Nettobedrag | Facturatie & Boekhouden

Nettobedrag | Facturatie & Boekhouden

Wat is een netto bedrag?

Laatste update: 9 juni 2022 door Elma de Bruijn

Ik heb deze vraag regelmatig gehad van Excel-gebruikers: "Elma, de  berekening klopt niet. Hoe zit dat?" 

Het netto bedrag is het bedrag van verkoop (of inkoop) exclusief het btw-bedrag. Als je het btw-bedrag erbij optelt, dan heb je het brutobedrag. Op een factuur staat zowel het netto- als brutobedrag. Het is een eenvoudige rekensom, maar een veelvoorkomende rekenfout is de berekening van bruto- naar nettobedrag. 

Men denkt: €121 - 21% = €95,59 Dit is dus fout! Het is: €121/1,21=€100 (bij een btw tarief van 21% )

Voorbeeld nettobedrag in boekhoudprogramma

Je vult het nettobedrag in en het bedrag met de btw wordt vanzelf uitgerekende. Wat is nettobedrag? voorbeeld uitgaven

Hoe voorkom je fouten in je facturen?

Zorg dat de berekening automatisch gaat. Je kunt dat instellen in je Excel boekhouding. Het is geen lastige formule als je kennis van Excel hebt. Maar regelmatig worden de formules overgetypt, dus werken ze niet meer. Dit heb je meestal te laat in de gaten waardoor je bijvoorbeeld verkeerde omzetbelasting-aangiften verstuurt naar de Belastingdienst. Het is daarom nog beter dan een Excel- template om een online facturatieprogramma of een simpel boekhoudprogramma te gebruiken.

Tip: kies facturatiesoftware geïntegreerd in online boekhouden. 

Een paar leveranciers bieden zelfs gratis software aan voor eenvoudige facturen maken. Pas later, of niet, stap je over naar de betaalde online boekhouden versie.  Een paar voorbeelden van software staan hieronder. Je leest wat het voor je doet waardoor je geen fouten maakt met berekeningen zoals bruto en netto bedragen. Het wordt namelijk voor je gedaan!


DigiBTW gratis facturen maken

DigiBTW maakt het makkelijk voor ZZP'ers

★★★★★ (1163)  - Prijs: € 0 dus GRATIS !

Met enkele simpele handelingen is een mooie, foutloze factuur zo gemaakt en direct per e-mail verstuurd met een zakelijke of persoonlijke boodschap. Je klant verwerkt je factuur ook snel in zijn administratie door de PDF en UBL e-factuur.

Heldere, foutloze facturatie zorgt voor snellere betaling, zeker als je een iDeal - betalingslink toevoegt. Na een korte, simpele opstart kun je snel facturen maken en moeiteloos je geld ontvangen met DigiBTW, speciaal voor zzp'ers. Incl. facturatie, uren- en rittenregistratie en nog veel meer!

Ontdek DigiBTWRompslomp gratis facturen maken

Altijd en overal facturen maken 

★★★★★ (383)  - Prijs: € 0 dus GRATIS!

Met de handige online factuur app kun je overal waar je wilt je facturen maken, bekijken en bijwerken. Rompslomp heeft zowel een Android als iOS app die op elke telefoon of tablet werkt.

Dus, of je onderweg bent of lekker op je bank zit, je kunt met de factuur app op elk moment gemakkelijk al je facturen maken. Rompslomp denkt als ZZP'ers.

Ontdek RompslompDigiBTW gratis facturen maken

e-Boekhouden.nl razend populair onder starters

★★★★★ (1361)  - Prijs: €  9.50  - GRATIS 15 maanden voor starters

Maak in een handomdraai offertes en facturen aan in eigen huisstijl. Je stuurt de factuur direct per e-mail naar je klant. Betalen kan via een iDEAL-betaallink, automatische incasso of je klant maakt de factuur zelf over. Uitstekende, vriendelijke helpdesk en online trainingen voor extra hulp. Met startersactie: 15 maanden gratis.

Ontdek #1 software


Mooi aanbod van deze softwareleveranciers en ook nog gratis.


Wil je ook je administratie skippen en minder werk voor Belastingdienst? 

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma

En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.

Ontdek meer boekhoudsoftware


Meer uitleg nodig voor nu of later?

In de begrippenlijst vind je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken.