Boekhoudprogramma Taxi? | tips, prijzen, reviews en functies
Boekhoudprogramma voor taxi’s vergelijken?

Boekhouding van taxicentrales op wieltjes met boekhoudprogramma’s voor taxibedrijven

Taxichauffeur is wellicht een van de mooiste beroepen ter wereld. Of je nu zelf achter het stuur zit of een taxibedrijf uitbaat, elke dag heeft weer iets anders in petto. Taxichauffeurs zijn een ras apart, zoveel is zeker. Ze kennen de hele stad op hun duimpje, leren iedere dag nieuwe mensen kennen met de meest uiteenlopende achtergronden en boeiende verhalen, én krijgen ook nog eens de kans om hun medemens te helpen.

Die obligate dronkenlap die het te bont maakt op de achterbank buiten beweging latende, is het best een tot de verbeelding sprekende baan. Ze zijn van alle markten thuis en echte plantrekkers, behalve dan misschien wat de boekhouding betreft. Maar om een winstgevend taxibedrijf te hebben, moet ook die op wieltjes lopen. En dak kun je doen als volgt met apps:

Disclaimer affiliate opbrengsten:  Ik ontvang een kleine vergoeding voor het plaatsen van deze vergelijker. Hierdoor kan ik gratis content blijven weggeven.


 


‘Taxichauffeurs hebben een hekel aan kantoor’

Niet zelden beginnen taxichauffeurs later ook hun eigen taxi- of misschien zelfs limousinebedrijf. Het taxibloed kruipt immers waar het niet gaan kan. Je moet uit het goede hout gesneden zijn om een taxibedrijf te leiden. Het vergt goede leiderschapskwaliteiten, flexibiliteit, meelevendheid en je moet ook administratief aan de bak. Maar laat dat nu de reden zijn waarom ze voor het beroep van taxichauffeur kozen: ze hebben niet zelden een hekel aan kantoor en gaan liever de baan op. En dat kunnen we hen moeilijk kwalijk nemen.


Gelukkig zijn er ook voor zelfstandige taxichauffeurs en taxibedrijven praktische boekhoudprogramma’s waardoor ze zich pedal to the metalop hun passie kunnen storten.

Aandachtspunten boekhouding voor taxibedrijven

De concurrentie met nieuwe vormen van taxidiensten en personenvervoer zoals Uber is snoeihard. Om de race niet te verliezen of in de loop van het bedrijfstraject niet in de berm te rijden, is een geautomatiseerd en gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma van cruciaal belang.


Goede boekhoudoplossingen zijn belangrijk in alle sectoren, maar voor taxibedrijven zijn er toch enkele punten die extra aandacht verdienen. Welke functies moet een goed boekhoudprogramma voor taxibedrijven of taxichauffeurs bevatten?

Online dispatchsysteem

Idealiter is een boekhoudprogramma voor taxibedrijven opgebouwd rond een centraal en digitaal dispatchsysteem. Minstens moet het boekhoudprogramma aan het gebruikte dispatchingsysteem gekoppeld kunnen worden of er compatibel mee zijn. In een sector die staat of valt met ‘wie eerst komt eerst maalt’ van levensbelang om competitief te blijven.


Zo’n dispatchsysteem is bij voorkeur online en maakt gebruik van een app waarmee klanten bediend worden door de dichtstbijzijnde taxichauffeurs. Werkelijk alles staat in het teken van efficiëntie en kostenbesparing.

Klantenadministratie

Klanten kunnen taxi’s online boeken of via een klassiek belletje naar de taxicentrale. Hoe dan ook is het belangrijk om een databank van bestaande klanten uit te bouwen. Dat is niet alleen vitaal voor de continuïteit van je bedrijf, maar ook om redenen van efficiëntie én om getrouwheidspremies (voor de frequent flyersals het ware) en speciale tarieven te kunnen toepassen.

Automatische rittenregistratie

Met het oog op de vergoeding van je taxichauffeurs, al of niet in loondienst, is automatische rittenregistratie aan de hand van ingebouwde GPS-systemen bijna een absolute must. Het geeft je ook een beter beeld over de productiviteit en de efficiëntie van je chauffeurs.

Wagenpark

Het rollend materieel doet jouw bedrijf in dit geval letterlijk draaien. Je wil dus te allen tijde de vinger aan de pols houden van de huidige staat van je wagenpark, onderhoudsbeurten en fiscale afschrijvingen. Een boekhoudprogramma speciaal voor taxibedrijven monitort ook deze aspecten tot in de kleinste details.

BTW en belastingen

Voor taxiritten geldt een btw-tarief van negen procent. Taxicentrales en zelfstandige taxichauffeurs dragen deze omzetbelasting af aan de staat, maar daar komt wel de nodige administratie bij kijken. Boekhoudsoftware voor taxibedrijven regelt dit automatisch en zelfs de aangifte verloopt tegenwoordig digitaal.


Boekhoudsoftware voor taxibedrijven: vrijheid = blijheid

Een allround boekhoudprogramma voor taxibedrijven geeft taxichauffeurs de vrijheid die ze zo hoog in het vaandel dragen. Dat is overigens vaak de reden waarom ze in de eerste plaats voor dit edel beroep kozen. Het geheim voor een populaire taxicentrale is een efficiënte organisatie en administratie. Allesomvattende boekhoudoplossingen die zoveel mogelijk aspecten automatiseren zijn de motor voor een succesvol taxibedrijf!


 Ik ontdek boekhoudprogramma