Voorkom Belastingcontrole door Jaarafsluiting
Belastingcontrole voorkom je vaak door goede jaarafsluiting!Ontdek het hier

Page content

Wat zijn grootboekrekeningen? |Basiskennis boekhouden uitleg

basiskennis boekhouden

Wat zijn grootboekrekening en wat is het nut?

Grootboekrekeningen zijn categorieën van inkomsten en uitgaven. Het ordent de boekhouding om sneller de balans en winst & verliesrekening te maken. Per categorie wordt een grootboekrekening bepaald, bijvoorbeeld telefoonkosten of autokosten.  Hier wordt vaak een nummer aangekoppeld. Hetzelfde geldt voor de inkomstenstroom, zoals omzet, terugontvangen btw of lening.

Alle uitgaven voor dezelfde kostensoort en alle inkomsten met dezelfde grootboekrekeningen worden bij elkaar opgeteld voor een periode. Hier vanuit wordt de balans en W&V rekening samengesteld.

Deze definitie van grootboekrekeningen komt uit de boekhouding begrippenlijst.

 

Wil je direct aan de slag met voorbeelden van grootboekrekeningen ingesteld in een makkelijk boekhoudsoftware?  e-Boekhouden helpt starters met een gratis account. Weet je hoe lang? 15 maanden gratis voor startende ondernemers.

Tevens krijgt je gratis training hoe je grootboekrekeningen bepaalt.

Een deel van de training zie je de video hieronder. Tip: na 29 sec start de uitleg van grootboekrekeningen met voorbeelden

P.S. e-Boekhouden heeft meer gratis trainingen voor zelf boekhouden. Open een testaccount bij e-Boekhouden en je hebt direct toegang.

 

Wil je meer begrip wat het “cement” van je boekhouding is? Lees lekker door;-)

Grootboekrekeningen zijn als cement voor je boekhouding

De grootboekrekeningen zijn een van de meest cruciale elementen van boekhouden. De tweede element is het btw-tarief! Het ‘grootboek’ is als cement om de gestapelde bouwstenen bij elkaar te houden. Het is dan ook de meest gestelde vraag van een startende ondernemer.

Wat brengen grootboekrekeningen jou om je boekhouding slimmer aan te pakken?

Veel informatie over basiskennis boekhouden is op Google te vinden, maar daar word je vaak niet blij van. Boekhouden wordt complex gemaakt door: de wijze van aanpak, ondersteuning door (schijnbaar) moeilijke tools en  ingewikkelde uitleg van basiskennis zoals bijvoorbeeld  grootboekrekeningen.

Het is weinig inspirerend voor ondernemers die boekhouden toch al saai vinden en het als nutteloos ervaren omdat het moet voor de Belastingdienst.

Voorbeelden van grootboekrekeningen

Ik heb 4 voorbeelden voor je verzameld van de eerste 10 zoekresultaten in Google als je intikt: ‘grootboekrekeningen’. Goede informatie, maar wat vind jij ervan?

Eindigt je zoektocht hier naar goede informatie over zelf boekhouden en ga je hierdoor maar op zoek naar een boekhouder?

Uiteraard kun je zelf gaan Googlen, maar ik heb een korte samenvatting voor je gemaakt. Lees het even door voordat ik je vervolgens een super eenvoudige uitleg geef.

[P.S. spring hier direct naar die simpele uitleg over grootboekrekeningen]

 

1. Wikipedia geeft grondige basiskennis over boekhouden

https://zelfboekhouden.org/wp/../wp-content/uploaGrootboekrekeningen uitleg door wikipedia

Is het geschreven met een focus op de ondernemer? Nee.

Een starter weet vaak niet eens wat een balans is. Wikipedia is nu dus een moeilijk begin om begrip over basiskennis boekhouden te krijgen. Kennisoverdracht start namelijk altijd met de vraag voor wie, wat en waarom? En jij bent blijkbaar niet de doelgroep voor Wiki;-)

2.  Eén van de beste boekhoudsoftware vergelijkingssites geeft uitleg

Zij maken het tastbaar wat een grootboekrekening is. Mede door voorbeelden van journaalsposten. 

 

Maar … door deze informatie wordt een ondernemer vaak afgeschrikt: “Ik maak een fout in een boekhoudprogramma en dan is het misschien onherstelbaar?”

Vandaar dat ondernemers vaak kiezen voor de basis Excel boekhouding. Ze hebben hierdoor overzicht en kunnen fouten (laten) herstellen. Het nadeel is dat ze al heel snel veel geld kwijt zijn aan een accountant of boekhouder.

Het gevolg is dat zij kosten willen besparen en dan zonder kennis het zelf doen. Meestal lopen ze belastinggeld mis.

3. Gratis cursus basiskennis boekhouden biedt geen helderheid

Iemand heeft lang geleden, op een ouderwetse webpagina, bijzonder zijn best gedaan en een cursus boekhouden samengesteld. Goed inzicht over soorten uitgaven. Maar ook veel nietszeggende grootboekrekeningen, althans voor een ondernemer.

Grootboekrekeningen uitelg

 

Wat is hiervan de toegevoegde waarde van zoveel expert-kennis?

We maken toch ook gebruik van elektriciteit zonder te weten waar het vandaan komt en hoe het door het snoertje gaat?

Nog even wachten of beter gezegd, even doorlezen en we komen terecht bij mijn eenvoudige definitie van grootboekrekeningen. ‘Simplicity’ na geduld;-)

 

P.S. Mocht je ongeduldig zijn, dan kan je deze gratis training van e-Boekhouden volgen; gratis account voor starters in hun eerste jaar.

 4. Nog een cursus te vinden met grondige basiskennis boekhouden!

Maar word je hier blij van?

Als je het zelf doet, dan spaar je kosten uit op de boekhouder of accountant;-) Mijn tip: voorkom dat je begint met ingewikkelde materie. Ikzelf haak bijvoorbeeld al af als er gesproken wordt over het afsluiten van grootboeken en het boeken van saldo’s in de tabelletjes debet en credit.

Als boekhouder snap ik dit, maar als ik me verplaats in een ondernemer, dan begrijp ik er niets van.

P.S. Verplaatsen in een ondernemer gaat me makkelijk af, omdat ik pas op later in mijn werkleven accountancy ben gaan studeren.

Wie kan ‘grootboekrekeningen’ simpel uitleggen? 

Ik probeer het zelf zo simpel mogelijk te houden als het over de basiskennis boekhouden gaat. Vandaar dat ik een grootboekrekening beschrijf als:

Een grootboekrekening is een categorie (eventueel met een nummer) waaronder je een bepaalde omzet, inkomsten of uitgave, schuld of reservering boekt

Het zijn categorieën om alles in te delen. Als je landbezitter zou zijn, dan verdeel je je land in vakjes om te bepalen hoe gezond en vruchtbaar je stuk land is. Zo is dat ook voor je winst en je geldstromen van inkomsten en uitgaven.

De grootboekrekeningen helpen je hierbij.

P.S. Wist je dat de juiste boekhoudprogramma je helpen met de grootboekrekeningen? Zij zorgen dat je snel en goed de belangrijkste grootboekrekeningen kiest.

e-Boekhouden doet dit bijvoorbeeld door een standaard lijst makkelijk aan te passen. Dit doen ze met behulp van een heldere video-uitleg. Mocht je er niet uikomen, dan staat de gratis telefonsiche helpdesk en chatbox klaar voor. Ga het ervaren via de gratis testaccount, geheel vrijblijvend, geen gezeur, wel hulp met e-Boekhouden😉

Extra reden waarom je een grootboekrekening hebt!

Uiteraard gaat het een stapje verder dan ik hierboven heb uitgelegd. Grootboekrekeningen helpen ook om de jaarrekening te maken, dus de balans en de winst- en verliesrekening.

grootboekrekeningen voor slimmer boekhouden

Grootboekrekeningen voor boekhouden
is als land in vakjes delen

 

Grootboekrekeningen zijn van belang voor: 

  • maken van een betrouwbare winst en verliesrekening.
  • maken van een correcte balans.
  • meer grip krijgen op je financiën.
  • overzicht houden voor betere acties (meer verkopen of minder uitgaven?)
  • weten welke producten of diensten goed of juist niet verkopen
  • weten welke klanten meer aandacht mogen krijgen
  • weten welke kosten je beter kan vermijden
  • enzovoort

Is het je helder, ook wat het nut van grootboekrekeningen voor een “slimme” boekhouding is? Ik hoop het, anders laat het me hieronder weten in het reactieveld. (P.S. Er zijn nooit domme vragen.)

Grootboekrekeningen, vrij vertaald ‘categorieën’, zijn één van de belangrijkste begrippen van de basiskennis boekhouden. Met een paar extra kennisbegrippen en inzichten in het boekhoudproces zorgen dat je direct aan de slag kan met zelf boekhouden.

Hoe ga je nu verder?

Je kunt zelf aan de slag in bijvoorbeeld in een excel boekhouding, maar ik heb een beter alternatief, voor nu en later als je langer bezig bent als onderneme Je kunt direct aan de slag gaat met eenvoudig online boekhouden waarin de belangrijkste grootboekrekeningen al ingesteld zijn.

Direct een voorbeeld van grootboekrekeningen beschikbaar. Met een beetje extra training en support kan je het aanpassen voor jouw bedrijf.

Mag ik je een tip geven? Ben jij een starter?

e-Boekhouden is gratis voor starters, geeft gratis online training, staat lang stil bij grootboekrekeningen. Mocht het nodig zijn dan staat een deskundige helpdesk klaar om je verder op weg te helpen. Via deze link kan jij je gratis aanmelden bij e-Boekhouden >>

Succes met je grootboekrekeningen op de rit te krijgen!

Elma de Bruijn

Elma de Bruijn
Elma de Bruijn is financiële business mentor en boekhouder. Ze specialiseerde zich in financieel management en zelf boekhouden voor kleine ondernemingen / zzp'ers. - Ze vindt het geweldig om het verhaal achter de cijfers te ontdekken waardoor ondernemers betere keuzes maken. Na haar eerste (kwaliteits-) management carrière, helpt zij sinds enkele jaren ondernemers met het boekhouden en hun financien, met het verminderen van hun administratie, met minder kosten ondernemen en met een betere cashflow. - Alles ten gunste van meer rust in het hoofd en met meer vrijheid te kunnen ondernemen. Kortom, voor de ondersteuning van hun gewenste ondernemerslifestyle!
Laat een bericht achter! Dat waardeer ik bijzonder!

Comment Section

2 reacties op “Wat zijn grootboekrekeningen? |Basiskennis boekhouden uitlegDoor Roelant op 30 november 2016

Bedankt voor de platgeslagen uitleg; ook ik hou er van om ingewikkelde zaken zo simpel mogelijk te maken 🙂
Ik was naar de info op zoek omdat ik twijfel of ik het goed doe: klopt het dat ik in de grootboekrekening dus aan de omzetkant 1 grootboekrekeningnummer kan maken voor het hele project dat ik doe? Dwz, voor alle facturabele werkzaamheden? En dat elders (weet nog niet waar) er een onderverdeling te zien zal zijn in welke activiteiten dan voor dat grootboeknummer zijn gedaan?

Of moet ik in het grootboek ook een uitsplitsing gaan maken in de facturabele activiteiten die ik voor één project uitvoer?

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website