiste tactieken om doelen te bereiken
  3. te veel zaken (moeten) doen: gebrek aan focus en (juiste) acties

Kortom, matige tot slechte uitvoering van geldmanagement en juiste acties! Oorzaak: onwetendheid bij de ondernemer. O ja? Ja.

De belangrijkste vraag die u nu aan uzelf kunt stellen is:‚ÄúLaat ik mij mijn ideaal¬†afnemen¬†als ik weet welke principes ten grondslag liggen aan een succesvol, winstgevend¬†bedrijf?‚ÄĚ Uw antwoord: ‚ÄúNee, natuurlijk niet!‚ÄĚ

Ik vertel u graag wat u moet weten over deze principes. Het leuke is dat u het al dan wel of niet met succes toegepast. Vandaag bespreek ik 4 gewoonten, namelijk:

  • gewoonten van keuzes maken
  • gewoonten van verantwoording nemen over uw keuzes
  • gewoonten van actie ondernemen
  • gewoonten van checken en bijsturen

Keuzes maken

4 gewoonten van succesvol ondernemenHoe raar en zeldzaam de keuze ook mag zijn: neem het besluit!

Heeft dit iets te maken met het zelf boekhouden?  Heel veel. U wilt ondernemen, dus winst maken en voldoende cash hebben. Een klein uitstapje: wist u dat u failliet kunt gaan ondanks dat u winst maakt?

Ok√©, terug naar de gewoonten. Hoeveel winst wilt u eigenlijk hebben: ‚ā¨10, ‚ā¨150, ‚ā¨ 2555 of ‚ā¨10.012 per maand? Het begint met deze keuze en vooral het waarom. Belangrijk voor u is te weten wat uw drijfveer is om een bepaald inkomen per maand te verdienen. Het zorgt voor een focus ge√Įntegreerd met uw belangrijkste (emotionele) waarden.

Met uw boekhouding (en de rest van uw administratie) weet u of u ‘on track’ bent. Als u de boekhouding uitbesteedt, dan bent u bijna altijd achteraf aan het bijsturen. ¬†Ondernemerschap vraagt echter pro-activiteit.

Verantwoording nemen

Een echte, grondige¬†keuze maken is soms al een opgave. De tweede gewoonte van verantwoording hierover nemen ondersteunt uw keuze. U moet namelijk voor 200% achter die keuze staan. In de praktijk wordt u vaak uitgedaagd. Zoals een succesvolle online marketeer, Casper Camps,¬†vaak zegt: “het leven komt er effe tussendoor”.

Het is zorgen dat het leven u niet te veel in beslag neemt. En nog belangrijker, een keuze volledig in uw armen nemen, want het sluit ook iets uit. Iets waarvoor u niet kiest, maar dat er wel telkens voor zorgt dat u afdwaalt van uw focus.

Verantwoording nemen voor de keuze, die past bij u en dus uw waarden, is essentieel. Persoonlijk merk ik vaak dat mijn keuzes moeten zakken tot mijn gevoelsniveau. Soms gaat hierover een lange tijd heen. Hier is niets mis mee, zolang ik de derde gewoonte van actie ondernemen integreer met mijn keuzes.

Actie ondernemen

Het zijn de acties die uw keuze ondersteunen. De acties die resultaten geven die u wenst: bijvoorbeeld ‚ā¨2555 netto per maand verdienen! Nogmaals, het resultaat heeft u NIET onder controle, maar wel de acties! Vaak zijn het andere acties dan u gewend bent.Ondernemen met rust door slim boekhouden en financieel management

Als u blijft doen wat u altijd heeft gedaan, dan krijgt u namelijk wat u altijd heeft gekregen. Het zegt u dat u mag checken welke resultaten u heeft gekregen en wat u hiervoor heeft gedaan. Als u tevreden bent, dan gaat u gewoon door. Bent u ontevreden, dan stuurt u bij en maakt u betere keuzes of, nog belangrijker, onderneemt u effectieve acties.

 

Checken en bijsturen

De vierde gewoonte past u¬†toe naar aanleiding van uw eigen boekhouding (en/of andersoortige metingen). Uw boekhouding geeft weer wat uw financi√ęle resultaten zijn en, nog belangrijker, hoe deze tot stand zijn gekomen. Dit betekent¬†verder kijken dan uw bankrekeningsaldo.¬†Het is kijken hoe snel, hoe vaak en hoeveel geld tot u komt en hoeveel geld van u af gaat. In het verleden, vandaag, maar ook in de toekomst.

De basis van zelf boekhouden is primair kijken naar het verleden. U weet nu dat u van deze informatie kan leren. Iets heeft geleid tot uw resultaten van vandaag. Weet u de resultaten, dan kunt u deze onderzoeken en leren wat de oorzaak is. Bijvoorbeeld: te weinig omzet, te veel openstaande facturen, te hoge onnodige kosten, onverwachte kosten, te veel investeringen die te weinig opbrengen, etc.
Weet u de oorzaak, dan kunt u bijsturen! Door de vier gewoonten leert u dat uw boekhouding van groot nut is. Het zal als resultaat hebben dat u meer rust in uw hoofd ervaart!

 

Tenslotte, wat betekent de gewoonten voor u als u het toepast. Ik ben nieuwsgierig. Laat een reactie achter. Klik hier om het mij te laten weten >> Bedankt!

Over de schrijver
Elma de Bruijn is (online) boekhouder en dol op cijfers. Ze helpt kleine ondernemingen met hun boekhouding en belastingzaken. Het eenvoudig opzetten en helder maken vindt ze belangrijk. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financi√ęle als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was z√≥nder kennis. Wees gerust, dat was v√≥√≥r dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan. Lees verder bij "Waarom Elma" in het topmenu.
Reactie plaatsen