Wat zijn grootboekrekeningen? | incl. Voorbeelden
Wat zijn grootboekrekeningen? | incl. Voorbeelden + Uitleg
basiskennis boekhouden
Elma de Bruijn
basiskennis boekhouden
6 min

Wat zijn grootboekrekeningen? | incl. Voorbeelden + Uitleg

6 min

Laatste update: 11 juni 2020 door Elma de Bruijn

Grootboekrekeningen zijn labels die je boekhouding organiseren. Het helpt je met zelf boekhouden in op een eenvoudige manier in online software. Naast de uitleg geef ik je voorbeelden met behulp van een populair boekhoudsoftware, die grootboekrekeningen makkelijk toepast: online boekhouden e-Boekhouden.nl  [met gratis training in proefaccount ]

Laten we starten met de definitie.

Wat zijn grootboekrekeningen? labels van inkomsten en uitgaven

Wat zijn grootboekrekening en wat is het nut in je boekhouding?

Hier de definitie:

Grootboekrekeningen zijn categorieën van inkomsten en uitgaven. Het ordent de boekhouding om sneller de balans en winst & verliesrekening te maken. Per categorie wordt een grootboekrekening bepaald, bijvoorbeeld: telefoonkosten,  autokosten, aflossing lening, omzetbelasting-schuld enz.  Hier wordt vaak een nummer aangekoppeld. Hetzelfde geldt voor de inkomstenstroom, zoals omzet, terugontvangen btw of lening.

Alle uitgaven voor dezelfde kostensoort en alle inkomsten met dezelfde grootboekrekeningen worden bij elkaar opgeteld voor een periode. Hier vanuit wordt de balans en W&V rekening samengesteld.

Deze definitie van grootboekrekeningen komt uit de boekhouding begrippenlijst.

Voorbeelden

In de video wordt het verder uitgelegd wat grootboekrekeningen zijn, met voorbeelden:

Deze video is gemaakt door mijn samenwerkingspartner e-Boekhouden.nl - (gratis) online boekhouden voor kleine ondernemingen. Zij stimuleren stressvrij online boekhouden en nemen je zorgen weg rondom complexe financiële taken. Ontdek hier hoe e-Boekhouden.nl je boekhoudkosten helpt verlagen >>


Hoe grootboekrekeningen zijn verwerkt in online boekhoudprogramma's?

Wist je dat de beste boekhoudprogramma’s de meeste belangrijke grootboekrekeningen al heeft ingesteld?

Zoals het populaire e-Boekhouden.nl onder startende zzp'ers. Als starter kun je 15 maanden gratis e-Boekhouden testen of een online boekhoudprogramma je bevalt - zonder verplichtingen daarna!

Bovendien krijgt je gratis training hoe je grootboekrekeningen bepaalt die aansluiten bij je bedrijf.
Een deel van de training zie je de video hieronder. Tip: na 29 sec start de uitleg van grootboekrekeningen met voorbeelden.


Tip:  Wil je meer gratis boekhoudtrainingen? 

Bijvoorbeeld: hoe richt ik mijn boekhouding in? Je opent hiervoor een testaccount bij e-Boekhouden.nl. Als startende ondernemer heb je 15 maanden gratis toegang. Daarna krijg je geen automatische omzetting naar een betaalde abonnement. Je kunt dus lekker lang gratis het online boekhoudprogramma gebruiken zonder dat je ergens aan vast zit.

Wil je meer begrip wat het “cement” van je boekhouding is? Lees lekker door;-)

Grootboekrekeningen zijn als cement voor je boekhouding

De grootboekrekeningen zijn een van de meest cruciale elementen van boekhouden. Het tweede element is het btw-tarief! Het ‘grootboek’ is als cement om de gestapelde bouwstenen bij elkaar te houden. Het is dan ook de meest gestelde vraag van een startende ondernemer.

Wat brengen grootboekrekeningen je om je boekhouding slimmer aan te pakken?

Veel informatie over basiskennis boekhouden is op Google te vinden, maar daar word je vaak niet blij van. Boekhouden wordt complex gemaakt door: de manier van aanpak, ondersteuning door (schijnbaar) moeilijke tools en  ingewikkelde uitleg van basiskennis zoals bijvoorbeeld  grootboekrekeningen.

Het is weinig inspirerend voor ondernemers die boekhouden toch al saai vinden en het als nutteloos ervaren omdat het moet voor de Belastingdienst.

Voorbeelden van grootboekrekeningen

Ik heb 4 voorbeelden voor je verzameld van de eerste 10 zoekresultaten in Google als je intikt: ‘grootboekrekeningen’. Goede informatie, maar wat vind jij ervan?

Eindig je zoektocht hier naar goede informatie over zelf boekhouden en ga je hierdoor maar op zoek naar een boekhouder?

Uiteraard kun je zelf gaan googlen, maar ik heb een korte samenvatting voor je gemaakt. Lees het even door voordat ik je vervolgens een super eenvoudige uitleg geef.

[P.S. spring hier direct naar die simpele uitleg over grootboekrekeningen]

1. Wikipedia geeft grondige basiskennis over boekhouden 

Grootboekrekeningen : uitleg en voorbeelden

Is het geschreven met een focus op de ondernemer? Nee.

Een starter weet vaak niet eens wat een balans is. Wikipedia is nu dus een moeilijk begin om begrip over basiskennis boekhouden te krijgen. Kennisoverdracht start namelijk altijd met de vraag voor wie, wat en waarom? En jij bent blijkbaar niet de doelgroep voor Wiki;-)

2.  Eén van de beste boekhoudsoftware vergelijkingssites geeft uitleg

Zij maken het tastbaar wat een grootboekrekening is. Mede door voorbeelden van journaalposten. 

Wat zijn grootboekrekeningen en journaalposten? | voorbeelden

Maar … door deze informatie wordt een ondernemer vaak afgeschrikt: “Ik maak een fout in een boekhoudprogramma en dan is het misschien onherstelbaar?”

Vandaar dat ondernemers vaak kiezen voor de basis Excel boekhouding. Ze hebben hierdoor overzicht en kunnen fouten (laten) herstellen. Het nadeel is dat ze al heel snel veel geld kwijt zijn aan een accountant of boekhouder.

Het gevolg is dat zij kosten willen besparen en dan zonder kennis het zelf doen. Meestal lopen ze belastinggeld mis.

3. Gratis cursus basiskennis boekhouden biedt geen helderheid

Iemand heeft lang geleden, op een ouderwetse webpagina, bijzonder zijn best gedaan en een cursus boekhouden samengesteld. Goed inzicht over soorten uitgaven. Maar ook veel nietszeggende grootboekrekeningen, althans voor een ondernemer.

Grootboekrekeningen uitelg

Wat is hiervan de toegevoegde waarde van zoveel expert-kennis?

We maken toch ook gebruik van elektriciteit zonder te weten waar het vandaan komt en hoe het door het snoertje gaat?

Nog even wachten of beter gezegd, even doorlezen en we komen terecht bij mijn eenvoudige definitie van grootboekrekeningen. ‘Simplicity’ na een beetje geduld;-)

 4. Nog een cursus te vinden met grondige basiskennis boekhouden!

Maar word je hier blij van?

Als je het zelf doet, dan spaar je kosten uit op de boekhouder of accountant;-) Mijn tip: voorkom dat je begint met ingewikkelde materie. Ikzelf haak bijvoorbeeld al af als er gesproken wordt over het afsluiten van grootboeken. Of het boeken van saldo’s in de tabelletjes debet en credit.

Als boekhouder snap ik dit, maar als ik me verplaats in een ondernemer, dan begrijp ik er niets van.

P.S. Verplaatsen in een ondernemer gaat me makkelijk af, omdat ik pas op later in mijn werkleven accountancy ben gaan studeren.

Wie kan ‘grootboekrekeningen’ simpel uitleggen? 

Ik probeer het zelf zo simpel mogelijk te houden als het over de basiskennis boekhouden gaat. Vandaar dat ik een grootboekrekening beschrijf als:

Een grootboekrekening is een categorie (eventueel met een nummer) waaronder je een bepaalde omzet, inkomsten of uitgave, schuld of reservering boekt

Het zijn categorieën om alles in te delen. Als je landbezitter zou zijn, dan verdeel je je land in vakjes om te bepalen hoe gezond en vruchtbaar je stuk land is. Zo is dat ook voor je winst en je geldstromen van inkomsten en uitgaven.

De grootboekrekeningen helpen je hierbij.

P.S. Wist je dat het juiste boekhoudprogramma je helpt met de grootboekrekeningen? Zij zorgen dat je snel en goed de belangrijkste grootboekrekeningen kiest.

Extra reden waarom je een grootboekrekening hebt!

Uiteraard gaat het een stapje verder dan ik hierboven heb uitgelegd. Grootboekrekeningen helpen ook om de jaarrekening te maken, dus de balans en de winst- en verliesrekening.

grootboekrekeningen voor slimmer boekhouden

Grootboekrekeningen voor boekhouden
is als land in vakjes delen

Grootboekrekeningen zijn van belang voor: 

  • maken van een betrouwbare winst en verliesrekening.
  • maken van een correcte balans.
  • meer grip krijgen op je financiën.
  • overzicht houden voor betere acties (meer verkopen of minder uitgaven?)
  • weten welke producten of diensten goed of juist niet verkopen
  • meer aandacht aan de juiste klanten
  • vermijden van bepaalde kosten
  • enzovoort

Is het je helder, ook wat het nut van grootboekrekeningen voor een “slimme” boekhouding is? Ik hoop het, anders laat het me hieronder weten in het reactieveld. (P.S. Er zijn nooit domme vragen.)

Grootboekrekeningen zijn één van de belangrijkste begrippen van de basiskennis boekhouden. Ik noem ze labels. Met een paar extra kennisbegrippen en inzichten in het boekhoudproces ga je direct aan de slag met zelf boekhouden.

Hoe ga je nu verder?

Je kunt zelf aan de slag in bijvoorbeeld in een Excel boekhouding. Maar ik heb een beter alternatief. Voor nu en later, dus als je langer bezig bent als ondernemer Je kunt direct aan de slag gaat met eenvoudig online boekhouden. Je weet dan zeker dat de belangrijkste grootboekrekeningen goed zijn ingesteld

Direct een voorbeeld van grootboekrekeningen beschikbaar. Met een beetje extra training en support kan je het aanpassen voor jouw bedrijf.

Mag ik je een tip geven? Ben jij een starter?

Als starter wil je nog niet geld uitgeven, dus gratis online training zijn meestal welkom! Wil je video-uitleg van grootboekrekeningen met voorbeelden, dan is dit jouw partner in crime het eenvoudige boekhoudsoftware: e-Boekhouden.nl helpt je verder

Heb je meer hulp nodig? Deskundige helpdesk helpt je gratis verder op weg. Top, toch zo’n deal!? Voor startende ondernemers zelfs 15 maanden gratis, dus …

Start met gratis e-Boekhouden

Succes met je grootboekrekeningen op de rit te krijgen!

Categorieën