Inkoopboek | Boekhouden

Wat is een inkoopboek? 

In het inkoopboek verwerk je alle inkomende facturen van je leveranciers. Het inkoopboek is ook een onderdeel van je crediteurenadministratie. Je kunt exact zien welke facturen nog onbetaald zijn en je kunt zien hoeveel je in totaal gekocht hebt bij je leverancier. Het inkoopboek gebruik je alleen als je volgens het factuurstelsel moet werken.
De Belastingdienst stelt eisen het factuurstelsel en is in dit artikel uitgelegd. Het inkoopboek is een van de 5 financiële dagboeken waaruit de boekhouding bestaat. De andere dagboeken zijn: verkoop-, bank- en kasboek en memoriaal (zie uitleg elders in begrippenlijst).

Waar vind je het?

Inkoopboek wordt gebruikt in online boekhoudprogramma's. De betere, eenvoudige software gebruiken steeds vaker termen die de ondernemer begrijpt: inkoopfacturen, inkomende facturen van leveranciers of crediteuren, facturen van uitgaven. Voorbeelden van eenvoudig online boekhouden zijn: Voor ZZP   Voor MKB   Meer uitleg nodig voor nu of later? In de begrippenlijst vindt je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken.
arrow_drop_up arrow_drop_down