Zelf boekhouden helpt je met ondernemen! >>> 6 feiten
Zelf boekhouden helpt je met ondernemen!  >>>  6 feiten
Boekhouden
Elma de Bruijn
Boekhouden
2 min

6 feiten: zelf boekhouden helpt je met ondernemen

2 min

De meeste ondernemers vinden zelf boekhouden saai, tijdrovend en soms ook nutteloos.

Te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld de jaarrekening, een belangrijk onderdeel van het boekhouden. En om eerlijk te zijn, dat is het ook als je wekelijks niets met je boekhouding doet!

De administratie komt pas tot leven als je het zelf boekhouden als startpunt neemt, als onderdeel van financieel management. Het boekhouden is niet alleen een verplichting van de Belastingdienst of om je kosten in de gaten te houden. Veel belangrijker én leuker is het om bijvoorbeeld te analyseren hoe goed je onderneming functioneert om je (potentiële) klanten te helpen.

6 belangrijke marketingfeiten door zelf boekhouden

Door zelf boekhouden krijg je namelijk feiten uit je boekhouding zoals:

  • welke producten of diensten lopen goed
  • hoe frequent koopt een klant bij je
  • wie is je grootste klant of welke klanten zouden meer kunnen kopen
  • hoeveel kost een product/dienst >> vervolgens weet je wat je vraagprijs is
  • wat is je ondernemersuurloon >> dan weet je uiteindelijk ook wat je “waard” bent, en /of wat de toegevoegde waarde is voor je klant
  • waaraan (en dus ook welke klanten) besteed of verlies je de meeste tijd (deze gegevens haal je uit je ‘verplichte’ tijdsregistratie)

Je boekhouding geeft je meer dan 6 feiten over je marketing weer.

Succes-Bedrijf-met-winst-marketing-product-financieel-boekhoudenAls je deze informatie weet, dan kunt je je relatie met je (potentiële) klant verbeteren. Je marketing wordt vervolgens effectiever. Hierdoor heb je  lagere kosten, aangezien je minder tijd en geld verspilt.

Je bedrijf staat of valt met een goede marketing en daarom is het van belang om de bijbehorende kosten zo laag mogelijk te houden. Soms kan een klein beetje extra service, meer verkoop bij dezelfde klant en/of veel mond-op-mond reclame opleveren.

Ervaringen uitgewisseld over boekhouding

Recentelijk heb ik een ervaring gedeeld met een internet marketeer. Twee jaar geleden hebben wij beide een product gepromoot en ontvingen hiervoor een provisie. Voor mij was het uitproberen of ik ook producten via internet kan verkopen. Het was voor mij een test.  Voor die inmiddels succesvolle internet marketeer was het direct een serieuze business.

Onze resultaten door zelf boekhouden staan in onderstaande tabel:


Bijzonder toch! Hij moest me gelijk geven dat ik het beter had gedaan! Ai, dat was dubbel pijnlijk. Hij had zwaar verlies geleden, en ik, die maar €320 omzet had, 12 x zo weinig, had het uiteindelijk beter gedaan.

Onderaan de streep hield ik geld over. Het geld heb ik weer kunnen investeren in een goede training om vervolgens nog efficiënter en effectiever om te gaan met mijn geld en tijd.

Gelukkig heeft hij twee harde lessen geleerd:

  1. doe je boekhouding regelmatig en
  2. houd je kosten in de gaten!

Hij vertelde mij dat hij inmiddels bezig was met een cursus boekhouden. Hij wil nooit meer problemen krijgen met zijn ‘winst’. Tevens heeft hij geleerd op een andere wijze zijn klanten beter en goedkoper te bereiken. Leuk detail: Dat was ook mijn wijze, maar dan op kleine schaal 🙂  Hij heeft zijn leerpunten gehaald uit zijn boekhouding!

Hoe doe je dit na? 

Lees meer hierover in mijn kennisbank: basiskennis zelf boekhouden.


Categorieën