5 voordelen van een zakelijke bankrekening openen
Is zakelijke bankrekening verplicht?
Financieel management
Elma de Bruijn
Financieel management
3 min

Is een zakelijke bankrekening verplicht?

3 min

Bankrekening zakelijk of privé ?

“Mijn enkele uitgaven heb ik niet afgetrokken van de omzet, want Ik had nog geen zakelijke rekening", zegt hij rustig. Bij zo'n opmerking krijg je mij direct in de startblokken. Ik ben totaal geen type boekhouder die altijd het zwartgrijze gebied van aftrekbare zakelijke kosten opzoekt, maar deze ondernemer doet zichzelf zwaar tekort. En toch heeft hij een goede focus op z’n geld, zo blijkt na een beetje doorvragen. Dit is ook voor jou van belang.

Hij is een startende ondernemer en samen met zijn vriendin is hij enthousiast begonnen met de aangifte inkomstenbelasting. Het licht ging al snel bij hen uit door de complexe termen en ze zochten hulp bij mij.

”Ik doe het maar eenmalig wegens de deadline, want ik heb een klantenstop voor belastingzaken” meld ik hen. “Geef niet, want we zijn nu al blij.” Ik glimlach, want ik vind het heerlijk, dit jeugdige enthousiasme.

Is het verplicht om een zakelijke bankrekening te hebben?

Nee! Tegen allerlei berichtgevingen in vindt de Belastingdienst het niet noodzakelijk. Zakelijke kosten betaald met privé-geld mag je gewoon aftrekken van je omzet voor een lagere winst, dus een lagere belastingaanslag.

En ik zal je nog verder verlossen van een paar onwaarheden. De Belastingdienst verplicht een heleboel dingen niet waar accountants, boekhouders en softwareleveranciers zich wel druk over maken. Zoals eerst registreren van alle facturen en bonnetjes met hun relatienaam en dan pas deze koppelen met de banktransacties. Dit noemt men dubbel boekhouden. In deze situatie is de zakelijke bankrekening wel super belangrijk. Het reduceert je administratie drastisch. Software/apps haalt al snel 80% van het werk weg.

Geldstromen via zakelijke bankrekening is essentieel

Dus dubbel boekhouden is niet verplicht? Nee. Wat de Belastingdienst vooral wil weten is hoe je geldstromen zijn. Of je geen witwaspraktijken nastreeft of onbewust ondersteunt. Met een zakelijke bankrekening wek je wel meer vertrouwen dat je witwerk verricht. Mede omdat de banken zelf controle-verplichtingen hebben.

Waarom zakelijke rekening openen?

Het gaat de Belastingdienst dus om de geldstromen én dat je hierover tijdig en voldoende btw, winst-/inkomstenbelasting betaalt. Hoe bewijs je dat je het goed doet? Met facturen en andere administratieve documenten. Vandaar dat je alle bonnetjes en administratieve bewijsstukken goed moet bewaren.

En hier komt het… Die geldstromen zijn voor een onderneming de levensaders:


Geen Geld, Geen Business


Deze les heeft mijn enthousiaste jonge klant gelukkig al lang geleden geleerd. Hij stopt zijn energie in de juiste dingen. Zijn focus is: met de minst mogelijke middelen, dus weinig uitgaven, zoveel mogelijk omzet creëren en dus veel klanten blij maken. De uitgaven niet doen om minder belasting te betalen. Uitgaven zien als een investering dat iets goeds oplevert.

Voordelen zakelijke bankrekening

De kosten van een zakelijke bankrekening levert ook veel op. Ja, het kost meer dan een privé-bankrekening, maar dit is de waarde ervan:

  1. Branding: je komt professioneler over
  2. Administratie: het gaat makkelijker en sneller
  3. Geldstroom inzichtelijker: het roept minder vraagtekens op bij de Belastingdienst
  4. Balans: veel betere scheiding tussen je bedrijf en privé waardoor je betere keuzes maakt
  5. Sneller inzicht in je cijfers: het verhoogt je kans op meer winst, meer klanten en minder onnodige uitgaven.

En er zijn nog meer voordelen van een zakelijke bankrekening.

Ga jij een zakelijke bankrekening openen?

Voor een paar centen meer loop je de deze voordelen nooit meer mis. Vind je het nog steeds te duur? Dat kan in sommige situaties, maar mogelijk heb je last van een beperkte (geld-)mindset. Ik weet dat veel ondernemers hun administratie als een vervelende verplichting voelen. Om eerlijk te zijn, dit is een beperkende gedachte, want…


“Hoe je één ding doet, doe je alles”


Als je saaie, beetje lastige zaken uit de weg gaat en dus uitstelt dan zul je dit altijd doen, om welk onderwerp of activiteit het ook gaat. Geld is zo’n onderwerp en door bijvoorbeeld te denken in schaarste stoot je eerder klanten af dan je aantrekt. En dit schaarste denken bij een ondernemer kan voor mij al duidelijk worden met de weerstand van het openen van een zakelijke bankrekening. Is het verplicht? Nee. Is het beter? Ja.

P.S. Wil je dit schaarste denken voorkomen? Stap dan uit de illusie van geld. Als auteur van het boek 'De illusie van geld, een andere kijk op geld' weet ik dat een verkeerde mindset maakt of breekt je bedrijf. Het laat je verkeerde besluiten nemen. Ik zie het terug in mijn werk als ondernemer en boekhouder. Ontdek het boek hier >>


Categorieën