Hoe digitaal boekhouden het leven van ondernemers makkelijker heeft gemaakt
Hoe digitaal boekhouden het leven van ondernemers makkelijker heeft gemaakt - 9 voordelen
Boekhoudprogramma
Redactie / Gastblogger
Boekhoudprogramma
2 min

Hoe digitaal boekhouden het leven van ondernemers makkelijker heeft gemaakt

2 min

Handmatig boekhouden behoort voorgoed tot het verleden, omdat digitaal boekhouden eigenlijk alleen maar voordelen kent. Als jij nog niet overtuigd bent van het nut van boekhoudsoftware, lees dan snel verder om te ontdekken hoe digitale boekhoudprogramma’s ook het leven van jou als ondernemer een stuk makkelijker maakt.

Geen papierwerk meer

Digitaal boekhouden betekent ook veel minder papieren en paparassen. Alles wordt online opgeslagen op een centrale plek, zodat je nooit meer door mappen heen hoeft te spitten naar die ene inkoopfactuur. Al jouw data wordt opgeslagen in de cloud, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je belangrijke documenten kwijtraakt als je computer het begeeft. Tevens is het met online boekhoudsoftware veel eenvoudiger om te voldoen aan de bewaarplicht van de Belastingdienst.

Je hoeft zelf niet meer te rekenen

Al die formules en berekeningen in Excel leken misschien handig, maar digitaal boekhouden zorgt ervoor dat dit niet meer nodig is. Boekhoudsoftware voert namelijk alle berekeningen voor je uit, zonder dat je zelf een formule hoeft in te geven of bedragen hoeft op te tellen. Dit zorgt er tevens voor dat fouten in je boekhouding worden voorkomen en je met een gerust hart jezelf op andere dingen kunt concentreren.

Je kunt allerlei rapporten opvragen

Een boekhoudprogramma gebruiken betekent ook dat je van allerlei rapportages en overzichten kunt opvragen. Dit is makkelijk als je juist de touwtjes graag in handen hebt en de controle wil behouden over de in- en uitgaven. Aan de hand van filters bepaal je precies welke gegevens je wil opvragen, en indien gewenst kun je deze vervolgens downloaden in diverse bestandsformaten.

Hoe je met een boekhoudprogramma je eigen leven makkelijker maakt

Digitaal boekhouden is eenvoudig, desondanks de vele mogelijkheden die geboden worden, zoals:

Het registreren van uren en kilometers

Veel boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om ook je uren en kilometers bij te houden, zelfs als je onderweg bent door het gebruik van hun app. Doordat je dit vanuit je boekhoudprogramma doet, kun je deze indien gewenst meteen doorfactureren aan je klant.

Facturatiesoftware

Boekhoudsoftware is tevens geschikt voor het opstellen van offertes, facturen en herinneringen. Vaak inclusief een betaallink, zodat klanten sneller betalen en het geld ook eerder op je rekening staat. Factureren kan uiteraard geheel in jouw eigen huisstijl, inclusief het toevoegen van eigen invoervelden, het geven van kortingen en het automatisch berekenen van de BTW. 

Relatiebeheer

Beheer al je contacten digitaal, zodat je deze gegevens direct kunt gebruiken voor het opstellen van je factuur. Het is tevens mogelijk om de gegevens van nieuwe klanten direct te importeren vanuit de Kamer van Koophandel, dankzij een directe koppeling waar de meeste boekhoudprogramma's over beschikken. Ook het bijhouden van notities en afspraken is mogelijk in de beste boekhoudsoftware.

Debiteurenbeheer

Koppel je zakelijke bankrekening aan je boekhoudsoftware met de automatische bankkoppeling, zodat alle in- en uitgaven direct worden verwerkt. Hoe langer je de koppeling gebruikt; hoe slimmer de software wordt, waardoor je steeds minder tijd kwijt bent met het inboeken van facturen.

BTW aangifte

Het doen van de BTW aangifte is met digitaal boekhouden een fluitje van een cent. Je wordt eraan herinnerd als het tijd is om de aangifte in te dienen, welke al helemaal voorbereid is. Het enige dat je nog hoeft te doen is de gegevens even na te lopen en de aangifte te bevestigen. Dit geldt overigens ook voor de opgaaf ICP. In sommige programma’s kun je de aanslag ook direct betalen met iDEAL.

Wel of niet digitaal boekhouden?

Als je ervan overtuigd bent dat online boekhouden tal van voordelen heeft, bekijk dan op je gemak welke software het beste past bij jouw onderneming. Zo is er software die zich speciaal richt op het MKB, startende ZZP’ers, extra simpel is of juist uitgebreid. Vrijwel alle aanbieders bieden een gratis proefabonnement aan, zodat je digitaal boekhouden kunt uitproberen zonder enige verplichtingen.

 

Categorieën