Nut van zelf boekhouden voor meer rust # 4 gewoonten
4 gewoonten voor zelf boekhouden met rust
Ondernemer
Elma de Bruijn
Ondernemer
4 min

4 gewoonten voor zelf boekhouden met rust

4 min

Ervaar jij zelf boekhouden als nutteloos of saai? Tot op zekere hoogte kan ik dat begrijpen.

Het zelf boekhouden inspireert alleen als je er iets mee doet.


Je boekhouding geeft namelijk inzichten in je winst en hoe deze tot stand komt. Boeiend? Dat is het wel als het laat zien of je acties resultaten hebben gegeven ten gunste van je winst. Anders verwoord: als je ondernemers-uurloon sterk toeneemt. Dat willen de meesten onder ons ūüôā

Heb je controle over je winst?

Je winst kun je nooit beheersen, ofschoon het vandaag menig ondernemer sterk bezighoudt. Winst is namelijk een gevolg van je acties, van wat je doet en wat je laat. Gelukkig heb je wel controle over je acties. Dus ook over hoe het geld tot je komt en hoe het geld van je af gaat.

Boekhouden is het ordenen van je geldstromen. Om deze reden is je boekhouding een paradijs van informatie. Het is een startpunt om tot inzichten te komen, wat de resultaten van je acties zijn, en dus een belangrijke bron voor hoe je een betere ondernemer kunt worden.

Is dit waar? De statistieken wijzen het uit. Van de starters is na vijf jaar maar 10% succesvol. Zij doen (bijna) allemaal aan financieel management. Ongeveer 40% is na vijf jaar gestopt en de rest leeft net boven de armoedegrens of is sterk aan het overleven. Weinig hoopgevend, tenzij je weet wat de oorzaken zijn en hoe je dit op moet lossen. Inzichten geven voeding aan moed.

Top 3 oorzaken van falend ondernemerschap

Dat zijn:

  1. cashgebrek : structureel te laag banksaldo om de (privé)rekeningen te betalen
  2. gebrek aan strategie√ęn: te weinig visie en juiste tactieken om doelen te bereiken
  3. te veel zaken (moeten) doen: gebrek aan focus en (juiste) acties

Kortom, matige tot slechte uitvoering van geldmanagement en juiste acties! Oorzaak: onwetendheid bij de ondernemer. O ja? Ja.

De belangrijkste vraag die je nu aan jezelf mag stellen is: Laat ik mijn ideaal afnemen als ik weet welke principes ten grondslag liggen aan een succesvol, winstgevend bedrijf? Je antwoord is hopelijk: Nee, natuurlijk niet!

Ik vertel je graag wat je behoort te weten over deze principes. Het leuke is dat je het al dan wel of niet met succes toegepast. Vandaag bespreek ik 4 gewoonten, namelijk:

  • gewoonten van keuzes maken
  • gewoonten van verantwoording nemen over je keuzes
  • gewoonten van actie ondernemen
  • gewoonten van checken en bijsturen

Keuzes maken

Hoe raar en zeldzaam de keuze ook mag zijn: kies en neem een besluit. En doe het vaak!


Heeft dit iets te maken met het zelf boekhouden?  Heel veel. Je wilt ondernemen, dus winst maken en voldoende cash hebben. Een klein uitstapje: wist je dat je failliet kunt gaan ondanks dat je winst maakt?

Ok√©, terug naar de gewoonten. Hoeveel winst wil je eigenlijk hebben: ‚ā¨10, ‚ā¨150, ‚ā¨ 2555 of ‚ā¨10.012 per maand? Het begint met deze keuze en vooral het waarom. Belangrijk voor je is te weten wat je drijfveer is om een bepaald inkomen per maand te verdienen. Het zorgt voor een focus ge√Įntegreerd met je belangrijkste (emotionele) waarden.

Met je boekhouding (en de rest van je administratie) weet je of je ‚Äėon track‚Äô bent. Als je de boekhouding uitbesteedt, dan ben je bijna altijd achteraf aan het bijsturen. ¬†Ondernemerschap vraagt echter pro-activiteit.

Verantwoording nemen

Een echte, grondige¬†keuze maken is soms al een opgave. De tweede gewoonte van verantwoording hierover nemen ondersteunt jouw keuze. Je moet namelijk voor 200% achter die keuze staan. In de praktijk word je vaak uitgedaagd. Zoals een succesvolle online marketeer Casper eens tegen mij zei: ‚ÄúHet leven komt er effe tussendoor.‚ÄĚ

Het is zorgen dat het leven je niet te veel in beslag neemt. En nog belangrijker, een keuze volledig omarmen, want het sluit ook iets uit. Iets waarvoor je niet kiest, maar dat er wel telkens voor zorgt dat je afdwaalt van je focus op je doel.

Verantwoording nemen voor de keuze, die past bij jou en dus jouw waarden, is essentieel. Persoonlijk merk ik vaak dat mijn keuzes moeten zakken tot mijn gevoelsniveau. Soms gaat hierover een lange tijd heen. Hier is niets mis mee, zolang ik de derde gewoonte van actie ondernemen integreer met mijn keuzes.

Actie ondernemen

Het zijn de acties die je keuze ondersteunen. De acties die resultaten geven die je wenst: bijvoorbeeld ‚ā¨2555 netto per maand verdienen! Nogmaals, het resultaat heb je NOOIT onder controle, maar wel de acties! Vaak zijn het andere acties dan je gewend bent.

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, dan krijg je namelijk wat je altijd heeft gekregen. Het zegt je dat je mag checken welke resultaten je heeft gekregen en wat je hiervoor heeft gedaan. Als je tevreden bent, dan gaat je gewoon door. Ben je ontevreden, dan stuur je bij en maak je betere keuzes of, nog belangrijker, onderneem je effectieve acties die andere, betere resultaten opleveren.

Checken en bijsturen

De vierde gewoonte pas je toe naar aanleiding van je eigen boekhouding (en/of andersoortige metingen). Je boekhouding geeft weer wat je financi√ęle resultaten zijn en nog belangrijker, hoe deze tot stand zijn gekomen. Dit betekent¬†verder kijken dan je banksaldo.¬†Het is kijken hoe snel, hoe vaak en hoeveel geld tot je komt en hoeveel geld van je af gaat. In het verleden, vandaag, maar ook in de toekomst.

De basis van zelf boekhouden is primair kijken naar het verleden. Jij weet nu dat jij van deze informatie kan leren. Iets heeft geleid tot jouw resultaten van vandaag. Weet jij de resultaten, dan kun jij deze onderzoeken en leren wat de oorzaak is. Bijvoorbeeld: te weinig omzet, te veel openstaande facturen, te hoge onnodige kosten, onverwachte kosten, te veel investeringen die te weinig opbrengen, etc.
Weet je de oorzaak, dan kun je bijsturen! Door de vier gewoonten leer je dat je boekhouding van groot nut is. Het zal als resultaat hebben dat je meer rust in je hoofd ervaart!

Tenslotte, wat betekent de gewoonten voor je als je het toepast?

Categorie√ęn