Bouw Boekhoudprogramma? | tips, prijzen, reviews en functies
boekhoudprogramma bouw

Boekhoudpakket voor de bouw: de fundering voor een succesvol bouwbedrijf

Je mag nog de beste bouwvakker, stukadoor, schilder of klusjesman zijn, een succesvol bouwbedrijf staat of valt met een goede administratie. Als ZZP’er of MKB’er actief in de bouw weet je hoe belangrijk het is om je boekhouding in orde te hebben. Een boekhouding die even puik is afgewerkt als jouw creaties en bouwsels is de sleutel, in dit geval misschien de Engelse sleutel, tot succes.

Het begint al bij het opmaken van een bestek en het calculeren van de projectprijs. Dan moeten er materialen aangekocht en uren noeste arbeid gepresteerd worden. Misschien heb je personeel in dienst? Ook dat brengt heel wat papierwerk met zich. De kroon op het werk is natuurlijk het uitsturen van je facturen. En dan hebben we het nog niet over de BTW- en belastingaangifte. Elke branche heeft zo z’n boekhoudkundige do's-and-don'ts, maar vooral in de bouwsector maakt een gefinetunede boekhouding het verschil tussen slagen of falen. Deze boekhoudsoftware helpt je waanzinnig goed op weg naar snelle belastingaangifte:

Disclaimer affiliate opbrengsten: Ik ontvang een kleine vergoeding voor het plaatsen van deze vergelijker. Hierdoor kan ik gratis content blijven weggeven.

Boekhoudprogramma’s op maat van de bouw

Je hoeft gelukkig geen beroep te doen op een dure accountant om de grip te behouden op de financiële kant van bouwprojecten. Er zijn talrijke online en offline tools die de boekhouding van ZZP’ers en MKB’ers in de bouwsector tot een eenvoudig en overzichtelijk karwei maken, zonder dat je daarvoor een doorgedreven boekhoudkundige kennis nodig hebt.

Natuurlijk zijn er wel enkele belangrijke functionaliteiten van boekhoudsoftware die jij als vakman meer nodig hebt dan in andere sectoren. Waar moet je op letten bij de keuze van een geschikt boekhoudpakket voor de bouw?

Belangrijkste functies van boekhoudsoftware voor de bouw

Er zijn enkele basisfuncties die zeker niet mogen ontbreken in een boekhoudprogramma voor de bouwsector. Hieronder zetten we de belangrijkste functionaliteiten speciaal voor bouwvakkers op een rijtje:

Alle belangrijke documenten op één plaats

Met al die verschillende projecten wil je natuurlijk het bos door de bomen blijven zien. Daarom is het als bouwvakker of aannemer extra handig om een boekhoudprogramma te hebben van waaruit je met één muisklik toegang hebt tot alle documenten van een bepaald project. Denk aan offertes, bestekken, tekeningen, rapportages, aankoop- en verkoopfacturen.

Materieelbeheer

Je materieel is wellicht de belangrijkste investering die je als ZZP’er of MKB’er in de bouw doet. Het zijn letterlijk de gereedschappen waar je dag in dag uit mee aan de slag gaat om je dagelijks brood te verdienen. Een goed materieelbeheer is onontbeerlijk voor het welslagen van je bouwbedrijf: hoeveel materieel heb je, wanneer is het tijd om nieuwe investeringen te doen, hoe zit het met de fiscale afschrijvingen?

Kijk hoe dit bedrijf Up Products, die trappen maakt, boekhoudsoftware al meer dan 15 jaar inzet voor hun bedrijfsgroei:

Deze video is gemaakt door mijn samenwerkingspartner e-Boekhouden.nl - (gratis) online boekhouden voor kleine ondernemingen. Zij stimuleren stressvrij online boekhouden en nemen je zorgen weg rondom complexe financiële taken. Ontdek hier hoe e-Boekhouden.nl je boekhoudkosten helpt verlagen >>

Voorraadbeheer

Voor en tijdens het bouwen is het cruciaal dat je weet welke bouwmaterialen je precies in voorraad hebt. Een en ander moet ook afgestemd worden op de periodieke facturaties aan je klanten. Ook dit aspect is iets wat een goed boekhoudprogramma, toegespitst op de bouw, voor jou in de gaten houdt.

Urenregistratie

Om een bouwproject rendabel te houden, en vooral ook winstgevend, is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden van je gepresteerde uren én die van jouw werknemers en/of onderaannemers. Vooral voor bouwvakkers en aannemers die een beroep doen op medewerkers kan de loonadministratie soms zwaar uitpakken. Een goed boekhoudprogramma kan deze taak aanzienlijk verlichten.

Koppeling met online bankieren

Als een bedrijf werkzaam in de bouw word je onvermijdelijk geconfronteerd met rekeningen. Materialen en gereedschappen moeten aangekocht én ook tijdig betaald worden. Bewaar het overzicht en betaalrekeningen gewoon vanuit je online boekhoudprogramma.

Digitaal factureren

Het leukste aspect van jouw vak is niet alleen de voldoening van het opleveren van een nieuw project, maar vooral ook dat je vakmanschap verzilverd wordt. Bouwprojecten verlopen doorgaans in fases en moeten ook periodiek gefactureerd worden aan je klanten. Een voor de bouw gespecialiseerd boekhoudprogramma zal deze tussentijdse en eindfacturen automatisch voor jou genereren, waardoor jij alleen nog op de knop hoeft te drukken om ze naar je opdrachtgevers te sturen. Zo krijg je meteen boter bij de vis, zonder hoofdpijn!

Belastingdienst-link 

Wat als we je vertellen dat een online boekhoudprogramma ook je btw-administratie en belastingaangifte vrijwel automatisch kan regelen? Dat zal voor elke bouwvakker als muziek in de oren klinken. Goede bouwsoftware is uitgerust met functies om het fiscale luik van je bouwbedrijf zorgeloos te laten verlopen.

Planning, projectbeheer en nacalculatie

Jij als aannemer weet als geen ander dat Rome niet gebouwd is op één dag. Planning en projectbeheer zijn minstens even belangrijk als het échte werk zelf. De concurrentie is moordend en als onderneming wil je natuurlijk de scherpste prijzen aanbieden, maar het moet in de eerste plaats wél winstgevend blijven. Tijdens elke fase van het bouwproces wil je weten hoe het staat met de kosten en de baten.


 Gespecialiseerde boekhoudprogramma’s hebben daarom de optie om waar en wanneer je maar wil in te loggen om je een gedetailleerde stand van de bouwwerkzaamheden te geven. Dat kan op kantoor, gewoon thuis, maar ook op de bouwwerf zelf om meteen bij te sturen daar waar nodig. Wil je floreren als bouwbedrijf is nacalculatie een must en een boekhoudprogramma voor de bouw is dan letterlijk van goudwaarde.

Bouwen aan succes

Op het einde van de rit wil je als aannemer of bouwvakker vooral dat ook het financiële plaatje klopt. Debet en credit altijd keurig waterpas, dat is waar het om gaat. Een gebruiksvriendelijk boekhoudpakket, met oog voor de specifieke behoeftes van een bouwbedrijf, is een niet te missen gereedschap om te timmeren aan de weg van succes.


Tenslotte, ik adviseer je voor een goed vergelijk van software naar de online boekhoudprogramma's vergelijkingstool te gaan.


 Ik ontdek boekhoudprogramma