Wil jij kijken naar je cijferballenbak?
Wil jij kijken naar je cijferballenbak?
Ondernemer
Elma de Bruijn
Ondernemer
2 min

Wil jij kijken naar je cijferballenbak?

2 min

Elma, het vliegt me aan. Ik heb het altijd gehad. Als ik te veel cijfers zie, dan weet ik echt niet meer wat ik moet doen.” Hij appte me. Hij bevroor, omdat hij moeite had met een overzicht die zijn vrouwelijke vennoot wel snapte.

Cijfervrees of talenvrees; het is om het even

Ikzelf sta er niet altijd bij stil wat het met iemand doet. Ik heb het vaker aan mijn kantoortafel gezien, hoe confronterend cijfers zijn voor iemand die geen cijferwonder is. Het triggert vaak het schooldramaatje van vroeger. Ik voel dit niet voor cijfers, maar wel voor taal. Ik kijk ook nooit meer naar die rijtjes van Duitse lidwoorden. Een eeuwige belofte aan mezelf. Te gevoelig voor me en ik schroom niet meer om Nederlands met een Duits accent te praten als dat moet. Verrassend genoeg verstaan de Duitsers me vaak ook nog.

Groei verder, omzeil je angsten

Kortom, mijn boodschap is: je kan over een taalbarrière heen groeien. Dat geldt ook voor de angst en onzekerheid over cijfers.

Als ondernemer is het noodzakelijk om je financiële cijfers te kennen en te onderzoeken. Geen cijfers – geen business. Het is confronterend, maar oh zo waar. Je mag de confrontatie aangaan met de cijferballenbak uit je boekhouding. Wees gerust; als ik over mijn taalstoornis heen kan groeien, dan kan jij ook leren meer inzichten uit je cijfers te halen. Zoals ik grip heb gekregen op wat en hoe ik communiceer, zo krijg jij grip op je cijfers. Grip op je geldstromen, dus wat aan geld binnenkomt, wat snel weer verdwijnt en welke acties je hiervoor onderneemt.

Ik zet me elke dag heel bewust over mijn taalangst heen. Nee, ik overdrijf niet. Het is heel pijnlijk geweest en dat is slecht voor je zelfbeeld. De taalstoornis zal nooit echt overgaan, maar het gaat me steeds beter af. Ik kijk naar taal wat het voor me kan doen. Jou helpen bijvoorbeeld.

Tip: regelmatig kijken naar cijfers

Het regelmatig schrijven en communiceren zorgt dat het gewoon voor me wordt. De drempel wordt flink lager en ik begin het zelfs leuk te vinden om met taal bezig te zijn. Mijn schrijfcoach zal glimlachen als ze dit leest. Daarom mijn tip: kijk vaak naar je cijfers, elke week. En stel je de vraag: wat kan ik hiervan leren?

Is die angst weg? Nee. Ik ga er alleen goed mee om. En als ik een ‘Elma-iaanse‘-uitspraak doe, dan lach ik erom. Ik weet en ervaar hoeveel goeds het me brengt. Hierop focus ik me en niet meer op de angst. Ik laat mijn oude zelfbeeld over mijn communicatie los, elke dag een beetje meer.

Overwin je cijfervrees en ga wonderlijke dingen zien

Zo kan jij, na een paar diepe zuchten, kijken naar je cijfers, je jaarrekening. Dat lijkt op een cijferballenbak. Elke week, elke dag iets beter dan de vorige keer. Wonderlijke dingen gaan er gebeuren als je het spel van de jaarrekening snapt. Ga je de confrontatie uit de weg, dan is het ook goed.

Realiseer je dan wel dat je als ondernemer de broodnodige reflectiemomenten ontvlucht. Je blijft hoogstwaarschijnlijk in het rad rondrennen. Je ontneemt prachtige inzichten op basis van feiten. Je intuïtie helpt je hierbij.

Grip op je bedrijf

Het geeft je een stuur in handen. Dat is noodzakelijk, want winst is een voorwaarde om te blijven ondernemen. Geld is trouwens een noodzaak. De afwezigheid van voldoende geld zorgt ervoor dat je weer terug mag gaan naar loondienst. Een plek waar anderen bepalen welke kant je op moet lopen.

Wil je dat?  Kies je voor de vrijheid van ondernemerschap, laat dan de angst voor teruggaan naar een werkgever groter zijn dan de angst om cijferinzichten op te doen. Je loopt dan vanzelf de goede richting op.

Grip op financiele cijfers geeft stuur in handen van je bedrijf

 

Categorieën