Omzet, opbrengsten en inkomsten: wat is het verschil?

Omzet, opbrengsten en inkomsten: wat is het verschil?

Wat zijn omzet, opbrengsten en inkomsten?

Laatste update: 5 december 2019 door Elma de Bruijn

Je komt deze 3 boekhoud-termen tegen in een boekhoudprogramma en in de belastingaangifte. Ik geef je uitleg in jip- en janneke-taal en geef hierbij voorbeelden zodat je het herkent in de praktijk. Verschil omzet inkomsten en opbrengsten De definitie:

Omzet en opbrengsten zijn synoniemen van elkaar ofschoon in de boekhouding een klein verschil is. De omzet is het totaal bedrag aan verkochte producten/diensten (en berekend exclusief btw). In de winst- en verliesrekening berekent men voor de opbrengsten ook de financiële voordelen zoals de donaties en subsidies. Het verschil tussen omzet /opbrengsten en inkomsten is dat de inkomsten de werkelijke geldtransactie aangeeft, dus wanneer het geld je bedrijf binnen stroomt. Het is een momentopname. Het wordt geboekt in je bankboek en/of kasboek.

Voorbeeld van inkomsten

Via je bankafschriften zie je welke inkomsten je hebt. Dit wordt in de boekhouding geboekt in het 'bankboek'.  We gaan deze factuur F20190039 volgen in de boekhouding om het beter te begrijpen wat de verschillende begrippen betekenen.

Voorbeeld van omzet

De inkomsten worden vervolgens omzet/opbrengsten als het verwerkt wordt in de winst- en verliesrekeningin een bepaalde periode. In het winst & verlies overzicht staan de bedragen zónder de btw.De uitsplitsing van deze omzet kan je in details terugvinden in de grootboekrekening 8005. Hier staan de bedragen excl. btwSoftware ondersteunt je

Dit zijn voorbeelden gemaakt met online boekhoudsoftware. Zij zorgen dat er automatisch een verschil wordt gemaakt tussen omzet en inkomsten. En meerdere soorten omzet en opbrengsten kan je zelf makkelijk splitsen door twee soorten grootboekrekeningen aan te maken Een paar type software zijn die je helpen zijn:

 

Maak het je dus altijd makkelijk, want verloren tijd door je administratie kan je eenvoudige voorkomen.

Waar kom je de begrippen tegen?

Op een aantal plaatsen als je bezig bent met je administratie, belastingzaken en ook met je financiën. Wat is verschil tussen omzet inkomsten en opbrengsten?

Belangrijk voor kleine ondernemingen en zpp'ers?

Voor een kleine ondernemer zal dit verschil een zorg zijn voor de grote bedrijven. Dat klopt ook, maar wees wel waakzaam op het volgende. Hierdoor vermijd je geldzorgen of altijd het chronisch gevoel van geld te kort. wat is verschil omzet, opbrensten en inkomsten?

Waarom een verkoper en financiële man niet over hetzelfde praten?

Een leuke anekdote is het 'gesprek' tussen een verkoper en de financiële man. Een verkoper is helemaal verrukt van een nieuwe klant. Hij komt weer een stapje dichter bij zijn omzettargets. De financiële man is pas blij als hij 100% van de omzet binnen heeft. Hij vindt de inkomstenstroom belangrijk;-) Hij is pas blij als er geen openstaande debiteuren zijn, dus klanten die nog moeten betalen. Een goed boekhoudprogramma zorgt voor inzicht waarmee zowel de verkoper (wegens omzet) als de financiële man (wegens inkomsten, geld dat komt binnen) blij zijn;-) Een paar voorbeelden van software, die je goed helpen met eenvoudig boekhouden, lees je hieronder.

 

Wil je ook je administratie skippen en minder werk voor Belastingdienst?

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma

En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.

 Ontdek meer boekhoudsoftware


Ben je een zzp'er? 

Je hebt dus beide petten op! Je mag blij zijn met een nieuwe klant, maar als je pas laat je facturen verstuurt, dan komt er géén geld binnen. Zorg dus dat je kiest voor online boekhouden waarmee je:

  • snel facturen maakt en verstuurt
  • direct ziet welke facturen nog open staan
  • makkelijk een klant een herinnering stuurt
  • altijd inzicht hebt in je omzet(groei) en winst

Je vindt de beste boekhoudprogramma's voor ZZP en MKB via deze review page >>

Wat is de samenhang met andere boekhouding begrippen?

Sommige ondernemers willen ook het verschil weten tussen omzet en winst. En er is regelmatig verwarring over het verschil netto omzet en bruto winst. Daarom vind je hier meer korte uitleg over de andere begrippen:

Succes met het begrijpen waarmee je bezig bent.