Nettobedrag | Facturatie & Boekhouden

Wat is een netto bedrag?

Het netto bedrag is het bedrag van verkoop (of inkoop) exclusief het btw bedrag. Als je bij optelt het btw bedrag dan heb je het brutobedrag. Op bijvoorbeeld een factuur staat zowel het netto- als brutobedrag. Het is een eenvoudige rekensom, maar een veelvoorkomende rekenfout is de berekening van bruto- naar nettobedrag. Men denkt: €121 - 21% = €95,59 Dit is dus fout! Het is: €121/1,21=€100 (bij een btw tarief van 21% )

Voorbeeld nettobedrag in boekhoudprogramma

Je vult het nettobedrag in en het bedrag met de btw wordt vanzelf uitgerekende. Wat is nettobedrag? voorbeeld uitgaven 

Hoe voorkom je fouten in je facturen?

Zorg dat de berekening automatisch gaat. Je kan dat instellen in je Excel boekhouding. Het is een lastige formule als je kennis van Excel hebt. En vaak worden de formules overgetypt, dus werken niet meer. Dit heb je vaak te laat in de gaten waardoor bijv. verkeerde omzetbelasting-aanslag. Nog beter is daarom een facturatie- of simpel boekhoudprogramma te gebruiken.  Tip: facturatiesoftware is meestal geïntegreerd in online boekhouden. Een paar voorbeelden van software staan hieronder. Je leest wat het voor je doet waardoor je geen fouten maakt met berekeningen zoals bruto en netto bedragen. Het wordt namelijk voor je gedaan!


 Wil je ook je administratie skippen en minder werk voor Belastingdienst? 

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma

En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.Meer uitleg nodig voor nu of later?

In de begrippenlijst vindt je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken.