Commerciële winst | Financiën

Commerciële winst | Financiën

Wat is commerciële winst?

De commerciële winst haalt je uit je online boekhoudsoftware en het is:

Commerciële winst verschilt van de fiscale winst. Commerciële winst is de winstberekening voor het bedrijf. Fiscale winst is de winst die je door geeft aan de Belastingdienst tijdens de inkomstenbelastingaangifte (zie begrip fiscale winst). De commerciële winst bestaat uit de elementen omzet, kosten, afschrijvingen, rentekosten en bijzondere baten en lasten.  De boekingen worden soms naar eigen inzichten uitgevoerd om beter inzichtelijk te krijgen wat er werkelijk in een jaar is gebeurd en wat de resultaten zijn.

Wat is winst? Drijvende kracht van je bedrijf

Voorbeeld: een bedrijfsmiddel versneld afschrijven of het toerekenen van bepaalde kosten in een ander jaar. Meestal is voor een kleine onderneming niet relevant.


Wanneer kom je de term tegen?

Elke dag, want je bent (bijna) elke dag bezig met je winst van je bedrijf. Je ziet het terug in het overzicht: Wat is commerciële winst van je bedrijf

Commerciële winst berekenen: wat is de beste wijze?

Handmatig uitrekenen kan, maar neem je jezelf dan wel echt serieus als ondernemer?! Als je maar een paar facturen hebt, dan kan je dit doen in Excel. Ben je flink aan de slag als ondernemer? Gebruik boekhoudsoftware. Een kleine investering die veel geld oplevert en bespaart. Een paar voorbeelden van veel gebruikte online boekhoudprogramma's heb ik voor je op een rij gezet:

 

Wil jij ook je administratie skippen in plaats van met de Belastingdienst bezig te zijn? En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.


Meer uitleg nodig?

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma