Zelfstandigenaftrek voor zzp: wanneer ontvang jij het?

Zelfstandigenaftrek zzp / ondernemers

Krijg jij zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek, voor zzp'ers en andere ondernemers, is een bijzonder aantrekkelijk belastingvoordeel. Vooral starters en hele kleine ondernemingen met minder dan €20.000 winst per jaar hebben hier groot voordeel bij. Je betaalt dan bijna geen belasting (lees eventueel verder bij inkomstenbelasting berekenen). Voordat ik je vertel wat de zelfstandigenaftrek inhoudt, ga ik je eerst laten zien wanneer je ervoor in aanmerking komt. Tevens is het belangrijk een onderscheid te maken tussen:

  1. ondernemer voor de btw
  2. ondernemer voor de inkomstenbelasting

Over het laatste gaat dit artikel.

Heb jij winst uit onderneming?

Als startende ondernemer wordt op deze vraag al heel snel ja gezegd. Vol enthousiasme ga je naar de Kamer van Koophandel en dan krijgt je een paar lastige vragen gesteld. Vooral als je als parttime ondernemer start of in bepaalde branche.  En voordat je weet heb je 'inkomsten uit overige werkzaamheden'. Je kunt dan fluiten naar de verschillende ondernemersaftrekken.

Hoe bereid je je voor op KvK vragen voor je zelfstandigenaftrek zzp?

Weet van te voren of jij voldoet aan de criteria van ondernemer zijn, dus "winst uit onderneming" hebt. In mijn opinie is het simpel te bepalen:

  • als jij een bedrijf opzet (dus volledig risico loopt),
  • enig opstartgeld in je onderneming brengt (startkapitaal),
  • je altijd bezig bent om te investeren en kosten maakt (
  • al 2 of meer klanten hebt of binnenkort (het meer-klanten-criteria),
  • de buitenwereld laat weten dat je iets gaat verkopen (dus naast je familie en vrienden het ook laat weten aan "vreemden") en
  • graag (meer) geld wilt verdienen en daarom de markt verovert (winst nastreven),
  • alle risico's op jouw schouders liggen (100% aansprakelijk).

... dan heb je de belangrijkste criteria te pakken om formeel als ondernemer te starten. Het staat dus los of je veel of weinig uren aan je bedrijf werkt. Je krijgt bij de aangifte inkomstenbelasting in ieder de MKB-vrijstelling (14% in 2015). Bijzonder interessant voor parttime zzp'ers om deze ondernemersaftrek te ontvangen. Of je de zelfstandigenaftrek ontvangt, hangt van het volgende af.

Voldoe je aan het urencriterium?

Als ondernemer (volgens de definitie van de Belastingdienst) werk je uren voor je bedrijf; betaald of onbetaald. Als je meer dan 1225 uur per jaar werkt aan je onderneming, dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Het is wel een verplichting om een urenregistratie bij te houden. Als je een startende ondernemer bent, dan krijgt je nog een extra voordeel: de startersaftrek. Deze mag je 3x toepassen in 5 jaar tijd. Het geeft je een beetje meer ruimte om het verdiende geld goed te investeren.

Heb jij de AOW-leeftijd al bereikt?

Je bent niet de enige ondernemer die doorwerkt na 65+. De zelfstandigenaftrek is dan helaas maar 50% van de zelfstandigenaftrek als je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd hebt bereikt.