Ondernemers zeggen vaak: IK heb niets met cijfers
Heb jij niets met cijfers?
Boekhouden
Elma de Bruijn
Boekhouden
1 min

Heb jij niets met cijfers?

1 min

‘Ik heb niets met cijfers, ik vind het vreselijk’… Hoe vaak ik dat heb gehoord. Anderen hebben niets met taal, zoals ik, dus ik snap het. Ik kan me er nog over verwonderen wat mijn Franse leraar hierover zei*. Het was in de tijd dat ik vaak in het Franse gedeelte van Zwitserland werkte en woonde. Ik wilde mijn Frans bijhouden in Nederland. Het zag ernaar uit dat ik weer ging wonen in La Suisse.

Leer tellen in het Frans anders heb je geen vrienden

Weet je wat hij zei in de eerste les? ‘Ik ga testen hoe goed jij getallen verstaat en spreekt, in allerlei vormen.’ Ik keek hem verbaasd aan. Ik had conversatielessen aangevraagd, geen overhoor-lessen! Hij lichtte het toe met onder andere: ‘Je komt zonder vriendschappen te staan als je de getallen niet weet.’

Uh, dacht ik. En hij vervolgde: ‘Als je niet weet hoe laat jullie afspreken, omdat jij het verkeerd begrijpt en telkens te laat komt of op de verkeerde dag komt, hebben ze geen vertrouwen meer in je. En je portemonnee raakt ook sneller leeg als je niet weet hoeveel je moet betalen en dus maar een groot briefje aan de ober geeft die denkt dat het een grootse fooi is.’

Wat taal en cijfers met elkaar gemeen hebben

Taal verbindt mensen. Ik leerde van deze Franse filosoof dat cijfers er een belangrijk onderdeel van zijn. Woorden zijn confronterend. Financiële cijfers zijn ook confronterend. Woorden zijn veelzeggend, cijfers zijn ook veelzeggend.

Het kan je veel inzichten geven, tenzij je geen inzichten wilt hebben. Cijfers en intuïtie staan samen naast elkaar. Hand in hand helpen ze jouw creativiteit aan te boren.

Heb ik mijn talenknobbel gevonden?

‘Ik ben voor’, zeg ik als het cijferwonder die nog steeds naar haar talenknobbel zoekt. Of heb ik toch die knobbel gevonden? Want als ik de woorden tel, dan heb ik weer een blog gereed, zou mijn schrijfcoach roepen. Ik blijf me verbazen over de woorden die zomaar opkomen. Ik vind het inmiddels niet meer vreselijk om te delen. Ik ga het zelfs steeds leuker vinden.

Nog sterker, ik heb mijn taalvrees (bijna) overwonnen. Ik heb een boek geschreven: ‘De Illusie van geld – een andere kijk op geld‘.

* Het verhaal over mijn Franse leraar staat erin. Bestel het als je wilt ontrafelen wat geld in ons (ondernemers-)leven met ons doet en welke rol jij er ook in hebt. Het is namelijk een keuze of geld je leven maakt of breekt.

Bestel je boek


 

Originele plaatsingsdatum: 5 mei  2019 op Blogzinning.nl door Elma de Bruijn

Categorieën