Wat zijn debiteuren?Verschil met crediteuren? |Boekhouden

Wat zijn debiteuren? | Basiskennis boekhouden

Debiteuren kunnen je de kop kosten blijkt uit onderzoek. De 25% van de bedrijven die failliet gaan hebben hier ernstig last van: te veel debiteuren en/of een te hoog debiteurensaldo! Tijd is aangebroken te begrijpen wat debiteuren zijn en welke tool jou helpt om je geld binnen te krijgen. Het is ook een feit dat door verkeerde facturen er vaak een enorme betalingsvertraging is waardoor geldproblemen, dus een goed facturatieprocesis essentieel om je aantal openstaande facturen klein te houden,

Wat zijn debiteuren?

De definitie uit de wiki begrippenlijstzegt:

Debiteuren zijn klanten en als zij jouw bedrijf nog niet betaald heeft is de klant een debiteur. Je verwerkt dit in de boekhouding als men nog moet betalen voor je (geleverde) producten en diensten.

Kortom, voor deze klanten heb je werk verricht, op z'n minst heb je de factuur verstuurd, maar hun geld heb je nog niet ontvangen.

Wat is het verschil tussen debiteuren en crediteuren?

Vind je het verschil tussen debiteuren en crediteuren lastig te onthouden? Na het kijken van de video van +/- 5 min is:

 • de boekhouding term debiteuren uitgelegd
 • heb je een ezelsbruggetje te pakken
 • weet je wat je echt moet onthouden om geldproblemen te voorkomen.

Bekijk snel deze korte video:

Belangrijkste risico van veel debiteuren?

In de video verwoord ik het al: deze klanten kunnen je de das om doen en je bedrijf naar de afgrond brengen! Dat geldt trouwens ook voor zzp'ers!


"Verkoop is pas verkoop als je je geld binnen hebt"
-  Elma de Bruijn en nog vele anderen -


Recentelijk heb ik dit weer mogen ervaren: klant kan hypotheek niet betalen, omdat veel klanten niet willen/kunnen betalen.

Wat doe je tegen slecht betalende klanten?

Bijvoorbeeld met behulp van

 

De kern is:

 • Stuur regelmatig je facturen op [wekelijks].
 • Mindset: hoe sneller je de factuur maakt, hoe sneller je geld gaat krijgen. Online boekhouden helpt je hierbij.
 • Check elke week de openstaande facturen [ niet vanuit je hoofd, maar vanuit je boekhoudpogramma;-) ] .
 • Is het betalingstermijn verlopen? Stuur een vriendelijke herinnering [zorg dat je het proces 'automatiseert' door inzet van de juiste boekhoudsoftware].
 • Los eventueel blokkades bij je op als je weerstand voelt [klanten zijn vaak druk en vergeten het gewoon - ze zijn blij met de snelle herinnering!].
 • Stuur na 7 á 14 dagen weer een herinnering [en soms is het beter bellen en vragen of er iets aan de hand is].
 • Maak dus het debiteurenbeheer een belangrijk onderdeel van je facturatie proces.
 • Stel het inschakelen van incassobureau een beetje uit [los het op met je klant en kom tot een goede afbetalingsregeling].
 • Stuur een laatste herinnering waarin je aangeeft dat je het innen van de factuur helaas uit handen moet geven [helaas moet je soms hard zijn].

Volg je deze stappen van

 

, dan zal je minder geldproblemen hebben. Klein dingetje, maar geeft veel plezier. Ik kan het weten, want ik ben debiteurenbeheerder geweest van €4,1 miljard, maar ook van kleine bedrijven met omzet €380.000 of nog kleiner €43.000 ;-)

Meer tips hoe je klanten snel betalen?

Debiteuren zijn slecht betalende klanten, maar je kan het zelf deels voorkomen. Specialist in debiteurenbeheer deelt met mij 7 tips voor snelle betalingen. Volg de tips en je krijgt je geld (vaak) op tijd binnen. Heb je veel facturen, dan adviseer ik:

 

, slimme cloud software voor snellere betalingen, meer overzicht en ruimte voor persoonlijk contact. Succes! Elma P.S. Als zzp'er kom je net zo vaak in aanraking dat je klant niet betaald dat een groot bedrijf. Doe dus regelmatig je boekhouding en weet exact welke klant openstaande facturen heeft. Snelheid om het jouw makkelijker te maken is essentieel. Het juiste, eenvoudige boekhoudprogramma helpt je hierbij voor meer inzichten in debiteuren en snelle actie en hebben koppelingen met