Page content

Omzet, opbrengsten en inkomsten: wat is het verschil?

Wat zijn omzet, opbrengsten en inkomsten?

Je komt de termen tegen in een boekhoudprogramma en in de belastingaangifte.

Omzet en opbrengsten zijn synoniemen van elkaar ofschoon in de boekhouding een klein verschil is. De omzet is het totaal bedrag aan verkochte producten/diensten (en berekend exclusief btw).

In de winst- en verliesrekening berekent men voor de opbrengsten naast de omzet ook de financiële voordelen zoals de donaties en subsidies.
Het verschil tussen opbrengsten en inkomsten is dat de inkomsten de werkelijke geldtransactie aangeeft, dus wanneer het geld je bedrijf binnen. Het is een momentopname. Het wordt geboekt in je bankboek en kasboek. De inkomsten worden vervolgens opbrengsten/omzet als het verwerkt wordt in de winst- en verliesrekening in een bepaalde periode.

Voor een kleine ondernemer zal dit verschil een zorg zijn voor de grote bedrijven. Dat klopt ook, maar wees wel waakzaam op het volgende.

wat is verschil omzet, opbrensten en inkomsten?

Waarom een verkoper en financiële man dus niet over hetzelfde praten?

Een leuke anekdote is het gesprek tussen een verkoper en de financiële man.

Een verkoper is helemaal verrukt van een nieuwe klant. Hij komt weer een stapje dichter bij zijn omzettargets. De financiële man is pas blij als hij 100% van de omzet binnen heeft. Hij vindt de inkomstenstroom belangrijk;-) Hij is pas blij als er geen openstaande debiteuren zijn, dus klanten die nog moeten betalen.

Een goed boekhoudprogramma zorgt voor inzicht wanneer zowel de verkoper (wegens omzet) als de financiële man (wegens inkomsten, geld dat komt binnen) blij zijn;-)

Ben je een zzp’er? Je hebt dus beide petten op! Je mag blij zijn met een nieuwe klant, maar als je pas laat je facturen verstuurd, dan komt er géén geld binnen. Zorg dus dat je kiest voor online boekhouden waarmee:

 • je snel facturen maakt en verstuurt
 • je direct ziet welke facturen nog open staan
 • je snel een klant een herinnering stuurt
 • je direct inzicht hebt in je omzet(groei) en winst

Je vind de beste boekhoudprogramma’s via deze review page >>

Succes.

  Laat een bericht achter! Dat waardeer ik bijzonder!

  Comment Section

  0 reacties op “Omzet, opbrengsten en inkomsten: wat is het verschil?

  Plaats een reactie


  *